Jak exportovat grafiku z Illustratoru pro fotobanky

Illustrator tutorialPoměrně často se mě čtenáři ptají, jak v Illustratoru ukládat a nahrávat vektorové ilustrace do fotobank (nedávno jsem zde zveřejnil podobný článek pro Corel). V následujícím článku se o této problematice trochu rozepíšu, ukážu jak ilustrace exportovat do EPS i JPG formátu a prozradím i několik fíglů spojených s fotobankami.

Uvedené postupy platí pro Adobe Illustrator CS2, i když skoro stejné to je i v předchozích verzích tohoto programu.

Export do JPG

Jelikož každá fotobanka potřebuje u vektorové ilustrace kromě vektorového formátu EPS také JPG náhled, je potřeba jej vytvořit. Osobně používám příkaz File / Save for Web & Devices. Dá se použít i trochu krkolomná klávesová zkratka ALT+SHIFT+CTRL+S (kdo dělal někdy grafiku pro web ve Photoshopu, tak ji má zažitou). Předtím je vhodné nastavit „ořez“ (Crop Area), aby Illustrator věděl jakou výseč grafiky má exportovat. V opačném případě by tam zahrnul veškerou grafiku na plátně (což občas nechceme) a to bez okrajů.

Nuže vytvořte nejlépe v nové spodní vrstvě obdélník, který bude ohraničovat vaši grafiku, tak, jak vám to nejlépe vyhovuje (nezáleží při tom na výplni a tahu):

Vytvoření obdélníku pro oříznutí

Vyberte pouze tento obdélník a zvolte Object / Crop Area / Make:

Výsledek oříznutí

Měly by se vám zobrazit ořezové značky (pokud tento postup čte někdo, kdo opravdu umí s Illustratorem pracovat, nechť se neděsí mého názvosloví – učil jsem se Illustrator sám, bez kurzů a bez knih).

Nyní k vlastnímu exportu do JPG – k tomu používám již na začátku zmíněný příkaz File / Save for Web & Devices, který zobrazí následující formulář.

Export JPG náhledu

Před uložením této vyexportované bitmapové grafiky byste se měli zamyslet, jak velký obrázek požadujete. Například Stockxpert vyžaduje jen malý náhled, oproti tomu Dreamstime chce co největší (tam totiž figuruje vektorový formát EPS jen jako doplňková možnost). Osobně většinou ukládám velký náhled. Asi tak 3000 px krát 4000 px (to jest asi 12 megaPIXELŮ), občas větší, občas menší, jak to vyjde. O důvodech se dozvíte více na konci článku.

Export JPG náhledu - změna velikosti, parametry formátu

Výsledná velikost grafiky v pixelech se změní snadno – stačí se přepnout na příslušnou paletku (viz krok 1 na obrázku), zadat patřičnou velikost (stačí v jednom políčku, druhé se dopočítá samo – krok 2), zaškrtnout vyhlazování hran (to aby to nebylo kostrbaté – krok 3) a potvrdit (krok 4). Program bude chvilku pracovat a poté zobrazí přegenerovanou grafiku (aby to bylo trochu rychlejší, doporučuji předtím v tomto dialogu přepnout na první záložku – v levém horním rohu – Original, nebude se tak aplikovat JPG komprese).

V dalším kroku nastavíte parametry komprese výsledného JPG souboru. Pro fotobanky je potřeba mít co nejkvalitnější obrázky, proto nastavíte (krok 5) kvalitu na 100, Blur na 0 (pokud tam nevidíte tyto parametry, přepněte si formát na JPEG). A výsledek uložíte na disk (krok 6).

Export do EPS

Nyní je potřeba uložit grafiku ve vektorovém formátu, který fotobanky požadují – tedy do formátu EPS verze Illustrator 8.

Stačí k tomu použít příkaz File/Save As (SHIFT+CTRL+S) a vybrat formát EPS:

Export EPS

Zobrazí se následující dialog, ve kterém bude potřeba některé volby změnit:

Export EPS - parametry

Tak předně je potřeba zvolit formát Illustrator 8 EPS, Preview doporučuji vypnout (pouze zabírá místo), fonty nepřidávat ke grafice – pokud v ní máte jakékoliv písmo je nutné jej před exportem převést na křivky pomocí příkazu Object / Expand, pokud jej nerozložíte na křivky, fotobanka tuto ilustraci odmítne). A ještě jednou odškrtněte, že náhled se nemá do souboru přikládat. Uložíte na disk a máte hotovo.

Export EPS - správné parametry

Tedy skoro hotovo. Fotobanka Shutterstock (pro kterou kreslím nejvíce) má limit na velikost EPS souboru a to 5MB. Pokud váš výsledný EPS soubor pro tuto fotobanku má více megabajtů, je nutné jej zoptimalizovat – viz tipy níže.

Na závěr jsem si nechal několik odpovědí na časté dotazy a pár tipů:

Ať dělám co dělám, můj EPS soubor má 20 mega!

I to se může stát, mě se jednou podařilo udělat 500 megabajtovej! Doporučuji následující:

  • Nepoužívat efekty, stíny, módy prolnutí (tyto operace se provádějí pomocí vloženého bitmapového obrázku).
  • Co nejméně používat průhlednost. Zejména pak částečná průhlednost nad gradientem vyprodukuje velký EPS soubor.
  • Zkuste celou grafiku zmenšit (je to divné, ale občas to funguje).
  • Pokud přece jen používáte průhlednost, je možné si pohrát s nastavením exportu EPS – nastavit mu nižší kvalitu, nařídit aby používal hlavně vektory:
Export EPS - upravení parametrů pro průhlednost
  • Pokud nic z výše uvedeného nepomohlo, je možné, že je vaše grafika příliš složitá – například pokud tam máte automatikcy trasovanou bitmapu, grunge efekty, případně jste použili složitější štětce. V takovém případě doporučuji umazat ty části grafiky, které nejdou vidět (ať už jsou mimo výřez a nebo jsou schované za jinou vrstvou) a také zjednodušit ty méně podstatné. Zjednodušením se myslí odstranění přebytečných bodů, například pomocí příkazu Object / Path / Simplify.

Color Profiles–Your image contains both RGB and CMYK color profiles.

Občas si při práci v Illustratoru nedám pozor a zamíchají se mi do ilustrace objekty s jiným barevným režimem, to mi pak Shutterstock napíše:

When opened in Illustrator, the pop-up reads: „This document contains objects using both CMYK and RGB modes. Illustrator allows only one color mode per document. Which color mode would you like to use?“ Please choose one color mode and resubmit.

Color Profiles – Your image contains both RGB and CMYK color profiles. Please resubmit your vector with only 1 color profile

Co s tím? Stačí otevřít v Illustratoru a použít Soubor / Barevný režim dokumentu / Barvy RGB (File / Document Color Mode / RGB Color), uložit a znovu nahrát na fotobanku.

Proč vytvářím velké JPGy:

Proč dělám tak velké JPGy, když na Shutterstocku jim stačí 400×500 pixelů? Odpověď je prostá – jinde to nestačí a tak než abych generoval několik verzí JPGů pro různé fotobanky, raději vytvářím jeden – ten největší. Fígl je v tom, že do něj (do IPTC tagu) poté zapíšu název, popis a klíčová slova a můžu jej snadno nahrát na dalších pět fotobank. Popravdě řečeno, nechce se mi nahrávat vektory na některé fotobanky, protože mi to přijde zbytečně složité, pracné a časově náročné. Navíc na některých fotobankách, mají i vyšší nároky na obsah vektoru (například, že musí mít uzavřené cesty a podobně). Proto vektory primárně nahrávám jen na Shutterstock (tam to má smysl a nároky jsou minimální) a na Dreamstime (tam to dělám až po schválení ilustrace, většinou nárazově po měsící či dvou – viz článek o Dreamstime – sekce přidávání dalšího formátu). Na StockXpertu jen občas přidám vektorovou verzi u grafiky, která se dobře prodává a všude jinde nahrávám pouze velký JPG.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

67 Komentářů

  1. Hana
    13. 2. 2009

    Skvělá práce Petře, díky!!!!!

    Odpovědět
  2. SEO Profesionál
    17. 2. 2009

    Dobrý článek. Jinak, 500 mega? To se Vám počítač málem zavařil ne:)? Používáte na grafiku Mac?

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    17. 2. 2009

    [2] No chvíli chroupal, to je fakt 🙂

    Všechno dělám na PC ve Windows, Maca máme v práci, ale nějak si na něj nemůžu zvyknout.

    Odpovědět
  4. Martin
    22. 3. 2009

    Stale neviem v akom rozliseni mam robit ilustracie: 500×400 pixel????

    Odpovědět
  5. Petr Václavek
    23. 3. 2009

    [4] Ono je celkem jedno jak velké plátno na začátku v tom Illustratoru máte (já začínám s 800px x 800px), ale pak to oříznu na míň a nebo naopak kreslím i mimo plátno a zvětšuji.

    Dokud se jedná o vektor, tak je rozměr vedlejší, neboť vekotry se můžou libovolně zvětšovat a zmenšovat. Jakmile ale exportujete do bitmapového formátu (JPG), tak si rozměry můžete nastavit dle svých požadavků.

    Odpovědět
  6. Jay
    1. 5. 2009

    Ahoj Vasku,sve obrazky vytvarim ve Photoshopu.Nedari se mi ukladat vysledek v pozadovane EPS.Muzes mi poradit.

    Dekuji

    Odpovědět
  7. Petr Václavek
    3. 5. 2009

    [6] Nevim o jakem Vaškovi mluvíte (já jsem Petr), ale z Photoshopu rozumné (vektorové) EPSko neuděláte. To už je lepší to pak nahrát jako JPG. Pokud chcete tvořit vektory, tak použijte Illustrator, nebo jiný vektorový editor.

    Odpovědět
  8. Nikola
    17. 5. 2009

    Dobrý den, vadí tedy, když vytvořím nějaké obrázky ve photoshopu a ukládám je pouze jako jpg? Musím je nahrávat i ve formátu eps do fotobanek?

    Odpovědět
  9. Honza
    17. 5. 2009

    Mohou to být i JPEGy, ale vektorové ilustrace se prodávají lépe. U JPEGů je požadovaná maximální kvalita komprese.

    Odpovědět
  10. Lukáš Stříteský
    5. 6. 2009

    AI CS3 do EPS AI8 export

    Dobrý den! Používám AI CS3 a při převodu do EPS verze AI8 mi to dělá dost velké potíže. Hlavně u obrázků, kde používám blend (prolnutí) nebo různé průhlednosti.

    Například tlačítko vyrobené blendem (dva kruhy prolnuté) mi to převodlo na spoustu cest. Průhlednosti mi to většinou převede na čistou bitmapu, stejně tak Illustratorovske effekty.

    Nastavení převodu používám přesně tak, jak je popsáno v tomto článku, hrál jsem si i s nastavením poměru vektorizace/bit­mapy, abych se vyhnul těm bitmapám. Taky nepomohlo.

    Jak se s tím vyrovnáváte vy?

    Odpovědět
  11. Petr Václavek
    5. 6. 2009

    [10] Z blendu vždy vznikne spousta cest, na tom je blend postavený, to je jeho podstata, že vytvoří zadané množství křivek, které přechází z jednoho tvaru do druhého.

    Průhlednost nevadí některým fotobankám, iStock ilustrace s průhledností nepřijme (alespoň si to myslím).

    Já se s tím nijak nevyrovnávám, pro Shutterstock a Dreamstime stačí, když výsledné EPS má velikost pod 5 MB, což jsem vždy dokázal (průhlednost se musí používat s mírou).

    Odpovědět
  12. Lukáš Stříteský
    8. 6. 2009

    Děkuju za odpověď!

    Odpovědět
  13. Dana
    11. 7. 2009

    Dobrý den, mám dotaz, který s tímto článkem moc nesouvisí, ale nevím, kam s ním… Můžu udělat obrysy postav z cizích fotek nebo musím použít svoje? Myslím tím takové ty sady černých postaviček např. sportovců atd. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  14. Petr Vaclavek
    11. 7. 2009

    [13] Fotky musíte použít svoje, některé fotobanky (např. iStock) dokonce k takovýmto vektorům vyžadují přiložit původní snímek, podle kterého byla ilustrace vytvořena.

    Odpovědět
  15. kaca.st
    12. 7. 2009

    [10] Právě proto požadují fotobanky AI a EPS ve verzi 8. Takový soubor je pak bez problémů kompatibilní a editovatelný ve všech známých vektorových editorech. Vyšší verze Illustratoru – než Illu.8 – poskytují možnost různých efektů (průhlednosti, prolnutí, 3D efekty…), které jiné vektorové editory při otevření takového dokumentu neumějí zpracovat správně nebo vůbec.

    Tam kde povolují průhlednosti převedené do bitmap, riskují naštvaného zákazníka, který koupí vektor a má v úmyslu mnohonásobně ho vyzvětšovat. V takovém případě mu totiž bitmapa bude „pixelatit“ (stejně jako u přezvětšované fotky).

    Všechno se dá ale i ve verzi 8 vyrobit tak, aby výsledný obraz působil stejně jako s použitím různých efektů. Dá to jen víc práce. Zde http://www.shut­terstock.com/pic­.mhtml?… není použitá průhlednost, jen odstíny barev. Jindy lze zas použít Gradient mesh, který nádherně modeluje, ale zase datově soubor velice nafoukne.

    Odpovědět
  16. Sako Verife
    27. 9. 2009

    super clanek. Jen poznamka k te velikosti 500MB. Kreslim doma v CS3 a pokud jsem prevedl hodne detailni a fotorealisticky (co nejvic) obrazek do ESP8 tak me vylezl soubor o velikosti okolo cca 900MB 🙂 Odted uz budu muset pouzivat nektere funkce s rozmyslem 🙂

    Odpovědět
  17. Simona
    6. 11. 2009

    Dobrý den,
    zkoušela jsem se držet návodu, ale soubor eps se mi přesto nepodařilo zmenšit. Při exportu z Corelu se mi velikost podařilo zmenšit, ale po převodu v Illustratoru na požadovaný Illustrator EPS 8 jsem dosahovala stejných velikostí jako předtím. Přitom má kresba není složitá, několik objektů, které mají vybarvení „solid barvou z palety“ a přes ně několik čar (ve výsledku to je vážka). Nebyli by nějaké další tipy?

    Odpovědět
  18. Johny Drake
    7. 11. 2009

    [17] Jestli chcete klidně se na to mrknu, ale takhle na dálku… pošlete mi .ai soubor (nemám moc důvod ho zněužít na export do vlastního portfolia)

    mandoral(zavi­nutec)seznam(tec­ka)cz

    Odpovědět
  19. BRED
    31. 3. 2010

    ahoj,

    předně: kvalitní, informačně věcný a inspirativní web!

    otázka: chtěl bych se zeptat zda máte zkušenost s programem Inkscape, zda je možné ho použít jako ( částečnou ) náhradu za Illustrator pro tvorbu grafiky ?
    Asi bych si Illustrator stáhl nelegálně kdybych chtěl, ale nějak se mi do toho nechce.

    Odpovědět
  20. Grapherry
    23. 8. 2010

    Ahoj! Diky moc za vasi clanky)
    Mozna neco vubec nechapu, ale obcas se mi nedari vytvorit jpeg vetsi nez 3Mb v illustratoru z vektoroveho obrazku, tuto minimalni velikost pozaduje Dreamstime banka…
    Dekuji predem!

    Odpovědět
  21. Grapherry
    23. 8. 2010

    ach jo, uz to vidim))
    pardon) zmylila jsem se)

    Odpovědět
  22. Petr Václavek
    23. 8. 2010

    Zdravím,
    na obdobný dotaz jsem obsáhle odpovídal zde – komentář číslo 147 a také šlo o fotobanku Dreamstime.

    Odpovědět
  23. H@®®y
    24. 8. 2010

    Ahoj mám problém dnes po nějaké době sem zkusit udělat nějakou illustraci a když to chci uložit tak se mi to uloží i to co mam mimo plátno a to já nechi dřív mi to nedělalo.Zkoušel jsem ten návod nahoře ,ale asi to dělam blbě mohl by jsi mi poradit prosím??Kdyžtak moje icq je 447655332

    Odpovědět
  24. Jirka
    31. 8. 2010

    Na spoustě ilustacích ve fotobankách je uvedeno „Insert your text here“, ale pokud není přiložen příslušný font tak to někdy postrádá smysl, ne? Font se nemá přikládat z jakého důvodu? Kvůli velikosti nebo copyrightu? Díky za vysvětlení

    Odpovědět
  25. Pavel
    2. 11. 2010

    Dobrý den, předně děkuji za váš návod, je přehledný a jednoduchý. Mám ovšem takový problém – když vytvořím JPEG náhled, tak mě na něm zůstanou v rohách ty „ořezové crop značky“…je to tak v pořádku nebo je na to nějaký fígl. Děkuji 🙂

    Odpovědět
  26. Petr Václavek
    3. 11. 2010

    [25] Ořezové značky by tam být neměly, možná to je nějaké nastavení…

    Odpovědět
  27. Zdena
    7. 11. 2010

    Vážený pane Václavku,

    děkuji za Vaše přínosné stránky a čas, který věnujete odpovídání na dotazy.
    Dovolím si také Vás požádat o radu/názor.

    Pročetla jsem Vaše články o fotobankách a jen bych si chtěla ujasnit, zda v případě odesílání vektorové grafiky je nutné eliminovat přechody a průhlednosti?
    Není mi z pár informací jasné, zda je možné tyto úpravy v programu používat, aby byla taková grafika schválena…

    Děkuji předem za odpověď,
    s pozdravem

    Zdena

    Odpovědět
  28. Johny Drake
    7. 11. 2010

    [27] Přechody a průhlednosti ničemu nevadí, dokud fotobanky příjímaly jen vektory ve formátu eps8, tak to býval problém protože soubor měl moc MegaBajtů (zabral moc místa na disku). Ale od té doby co akceptují eps10, už je to OK.

    Odpovědět
  29. Bee
    7. 1. 2011

    Dobrý den,
    v prvé řadě, Vás webblog je úžasná věc a hodně jsem se díky němu naučila, takže děkuji. 🙂
    Mám ale trochu problém s tím EPS formátem, nevím jestli jeto normální, nebo jsem v grafice použila nějaké nesprávné postupy, ale někde kde se oběkty překrývají, ale přesto jsou přez cestář sjednoceny se mi v tom EPS v těch místech překrytí vykreslují takové tenké šedé čáry. Zajímá mě co s tím můžu dělat a jestli by takovou grafiku fotobanky schválily. Děkuji.

    Odpovědět
  30. Petr Václavek
    9. 1. 2011

    Těžko říct z popisu to není zcela jasné. Napadá mě, že tam byl barevný gradient, který se rozložil do spousty malých jednobarevných objektů. Ale to by nemělo být na škodu (tedy kromě fotobanky iStock, tam jsou trochu jiné požadavky).

    Odpovědět
  31. mirula
    9. 2. 2011

    Pekny den,
    viete mi niekto poradit, kde si v illustratore zapnem automaticke ukladanie,
    dakujem za radu

    Odpovědět
  32. Petr Václavek
    10. 2. 2011

    Pokud vím, tak Illustrator tuto funkci nemá, ale existují takové aplikace pro Mac i PC, které to dokáží (stačí hledat v googlu „autosave Illustrator“), nebo by se na to možná dal napsat i skript pro Illustrator.

    Odpovědět
  33. Laco
    11. 3. 2011

    Ahojte 🙂
    Mám otázku a zároveň postreh, ktorý by niekomu možno mohol pomôcť.

    Práve ma úspešne odmietli na shutterstocku – to znamená odmietli mi 10/10 obrázkov, pritom sa jednalo aj o ilustrácie, ktoré sú v predaji napr na dreamstime. Dôvod bol jediný: Prekročenie limitu 25MB pre ilustráciu.
    Súbory v JPG však majú pod 5MB. Ako to teda je s limitom 25MB? Je to limit na „rozbalenú“ veľkosť JPGu napr do TIFu?
    Ak niekto pozná odpoveď, poteším sa, inak si budem musieť odpovedať sám o mesiac po novom teste 🙂

    Druhá vec, ktorá ma „trápi“ je, či ma administrátor na shutterstocku stopol pri prvom nájdenom probléme a môže sa mi stať, že s týmito ilustráciami o mesiac o5 neprejdem, alebo veľkosť bola jediná výčitka. (dôvod neprijatia bol uvedený len „prekročený limit veľkosti ilustrácie 25MB“… žiaden iný dôvod uvedený nebol)
    Vie mi pls. niekto poradiť aj v tejto otázke?
    Ďakujem

    Odpovědět
  34. chino
    12. 3. 2011

    Laco: Ja myslím, že je to chyba, nemá tam byť 25MB, ale 25MPx, tento limit tam skutočne je.

    Odpovědět
  35. chino
    13. 3. 2011

    Teda, samozrejme len ak máš bitmapové ilustrácie s takou veľkosťou, prípadne vektorové s takým náhľadom…

    Odpovědět
  36. Leoš
    14. 3. 2011

    Dobrý den!

    Měl bych dotaz ohledně nastaveni barev v Adobe Ilustratoru ještě před exportem.
    Jaké nastavení používáte v nabídce úpravy/ nastavení barev? Zde jsou možnosti – Emulovat Adobe Ilustrator 6.0, barvy monitoru, prepress v Evropě 2, Univerzální Evropské 2, web v Evropě nebo vlastní. Máte s tím někdo nějaké zkušenosti? Když mám nastaveno Emulovat Adobe, tak jsou barvy syté a jasné až moc, v ostatních možnostech jsou barvy pobledlé. Děkuji

    Odpovědět
  37. Petr Hajny
    18. 3. 2011

    Dobrý den,

    nejprve chci podekovat za informace na vasem webu a pote se zeptat jestli jste neresil problem s gradietem pri exportu z Ilustratoru do jpg, vznikaji me tam nehezke ornamenty, predevsim kdyz je gradient tvoren pouze ze dvou barev. Zkousel jsem snad vse ale marne, tak jestli jste s timto take nebojoval a nevite co s tim.
    Dekuji a hezky den.

    Odpovědět
  38. JonnyDrake
    18. 3. 2011

    [37] Obávám se že abychom vám nějak pomhli tak musíte svůj dotaz víc specifikovat. Já s gradientem nemám problém ikdyž je průhledný (multiply)
    http://www.shut­terstock.com/pic­.mhtml?…

    Nejlepší by bylo dát sem link na váš vyexportovaný obrázek.

    Odpovědět
  39. Petr Hajny
    12. 4. 2011

    Jde o to, ze kdyz to vyexportuji do jpg nebo tiff, a pak otevru v photoshopu vyzoomuju na 50 procent tak tam jsou videt prechody barev – jakoby nestacilo 256 odstinu sedi- monitor eizo , graficke ovladace na max quality. kdyz exporuji do BMP 32 bit na kanal tak to vypada lepe ale stejne je to poznat. Vydel jsem to i na nahledech od vektoru na fotobankach ale jen obcas protoze jsou male tak to neni moc videt.Jestli je to normalni nebo ne. Vím že s gradientem byva problem.

    Odpovědět
  40. Peter
    6. 1. 2012

    Dobry den, takze tu som zistil, ze ilustracie nemusia byt len vektor ale aj jpg. Na vasom portofliu na Dreamstime som si vsimol ze tam mate aj TIFF, a mam na Vas par otazok:

    1. Ked uploadujete ilustraciu – NIE vektor, ale ako obrazok tak v akom formate nahravate ? (V clanku mate napisane ze len velke JPEGY, to znamena, ze potom dodatocne nahrate TIFF ?)
    2. A ak to teda nahravate ako JPG, tak to znamena ze text v ilustracii, ktoru si zakaznik stiahne ako JPG sa nebude dat menit. Nevadi to ?
    3. Ked sa teda rozhodnem dat text do JPEGu, musim si FONT sam vyrobit, alebo mozem pouzit nejaky free font ? Ako je to tam s autorskymi pravami na fonty, ktore su free ako napr. na tejto stranke – http://www.fon­tsquirrel.com/ ?

    Prepacte, ze som Vas takto zavalil otazkami, ale nejako sa neviem preluskat uz ku tvoreniu ilustracii, pretoze tu je strasne vela nejasnosti, ci uz EPS kompatibilita, softver, formaty atd.

    Vopred Vam velmi pekne dakujem za odpoved.
    Vas WEB uznavam, som rad, ze je tu niekto taky ako vy, ktory je ochotny ludom poradit.
    Vela stastia.

    Odpovědět
  41. Petr Václavek
    8. 1. 2012

    Zdravím,

    1. Ano jen velké JPG – cca 17 MPx, TIFF a ostatní velikosti se tam generují automaticky z toho velkého JPGu
    2. Dá se to měnit, ale je to pracné (například ve Photoshopu – vyretušovat a přepsat). Jestli to vadí, těžko říct. Některé fotobanky takové ilustrace nepřijímají, ale třeba na Shutterstocku to vůbec nevadí a navíc se tam ilustrace s textem stahují více jak bez textu.
    3. Pokud vím, tak se dá použít nějaký free font, ovšem ten font nesmí být hlavním námětem obrázku.

    Petr

    Odpovědět
  42. Nikola
    27. 1. 2012

    Dobrý den, chtěla bych se v jakém barevném režimu fotobanky přijímají; rgb nebo cmyk? Díky

    Odpovědět
  43. Petr Václavek
    27. 1. 2012

    Zdravím,
    fotobanky přijímají většinou oba režimy (ilustrace však musí obsahovat barvy pouze v RGB nebo pouze v CMYKu). Já doporučuji používat RGB.

    Odpovědět
  44. Standa
    27. 1. 2012

    Zdravím,

    kdykoliv vytvářím JPG z Illustratoru a dám větší rozlišení, například 3500×…. tak dostanu hlášku na nedostatek paměti. Postupným snižováním rozlišení se nakonec dostanu někam k 2900×….

    Nevíte někdo co přesně Illustratoru vadí? Mám v PC několik set GB volného místa, 6GB paměti, 4 jádra. Paměť počítače je trvale využita někde kolem 2–3GB a s tímto problémem se potýkál už roky.

    Stejný problém nastává i když se snažím exportovat například několik černých čar. Ilustrace neobsahuje přechody, stíny, nic složitého.

    Díky za každý tip, Standa

    Odpovědět
  45. Petr Václavek
    27. 1. 2012

    Jak vytváříš JPG? Pomocí Save for web? Jakou máš verzi programu? Kdy a co přesně to zahlásí?

    Mě to při velkém zvětšování (v dialogu Save for web) zahlásí, že to je mimo rozsah a že by s tím mohly být problémy, to odkliknu a v pohodě se to zvětší…

    Odpovědět
  46. Standa
    8. 2. 2012

    Ano, Save for web, nastavim rozliseni a dam generovat (100% JPG). Zacne to chroupat (bezi modra cara) a pak to spadne s hlaskou o pameti. Postupne jak snizuju rozliseni tak najdu bod, kdy to projde v poradku a ziskam vysledek.

    Tak me jen zajima, jake rozliseni bezne pouzivate vy. Stejne varovani dostavam i na notebooku a do uspesneho konce to dobehne opet pri nejakem nizsim rozliseni.

    Pouzivam Win7 64b, Illustrator CS5.1

    Odpovědět
  47. Phillip
    5. 3. 2012

    Tieto informácie mi veľmi pomohli, veľmi Vám ďakujem 🙂

    Odpovědět
  48. Zdena
    5. 3. 2012

    Hezký pondělní podvečer,

    měla bych dotaz ohledně ukládání složitějších ilustrací pro fotobanky…

    Často se mi stává, že udělám náročnější grafiku (především co do přechodů) a ač ukládám (podle mě) vše správně (100% vektor apod.), ilustrace se mi například uloží do bitmapy. Pak nejen že má soubor velkou velikost, ale objekty jsou needitovatelné a musím často zdlouhavě zkoušet, který přechod mi „ještě projde“.

    Pro lepší představu – například tohle http://image.shut­terstock.com/…844808­77.jpg vytvořené pomocí mřížky přechodů je pro mě korektně neuložitelná představa. 🙂

    Nemohl by mi někdo doporučit dobrou literaturu na toto téma, případně nějakou knížku o nových postupech v Illu?

    Děkuji převelice předem. 🙂

    Z.

    Odpovědět
  49. Petr Václavek
    5. 3. 2012

    Zdravím,
    jsou to krásné a jistě hodně náročné ilustrace. Osobně mě Illustrator také občas překvapí a zneznámého důvodu použije bitmapu. Nejčastěji je to ve spojení Blendu a Clipping mask. Zkustím takové případy sledovat a nějak je sepsat. Pokud mi pošlete na email, nebo sem do kometářů nějaké vaše vlastní zjištění (v jakém případě Illustrator generuje bitmapy) budu jedině rád.

    Odpovědět
  50. Petr Václavek
    5. 3. 2012

    Stando [46], já generuji ve velikosti cca 4000×4000 pixelů a zatím vždy to bylo OK. Maximálně po delší době používání Illustratoru na mě vyskočila taková hláška a to pak pomohl restart windows.

    Odpovědět
  51. Zdena
    17. 3. 2012

    Abych neuvedla v omyl, ilustrace z odkazu není má… použila jsem ji jako příklad pro mnou nepochopitelně precizní vektorovou práci.

    Vektory se mi převádí při exportu na bitmapu především v následujících situacích:

    • Pokud je barevně náročný přechod (zpravidla tří a více barev) ve složitém obrysu (stačí často omylem protažená elipsa místo kruhu).
    • Pokud použiji mřížku přechodu… to se mi zatím nepodařilo vyexportovat vůbec. (Předpokládám, že ukázková ilustrace je vytvořena právě prostřednictvím mřížky přechodu.)

    No a často to docela naštve, že. 🙂

    Odpovědět
  52. Kristina
    18. 3. 2012

    Dobrý večer,
    mám podobný problém jako Zdena, nedaří se mi vyexportovat jednoduchý stín v EPS10, který není bitmapa. Vytvářím ho následovně.

    Na pozadí je gradient, proto stín vytvářím jako další gradient, jehož jedna barva je černá a druhá bílá nastavená na nulovou průhlednost. Ještě jsem jako prolínací mod je nastaveno Darken 100%. Nejvíc podobné to je vašemu obrázku např.

    http://image.shut­terstock.com/…965999­20.jpg

    kde také máte jako pozadí gradient a stín je další gradient táhnoucí se přes obrázek. Jak jste například tento stín vytvářel? Jak jste ho uložil v EPS jako vektor?

    Mockrát děkuji za radu! Máte krásné ilustrace.

    S pozdravem

    Kristina

    Odpovědět
  53. Petr Václavek
    18. 3. 2012

    Zdravím a děkuji za pochvalu. Běžně používám několik přechodů přes sebe a většinou s tím není žádný problém. Ten se vyskytuje občas při použití Clipping Mask. Nevím proč, ještě jsem na to nepřišel.

    Odpovědět
  54. Daniel
    24. 6. 2013

    Dobrý den, je lepsi exportovat na fotobanku DT rovnou Soubor JPG a take EPS??? Ja to chci udelat tak, že nejdříve zašlu třeba 50 JPG ilustrací a pozdeji po půl roce zaslu EPS k těmto 50 JPG. Nepřijdu tímto o případný výdělek, že tam jeste nejsou EPS soubory. Děkuji za info. D.T.

    Odpovědět
  55. Petr Václavek
    25. 6. 2013

    Je lepší nahrávat oba formáty současně (pokud nahráváte přes FTP, tak stačí, aby měly tyto soubory stejné jméno, jen ty EPS soubory musíte nahrát do podadresáře ADDITIONAL).

    Jinak je samozřejmě možné dohrát EPS soubory později, o výdělky moc nepřijdete, přece jen těch prodejů tam za půl roku tak moc není.

    Odpovědět
  56. Katarína
    3. 1. 2014

    Dobrý deň.

    Chcela by som sa opýtať, kde môžem robiť chybu pri prevode dokumentu do pdfka? V Adobe Illustrator mám nastavenú hodnotu farby a po uložení má ta farba už úplne iné hodnoty. Skúšala som rôzne nastavenie, ale stále mi neostáva farba v danej hodnote. Najviac sa zmení pri prevode do pdf (rozdiel je aj o 10 čísel nižší), ale robí to aj pri exporte do iných rormátov (tam už je číselný rozdiel o niečo menší). Môžte mi prosím poradiť?
    Ďakujem

    Odpovědět
  57. Natali
    27. 2. 2014

    Dobrý den, Když chci ukládat jako EPS10, tak ve volbě, kde je v návodu „Illustrator 8 EPS“ mám místo toho zadat kterou volbu? Předem děkuji 🙂

    Odpovědět
  58. Petr Václavek
    2. 3. 2014

    Natali, tam zvolte Illustrator 10 EPS

    Odpovědět
  59. Lenka
    25. 3. 2014

    Dobrý deň,
    chcela by som sa spýtať,ako je to s IPTC dátami keď sa exportuje vektor do jpg. Zostávajú zachované aj v jpg?

    Odpovědět
  60. Jirka
    2. 1. 2015

    Dobrý den,
    mám dotaz stejný jako BRED – Jak se díváte na program Inkscape – dá se použít pro tvorbu vektorové grafiky pro fotobanky (vidím všechna ta nastavení eps pro Illustrator apod.)? Od bitmap jsem se dostal k vektorům a nechci hlavně ze začátku investovat do Illustratoru.

    Děkuji za odpověď a taky mockrát děkuji za všechny vaše weby. Pomáhají mi v mých začátcích se orientovat v problematice!!!

    Jirka

    Odpovědět
  61. Petr Václavek
    2. 1. 2015

    Jirko, obecně jde pro fotobanky použít i Inkscape, ale má to mnohá omezení – nejde používat průsvitnost, efekty a myslím, že ani gradienty. Více se to rozebíralo na fóru http://forum.fo­tobanky.cz

    Pokud ale z ilustrace vyexportujete velký JPG, tak není pro fotobanky problém jej přijmout a prodávat jako bitmapovou grafiku.

    Odpovědět
  62. Petr Václavek
    2. 1. 2015

    Lenko, IPTC data edituji jen u JPG souboru.

    Odpovědět
  63. Monika
    5. 1. 2015

    Dobrý den,

    ráda bych se zeptala v jakém formátu lze nahrávat vektorovou grafiku, je to jen ten EPS, neznám jej ještě a tak bych uvítala jiné možnosti.

    Pracovala jsem vždy jen v Cineme, Corelu, Zooneru, Inkscapu, Gimpu a nevím zda mám tedy shánět Adobe Illustrator a nebo to lze přes některé z těchto programů. Momentálně mám v pc jen Inkscape a Gimp, mají malou kapacitu i když mám nový notebook, s více grafickými programy se seká nebo kolabuje a tyto používám pro své potřeby hodně. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  64. Petr Václavek
    5. 1. 2015

    Moniko, můžete prodávat i ilustrace v JPG formátu, sice to už nebude vektorová grafika, ale to ničemu moc nevadí, více viz http://fotoban­ky.cz/…ve-ilustrace

    Odpovědět
  65. Tibor kratky
    16. 10. 2016

    zdravim Petr…subory eps na shutterstock…v akom stave mozu byt uploadovane? kazdy objekt jednotlivo pripadne vo vrstvach alebo cela ilustracia ako jeden objekt? ako to je potom s upravou eps suborov? mozu si ich zakaznici lubovolne modifikovat?… dakujem za odpoved

    Odpovědět
  66. Petr Václavek
    17. 10. 2016

    Shutterstocku je to celkem jedno. Není potřeba tam nic uskupovat, expanduje se jen písmo do křivek.

    Zákazníci si ilustraci můžou jakkoliv modifikovat.

    Další dotazy prosím na http://forum.fo­tobanky.cz

    Odpovědět
  67. Lucie
    23. 11. 2016

    Dobrý den, prosím Vás, chci uložit v Illustrátoru do JPEG, ale když dám uložit pro web, tak mi nenabízí upravu velikosti v pixelech, ale v ob. Prošla jsem snad už všechno nastavení, ale nikde jsem nenašla jak to přenastavit. Možná jsem se špatně dívala, nebo něco přehlídla. Nevíte kde to hledat? Děkuji

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky