Petr Staníček: Kompletní průvodce CSS kaskádové styly

<txp:image id=„18“ />

Kam směřuje vývoj tvorby webových stránek? Jedním z jeho hlavních cílů je oddělení prezenční vrstvy od vrstvy obsahové – HTML stránky by se měly skládat pouze z dat a základního členění (odstavce, nadpisy, poznámky…). Vzhled těchto elementů má být řešen mimo HTML. A právě tady nastupují na scénu kaskádové styly (CSS). Proto chcete-li jít s dobou, zapomeňte na formátování pomocí HTML a vejděte do světa CSS. Kvalitním a všestranným průvodcem vám může být recenzovaná kniha.

Publikace začíná jednoduššími kapitolami, které vysvětlují základní pojmy a hlavně čtenáře seznamují s hlavními důvody a výhodami, proč styly používat. Nechybí ani několik vskutku názorných ukázek formátování stránek. Hlavní náplní knihy je však nahlédnutí pod kapotu stylů – tedy detailní popis, jak mají být styly definovány, jak funguje kaskáda, jak vypadá formátovací model, jak se vypočítávají skutečné souřadnice a velikosti formátovaných prvků stránky.

S touto částí souvisí i detailní přehled funkcí a vlastností, který je prezentován v podobě názorných tabulek. Obě části jsou hustě propojeny přehlednými textovými odkazy (tak si představuji hypertext v tištěné podobě). Nad čím se zaraduje oko webdesignéra, je opravdu podrobné popsaní jednotlivých vlastností v desíti nejpoužívanějších prohlížečích – u každé vlastnosti je zaznamenáno, které prohlížeče ji (ne)podporují, případně jaké chyby jsou s ní v daném prohlížeči spojené. Nefunguje-li vám něco v jednom prohlížeči, stačí nalistovat příslušnou vlastnost a hned se dozvíte, proč tomu tak je (a často zde naleznete i návod jak příslušný nedostatek odstranit). Závěr publikace tvoří několik tipů a triků, které při práci s CSS jistě oceníte.

Výklad problematiky je velmi precizní a tam, kde to jen trochu jde, obsahuje spoustu názorných diagramů. Jediné, co bych knize slabě vytknul, je menší počet názorných ukázek (zejména obrázků výsledných stránek v prohlížeči).

Musím uznat že publikace je velmi dobrá a její kvalitu ocení zejména pokročilí webdesignéři (obzvláště referenční část). Začátečníci si také přijdou na své, ale myslím, že naleznou na knižním trhu jednodušší knihy, které je plně uspokojí.

Hodnocení: 10/10, Produkt měsíce

Petr Staníček: Kompletní průvodce CSS kaskádové styly, Computer Press 2003, 197 Kč, 178 stran, ISBN: 80–7226–872–4

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky