Adobe Illustrator tutoriál: Jak se dělá vektorový stín

Tutoriál popisující tvorbu vektorového stínu v programu Adobe IllustratorUž asi dvakrát se v komentářích někdo zeptal, jak udělat v Illustratoru skutečný vektorový stín. Ač v Illustratoru existuje efekt Drop Shadow stejně jako je tomu ve Photoshopu, není to zrovna postup, který by byl vhodný pro tvůrce grafiky určené na prodej ve fotobankách. Problém je totiž v tom, že tento efekt se se stínem moc nemazlí a jednoduše vytvoří bitmapu – rastrový obrázek, který ve vektoru nemá co dělat (výslednou ilustraci fotobanky zamítnou, neboť obsahuje bitmapu).

Nuže jak jinak vytvořit plně vektorový stín? Řešením je použití nástroje Blend – v češtině asi prolnutí (o tomto nástroji jsem zde již jednou psal: Blend – přechody mezi křivkami a objekty). Celý postup si ukážeme na jednoduché ukázce:

Vytvoříme si kouli s gradientem, abychom jí dali zdání 3D:

Vytvoření 3D koule v illustratoru pomocí jednoduchého gradientu

Pod koulí vytvoříme elipsu, vyplníme ji černou barvou a nastavíme jí maximální (100%) průsvitnost:

Vytváření vnějšího okraje stínu

Vytvoříme druhou soustřednou elipsu představující střed stínu, mnohem menší, která nebude průsvitná (barva výplně bude opět černá):

Vytváření vnitřního okraje stínu

Nyní označíme obě elipsy a použijeme nástroj Blend z nabídky Object / Blend / Make a nebo klávesovou zkratkou CTRL + ALT + B. Tím vznikne prolnutí těchto dvou vybraných objektů – vytvoří se mezi nimi několik meziobjektů.

Vytvoření stínu v illustratoru pomocí nástroje Blend

Kolik jich bude, to záleží na nastavení Object / Blend / Blend Options… které si zobrazíme a upravíme podle svých požadavků. Čím více bude mezikroků (meziobjektů), tím bude stín plynulejší a datová velikost ilustrace větší.

Nastavení prolnutí

Nakonec jen takto vytvořený stín posuneme přímo pod kouli. A je hotovo. Jelikož jsem použil průhlednost, je možné dát za stín jednobarevné pozadí a stín zůstane zachován:

Výsledná koule se stínem

Na obrázku také vidíte jak vypadá stín po uložení do EPS (nebo po rozložení toho „blendu“ na křivky) – přechod se rozloží na jednotlivé meziobjekty.

A teď pozor. Aby Illustrator při ukládání do EPS nevytvořil ze stínu bitmapu (kvůli použití průhlednosti), je nutné mu nastavit, že má vše interpretovat pomocí křivek (vektorů) – což nastavíte v dialogu při ukládání EPS:

Nastavení exportu EPS formátu (aby nedošlo k vytvoření a uložení bitmapy)

Více informací o ukládání do EPS viz článek Jak exportovat grafiku z Illustratoru pro fotobanky

Níže je několik dalších ilustrací, na kterých je vidět, jak moc jim pomohlo přidání stínu:

Ukázka vektorového stínu
Ukázka vektorového stínu s přidáním odlesku
Ukázka vektorového stínu
Ukázka vektorového stínu

Jak je vidět, stíny nemusí být vytvořené jen z tak jednoduchých tvarů, jakými jsou elipsy, ale mohou kopírovat mnohem složitější objekty (stačí je zduplikovat a poupravovat proporce a velikost vnějšího okraje stínu).

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

31 Komentářů

  1. Lucie
    1. 3. 2010

    Dobrý den,
    jak jste prosím udělal gradient, aby střed gradientu (bilá) byl v levé horní části kruhu a ne na středu?
    Děkuji.

    Odpovědět
  2. Johny Drake
    1. 3. 2010

    [1] Stačí mít aktivní „gradient tool“(nástroj na barevný přechod), a pak kliknout do místa kde chcete mít střed barevného přechodu.

    Obdobný tutoriál, IMHO víc obsažný.
    http://vectip­s.com/…rop-shadows/

    Odpovědět
  3. astroman22
    1. 3. 2010
    Odpovědět
  4. Lucie
    2. 3. 2010

    Díky moc, taková prkotina, ale nikdy mě to nenapadlo 🙂

    Odpovědět
  5. Oli
    17. 4. 2010

    Dobrý den. Mám problém s ukládáním. Uložím soubor v eps.8, přesně podle návodu, když ho zavřu a znovu otevřu, stín už není transparentní. Když za ním změním pozadí zůstává pořád stejný. Zkusila jsem to uložit v eps.10 a v něm je transparentní. Nevíte v čem by mohla být chyba?
    Děkuju.

    Odpovědět
  6. Johny Drake
    17. 4. 2010

    [5] Takhle to prostě funguje, eps 8 to neumí-proto taky přišla verze eps10…

    Odpovědět
  7. Oli
    20. 4. 2010

    Aha! Záhada je vyřešena. Dík.

    Odpovědět
  8. Pája
    4. 12. 2011

    Když chci dát gradient neustále mi to dává šedé odstíny, jak změním barvu?

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    5. 12. 2011

    Pájo,
    stačí zagooglit – například na YouTube je tam spousta videotutoriálů. Tady je jeden z nich

    Odpovědět
  10. Pája
    9. 12. 2011

    Super, děkuji moc

    Odpovědět
  11. Jirka
    10. 3. 2012

    Dobrý den Petře.
    Je vždy potřeba sloučit průhlednost? Dreamstime a Fotolia mi vzaly vektorovou ilustraci i bez tohoto kroku (asi před týdnem).

    Odpovědět
  12. Petr Václavek
    12. 3. 2012

    Já myslím, že nemusíte. Mě to také berou bez toho.

    Odpovědět
  13. Marcel58
    26. 5. 2012

    Dobrý den, zajímalo by mě jak je to s nastavením když chci uložit do SVG. Díky moc za odpověď

    Odpovědět
  14. Petr Václavek
    28. 5. 2012

    Marceli,
    tak to vám asi neporadím. K čemu potřebujete SVG? Mám pocit, že na export do Illustratoru byl nějaký externí plugin, který bylo nutné doinstalovat.

    Odpovědět
  15. Libor
    30. 11. 2013

    Dobrý den, prohlédl jsem si ukázky aplikace vržených stínů v tomto tutoriálu a musím říci, že v řadě případů jim chybí to nejzákladnější. A sice alespoň základní přiblížení se realitě. Tak třeba obálka se zlatou stužkou – vržený stín tak malého předmětu osvětleného většinou jediným hlavním zdrojem přeci nikdy nemá v různých místech tak rozdílnou podobu. Uprostřed je vržený stín od jednoznačně tvrdého světla a po stranách zase měkký stín s rozdílnou intenzitou a mírou rozostření. Podobně je tomu třeba u toho kusu čtverečkovaného papíru z bloku. Papír samotný vrhá stín směrem vpravo nahoru, ale otvor v papíru jej vrhá, navíc opět v podobě tvrdého stínu, přesně opačným směrem. Když už se tedy v tutoriálu uvádí, jak moc pomohlo přidání stínu nějakému objektu, mělo by to tak také opravdu být. Rád bych jen vybídl ostatní kolegy grafiky, aby opravdu otevřeli oči a vnímali tyto, zdánlivě nepotřebné, ale o to cennější detaily. Hodně zdaru všem. Tutoriál je jinak zajímavý a díky za něj. 🙂

    Odpovědět
  16. vlado
    12. 3. 2014

    je možné použiť efekt stylizovat – vržený stín a uložiť to rovno ako eps10, aby to prešlo cez mikrofotobanky ako vektor? V eps10 totiž to neurobilo žiadny raster, ale nechalo to pôvodný tvar s tým efektom, nestačí to takto?

    Odpovědět
  17. Petr Václavek
    12. 3. 2014

    Libore,
    zpětně když se na to dívám, tak opravdu některé ty stíny nejsou až tak realistické, ale pořád je ta ilustrace mnohem lepší jak bez těch stínů. Na http://ilustra­tor.cz jsem tutoriál zaktualizoval a plánuji ještě zveřejnit další techniky na tvorbu vektorového stínu.

    Odpovědět
  18. Petr Václavek
    12. 3. 2014

    Vlado, nasadil jsi mi brouka do hlavy – zkusil jsem a vypadá to, že výsledné EPS10 žádnou bitmapu neobsahuje. Zkusím to dát do nějaké ilustrace a nahrát na Shutterstock 🙂 Dám pak vědět.

    Odpovědět
  19. vlado
    12. 3. 2014

    Keby to šlo, bolo by to fajn. Pretože pri veľa blendoch Illustrátor pri ukladaní pre Web a zväčšení vypisuje nedostatok pamäte

    Odpovědět
  20. vlado
    12. 3. 2014

    tak nakoniec som to aj ja skúsil s tým tieňom, uploadoval som na viac fotobánk a čakám, či to zoberú 🙂

    Odpovědět
  21. vlado
    12. 3. 2014

    no tak na fotolii mi to už schválili ako vektor aj s tým „stylizovat“ – „vržený stín“

    Odpovědět
  22. vlado
    15. 3. 2014

    tak prešlo to aj na shutterstocku ako vector, len teraz neviem či omylom, či je to v poriadku vždy 🙂

    Odpovědět
  23. Petr Václavek
    16. 3. 2014

    Vlado, tak mi to na Shutterstocku také schválili. Takže to vypadá OK – dík za nakopnutí 🙂

    Odpovědět
  24. Mach
    17. 3. 2014

    Hele, to by bylo super, ale asi něco dělám špatně. Když dám uložit jako EPS10, pak znovu otevřu v Illustratoru a mrknu na paletku Vazby, tak tam ten rastr z vrženého stínu vidím… viz screenshot tady: http://cl.ly/UTAy

    Tak jak to děláte, že ho tam nemáte? 🙂

    Odpovědět
  25. Petr Václavek
    17. 3. 2014

    A nastavuješ tam při exportu, že to má být 100% vektor?

    Odpovědět
  26. Mach
    17. 3. 2014

    Samozřejmě 😉

    Sakra, v čem může být problém? Mám CS6…

    Odpovědět
  27. Petr Václavek
    19. 3. 2014

    Takže zdá se, že DropShadow v CS5 je OK, ale v CS6 a CC se to nedaří vyexportovat bez bitmapy! Vypadá to, že to je nějaká chyba Illustrátoru, více viz diskuze http://www.is­tockphoto.com/…mes­sages.php?…

    Odpovědět
  28. Mirka
    20. 3. 2014

    Tak to už vysvětluje proč mi na SS bral takhle vytvořený stín asi rok mám cs6 a přestala jsem ho používat když mi odmítli obrázky vůbec mě nenapadlo že to je ve verzi programu:)

    Odpovědět
  29. vlado
    18. 4. 2014

    tak prešlo pár ilustrácií v AI CS5 s drop shadow, no teraz mi vrátili ďalšiu, že je tam bitmapa s odkazom na:

    http://www.shut­terstock.com/…-illustrator
    kde je uvedené, že:
    When exporting to EPS-10, most of the problems encountered in outputting to EPS-8 are eliminated, except bitmapping will still occur with Drop Shadow and Gaussian or Radial Blur. For those effects, you have to find alternate methods that will produce the same effect (such as Blend Mode to replace Drop Shadow).

    Odpovědět
  30. Petr Václavek
    5. 5. 2014

    Od té doby co jsem zkusil Drop Shadow v CS5, tak mi ilustrace s ním střídavě berou a zamítají. Takže doporučuji se tomu raději vyhnout.

    Odpovědět
  31. Tadeáš
    5. 7. 2014

    Ahoj, mám úplně stejný problém v CS6 – stín po převodu do EPS se mi rasterizuje – pokud nemám jinou verzi a stín v ilustraci potřebuji – existuje prosím nějaká možnost jak to řešit, třeba nějaká konverze při výstupu na nižší verzi apod.? Jenže to problém asi neřeší..
    Kdyby Vás něco napadlo, budu moc rád za info 🙂

    díky a hezký den

    Tadeáš

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky