Dreamstime – fotobanka snů?

Dreamstime je asi nejlepší fotobanka pro nezkušené fotografy-amatéry, kteří by rádi své snímky zpeněžili a vydělali si tak na nový přístroj, sklo či jiné fotovybavení. Proč je pro ně ideální? Protože jako jedna z mála jim na začátku neklade žádné zbytečné překážky – není potřeba dokazovat a demonstrovat na několika úvodních fotografií, že na to máte. To je asi ten hlavní rozdíl oproti ostatním fotobankám. Stačí se zaregistrovat, nahrát fotky, počkat na jejich schválení a pak už jen nedočkavě očekávat svůj první prodej a výdělek.

Postup registrace je velmi jednoduchý:

Použijte „tento odkaz na Dreamstime a na stránce, která se objeví, klikněte na tlačítko Register for free:

Dreamstime - registrace

na další stránce, zaškrtněte poslední checkbox a tím se vám dole pod tlačítkem submit zobrazí další políčka pro vyplnění.

Dreamstime - registrace

Pak už jen stačí pečlivě vyplnit formulář a je to! Tedy ocením, pokud do políčka „Referrer ID“ zadáte moje referenční číslo 150287, co z toho budu mít se dozvíte na konci článku v sekci Referal program.

Dreamstime - registrace

Nahrání fotek

Další krok je nahrání vašich fotek. Pamatujte si, že na Dreamstime naleznete všechny důležité informace pod odkazem Management Area. Tedy vstupte do této oblasti a vyberte si buď Upload Images a nebo FTP Upload (před prvním FTP uploadem si budete muset povolit FTP účet).

Dreamstime - management area

Požadavky na fotky

  • Formát JPG (pokud jde o vektor, je nutné nejprve nahrát jeho JPG verzi)
  • Velikost 3 megapixely (pozor, pokud fotíte objekt na jednobarevném pozadí, tak většinou požadují, aby rozměry toho objektu byly alespoň 3 megapixely – výška x šířka v pixelech musí být větší jak 3 000 000 pixelů). Pokud nevíte jak nastavit FTP, prostudujte návod krok za krokem pro několik FTP klientů.

Různé licence

Dreamstime nabízí pro prodej vašich snímků několik licencí (viz následující obrázek, kde je zachyceno moje nastavení):

Dreamstime - licence

Co ty políčka vlastně znamenají:

  1. Exclusivita – snímky označené jako exclusivní pro Dreamstime nesmíte jinde prodávat, za to získáte vyšší zisky z prodeje (konrétně 60 procent + 20 centů za nahrání).
  2. U-EL (Unlimited seats) znamená že obrázek můžou používat zaměstanci firmy, která jej koupila
  3. I-EL (Increase Max Copies) zvyšuje limit počtu výtisků snímku na 2 500 000 kopií
  4. W-EL (Web Usage) umožňuje použití snímku na webových templatech, pohlednicích a wallpaperech (tedy v podstatě přeprodávání snímku)
  5. P-EL (Print Usage) umožňuje použití snímku na tričkách, pohlednicích, kalendářích… (tedy opět přeprodávání snímku)
  6. SR-EL (Sell the Rights) prodej snímku včetně práv – pokud snímek někdo koupí, Dreamstime jej vymaže ze své databáze a autor musí (ručí za to) do tří dnů zrušit veškerý jeho další prodej na případných dalších serverech (snímek lze takto prodat pouze jednou).

Nuže jednička je jasná – doporučuji nezaškrtávat, více vyděláte pokud snímky budete prodávat na více serverech, časem třeba zjistíte, že na jedné fotobance máte větší zisky a ostatní vás jen okrádají o čas, pak bych o této volbě uvažoval. Licence 2 – 5 doporučuji zaškrtnout, neboť zvyšují možnost prodeje a navíc pokud si kupující ke snímku pořídí jednu z uvedených licencí, získáte za to 25$. Poslední možnost je ošemetná – protože se zavazujete, že v případě koupě nebude již snímek jinde na prodej (pokud jej však prodáváte i jinde, nemáte to plně pod kontrolou). Navíc šance, že takto snímek prodáte je malá (doporučuji nezaškrtávat a raději prodávat ve více fotobankách).

Nahrávání dalších formátů (RAW, TIF, AI, EPS)

Chcete-li nahrát vektorovou grafiku, je nutné nejprve nahrát jeho JPG podobu a teprve po jejím uložení na server připojit vektorovou podobu ve formě EPS. Stejně tak můžete přidávat další formáty k fotografiím – například fotografii ve formátu RAW. Ptáte se proč? Za stažení fotky/ilustrace v přidaném formátu dostanete 4 kredity (2 dolary). Tyto další formáty můžete přidat také kdykoliv později.

Po nahrání souborů na server, se objeví v sekci Unfinished files a je nutné vyplnit název, popis, klíčová slova a zařadit do kategorií. Pokud hodláte dávat fotky do více fotobank, vyplatí se vám předem ukládat některé údaje (název, popis, klíčová slova) přímo do fotky pomocí IPCT (více viz Přehled programů pro katalogizaci fotografií). Značně vám to ulehčí práci. Jakmile máte tento krok za sebou, přesunou se soubory do sekce Pending files – tedy do fronty na schválení. U každého souboru se zobrazuje odhad, za jak dlouho bude přibližně schválen (řádově je to necelý týden). Mám pro vás jeden tip – nahrajte soubory na server co nejdříve, neboť již v ten okamžik jsou zařazeny do fronty, ač nemají vyplněny žádné údaje. Až se k nim po pár dní vrátíte a vyplníte je, budou rovnou na řadě.

Ceny za fotky

Ceny jsou různé, záleží na velikosti, formátu a kupujícím. Za malé rozlišení dostanete 50 centů, za větší $1, $1.50, za největší $2. Za RAW či EPS dostanete 2 dolary. Pokud se fotka dobře prodává, přejde po 25 prodejích do vyšší sféry a vy budete za ni dostávat o 50 centů více. Další zvedání je po 50, 100 a 200 prodejích. Může se stát, že dostanete za fotografii jen 25 centů – to je nový způsob a nakupují za něj lidé, kteří si zaplatili předplatné.

Mnohem štědřejší výdělek je za vyšší licence (kdy je umožněn větší počet výtisků a větší práva pro použití na webu, či při tisku) – 50 dolarů.

Můžete také fotografii nahrát exkluzivně jen na Dreamstime (v tom případě ji nemůžete prodávat nikde jinde) výdělky se vám tím zvednou o 50 centů. A nejdražší je prodej práv – zde si určujete cenu sami pro každou fotografii (musí jít samozřejmě o exkluzivní fotografii).

První platba

O první platbu můžete požádat až v okamžiku kdy vyděláte 100 a více dolarů. Možnosti převodu výdělku jsou následující:

  • PayPal
  • Moneybookers – bezproblémové, ovšem musíte si na svou emailovou adresu založit MoneyBookers účet a poté si v něm aktivovat svůj vlastní fyzický účet. Převody z Moneybookeru jsou otázkou jednoho až dvou dní a poplatek cca 1 euro.
  • Bankovní šek zaslaný poštou – dlouho trvá jak poslání poštou, tak vyřízení v bance

Jinou možností jak využít své výdělky je převést si dolary na kredity a za ty si stahovat cizí fotky a ilustrace pro vlastní použití. To využijí spíše fotografové–grafici či fotografové–web­designéři

Další informace

Co to je Portfolio exposure a proč ho mám tak malý? To je poměr velikosti vašeho portfolia (počtu vašich fotek) a velikosti největšího portfolia na této fotobance.

Referal program – i tady existuje, takže pokud se někdo zaregistruje jako fotograf přes váš odkaz, získáváte 10% z každého jeho prodeje (pokud při registraci nepoužijete ničí odkaz, oněch 10% dostává Dreamstime). Pokud se zaregistruje přes váš odkaz kupující, získáváte 10% z obnosu, který zde utratí. Oboje platí pouze po dobu tří let. Takže nezapomeňte použít odkaz z této stránky!

Máte-li nějaký dotaz, napište komentář, rád zodpovím. A až budete mít na Dreamstime několik desítek fotek, zkuste ty nejlepší na Shutterstocku, případně dalších fotobankách – určitě nebudete litovat.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

244 Komentářů

  1. Cpt-hu
    6. 6. 2007

    já šel do dreamstimu s tim, že to, co projde hodim na shuterstock, nicméně ona myšlenka nějak nevyšla, zatim my vyhodili všechny fotky, jako že blbá kompozice atd atd, tak to zase zkusim někdy později, teď neni čas. Jinak díky za všechny články o fotobankách, je to pro mě inspirující do dalšího focení.

    Odpovědět
  2. Pavel
    29. 6. 2007

    Při vkládání fotografií požaduje program vložení min.5 klíčových slov. co je potřeba zadat, aby mě program pustil dál? Moje slova nebere, v čem dělám chybu?

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    30. 6. 2007

    [2] Jak nebere? Klíčová slova, jsou slova popisující vkládanou fotografii. Samozřejmě tato slova musí být v angličtině! Takže například pokud je námětem fotografie jahoda (strawberry), pak by klíčová slova mohla vypadat například takto:

    agriculture, berry, diet, fresh, fruit, green, grow, juicy, many, mature, nutrition, peel, pimples, pulp, red, ripe, strawberry, sweet, tasty, vitamins

    Odpovědět
  4. Jaroslav Pour
    23. 7. 2007

    Pane Václavku dekuji vám za ochotu radit nezkušeným.Mám problém sDreamstime. Jsem v poředku zaregistrován, ale nemohu se dostat na stránku kde je pokyn na vyvolání uploadu, ona stránka výše vámi označená. Můžete mi říci, kde je chyba ? Moc vám děkuji.

    Odpovědět
  5. Jarmila Nováčková
    24. 10. 2007

    Děkuji za radu, jak se zaregistrovat. Nejsem ale příliš zdatná v angličtině, proto bych chtěla poprosit, zda by jste mi mohl ve zkratce napsal s jakými podmínkami budu souhlasit. Předem moc děkuji.

    Odpovědět
  6. Jarmila Nováčková
    24. 10. 2007

    adresa

    Odpovědět
  7. Parez
    15. 3. 2008

    Dobry den, chci se zeptat..na dreamstime je napsano ukladat jen v jpg..ve vasem nadpisu sem cetl: Nahrávání dalších formátů…TIF…znamena to ze nevadi kdyz nahraju fotky ve formatu tif? Predem dekuji za odpoved

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    15. 3. 2008

    [7] No zkusit to můžete, ale myslím, že vyžadují jako primární formát JPG a teprve po jeho nahrání je možné přidat doplňující formáty (TIF, RAW, případne EPS či AI pro vektory). Ale jak říkám, za zkoušku nic nedáte – nahrajte tam jeden TIF a uvidíte co se bude dít, zda jej vezmou, či nikoliv. A pokud by to nevyšlo, tak překonvertujte TIFy dávkově do JPG s co nejvyšší kvalitou.

    Odpovědět
  9. Bohumil
    19. 3. 2008

    Dobrý den, zaregistroval jsem se na dreamstine, ale potřeboval bych poradit, kde najdu nastavení k volbě plateb? Používám moneybookers. Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  10. Petr Václavek
    20. 3. 2008

    [9] Moneybooker i PayPal jsou napojené přes emailovou adresu, takže doporučuji si ji správně nastavit a výběr Moneybooker / Paypal se provádí až v okamžiku, kdy žádáte o poslání peněz (Management area/Request Payment)

    Odpovědět
  11. Jiří Krabec
    25. 3. 2008

    Dobrý den pane Václavku, jsem zaregistrovaný na dreamstine, ale jsem kopyto a neumím anglicky. Fotky ukládám v pohodě, popis jsem zvládnul. Kde mohu sledovat prodej fotek? Myslím, že čísla uváděná u fotografií znamenají pouze návštěvnost, nebo se pletu? Jiří Krabec

    Odpovědět
  12. Petr Václavek
    25. 3. 2008

    [11] Po přihlášení na Dreamstime stačí kliknout v pravém horním rohu na částku uvedenou popiskem „Earnings balance: $XXX“ – url je http://www.dre­amstime.com/e­arnings

    Případně běžte do sekce Management Area a tam se přehled nachází pod tlačítkem My Earnings

    Odpovědět
  13. P@tr1K
    14. 4. 2008

    mam maly dotaz pri vkladani fotografii mi to porad pise: „words. The maximum alowed number is 80“ co delam spatne ?

    Odpovědět
  14. Petr Václavek
    14. 4. 2008

    [13] Jo tak to mi včera taky napsalo. Mají tam nejspíše chybu, takže si raději zkontrolujte, zda máte zadány všechny povinné položky.

    U mě to bylo tím, že jsem zapoměl zakliknout „By uploading this file I warrant that I read and agree with the terms and conditions of this website and I own all proprietary rights, including copyright.“

    Odpovědět
  15. Jakub
    16. 4. 2008

    Zatim mi u kazdeho nahraneho souboru napsali toto:

    Your image info contains one or more of the following issues: irrelevant or incomplete title, description/key­words/categori­es issues, similar/identical title and description, title/description written with capital letters(CAPS LOCK ON). Use only keywords that are the most relevant and specific to the image subject. All the info required for an image is important and has great influence on your sales. That's why you must take your time for each image and provide individual, accurate, relevant and comprehensive information. Don't just copy&paste words, don't rush. The more precise the info will be, the more efficient the search will be as well and hence your sales.

    Nechapu v cem je problem, vse sem snad vyplnil dobre. Nerozumim tomu ze se nesmi psat velkejma pismenanma, kdyz sem se koukal tak u sposty fotek maj nazev velkejma. Proste sem stoho zmaten a prosim o radu.

    Odpovědět
  16. Busci
    4. 5. 2008

    Kde seženem „keyword or file ID“?

    Odpovědět
  17. Petr Václavek
    4. 5. 2008

    [16] Keyword jsou klíčová slova, která charakterizují fotku / obrázek

    File ID bude nejspíše název fotky / obrázku

    V které části (kdy) to po vás požaduje?

    Odpovědět
  18. Bohouš
    12. 5. 2008

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat, co na dreamstime při popisování fotografií znamená: If this submission doesn't qualify for the commercial stock section, I agree to make it available within the free section (RF-LL license). Zatím to nezatrhuji, nebo mám? Děkuji za pomoc

    Odpovědět
  19. calaf
    1. 6. 2008

    Dobrý den,máte překrásné fotky,chtěl bych Vás poprosit o radu,odeslal jsem do Dreamstime fotky a nevím jak je popsat,vubec nevím na co kliknout,prosím o pomoc děkuji Václav Hajduch

    Odpovědět
  20. Petr Václavek
    2. 6. 2008

    [20] co konkrétně není jasné? Myslím, že v návodu jsem to popsal docela dobře – vše podstatné se skrývá pod záložkou „Management Area“ – vyznačeno červeným orámováním na screenshotu.

    Odpovědět
  21. kulty
    4. 6. 2008

    Na dramstime jsem nahrál zatím 30 ilustrací a vydelal jsem 30$, coz je myslím si skvělý. Nejvyšší výdelek na jednu ilustraci byl 4.80$. Je to určite více jako u focených fotek. Celkem slušný co myslíte?

    Odpovědět
  22. Petr Václavek
    4. 6. 2008

    Jo jo to jsou slušné výdělky… teď si představte, že těch ilustrací máte 300 nebo 3000 🙂

    No a určitě zkuste i Shutterstock (viz článek), tam jsou výdělky skoro 10 krát vyšší, ale hodně záleží na frekvenci přidávání nových kousků.

    Odpovědět
  23. Žaneta Hrubá
    1. 7. 2008

    Dobrý den pane Václavek, předem moc děkuji za tyto skvělé stránky :),mám takový malý problém, začala jsem posílat své ilustrace na Dreamstime, ale zdá se mi, že online jsou jen .jpg náhledy, ,bez eps formátů, ale nahrávala jsem je. A už je to víc jak týden.Je možné,že eps schvalují později? Mám u kolonky „Additional format uploaded:“ napsané " YES, Encapsulated PostScript, pending review (disable)".

    Odpovědět
  24. Petr Václavek
    1. 7. 2008

    [23] Přesně tak – podle toho co píšete čeká EPS soubor na schválení – občas jim to trvá i déle než jeden týden. Až EPS schválí, pošlou vám informační email.

    Odpovědět
  25. Žaneta Hrubá
    1. 7. 2008

    Moc děkuji za rychlou odpověď. Ještě mám jeden dotaz, chtěla jsem vyzkoušet i Fotolii, ale tam mi nejde nahrát formát EPS, chtějí formát JPG nebo SVG a ten ani neznám, prosím, dá se grafika nějakým způsobem převést do tohoto formátu SVG?

    Odpovědět
  26. Petr Václavek
    2. 7. 2008

    [25] Jde to provést například v Illustratoru: Save as a zvolit formát SVG.

    Odpovědět
  27. tatko
    22. 7. 2008

    Dobrý den, Zaregistroval jse se dreamstime vše v pořádku i fotky jsem nahrál aj i popsal:)) ale nechápu jaký je rozdíl mezi Description: Keywords: Na shutterstock je myšleno description vlastně klíčová slova takže tam je to v pohodě Není mi jasné co jim tam mám psát jestli další různé jména fotek…?? děkuji…

    Odpovědět
  28. Petr Václavek
    22. 7. 2008

    [27] Na Dreamstime znamenají jednotlivá políčka:

    Image name: Název snímku
    Description: Popis snímku
    Keywords: Klíčová slova

    Příklad pro fotku kocky – portrétu:

    Image name: British cat
    Description: British cat – head detail (portrait)
    Keywords: animal, british, cat, closeup, cute, detail, head, kitten, kitty, lovely, pet, portrait, silver, tabby,…

    Na Shutterstocku je to stejně (obdobně) jako na Dreamstime:

    Description: Název, případně popis snímku
    Keywords: Klíčová slova

    Odpovědět
  29. tatko
    23. 7. 2008

    diky..

    Odpovědět
  30. soaya
    6. 9. 2008

    Dobrý den, právě jsem se zaregistrovala (děkuji za návod) a všechno je ok, jenom nemůžu najít, kde se nastavují licence…asi jsem slepá, ale fakt to tam nikde nevidím… jediné, co jsem našla je nastavení licence pro SR-EL license, ale pro ty ostatní to nějak nemůžu najít 🙁

    Poradíte mi, prosím? 🙂

    Odpovědět
  31. soaya
    6. 9. 2008

    Tak už jsem to našla.. omlouvám se 😉

    Odpovědět
  32. Zim
    28. 10. 2008

    Ahoj můžete mě prosím poradit jak je to s přidáváním fotek, na kterých jsou lidi (tváře) něak jsem to nepochopil 😀 děkuji

    Odpovědět
  33. Petr Václavek
    29. 10. 2008

    [32] Velkou zkušenost s tím nemám, neboť lidi většinou nefotím. V podstatě je nutné dát podepsat foceným lidem smlouvu (model release) tu pak ofotit / naskenovat a nahrát na fotobanku. Dreamstime má tu smlouvu zde, ale je možné použít i univerzální verzi, kterou vezmou ve většině fotobank. Více jsem o tom psal včera v jiném komentáři.

    Odpovědět
  34. Zim
    29. 10. 2008

    Děkuji. Sice jediný focený budu zatím jenom já, ale nechtěl jsem s tím mít něaký problém. Jinak jestli se můžu ještě zeptat jak je to s nafocením lidí, kterým nejde vidět do tváře našel jsem celkem protichůdné názory. děkuji moc.g

    Odpovědět
  35. Petr Václavek
    30. 10. 2008

    [34] No na většině fotobank se píše:

    „pokud je focená osoba rozpoznatelná, je nutné přidat Model Release“

    V praxi to ale fotobanky trochu zpřísnili (chtějí se prostě ochránit před případnou žalobou), takže je nutné ten Model Release docela často přikládat.

    Pokud je ale osoba otočená zády, nebo je focená bez hlavy, mělo by to jít bez Model Release smlouvy.

    Odpovědět
  36. Farna
    30. 10. 2008

    A co u vektorů? Chtěli po vás někom někdy Model Release u kreseb? Nevím jak na Dreamu, ale na SS mají v pravidlech, že i vektorizace musí být podle vlastních fotek a u obličejů, kde lze rozpoznat i s Model Release. Máte někdo nějakou zkušenost? Chtěli někdy např. originál fotku vektorizace?

    Odpovědět
  37. Soufi
    30. 10. 2008

    ano, zrovna mi jeden taky zamietli 🙂

    The image includes recognizable humans. It cannot be accepted without a model release signed by your subject(s). If the people within your photo are not the main subject but their faces are visible, then you also need a MR for each person whose face is visible. You can download the model release document from the following address: http://www.dre­amstime.com/…_re­lease.pdf

    Odpovědět
  38. Soufi
    30. 10. 2008

    a chcu aj originalnu fotku

    Odpovědět
  39. Petr Václavek
    30. 10. 2008

    [36] Jojo mě něco podobného napsali na Stockxpertu a to byla hodně abstraktní vektorová kresba.

    Odpovědět
  40. Zim
    31. 10. 2008

    Ještě dotaz a jak je to s fotkama více lidí najednou, nebo se známými osobnostmi.

    Odpovědět
  41. Petr Václavek
    4. 11. 2008

    [40] ty se prodávají pod jinou licencí – jako tzv. editorial (nelze je pak komerčně používat, pouze do třeba do novin a podobně)

    Odpovědět
  42. ivica
    5. 11. 2008

    dobrý deň, prosím vás poraďte mi, nahrala som nejaké kresby na dreamstime, ale prišlo mi, že sú odmietnuté a že ich mám znova nahrať, lebo mi chýba copyright, logo…a či je to moja kresba…neviem teraz ako to mám urobiť. ďakujem

    Odpovědět
  43. Farna
    5. 11. 2008

    [42]Co přesně vám napsali?To co popisuješ mi nějak nesedí.

    Odpovědět
  44. Zim
    6. 11. 2008

    Zdravim, Děkuju za předchozí odpovědi moc jste mě pane Václavek pomohl, ale chtěl bych se ještě zeptat včera mě schvalili první foto, ale dodnes není aktivní sice ho mám udávané jako aktivní ale vůbec se nezobrazuje v mém portfoliu a v databázi podle klíčových slov jsme ho taky nenašli, proto se chci zeptat jestli je to normální a chvíli trvá než ho zařadí, nebo se stal někde problém,děkuji za odpověď

    Odpovědět
  45. Petr Václavek
    6. 11. 2008

    [44] chvíli to trvá, než se objeví ve vašem portfoliu, pak asi 24 hodin to trvá, než je snímek zařazen do vyhledávání a pak to trvá několik dní / týdnů / měsíců než si jej někdo koupí (počítejte spíše s těmi týdny a měsíci). Nicméně jedna fotka nemá šanci, je potřeba nahrávat další a další… jen tak máte šanci na větší prodeje.

    Odpovědět
  46. Zim
    9. 11. 2008

    [45] Ano to mě je jasné bohužel můj první fotoaparát sem pořídil ani ne před měsícem tak zatím bohužel moc fotek, které bych mohl poslat nemám, zatím vždy většinou skončím na tom že něco vyfotím a na LCD u fotoaparátu to vypadá dobře, ale poté na PC je z toho nepoužitelná fotka :D. Ale jsu velmi rád za vaše stránky zatím mě dost pomohly.

    Odpovědět
  47. michal
    15. 11. 2008

    Dobrý den,,jde prosím nějak zrušit předchozí registraci?nejak jsem to zbrkle nezvladnul,sice jsem se zaregistroval ale ne pod register free,nejspíš jako nakupující a né prodávající,jde to? děkuji

    Odpovědět
  48. michal
    15. 11. 2008

    a ke všemu bych tam chtěl dát to vaše číslo což jsem take neudělal tak bych to chtěl udělat znovu

    Odpovědět
  49. Petr Václavek
    17. 11. 2008

    [47],[48] Obávám se, že založený účet zrušit nelze. Maximálně tak, pokud jim napíšete žádost na jejich podporu.

    Osobně bych to moc neřešil a nechal ten účet „vyhnít“ a založil bych nový (viz podrobný návod k registraci na Dreamstime).

    Odpovědět
  50. Pavlína
    17. 11. 2008

    Já si také nevím rady. Používám vaše odkazy ale když označím na 1. straně Register for free, tak mi naskočí rovnou 3. strana, kde není možnost napsat vaše Referrer ID. Nedokážu z toho nic vykoukat a obávám se abych neudělala nějakou zásadní chybu.

    Odpovědět
  51. Petr Václavek
    17. 11. 2008

    [50] mrknul jsem se na to a upravil trochu tento článek a hlavně obrázky z registrace – Dreamstime totiž pozměnil některé formuláře. Takže díky za info.

    Odpovědět
  52. Pavlína
    17. 11. 2008

    Už jsem to zmákla… stylem pokus-omyl 🙂 Přišel mi i gratulační mail, i vaše číslo jsem tam umístila, takže všechno OK. Už mám zásobu názvů, popisů i klíčových slov zkontrolovaných angličtinářem a s FTP mám zkušenosti. Fakt je maximální velikost obrázku v JPG 4MB? Co když mám 4.3MB, to neprojde? A co TIF? Ten má 30MB. V jakém případě má smysl nahrávat ilustraci ještě v TIFu? Vektor v EPS zkusím až napodruhé, ale už jsem ho úspěšně exportovala aby vyšla zkouška v poznámkovém bloku. Na odpověď nespěchám a děkuju.

    Odpovědět
  53. Petr Václavek
    17. 11. 2008

    [52] Paráda!

    S tou velikostí jste to špatně pochopila / přečetla. Jednak je to minimálně a jednak to nejsou megabajty (MB), ale megapixely (MPx) – tedy rozlišení.

    Jednoduše řečeno šířka fotografie kráte výška fotografie v pixelech musí být větší jak 4 000 000.

    Velikost souboru nehraje roli, klidně to může být 0.5MB.

    Myslím, že nemá cenu nahrávat ilustrace v TIFu, je to pracné (neboť velikost takových souborů je obrovská) a žádné výhody oproti JPGu s minimální kompresí to nemá.

    Naproti tomu, EPS smysl má (a na Dreamstime snad ani není takový přísný limit na velikost souboru jako na Shutterstocku) a dá se přidávat i zpětně.

    Odpovědět
  54. Pavlína
    18. 11. 2008

    Děkuji, ale je to trochu nedorozumění. O minimální velikosti vím, zajímala mě právě ta maximální. Cituji: „Například na Shutterstocku je maximální velikost 5MB“. To je pro EPS opravdu přísné. Takže na Dreamstime je to víc? Kolik? Nikde jsem to nenašla a opravdu jsem se snažila.

    Odpovědět
  55. Petr Václavek
    18. 11. 2008

    [54] těch nedorozumění tam bude vícero, psala jste totiž o JPGu a na ten žádné velikostní limity nejsou.

    Velikostní limit na Dreamstime pro EPS snad ani není, jednou jsem tam omylem nakopíroval 30MB soubor 🙂

    Odpovědět
  56. Pavlína
    18. 11. 2008

    Díky moc, pomalu se mi vyjasňuje.

    Odpovědět
  57. difught
    18. 11. 2008

    Nevím jak na dreamstime ale naShutterocku me ted zamitli jpg z duvodu nadmerne velikosti max. je tam 25Mp. Vubec me ted pride ze co se schvalovani tyce tak se to otocilo a dreamstime zacina bejt rychlejsi a benevolntnejsi nez shutterstock.

    Odpovědět
  58. David Šiml
    18. 11. 2008

    [57] To každopádně, i když na DS trvá to samotné posouzení a potom to zveřejnění online, ale jsou dost benevolentní a vše jde více méně automaticky. Nezamítli mi ani jednu ilustraci hned napoprvé a na SS jsem se už dvakrát nedostal a třeba druhým odmítnutím byly Keywords a přitom jsem je kopíroval z DS.

    Odpovědět
  59. PeGiSSSKa
    28. 11. 2008

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na system MoneyBookers? jak si mám učet založit? a jak dostanu kartu? s tim souvisí i dálší otazka co se týče nějakých poplatků za vedení a podobně. Předem děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  60. Petr Václavek
    28. 11. 2008

    Moneybooker má stránky v češtině: http://www.mo­neybookers.com/ap­p/?l=CZ

    takže se tam dozvíte vše potřebné. Jinak žádná karta k tomu není, poplatky jsou jen za poslání peněz na váš běžný účet (asi 1,5 eura).

    Odpovědět
  61. David
    10. 12. 2008

    Dobrý den, v tomto článku u části NAHRÁNÍ FOTEK píšete: „Tedy vstupte do této oblasti a vyberte si buď Upload Images a nebo FTP Upload“. Jaký je mezi těmi dvěmi možnostmi rozdíl? A co se týče odkazu k nastavení FTP, tak se mi nic nechce zobrazit. Děkuji.

    Odpovědět
  62. Farna
    10. 12. 2008

    [61]U Upload Images nahráváte fotky přes rozhraní prohlížece a dreamstime. Když kliknete na FTP Upload dostanete se pouze na stránku, kde si tuto možnost povolíte. Vpravo máte přihlašovací údaje. Na FTP adresu potom můžete nahrávat soubory z FTP klientů, kde vyplníte při prvním přihlášení ony údaje a při dalším přihlášení už nemusíte. Hlavní výhodou je asi nahrání více souborů jedním přetažením.

    Odpovědět
  63. john
    24. 12. 2008

    Dobrý chtěl jsem se zeptat,jetli jsem dobře pochopil tak jednu stejnou fotku můžu dát do více fotobank?

    Odpovědět
  64. David Šiml
    25. 12. 2008

    [63] přesně tak, pokud u nějaké neuzavřete exkluzivitu tak můžete dávat na kolik bank chcete…

    Odpovědět
  65. Majo Gogola
    11. 1. 2009

    Ahoj, chcel by som sa spytat. Mam na dreamstime starsiu registraciu a nemam tam este ziadne veci, kde by som si tam mohol zmenit osobne udaje, nikde to tam nemozem najst. Dakujem. M.

    Odpovědět
  66. Majo Gogola
    11. 1. 2009

    dik, nasiel asi vypadam ako hlupak;-)

    Odpovědět
  67. tomas
    24. 1. 2009

    dobry den, pri vyplnovani udaju mam pouzivat háčky ci ne? napr tomas nebo tomáš

    Odpovědět
  68. Petr Václavek
    25. 1. 2009

    [68] Vzhledem k tomu, že to je zahraniční fotobanka, je lepší diakritiku nepoužívat, neboť občas to potom zlobí a místo českých znaků to píše nesmysly.

    Odpovědět
  69. kony
    4. 2. 2009

    zdravím,máte velmi pěkné fotky. mám Olympus 500UZ (6Mpx) měl jsem asi 30 fotek o kterých jsem si myslel že by se dali použít,všechny mi je zamítli většinou napsaly:

    Poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure. Poor optical performance due to low lens quality, such as lens fringing, chromatic aberrations, uneven sharpness in focus area.

    To první bych pochopil špatné osvětlení a kontrast ale to druhé jsem tak nějak nepřelouskal.Co je to Slabý optický výkon kvůli nízké kvalitě objektivu.

    to co by mě nejvíc zajímalo je jestli se s tímto fotoaparátem dá udělat fotka která by prošla,nebo mám raději začít šetřit na nějaký lepší??? Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
  70. Petr Václavek
    4. 2. 2009

    [69] V podstatě to znamená, že technická kvalita fotografie je nedostatečná – fotka je málo ostrá, chybí jí detaily a projevují se i další vady kompaktů, například chromatická aberace (takové modré až fialové stíny za kontrastními hranami).

    Samozřejmě, že i z kompaktu jde získat kvalitní fotka, která by ve fotobance uspěla – já sám začínal ve fotobankách s Olympusem C730 (to byl tuším 3-megáč). Důležité je mít dobré světlo, fotit pokudmožno na iso100 a ze stativu. Pokud vás focení baví, zauvažujte o zrcadlovce, s ní pořídíte mnohem snáze technicky kvalitní fotky a ceny zrcadlovek jsou v současné době docela nízké (například nějaký set i s objektivem).

    Odpovědět
  71. Lucie
    13. 2. 2009

    Dobrý den, registrovala jsem se na dreamstime a zapoměla jsem zatrhnout to ve Vašem druhém obrázku nahoře ten červený rámeček takže mě pak nevyjel ten 3 obrázek na to vyplnění mých údajů. Nevíte jak bych to napravila??? předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
  72. Ivana
    15. 2. 2009

    Zdravím, měla bych dotaz….chtěla bych se zaregistrovat na Dreamstime, ale nevím co znamená ZIP code, už jsem na to jednou narazila…děkuji

    Odpovědět
  73. Ivana
    15. 2. 2009

    Omlouvám se už jsem to našla…hezký den

    Odpovědět
  74. Petr Václavek
    16. 2. 2009

    [71] Myslím, že vše jde pak doplnit (po přihlášení) v sekci Management Area / Edit profile (případně použijte tento link: http://www.dre­amstime.com/pro­file)

    [72] ZIP je v podstatě poštovní směrovací číslo.

    Odpovědět
  75. Safalatek
    10. 3. 2009

    Dobrý den Taky jsem se zaregistroval na Dreamstime ale asi jsem to nějak zvoral a nedostal jsem se na druhou stránku jak tady píšete abych tam zadal svoji adresu a taky to vaše Referrer ID a nemám vyplněný formulář dá se to nějak dopsat nebo je to uplně špatně? Díky za radu

    Odpovědět
  76. Petr Václavek
    10. 3. 2009

    [75] S dopsáním informací by neměl být problém – po přihlášení jděte do Management Area a tam v levém spodním rohu je ikonka Edit profile (případně použijte tento link: https://www.dre­amstime.com/u­ser_modify.php)­.Tam byste měli být schopni dopsat všechny potřebné údaje.

    Odpovědět
  77. Safalatek
    10. 3. 2009

    Ještě jsem se chtěl zeptati tak jsem zkusil nahrát fotky normálně to šlo ale pak přes FTP u sebe v PC v FTP clientu to vidím že to tam mám ale na stráce Dreamstime ty fotky nemohu najít kde jsou??

    Odpovědět
  78. Petr Václavek
    10. 3. 2009

    [77] Podívejte se na podrobný návod na nahrání fotek k prodeji na fotobance Dreamstime tam je to vše dopodrobna vysvětleno.

    Odpovědět
  79. Jitka
    19. 4. 2009

    Dobry den, dekuji [a myslim, ze nejsem sama] za Vase velmi uzitecne a vycerpavajici rady. Dodalo mi to odvahu a jdu to taky zkusit, jsem moc zvedava, jestli moje fotky projdou. Jeste jednou velke diky a preji hezky den

    Odpovědět
  80. Andrea
    22. 4. 2009

    Dobrý den,děkuji,že ste mi poradil jak nahrát fotografie,když mi na stránce chybělo okno pro výběr fotografií a upload.Stahla jsem si tedy mozillu a nějaký ten java doplněk a nahrála jsem nějaké fotografie.Ted jsem narazila na další problém,chci aktivovat účet FTP,namísto možnosti aktivate FTP mám dole stop FTP,ůdaje oFTP účtu tam jsou,ale nevím jak je zadat do FTP klienta a jakého FTP klienta použít pokud mám prohlížeč Mozillu.V unfi­nished files již 2fotky mám,ale v dalším okně mi chybí v continue up=load možnost continue.Jsou tam 3 možnosti : CommercialRF,RF(no keywords ) a editorial.Prosím poradtě mi zase,budu Vám moc vděčná.Máte s námi zlatou trpělivost jak vidím:-)

    Odpovědět
  81. Petr Václavek
    22. 4. 2009

    [80] Ty tři možnozti – to co bylo dříve Continue, je teď pod položkou COMMERCIAL RF. RF (no keywords) použijte, pokud chcete aby Dreamstime vymyslel a zadal klíčová slova za vás (ale strhne vám za to z účtu nějakou částku) a EDITORIAL je pro reportážní fotky.

    K tomu FTP – vypadá to, že už jej máte aktivovaný, nyní jen použijte nějaký FTP klient (já používám Total Commander). Nějaké návody na používání najdete zde:

    návod 1, návod 2, návod 3

    Odpovědět
  82. Andrea
    22. 4. 2009

    děkuji za pomoc:-)

    Odpovědět
  83. Andrea
    22. 4. 2009

    A už jsem zase tu 🙂 jsem v commanderu a když se chci připojit,píše mi,že hostitelský počítač nebyl nalezen….achych:-( je to pro mne asi moc složité..co ted?

    Odpovědět
  84. Petr Václavek
    22. 4. 2009

    [83] Pro názornost, takto vypadá nastavení FTP u Total Commandera pro můj účet – vy si tam budete muset zapsat svoje ID a své HESLO: Nastavení FTP pro Dreamstime v Total Commanderu

    Odpovědět
  85. Kamca
    13. 5. 2009

    Dreamstime je oproti ostatnim mikrofotobankam velmi jednoduchy a snadno pouzitelny. Ale jako neanglicky mluvicimu clovekovi mi vadi web v anglictine. Proto ted pouzivam pro prodej svych fotek Pixmac (http://www.pix­mac.cz). Je to fotobanka na urovni Dreamstimu, ale navic v cestine a ovladani mi prijde jeste daleko vic intuitivni a jednodussi. Navic je to ceska mikrofotobanka, tak je rada podporim…

    Odpovědět
  86. Petr Václavek
    13. 5. 2009

    [85] A jaké jsou prodeje vzhledem k Dreamstime, můžete uvést nějaké srovnání? Ono je pěkné, že to je v češtině, ale pro mě osobně jsou důležitější prodeje 🙂 Navíc když dávám fotky na Fotolii, tak Pixmac to myslím automaticky přebírá a také je prodává.

    Odpovědět
  87. Robert
    15. 7. 2009

    Ahoj Po novom je v „Unfinished“ v položke COMMERCIAL RF všetko ako bolo až na to, že tam chýba zaškrtnutie pre U-EL a I-EL. Zaškrtáva sa to teraz niekde inde alebo to už zrušili?

    Odpovědět
  88. Petr Václavek
    19. 7. 2009

    [87] Také tyto licence nikde nevidím, zdá se, že je zrušili nebo sloučili.

    Odpovědět
  89. Molceon
    9. 8. 2009

    Zdravím jsem zaregistrovaný na dreamstime nakreslil jsem par obrazku ve photoshopu a uploadnul pomocí upload image v menu.. uploadnul jsem je v JPG formatu ale máte tady napsané že je mám uploadnout jeste v RGB formatu tem jsem ve photoshopu nenašel mužete me proadit prosím děkuji.

    Odpovědět
  90. Petr Václavek
    9. 8. 2009

    [89] Zdravím, to bude nějaké nedorozumění – RGB je barevný režim obrázku, který máte na 95% nejspíše nastaven správně.

    Odpovědět
  91. Merunka
    14. 8. 2009

    Dobrý den pane Václavku, děkuji za článek na digiaréně. Pomocí Vaší rady na Vašem webu jsem se zalogoval na Dreamstime a poslal mnou nakreslené obrázky veterána který jsem si nafotil na výstavě veteránů. A celý obrázek jsem si upravil k vlastnímu vzezření. A oni mi tyto obrázky zamítli s tímto textem, že chtějí Property relaesy: Please resubmit with a Property Release
    – This illustration appears to be traced from another source. If you are the creator and sole author of the source/s and/or all elements used for this illustration, confirm by attaching a property release with the original sources included (photos, drawings, 3ds, etc.), or if you have the original photos online please resubmit and indicate the image ID(s). Můžete mi poradit co s tím dělat? Děkuji předem za Vaši odpověď.

    Odpovědět
  92. Petr Václavek
    14. 8. 2009

    [91] Podle toho popisu jde o dvě věci:

    1. Dreamstime poznal, že ilustrace byla kreslená podle fotky a tedy chce od vás potvrzení, že fotku jste také vytvořil vy (tedy chce, abyste ji tam také poslal)
    2. Na toho veterána chtějí property release (což je smlouva s majitelem daného objektu, že fotka se může prodávat). V poslední době to u méně tradičních objektů vyžadují.

    Pokud budete zkoušet ilustraci poslat znovu, přidejte alespoň tu původní fotku, třeba na podruhé (až to bude kontrolovat jiný člověk) property release požadovat nebudou.

    Odpovědět
  93. Merunka
    14. 8. 2009

    Děkuji Vám moc pane Václavku, za velmi rychlou odpověď. Část těch obrázků ze včera nestačili schválit, tedy ty které byli se stejným zamítnutým tématem. A teď jsem zjistil, že tuto část schválili. Opravdu zajímavé. Děkuji Vám moc za ochotu pomoci. S úctou Merunka.

    Odpovědět
  94. Jitka
    22. 8. 2009

    Dobrý den, pane Václavku, předem Vás musím pochválit za velice dobře vysvětlený návod, jak fotky do Dreamstime vložit. Bez návodu bych to asi nezvládla:) Mám tam zatím 30 fotografií, ale již 8 mi neschválili… vůbec si nedokážu vysvětlit proč. Ze začátku jsem si pár fotek z jejich webu projela, abych věděla, jak přibližně mám fotit, a přesto mi to nebylo nic platné. Proto bych Vás chtěla moc poprosit, jestli byste nemohl ve ztručnosti popsat, jak fotky mají vypadat, co se může a naopak nesmí atd… Předem velice DĚKUJI!

    Odpovědět
  95. Petr Václavek
    22. 8. 2009

    [94] Dobrý den Jitko. Vždy, když vám nějakou fotku zamítnou, tak k tomu připíšou i důvod – přehled zamítnutých fotek je v sekci Management area / Refused files

    Podívejte se, co vám napsali jako důvod zamítnutí (a napište to sem a já vám to pak klidně vysvětlím – nebo se o to alespoň pokusím). Pravdou je, že těch kontrolorů je tam spousta a co se jednomu nelíbí, tak to druhý zase klidně a rád do fotobanky přijme. Takže občas není na škodu (pokud si myslíte že je fotka dobrá) zkusit ji tam znovu nahrát.

    Odpovědět
  96. Jitka
    22. 8. 2009

    V této sekci zatím nejsou, spolu s nevyřízenými fotkami jsou stále v sekci vyřizování „pending files“ a v tom statusu vedle nich je napsáno n/a což je podle mého překladu něco jako „nepoužitelný“… ale zřejmě jsem to špatně přeložila, protože jinak už by asi byly, jak vy říkáte, v sekci Management area / Refused files… nevím, nejsem v angličně moc zběhlá…

    Odpovědět
  97. Petr Václavek
    22. 8. 2009

    [96] Tak pokud jsou stále ještě v sekci „Pending files“, tak to znamená, že je ještě neprošli schvalováním – nedostaly se ještě na řadu. Až projdou, tak se ocitnou buď v sekci Online Files nebo Refused Files.

    To N/A znamená – pokud to je ve sloupečku, kde je normálně odhadovaný počet hodin do schválení – že už je víceméně na řadě (počet hodin je méně než jedna) a tedy že během pár minut až hodin (všechno to jsou odhady) bude fotka buď schválena nebo zamítnuta.

    Odpovědět
  98. Jitka
    22. 8. 2009

    [97] Aha, tak už mi to je jasné, děkuji moc za vysvětlení! Teď už budu jen čekat a doufat:)

    Odpovědět
  99. Hanka
    6. 9. 2009

    mám dotaz k Pixmac(psala o ní Kamča), když se do ní člověk zaregistruje, jak tam lze vyplňovat klíč. slova a kde tam najdu formulář pro vyplňování práv k fotkám? díky Pokud s ní nemáte zkušenosti, můžete mi, prosím poslat na můj mejl Kamčin mejl? Díky
    A obecně – jak je to teď s prodejem fotek v době krize?

    Odpovědět
  100. Petr Václavek
    7. 9. 2009

    Zdravím Hanko,
    Pixmac jsem ještě pořádně neprostudoval, neboť přebírá (mimo jiné) fotky z Fotolie, takže tím se moje fotky na Pixmacu prodávají také a nevidím důvod, proč je tam dávat zvlášť.

    Jak je to s prodejem fotek v době krize?
    Řekl bych, že dobře – na svých prodejích jsem žádnou krizi nezaznamenal – výdělky vytrvale rostou (samozřejmě, že v létě byl sezóní propad, ale teď by to mělo jít zase nahoru – nejlepší prodeje mám každý rok na podzim).

    Odpovědět
  101. engraver
    29. 9. 2009

    Jak, na Dreamstime smazat již schválenou fotku.Děkuji.En­graver.

    Odpovědět
  102. Petr Václavek
    29. 9. 2009

    Zdravím,
    schválenou fotku lze smazat v sekci Management area / Online files – tam ji musíte najít, pak u ní kliknout na Edit a na konci formuláře jsou dvě tlačítka – SUBMIT a disable. To disable slouží ke smazání fotky.

    Odpovědět
  103. Renata
    12. 10. 2009

    Zdravim,
    jsem asi rok na Shutterstocku (galerie pres 800 vektoru).U­vazuji o registraci na Dreamstime. Doporucil byste mi dat na Dreamstime vsechny nebo jen ty nej…. ?
    A co dalsi fotobanky?
    Na kolika fotobankach jste registrovan vy?
    Jestli se muzu zeptat 🙂 .
    Diky za odpoved.

    Odpovědět
  104. Petr Václavek
    12. 10. 2009

    Zdravím,
    určitě doporučuji dát na Dreamstime všechny vektory, je to druhá nejlepší fotobanka (alespoň pro mě). Dále pak následují StockXpert, Fotolia a iStockPhoto. Poslední dobou se také probral BigStockPhoto asi to souvísí s tím, že jej koupil právě Shutterstock.

    Já sám jsem ještě na několika dalších, ale zisky tam jsou minimální – pár dolarů za měsíc.

    Odpovědět
  105. Renata
    12. 10. 2009

    Pracuji na te registraci a radeji se zeptam, ted jsou tam ctyri checkboxi, mam zasktnout jen ten posledni – tady ctvrtej? Nebo vsechny, jak to mate zaskrtnuto v navodu?

    1.Include login info in confirmation email

    2.I agree to receive site announcements (no advertisements).

    3.Set Dreamstime as my home page

    4.I agree with the terms and conditions

    A potom dale , nevim co napsat do pole:
    Referral/promo­tional bonus code: Tam patri ten vas kod 🙂 ?

    Jinak ty formulare jsou tam zobrazeny vsechny hned.

    A jeste jedna otazka
    Kolonka Your photo: moje fotka je povinna?
    Kolonka Photographer’s pho­to ID:fotka obcanky je povinna?

    Odpovědět
  106. Renata
    12. 10. 2009

    A jeste jeden problem 🙂
    Hned na zacatku registrace mi naskakuje kolonka vybrany obraz Selected image:a je tam na pevno vybranej obraz, kterej jsem si pred registraci prohlizela.Co s tim?
    Neni to registrace pro kupujici?
    Anglicky neumim, vsechno musim hazet do prekladace 🙁

    Odpovědět
  107. Petr Václavek
    12. 10. 2009

    [105] Zdravím,
    ad 1 – zda vám mají poslat přihlašovací údaje mejlem
    ad 2 – zda souhlasíte se zasíláním novinek
    ad 3 – zda si přejete nastavit Dreamstime jako domovskou stránku v prohlížeči
    ad 4 – zda souhlasíte s licenčnim ujednáním (toto musíte zaškrtnout, jinak vás to nepustí dál)

    Referal code – ano sem zapíšte ten můj kód – 150287

    Jestli jsou ty další položky povinné to nevím, zkuste to odeslat bez nich a uvidíte.

    [106] Nejspíše jde o to, že si to pamatuje, na které stránce jste před přihlášením byla. To je normální chování.

    Odpovědět
  108. Renata
    12. 10. 2009

    Hezky vecer,
    rada bych se jeste zeptala ohledne nastaveni :
    na Shutterstocku mam nastaveno nasledujici:
    Shutterstock : Opt In
    Per picture sales / Partners : Opt In
    CD-A-Month Service : Opt In
    Enhanced License : Opt In
    Footage Sales : Opt In
    Footage Subscription Sales : Opt In
    Mela bych nektere nastaveni zmenit na Opt out pokud chci take prodavat na Dreamstime?

    A jeste jedna otazka, po registraci na Dreamstime mam nejdrive nastavit nejak ty licence? To nastaveni plati k celemu portfoliu nebo se nastavuje na kazdou ilustraci zvlast?

    Odpovědět
  109. Renata
    13. 10. 2009

    Zdravim,
    jeste bych se rada zeptala, jak velky nahravate JPG soubory – kolik krat kolik?
    A jeste jedna otazka – nahrala jsem JPG soubor , pridala slovicka atd. a potom jsem nahrala pres FTP prenos k tomu EPS soubor, ale nikde ho nevidim.Da se nekde overit, jestli se mi tam ten EPS soubor nahral?
    V Pending files me to ukazuje 1 soubor.
    V Unfinished Files 0 souboru.

    Diky za odpoved.

    Odpovědět
  110. Petr Václavek
    13. 10. 2009

    [108] Ty zatržení u Shutterstocku jsou OK, Shutterstock ani nenabízí žádnou exkluzivitu.

    U Dreamstime jen zatrhávám licence W-EL a P-EL licence.

    [109]
    JPG nahrávám co největší – většinou kolem 4200×4200 pixelů.

    Na Dreamstime se další formáty (v tomto případě EPS) nahrávají jinak – viz sekce Přidání dalšího formátu – EPS, AI, RAW u článku Dreamstime – podrobný návod na nahrání fotek k prodeji

    Odpovědět
  111. Renata
    13. 10. 2009

    Dekuji za odpoved,
    jeste jedna otazka – kdyz chci v illustratoru ulozit JPG 4200 krat 4200 pise mi to tohle upozorneni:
    Obraz je vetsi nez velikost, pro kterou byl modul Ulozit pro web navrzen.Mohou se vyskytnout chyby z nedostatku pameti a odezva bude pomala. Opravdu chcete?

    Co s tim? Mam to i pres toto upozorneni takto ulozit?

    Odpovědět
  112. Petr Václavek
    13. 10. 2009

    [111] ANO, tuto hlášku ignorujte a uložte. Mě to hlásí běžně a jednou za čas mu pak dojde pamět – stačí Illustrator zavřít a znovu spustit a funguje to dále.

    Odpovědět
  113. Paja K.
    24. 11. 2009

    Problém, přihlašoval jsem se do Dreamstime a bylo to úplně jinak a nenašel jsem políčko pro referenční číslo.

    Odpovědět
  114. Paja K
    26. 11. 2009

    Ale nakonec jsem se prokousal a taky jsem se přihlašoval z těchto stránek, tak snad to bude v pohodě a svoje první fotky posílám na Dreamstime. Taky jsem už nemusel aktivovat FTP připojení, myslím, že na Dreamstime proběhly změny ale když člověk má tyto manuály a pozorně čte, tak se neztratí. Děkuji za tuhle bezva pomoc

    Odpovědět
  115. Ondra
    28. 12. 2009

    Zdravím, chci poděkovat za návody co tu máte. Aspoň se v tom vyznám a první dva obrázky mi oba vzali.
    Fajn, jen pokračujte a máte pěkné fotky, chválím.

    Odpovědět
  116. Anna
    29. 1. 2010

    Dobrý večír,
    díky Vám se mi podařilo se zaregistrovat na shutterstock – bez problému. Teď jen čekám na schválení.

    Hned potom jsem se pokusila zaregistrovat se i na Dreamstime -sice se mi to povedlo, ale nevím jakým zázrakem, jelikož se mi podařilo přeskočit celý ten formolář, kde se vyplňuje např. i Vaše referenční číslo.
    Mohu se k formuláři nějak vrátit?
    Mám tam sice svůj profil, ale vůbec jsem neobjevila, kde kliknout abych mohla začít nahrávat fotky či ilustrace.
    Prosím o radu.

    Odpovědět
  117. Petr Václavek
    29. 1. 2010

    [116] Zdravím,
    jsem rád, že se vám registrace povedla. Na tom Dreamstime je možné nějaké to vyplňování přeskočit, referenční číslo ani uvádět nemusíte, neboť stačí, že jste použila odkaz z mých stránek, ono si to tak to referenční číslo zjistilo samo z toho odkazu.

    Jinak o nahrávání fotek na Dreamstime jsem podrobně psal v tomto článku: Dreamstime – podrobný návod na nahrání fotek k prodeji

    Odpovědět
  118. Anna
    30. 1. 2010

    Podívala jsem se na Váš odkaz:
    Zdálo se, že problém je v tom, že nemám naistalovanou javu,tak jsem naintalovala a nic, restartovala a nic.
    Nic se nezměnilo.
    Nevíte čím to?

    Odpovědět
  119. Petr Václavek
    30. 1. 2010

    Co zkusit jiný prohlížeč a nebo pak ještě nahrát tam fotky přes FTP (popisuji to v tom dříve odkazovaném článku).

    Odpovědět
  120. Linda
    31. 1. 2010

    N/A znamena z anglickeho ,,not available“ – ,,nie je k dispozicii“. Prepacte, som detailista:) Ale pisem hlavne kvoli podakovaniu sa panu Vaclavekovi za perfektne clanky!!! Priam dokonale. Pri registracii budem referovat na vasu stranku. Dakujem a drzim vam palce!

    Odpovědět
  121. Renátka
    1. 2. 2010

    Tak mi hned na úvodní stránce, kde mám kliknout na register for free, tak to tam nemám, místo toho tam mám tlačítko buy images a to druhé je sign up for free.

    Odpovědět
  122. Petr Václavek
    1. 2. 2010

    Sign up for free je správně – v překladu to znamená to samé jako register for free. Ta druhá volba buy images je pro případ, že byste chtěla fotky nakupovat.

    Odpovědět
  123. Renátka
    1. 2. 2010

    děkuji, já si to myslela, jen mě zmátlo to, že na další stránce není na zaškrtnutí ten checkbox a ani fill in all account information…

    Odpovědět
  124. Pavlína
    6. 2. 2010

    Už mám na Dreamstime 100 dolarů… ale nemůžu najít, kde si je poslat na Moneybookers ? Můžete mi někdo prosím poradit ? Moje angličtina je nulovááááá. Díky

    Odpovědět
  125. Petr Václavek
    7. 2. 2010

    Pavlíno, to je jednoduché: Management Area / tlačítko Request Payment (nebo tento odkaz) Pak zadáte částku a v dalším kroku zadáte zda to chcete na Paypal, Moneybooker atd a na jaký email.

    Odpovědět
  126. Martin
    27. 2. 2010

    Dobrý den,
    na Dreamstime mi chybí při uploadu fotek možnost zaškrtnout volby
    # U-EL (Unlimited seats)
    # I-EL (Increase Max Copies)

    Tyto možnosti se vůbec nezobrazují. Nevíte proč?
    Děkuji

    Odpovědět
  127. Petr Václavek
    27. 2. 2010

    Ano je to tak, tyto licence byly asi zrušeny nebo sjednoceny pod ostatní licence (U-EL a I-EL už tam také nemám).

    Odpovědět
  128. Silvie
    5. 3. 2010

    Můete mi prosím poradit, kde najdu nebo kam mám zadat ty licence? Nějak to nemůžu najít.. (U-EL a I-EL byly zrušeny jak píšete, ale kde jsou tedy ty ostatní?)

    Navíc, práve se mi daří tam po FTP posílat fotky, nicméně když se kouknu na stránky, nějak nemůžu najít, kde vlastně jsou.
    Dávám je tam do složky Modelrelease – protože to jsou fotky lidí, od kterých mám písemný souhlas.

    Ostatní fotky mám dávat do té druhé složky ADDITIONAL?

    Díky moc, jsem z toho zatím dost vyjukaná….

    Odpovědět
  129. Petr Václavek
    5. 3. 2010

    [128] Všechno špatně všechno špatně!

    Fotky se nahrávají přes FTP přímo do hlavního adresáře a nikoliv do těch vytvořených podadresářů (modelrelease, additional).

    Licence můžete zaškrtávat buď u každé fotky v okamžiku, kdy doplňujete klíčová slova a název a nebo potom je tam ještě globální nastavení Manage Licences

    Odpovědět
  130. Lukáš
    12. 3. 2010

    Zdravím
    zkusil jsem po dlouhém vybírání nahrát pár fotek na Dreamsite a odmítnuté všechny fotky. Kromě několika pochopitelných důvodů jsem narazil na jeden problém – u fotky ovcí, květiny a u fotky lodi, blížící se k molu mi napsali
    „The image contains elements that might be protected by copyright/trademark (logos, brands, specific buildings etc.), can identify a property/product (letters, numbers), or could raise usage problems, therefore it doesn’t qualify as a RF stock image. Analyze the photo closely and remove these elements if possible or try to obtain a property release“
    Má cenu tyto snímky zkoušet nějak přeposílat s tím, že se jedná o omyl, nebo jim pravdu vadí hlavní objekt snímku a tudíž to nemá cenu zkoušet upravovat?
    Díky moc

    Odpovědět
  131. Petr Václavek
    12. 3. 2010

    Zdravím,
    podle toho co píšete by se mohlo jednat o nějaká loga, značky – na té lodi určitě něco takového najdete. U té ovce by to mohla být nějaká identifikační značka na uchu nebo tak něco. Zkuste je odretušovat a poslat je tam znovu.

    Odpovědět
  132. Artush
    25. 3. 2010

    Zdravím,
    přihodím zkušenost s Dreamstime, začal jsem nahrávat fotky na Shutterstock, když jsem tam měl 36 fotek, tak jsem se rozhodl je nahrát i na Dreamstime, v domění že to vezmou všechno, když to prošlo na Shutterstock, ale oni mi z těch 36 fotek 13 nevzali. Co mě ale překvapuje je, že ze 3 podobných fotek, stejné světlo, jen jiný produkt nebo kompozice, jednu vezmou a další dvě ne z důvodu – Poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure a nebo incorect white balance. Tak nevím jak to vybírají. Jesli nemají nějaká pravidla, že musí vždy cca 30% fotek odmítnou :-), mám podobnou zkušenost i se Shutterstockem. Zajímalo by mě jaké zkušenosti mají ostatní. Vás bych se chtěl zeptat, jestli mám dát Resubmit Image u fotek které se mi na Shutterstocku za měsím prodali více než 10×, a tady je nevzali, nebo to mám nechat být.

    Odpovědět
  133. Petr Václavek
    30. 3. 2010

    Pokud si myslíte, že se fotka bude prodávat, tak ji klidně zkuste resubmitnout, nebo raději nahrát úplně znovu – nejlépe po nějaké době. Stejně tak pokud se jedná o fotky z jedné série, je lepší je všechny fotky série nedávat naráz – to pak Dreamstime vybere jen ty nejlepší a ty ostatní odmítne.

    Já osobně resubmituju snad pouze na Shutterstocku. Na ostatních fotobankách pouze v případě že šlo o nějakou chybu v klíčových slovech.

    Odpovědět
  134. Arush
    31. 3. 2010

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  135. Míra
    21. 4. 2010

    Dobrý den, je potřeba před nahráním .EPS suboru sloučit vrstvy ? (Při tvorbě vektorového obrázku ve Photoshopu)

    Odpovědět
  136. Petr Václavek
    21. 4. 2010

    Dobrý den,
    pokud děláte obrázek ve Photoshopu, tak jej fotobanky vezmou jen jako JPG. EPS z Photoshopu nikdy nebude plnohodnotný vektor.

    Odpovědět
  137. Míra
    30. 4. 2010

    Poor color: this image has a low color profile and needs improvement in order to increase its sales potential. You can process your image with color enhancement software, such as Photoshop, giving it the appeal it needs.

    • Poor lighting setup, poor contrast or incorrect exposure.

    Tímhle se mi snaží říct, že když vylepším barvy tak to můžu zkusit nahrát znovu ?

    (zatím mi všechno kvůli špatné kvalitě vyhodili…)

    Odpovědět
  138. mate
    30. 4. 2010

    No môžu to byť aj sprznené farby kvôli zle nastavenému farebnému profilu v programe, ktorý používaš, alebo máš blbo nastavený monitor. Kopni sem nejakú ukážku…

    Odpovědět
  139. Míra
    30. 4. 2010

    tohle je ta první :
    http://img101­.imageshack.us/…/ja­blon1.jpg

    tady jsem se to pokusil „upravit“ :
    http://img171­.imageshack.us/…/ja­blon2.jpg

    Odpovědět
  140. Míra
    3. 5. 2010

    Tak barvy už jsou asi v pořádku, ale zamítnuto pro Lack of composition….a mě se zdála docela dobrá…uplně jsem ji viděl u nějakého článku o počasí…..

    Odpovědět
  141. BRED
    25. 6. 2010

    ahoj,

    potřebuji prosím poradit s překladem. I když si to přeložím, tak tomu nerozumím. Vrátili mi jednu fotku s textem:

    This image is overfiltered. Its use for the potential designers is limited because of this, therefore the image is disqualified as a RF stock-oriented image. Please upload the original instead.

    Odpovědět
  142. Petr Václavek
    25. 6. 2010

    [141] To znamená, že se jim fotka zdá moc počítačově upravovaná. Typicky, že na ni byl aplikován nějaký vyhlazovací filtr, který odstraňuje digitální šum. A požadují, abyste raději poslala fotku neupravenou.

    Odpovědět
  143. BRED
    25. 6. 2010

    díky, moje angličtina není nic moc.

    Odpovědět
  144. Sovar
    25. 6. 2010

    Dobrý den,
    chtěl bych Vás poprosit o radu. Je možné na Dreamstime nějak zrušit exclusivitu fotek? Díky moc.
    Josef Sovar

    Odpovědět
  145. Cani
    17. 7. 2010

    Dobrý den,
    Chtěla bych se zeptat, zda Dreamstime (nebo jiná fotobanka) zasílá nějakou smlouvu, nebo stačí pro prodej v ní jen registrace.

    Odpovědět
  146. Dominika H.
    4. 8. 2010

    Dobrý den,

    v první řadě bych Vám chtěla poděkovat za všechny užitečné články a za Vaší ochotu se s „námi“ zabývat.Přes Váš odkaz jsem se úspěšně zaregistrovala na Shutterstocku i Dreamstime a právě k Dr mám dotaz.Lze nahrát fotografii v jpg formátu menším než 3 megapixely a přidat k ní TIF?Jde mi o to, že po všech úpravách mi z RAWU vyjde vcelku malý jpg soubor….

    Odpovědět
  147. Petr Václavek
    4. 8. 2010

    [145] Dreamstime ani jiná zahraniční fotobanka zde uvedená nezasílá žádnou smlouvu. Vše se děje online, žádné papírování. Stačí jen registrace na webu.

    [146] Díky za chválu!
    Z vašho dotazu mám pocit, že si pletete velikosti (což je v tomto případě docela běžné). Fotobanky požadují velikost 3 nebo 4 megaPIXELY a nikoliv megaBAJTY. Tedy nejde o datovou velikost souboru ale o rozměry obrázku. Pro fotobanky je důležité, aby fotky měly dostatečné rozměry a tyto rozměry záleží na vašem fotoaparátu (zda fotí do 4, 5, 6 megapixelů…). Úpravy v RAWu nezmění rozměr obrázku, ale můžou změnit datovou velikost výsledného souboru (ale to je fotobankám jedno). Proto TIF bude mít jen větší datovou velikost, nikoliv rozměr.

    Takže ještě jednou – megapixely udávají velikost v pixelech (rozměr) a megabajty udávají datovou velikost souboru.

    Odpovědět
  148. Petra
    5. 8. 2010

    Dobrý den Petře,
    je to asi půl roku co jsem se přes vás zaregistrovala na Shutterstock. Díky za všechny rady, které jsem tady vyčetla. Chtěla jsem se zeptat jaké máte zkušenosti s odmítáním obrázků z důvodu – Trademark–Contains potential trademark or copyright infringement. Docela mě s tím na Shutterstocku v poslední době otrávili, protože vůbec nechápu, co jim vadí na ruční kresbě mrakodrapu Empire State Building (na Shutterstocku je jich přitom plno), auta nebo motorky. Ani na jednom nebyla žádná značka, firma, prostě nic…jen holá kresba.
    Díky, zdraví Petra

    Odpovědět
  149. Petr Václavek
    5. 8. 2010

    [144] Mělo by to jít, ale až po nějaké době (půl roku?). Pokud jste exkluzivitu zapnul nechtěně, doporučuji kontaktovat support, měli by vám pomoci.

    Odpovědět
  150. Petr Václavek
    9. 8. 2010

    [148] Jde o to, že Shutterstock se jen brání soudním sporům (zaručuje kupujícím, že fotky opravdu můžou použít na kdeco). Takže jakmile fotografie obsahuje nějakou konkrétní značku vozidla a podobně, tak ji raději nepřijmou.

    To že tam už takové jsou nic neznamená. Ke zpřísnění došlo nedávno a jejich objemnou databází fotek se ted probírají jejich vlastní pracovnící a mažou a mažou…

    Odpovědět
  151. Missy
    24. 8. 2010

    Dobrý den, začala jsem kreslit vektorovou grafiku, nějaké povedenější obrázky už mám. Nahrála jsem na dreamstime tyto obrázky v jpg, jak píšete v článku. Kam mám ale potom nahrát soubory v eps? Trošku se v tom ztrácím. Ještě by mě zajímal rozměr jpeg obrázku v pixelech, stačí zhruba něco přes 2000×2000? Předem děkuji za odpověď! Velice si cením Vaší stránky, hodně mi pomáhá…

    Odpovědět
  152. Petr Václavek
    24. 8. 2010

    Dobrý den,
    o tom, jak nahrávat vektory na Dreamstime píšu ve zvláštním článku: Dreamstime – podrobný návod na nahrání fotek k prodeji

    O rozměru obrázku píšu zase zde: Jaká je nejlepší velikost pro vektorové ilustrace určené k prodeji ve fotobankách? – 2000×2000 je sice dostačující, ale u některých fotobank se zbytečně připravujete o zisk.

    Odpovědět
  153. Terka
    25. 8. 2010

    Dobrý den ráda bych se zeptala. Máte zde uvedené platby v dolarech, mě ale skáčou v korunách za velký obrázek mi píšou 5 creditů a v závorkách mám všude 4,41 korun. Nevíte co to je? Děkuji

    Odpovědět
  154. Lenka
    11. 9. 2010

    Zdravím Petře,
    díky za další a další skvělé články, web je perfektní.
    Mám jeden dotaz ohledně e-mailu, který mi přišel včera od Dreamstime:
    This letter is to advise you in regards to the amount of U.S. Tax that is to be withheld from your US-sourced Dreamstime earnings as of September 15th 2010.
    For more details, please access our tax center at link below:
    http://www.dre­amstime.com/tax-center
    According to our records, it appears that you may be a resident of Czech Republic, which has an income tax treaty with the United States that specifies a reduced rate of withholding tax on royalties (0.00 %).
    If you are a resident of Czech Republic and qualify for benefits under the US/Czech Republic income tax treaty, you need to complete a U.S. Internal Revenue Service (IRS) Form W-8BEN, Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for United States Tax Withholding. We have an online version of Form W-8BEN which you are required to fill in and submit in the tax center on our website by September 15th . You will find this form at link below:
    http://www.dre­amstime.com/tax-center
    Please note that IF the form is not submitted by the date mentioned above, 30% withholding tax from your Dreamstime earnings coming from US buyers will be deducted.
    For questions on tax withholding from your Dreamstime earnings, please check our FAQ’s in the Tax Center or email us at office (at) dre­amstime.com

    Moc tomu nerozumím (a asi nebudu sama). Nevím jestli jsem pochopila správně, že by se v případě nevyplnění formuláře jednalo o dvojité zdanění?
    Mohl by jste prosím poradit s vyplněním formuláře?
    Díky, Lenka

    Odpovědět
  155. TERKA
    12. 9. 2010

    Dobrý den vzhledem, ke komplikacím kolem fotobanky (danění, hlášení na úřady apod.) Bych chtěla svůj účet zrušit. Je to dobrý nápad ale komlikovaný. nechapu proč za takový blbiny jako je prodej fotek atd. se musí vypňovat miliony formulářů. V každém případě Vám moc děkuji za rady a přeji mnoho úspěchů.

    Odpovědět
  156. Petr Václavek
    12. 9. 2010

    Dobrý večer Lenko,
    podobných žádostí o radu jsem dostal povícero – jedná se v podstatě jen o upozornění na možné dvojí zdanění vašich zisků. Abyste se tomu vyhnula, je nutné vyplnit jejich formulář. Postup jsem právě dopsal a je k dispozici zde: Návod pro vyplnění daňového formuláře na fotobance Dreamstime
    Petr Vaclavek

    Odpovědět
  157. Petr Václavek
    12. 9. 2010

    Zdravím Terko,
    já bych se tak neukvapoval a formulářů bych se nebál. Konečně jde to i bez nich. Když začínáte, tak není nutné hned obíhat všechny úřady, myslím, že zisky do nějaké výše (cca 15 000,– / rok) se snad ani danit nemusí.

    A ty daňové formuláře na fotobankách (jak se s ním teď ozval Dreamstime) taky nejsou nutné – když jej nevyplníte, tak vám budou ztrhávat 30% z prodejů – ale jen z těch, kde kupující je z USA – což ve finále činí méně než 10%.

    Takže já bych se s tím mazáním portfolia zbytečně neukvapoval…

    Odpovědět
  158. TERKA
    15. 9. 2010

    No ještě uvidím:) Děkuji

    Odpovědět
  159. Míša
    23. 9. 2010

    Dobrý den,

    zajímalo by mě, zda může být exkluzivita u fotky dočasně – jestli se dá později zrušit, pokud bych fotku chtěla prodávat i v jiné fotobance.

    Děkuji za odpověď a za užitečné rady na tomto webu.

    Odpovědět
  160. Petr Václavek
    24. 9. 2010

    Myslím, že zrušit lze, ale až po nějaké době a také vám z účtu strhnou nějaké peníze (za to, že je fotka exkluzivní dostáváte prémie). Pokud potřebujete přesnější informace, napište na support fotobanky.

    Odpovědět
  161. Eva
    13. 10. 2010

    dobrý den,
    nevíte – děje se něco s fotobankou Dreamstime? já se tam nemůžu už od minulého pátku prokousat. nechodí mi ani žádné mejly, toudo dobou jsem měla mít několik (ne)schválených obrázků, ale vypadá to, jako kdyby přestali fungovat.
    děkuji

    (jinak také samozřejmě děkuji za tipy a rady, první, i když zatím malikné, výdělky už mám)

    Odpovědět
  162. Monika007
    19. 10. 2010

    Dobry den, mam dotaz.
    Po nahrani fotky na dreamstime a po tom, co kliknu na RF se mi nezobrazi okno, kam mam zadat klicova slova, ale pise mi to, ze nejsem obcan USA a chce to po me neco s dani.. Jedina moznost je, se mi zda, vyplnit nejaky formular, ale moc nevim jak. tady o tom nic nepisete, myslim, ze se to totzi vyplnuje az od rijan 2010.. Nevite, co s tim?

    Odpovědět
  163. Petr Václavek
    20. 10. 2010

    [161] Dreamstime jede, nic s ním není…

    [162] Ano ano, stačí vyplnit daňový formulář, je to jen formalitka, návod je k dispozici – Daňový formulář na Dreamstime

    V podstatě tento formulář zabraňuje dvojímu zdanění (pokud jej nevyplníte, bude vám Dreamstime strhávat 30 procent z prodejů do USA)

    Odpovědět
  164. Mišišo
    18. 12. 2010

    dobrý den, já mám stejný problém jako Eva. našla se dobrá duše která mi poslala virus system tool 2011 ale už jsem ho pomocí antispyware oddelal:D ale jaké bylo prekvapko když jsem prišel na to že jaksi mi nejede dreamstime. ješte když jsem byl zavirovanej tak frčel a teď ho načte ale bez obrázku a taky upload nejde. oni tvrdí že je vše OK, taky všechny které znám jim to jede. tak že by mi to vymazalo nejakej program? nebo to nejede jen pár jedincum? jako mne a Eve? zvláštní…

    Odpovědět
  165. Atoscz
    22. 12. 2010

    Dobrý den pane Václavek, mnohokráte děkuji za váš web který mi velmi pomohl k pochopení problematiky fotobank a za krásě názorné popisy problematických situací spojených s nimi.. Předvčerejší registrace je tedy Vaše a mnoho dalších takových.. Děkuji

    Odpovědět
  166. Petr Václavek
    22. 12. 2010

    Atoscz, děkuji za chválu, dobře se to poslouchá 🙂
    A jinak držím palce, ať máte dobré prodeje.

    Odpovědět
  167. Jana Ščigelová
    29. 12. 2010

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat jestli používáte nějaký software na hromadný keywording? Děkuji za odpověď. Jinak gratuluji k Vašim stránkám. Obsahově zajímavé a formou velmi příjemné.

    Odpovědět
  168. Rita
    31. 12. 2010

    Dobrý den, amatérsky fotím a vážně uvažuji o možnosti dát fotky na Dreamstime. Na jednoduché úpravy zatím používám Picasa 3. Je to dostatečné (pro tuto konkrétní FB) nebo je třeba použít lepší program – vzhledem k finančním možnostem opět freeware (např. Gimp, IrfanView)?

    A ještě mě zajímá, zda se dají klíčová slova doplňovat k už nahraným fotkám i dodatečně.
    Děkuji a přeji veselého Silvestra a hodně úspěchů nejen na FB v roce 2011.

    Odpovědět
  169. Petr Václavek
    6. 1. 2011

    [167] Jediný program co používám je PhotoStock program, co zapíše klíčová slova a popisky do IPTC (ale to samé se dá provést i v klasických grafických editorech).

    [168] Je vcelku jedno, jaký program na úpravu fotek používáte. Důležité je, aby nedošlo ke zhoršení technické kvality fotografie, což můžete posoudit i vy sama při 100% zv2t3en9 fotografie.

    Klíčová slova a popisky lze po schválení ještě upravovat.

    Odpovědět
  170. fotoban
    11. 1. 2011

    Dobrý den Petře, chtěl jsem se zeptat než budu konaktovat support Vás, za prodej exkluzivního jpeg. snímku XL na DT jsem obdržel asi půl dolaru což mi příjde málo. Je to proto že jej koupil někdo s předplaceným kreditem nebo proto že jsem daňový formulář odeslal až včera a 30% je pryč. Jak je to s Rawem když jej nahraju dodatečně dostanu nějaký provize za již prodaný snímky?
    Děkuji

    Odpovědět
  171. Petr Václavek
    12. 1. 2011

    Zdravím,
    ceny jsou pokaždé trochu různé – záleží zda dotyčný má koupené předplatné, nebo zda si koupil kredity a pokud kredity, tak jak velký balík a z kterého roku…

    Pokud nahrajete RAW, tak samozřejmě za předchozí prodeje vám nic nového nenaskočí, pouze za nové, pokud si kupující tento formát koupí (ale myslím, že RAW si lidi moc nekupují, je to zbytečná práce).

    Odpovědět
  172. Jan Kantor
    24. 1. 2011

    Dobrý den,

    dnes mi k dvěma ilustracim na Dreamstime napsali: This illustration appears to be traced from another source. If you are the creator and sole author of the source/s and/or all elements used for this illustration, confirm by attaching a property release with the original sources included (photos, drawings, 3ds, etc.), or if you have the original photos online please resubmit and indicate the image ID(s).

    Tedy pokud jsem si to přeložil správně požadují přiložit zdrojový soubor/fotku ze kterého byly ilustrace překresleny, jenže já tyto ilustrace kreslil celé z hlavy čili zdrojový soubor (fotky či něco podobného neexistuje). A proto bych se Vás rád zeptal jak se dá v tomto případě postupovat.

    Také mi u dosti ilustrací píšou:We have reviewed your file and this is not quite what we’re looking for. Což nechápu protože nemají ani mizernou kvalitu, jsou tématické a určitě mají větší hodnotu než některé obrázky které jsem již viděl schválené od jiných lidí. Někdy mám pocit jako by mi naschvál házeli klacky pod nohy.

    A ještě jeden dotaz, u neschválené fotky pokud kliknu na Resubmit image musím přiložit ten samý obrázek nebo můžu přiložit jiný a tím využít snížení čekací doby na schválení?

    Děkuji Jan Kantor

    Odpovědět
  173. Petr Václavek
    25. 1. 2011

    Zdravím,
    Doporučuji při vkládání takové ilustrace rovnou do pole Comment for editor napsat, že se jedná o ilustraci bez předlohy:

    This illustration was not traced from another source.

    Ke hlášce We have reviewed your file and this is not quite what we’re looking for. se toho dá napsat více – jednoduše znamená, že se ilustrace dotyčnému nelíbila a že si nemyslí, že by se prodávala. Ovšem každý se může mýlit, takže klidně ji můžete zkusit nahrát znovu (ale ne přes resubmit).

    U resubmitu musíte dávat ten samý obrázek.

    Odpovědět
  174. Jan Kantor
    25. 1. 2011

    Super díky moc za rady.
    Ještě že existuje tenhle web 🙂

    Odpovědět
  175. Václav
    28. 1. 2011

    Dobrý den pane Václavek,
    předem bych Vám rád poděkoval za velmi přínosné a věcné informace, které se zde objevují. Rád bych se zeptal ohledně zdanění výdělku – pokud je to tu někde zmíněné, tak stačí pouze dát vědět, pokusím se to dohledat. Uvedu př. pokud by fotograf vydělal 50000,– ročně např. na fotobance DT, je lepší si zahrnout výdělek do živnosti a pak zdanit a nebo fotit individuálně a pak podat d.přizn?

    předem děkuji za ochotu i odpověď
    Václav

    Odpovědět
  176. Petr Václavek
    28. 1. 2011

    Zdravím,
    v prvé řadě vás musím upozornit, že nejsem daňový odborník a že své daně svěřuji raději daňovému poradci (šetřím tím čas a hlavně svoje nervy :))

    Nicméně o danění zisků z fotobank jsem napsal článek již dříve a v podstatě stále platí: Danění příjmů z fotobank

    Odpovědět
  177. barca221
    29. 1. 2011

    Dobrý den, Vaše stránky mě inspirovaly, a tak si zakládám účet na dreamstime. Mohla bych se zeptat, co znamená ten zip code v registraci? díky moc 🙂

    Odpovědět
  178. JohnyDrake
    29. 1. 2011

    [177]ZIP code je PSČ viz komentář [72]

    Odpovědět
  179. Jan Kantor
    1. 2. 2011

    Dobrý den,

    ještě jsem zapoměl na jeden dotaz, možná už zde někde v komentářích je, nicméně jsem na něj nikde nenarazil.

    Možná mi ani neporadíte a budu to muset testovat sám.
    Jde na některé z fotobank uploadovat místo epsu i .cdr formát, tedy přímo corelovský soubor, popřípadě pokud ano jestli může obsahovat průhlednosti, různé typy gradientů a celkově coreláckých efektů nebo musí obsahovat jen čisté vectory? Nebo lze nahrávat pouze eps.?

    Taky by mě zajimalo jestli už všechny fotobanky akceptují desítkový eps?

    A také jesli se stále vztahuje i na vytvoření epsu10 z corelu postup přeuložení v ilustratoru?
    Zkoušel již někdo použít přímý eps10 z corelu?

    Omlouvám se pokud se dotaz již někde oběvil a byl zodpovězen.

    Díky Honza

    PS: Dnes mě přijali na SS i s OP jen musela být v jednom scanu přední i zadní strana. 🙂

    Odpovědět
  180. chino
    6. 2. 2011

    Zdravím, chcem sa opýtať, Dreamstime ani Fotolia si myslím odo mňa nepýtali pri registrácií žiadne doklady, jak to?

    Odpovědět
  181. Petr Václavek
    6. 2. 2011

    Zdravím,
    doklady si vyžaduje jen asi polovina fotobank. Jak je to s Dreamstime a Fotolii si už bohužel nepamatuji.

    Odpovědět
  182. mišišo
    9. 2. 2011

    zdravím,
    mám takovej problém pro mne hodne velkej, pro nekoho možná né tak se zeptám, nezná nekdo zpusob jak zrušit exkluzivitu a nekterých fotek na dreamstime? moc dekuju

    Odpovědět
  183. Petr Václavek
    10. 2. 2011

    Pokud vím, tak jediná možnost je napsat na support Dreamstime.

    Odpovědět
  184. JohnyDrake
    10. 2. 2011

    [182]
    Není to moc obratné řešení ale nestačilo by prostě tu fotku s exklusivitou smazat a nahrát ji tam znovu jako neexklusivní?

    Odpovědět
  185. Petr Václavek
    10. 2. 2011

    Mám takový pocit, že fotky lze mazat až po půl roce, ale možná to bylo na jiné fotobance… Za zkoušku člověk nic nedá 🙂

    Odpovědět
  186. mišišo
    18. 2. 2011

    no to jsem zkoušel uz 2× a pokazde mi neodepisou nic

    Odpovědět
  187. Petr Václavek
    18. 2. 2011

    Tak pak je ještě možné napsat na jejich fórum. Nebo před tím to fórum ještě prohledat, lidi se na to ptají pořád. Já tam našel toto

    Odpovědět
  188. mišišo
    19. 2. 2011

    jeee, ste moc hodnej vyzkouším a pak dám vědet jestli se povedlo odexkluzivnit:D dekuju

    Odpovědět
  189. Pavlína
    22. 2. 2011

    Tohle mi poslali z Dreamstime. Můžete mi prosím říct, co to znamená?
    The following image, submitted by you as an Editorial image, was transferred to the
    Royalty Free license.
    We believe that the image would be better represented as Royalty Free considering its commercial value.
    Děkuji pěkně a zdravím vás.

    Odpovědět
  190. Petr Václavek
    22. 2. 2011

    Zdravím,
    píšou, že uvedený obrázek není potřeba dávat jako editorial (zpravodajské foto) a že jej tedy převedli pod licenci Royalty Free (pod touto licencí jsou všechny ostatní fotky na microstock fotobankách).

    Je to jen info, netřeba se znepokojovat (prostě jste zbytečně zaškrtla, že to je zpravodajské foto).

    Odpovědět
  191. ArtMiro
    25. 2. 2011

    Zdravim, pave jsem se pres vas zaregistroval na DS, nemuzu najit tu tabulku kde jsou licence, ukazuje mi jenom jednu moznost na zaskrtnuti, maji asi uz predelanou stranku od te doby co jste to tady uvadel…anebo?

    Odpovědět
  192. Petr Václavek
    25. 2. 2011

    [191] Ta tabulka je tam stále, jen těch licencí ubylo – zůstaly tam:

    • Web Usage (W-EL)
    • Print Usage (P-EL)
    • Sell the rights (SR-EL)

    Odpovědět
  193. ArtMiro
    25. 2. 2011

    no jo :o) ale kde? kdyz kliknu na Managment Area a pak na Manage Licenses tak mam moznost zaskrtnout jenom: I agree to the terms regarding the extended licenses and I would like to sell my portfolio or part of it under these terms. I can disable these licenses at anytime without any prior notice, however, I am aware and fully understand the obligations involved if the image is sold under any of these extended licenses. Consequently, I agree to provide exclusive rights and full ownership of my file at the moment it is sold under a „sell the rights“ (SR-EL) license.

    Odpovědět
  194. ArtMiro
    25. 2. 2011

    a jeste bych mnel otazku, uploadoval jsem fotku, pripsal v editorialu vse jak zadali, odsouhlasil jsem podminky ale porad to je v Unfinished files…

    Odpovědět
  195. Petr Václavek
    28. 2. 2011

    ArtMicro, ty licence se zaškrtávají u jednotlivých fotek, když je přidáváte.

    V editorialu? Tlačítko EDITORIAL se používá jen pro zpravodajské fotky. Je potřeba použít tlačítko COMMERCIAL RF.

    Odpovědět
  196. ArtMiro
    28. 2. 2011

    ok, zkusim ;o) zatim diky

    Odpovědět
  197. ArtMiro
    1. 3. 2011

    …porad se nemuzu prokousat na posunuti uploadovane fotografie do slozky Pendig files…uz jsem to nahral znovu, pouzil jsem tlacitko Comercial RF,zadal jsem Image name, Description, tri kategorie, 50 keywords, odkliknul jsem:By uploading this file I warrant that I read and agree with the terms and conditions of this website and I own all proprietary rights, including copyright
    zaskrtnul jsem -W-EL
    -P-EL
    a zmacknul : Submit….
    vypsalo mi cervenym prej:You have no completed Model Releases in your model release library. You can access your Model Release Library from your Management Area.

    a pak jeste:
    You have no completed Property Releases in your property release library. You can access your Property Release Library from your Management Area.

    Odpovědět
  198. ArtMiro
    1. 3. 2011

    takze…nastvalo mne to…neslo to ani zepredu ani zezadu…zrusil jsem svuj ucet a pak ho zalozil jeste jednou…a…ono to najednou funguje ;o)

    Odpovědět
  199. ArtMiro
    8. 3. 2011

    Stejne mi prijde cele to schvalovani prací docela usmevné :o) Shodnem se na tom, ze na Shutterstocku jsou asi nejprísnejsí…vsak? No tak potom, jak je mozne, ze stejne fotografie, ktere mi tam schvalili, tak na Dreamse odmitli s odduvodnenim, prej ze na fotkach je sum, a aby jsem si svoji praci zvetsil na 100%… (ja si je zvetsuji na 500% i vice aby mi nejaky ten sum neusel :o) docela se na tom bavim, akorat, ze to zere muj cas…

    Odpovědět
  200. Zdena
    9. 3. 2011

    ArtMiro > Na Dreamstime mi také vrací fotografie a ilustrace s úplně irelevantím odůvodněním. Na tuto fotobanku jsem nahrála před půl rokem stěží asi 3 věci a pak ji začala ignorovat… nepřirostla mi k srdci. 🙂
    Naproti tomu Shutterstock mi nevrátil doposud ani jednu fotku a ilustraci pro nějakou chybu. Pouze párkrát zamítli věc s tím, že toto téma momentálně nepotřebují a na podruhé již bez problému. Stále ale musím připisovat do poznámek, že kreslím ilustrace přímo na tabletu.

    Odpovědět
  201. ArtMiro
    9. 3. 2011

    Zdena ) …schvalne jsem ted skusil jednu vec…poslal jsem jim tam fotky, ktere mi vratili ze Shuttreru… a vsechni tri bezeslova schvalili :o)

    Odpovědět
  202. ArtMiro
    17. 3. 2011

    …taky se zamyslim nad tim, ze asi ten Dreams zacnu ignorovat… nahraju do nej fotky, ktere ve trech jinych (Shutter, Big a Grafic L. schvalili a oni mi z Dreamsu porad takmer vsechny vyrazuji…opravdu s uplne irelevantnimi odduvodnenimi… :o)

    Odpovědět
  203. Laco
    22. 3. 2011

    Ahojte
    Neviete náhodou niekto čo sa deje v posledných dňoch s Dreamstime?
    Sledujem denne, alebo takmer denne pár vybratých užívateľov, kvôli porovnaniu ich tržieb a mojich tržieb, za účelom skvalitnenia môjho vlastného portofólia (počet predajov / veľkosť portofólia atď),… medzi iným aj Orson-a 🙂
    Napríklad asi najlepší microstockár Yuri Arcus má podľa mojich štatistík dlhodobý priemer cca 300 predajov denne. Posledných pár dní však ani ťuk.
    Rovnako ani ťuk nedal Orson, ani nikto iný z mnou sledovaných…
    Zmenil Dreamstime systém zobrazovania cudzích štatistík, alebo reálne sa mu zmrazili všetky predaje na nulu?

    Odpovědět
  204. Petr Václavek
    22. 3. 2011

    [203] to vypadá, že na Dreamstime změnili to zobrazování, protože já prodávám pořád stejně – včera asi 10 prodejů. Ale nevím, jak je na tom Yuri 🙂

    Odpovědět
  205. Laco
    22. 3. 2011

    Yuri, aj každý iný „skončil“ podľa mojich záznamov s predajmi k 18.3.
    Yuri predáva podľa mojich štatistík priemerne denne 294 prác. Btw. k 18.3. znížili aj počet možných podaní za týždeň na 35 z pôvodných 210, čo mne síce nijako neubližuje, ale taký Yuri, ktorý má občas schválených aj 176 záberov za deň (9.3) sa z toho asi nepoteší…
    Dreamstime tvrdí, že zníženie je kvôli tomu, aby ľudia nedávali príliš veľa „podobných“ záberov…
    Zrejme vtedy došlo aj k zmene zobrazovania počtu predajov jednotlivých užívateľov a teším sa, že si mi potvrdil reálne predaje 😉

    Odpovědět
  206. Barbora
    14. 10. 2011

    Dobrý den, mám dotaz. Jak se dají smazat neschválené fotky na Dreamstime? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  207. Barbora
    18. 10. 2011

    Tak už jsem to zjistila, vymazávají se samy po 7 dnech :-).

    Odpovědět
  208. Jana
    18. 1. 2012

    Dobrý den, v poslední době mi Dreamstime odmítne úplně všechny fotky s vysvětlením, kterému vůbec nerozumím. můžete mi poradit, co to znamená? Předem moc děkuji ..

    Submit this image as regular RF image, as it has a bigger commercial potential rather than editorial. Note that this doesn’t ensure that your image will be accepted, a separate review will apply (don’t forget to remove logos, if available). If you plan to submit it again, ensure you select the appropriate tab for licensing, on the submission page.

    Odpovědět
  209. Petr Václavek
    18. 1. 2012

    Zdravím,
    tipoval bych, že tu fotku tam nahráváte jako EDITORIAL a přitom se nejedná o zpravodajskou fotografii – podívejte se na návod registrace do fotobanky Dreamstime, co jsem zrovna vytvořil – je to v něm úplně na konci – tři možnosti na zadání klíčových slov. Pokud se nejedná o zpravodajsou fotografii (která má pak mnohem menší možnosti použití), tak zvolte první možnost.

    Odpovědět
  210. Jana
    18. 1. 2012

    děkuji Vám za velmi rychlou odpověď. Nejsem si vůbec jistá, jestli jsem to zadávala jako Editorial. Ale dám si na to pozor a zkusím to znovu a uvidíme….
    Mnohokrát děkuji, Jana

    Odpovědět
  211. Jira
    29. 1. 2012

    Dobry den.
    Tak jsem se zaregistroval na Dreamsitme. Registrace mi prisla jednodussi a rychlejsi nez na Shutterstocku. To vase ref. cislo se mi tam ani neukazalo, ale asi jsem to delal vlastne z odkazu vasich stranek a tak se to mozna automaticky udelalo samo.Jak jste uvedl vyse. Mam dotaz . Uploadoval jsem si prvni fotky. Jsou uploudovane jen zda se na pul. A ted mam 3 moznosti: Comercial RF, RF (no keyword) nebo EDITORIAL. Kteraou z techto moznosti bych si mel vybrat protoze kdyz jsem najel na (no keyword) tak mi to hlasi ze pri pouziti KeyMaster program, tak me budou uctovat $0.6 za fotku a to samozrejme nechci. DEkuji mnohokrat za odpoved. Jirka

    Odpovědět
  212. Petr Václavek
    29. 1. 2012

    [211] Tak na podobné téma jsem odpovídal o dva komentáře výše – viz komentář [209].

    Zkráceně – použijte první volbu.

    Odpovědět
  213. Veronika
    7. 3. 2012

    Dobrý den, chtěla bych poděkovat z super stránky.

    Také jsem se zaregistrovala na Dreamstime. Vzali mi prvních deset fotek. U dvou z nich mi normálně naskakuje počet shlédnutí, ale u ostatních ne. Tak jsem se je snažila najít podle keywords, ale nedohledala jsem je i když jsem použila ty co jsem tam zadala. Nevíte, v čem by mohl být problém?

    Děkuji, Veronika

    Odpovědět
  214. Karolina
    26. 5. 2012

    Dobrý den,
    předně moc děkuji za cenné rady na Vašem blogu. Přihlásila jsem se na dreamstime, zadala Vaše ID, nahrála fotky. Chci udělat popisy nahraných fotek – tj.zaškrtla jsem „commercial RF“, na což systém reagoval – „You are citizen of a country with an income tax treaty with the US. Please ensure you have submitted the W8-BEN tax form in order to benefit of a 0.00% US withholding tax otherwise the maximum 30% will be deducted, generating less revenue for you. Click here to submit form.“. Dále jsem tedy klikla na Form W-8BEN k vyplnění „Certificate of Foreign Status of Beneficial Owner for United States Tax Withholding“, kde mám problém s vyplněním od bodu 6. Pokud tento formulář nevyplním, tak předpokládám, že nemohu popsat fotografie a pokračovat dál. Mám ještě jeden dotaz ohledně toho, kde najdu na stránkách „Rights managemet area“.Předem moc děkuji za Vaši odpověď.Karolina

    Odpovědět
  215. Karolina
    26. 5. 2012

    Omlouvám se za předchozí dotazy, na vše už jsem přišla 🙂

    Odpovědět
  216. vlado
    18. 9. 2012

    prosím o pomoc, ako sa dajú vymazať niektoré moje fotografie z Dreamstime, nikde nevidím možnosť zmazať

    Odpovědět
  217. Bara P
    12. 11. 2012

    Ahoj, nestalo se někomu, že vám zničeho nic smazali na Dreamstimu účet? Ráno jsem ještě nahrávala a teď najednou nejde ani přihlášení a ani fotky už nejsou online. Měla jsem tam jen přes 20 ilustrací, žádný kopie…

    Odpovědět
  218. Petr Václavek
    12. 11. 2012

    Báro, těžko říct. Možná tam mají nějakou chybu a nebo možná tam byla nějaká problémová ilsutrace (a to nemusí jít ani o kopii). Doporučuji kontaktovat podporu.

    Odpovědět
  219. Bara P
    12. 11. 2012

    Záhada vyřešena, zjistila jsem, že u kresby slona http://eu.foto­lia.com/id/4580­4929 jsem nechala ve zdroji stáhnutý náhled fotografie ještě k tomu z profimedie, kterým jsem se inspirovala. Tak to jsem teď zvědavá jak to vyhodnotí… Podle fotek se inspiruju hodně, ale ne tak, aby to bylo úplně stejné…

    Odpovědět
  220. Peter Kupčík
    13. 11. 2012

    Báro, tiež mi minulý rok zrušili účet na Dreamstime kvôli jednej problémovej ilustrácii. Odporúčam to nijak neriešiť, lebo účet vám už aj tak neobnovia. V podstate oni majú pravdu. Nemali ste kresliť podľa cudzích fotografií. Máte šťastie, že ste tam mali len 20 ilustrácií, takže nový začiatok nebude ťažký. Proste si zaregistrujte na Dreamstime nový účet a začnite odznovu. Samozrejme poučená z tejto skúsenosti už len s vlastnými ilustráciami, kreslenými z hlavy, alebo podľa vlastných fotiek a skíc. Iná cesta na fotobanky nevedie.

    Odpovědět
  221. Bara P
    13. 11. 2012

    Hm, asi se není čemu divit ono to asi ani jinak nejde, uhlídat takový množství fotek a ilustrací jestli je to opravdu kopie nebo ne… Pravda, aspoň to vím teď a ne až tam budu mít mnohem víc věcí. To věřím, že by se s tím vyrovnával člověk těžko. Tak, snad se nám nic podobného už nestane 🙂

    Odpovědět
  222. katka
    8. 1. 2013

    Děkuji za článek, moc pomohl :)), mám však jeden dotaz – jak dlouho tak trvá než vám fotobanka schválí vámi nahrané fotky? Předem děkuji za odpověd : )

    Odpovědět
  223. Petr Václavek
    8. 1. 2013

    Katko,
    to trvá pokaždé různě – někdy během 2–3 dnů, jindy klidně 2 týdny. Ale v přehledu Pending Files byste měla vidět jejich časový odhad, který se neustále aktualizuje.

    Odpovědět
  224. katka
    8. 1. 2013

    Mockrát děkuji za odpověď, v přehledu pending files jsem časový odhad viděla, ale schvalování trvá déle než je zde psáno, tak proto tento dotaz:) ještě jednou děkuji za odpověď a držím palce při dalším prodeji fotek a grafik. 🙂

    Odpovědět
  225. Petr Václavek
    8. 1. 2013

    Katko, jen pro upřesnění – ten údaj to je odpočet do schválení, takže se neustále snižuje a v okamžiku, kdy to dojde k nule, tak jej schválí.

    Odpovědět
  226. Karolína
    17. 1. 2013

    Zdravím, chtěla bych se zeptat, zda se dá na dreamstimu účet zrušit??

    Odpovědět
  227. Petr Václavek
    20. 1. 2013

    Karolíno, jediný způsob je napsat na support a požádat o zrušení.

    Odpovědět
  228. Pepe
    2. 5. 2013

    Dobrý den, mám problém s vyplněním údajů v uživatelské profilu. Když údaje vyplnim a kliknu na DALŠÍ tak to nic nedělá a nevim kde je problem.Když to nevyplnim nemůžu dávat popisky k fotkám. Mohl by jste mi poradit? děkuji

    Odpovědět
  229. Petr Václavek
    2. 5. 2013

    Pepe, zkuste použít jiný internetový prohlížeč (Internet Explorer, Mozilu, Chrome), možná to s tím vaším nefunguje tak jak má.

    A předtím si ještě pořádně zkontrolujte, zda vám to nepíše na stránce červeně nějakou chybovou hlášku (jako třeba špatný formát zadaného telefoního čísla a podobně), to by mohla být také možná příčina.

    Odpovědět
  230. Pepe
    4. 5. 2013

    Super děkuju za rada, zkusil jsem jinej prohlížeč a už to šlape.Jinak bezva stránky.

    Odpovědět
  231. Petr
    15. 5. 2013

    Dobrý den, moc děkuji za super stránky.

    Zaregistroval jsem se dle vašeho návodu na Dreamstime a přes FTP jsem odeslal JPG náhledy vektorů, objevili se mi v upload history kde se u každé zobrazil status „Processed as model release….“, ale zatím ani jedna se neobjevila ve složce Unfinished files ani v Pending files…
    Je to už asi cca 6 dní.

    Dělám něco špatně?
    Díky za odpověď.

    Odpovědět
  232. Petr Václavek
    16. 5. 2013

    Petře, pokud se u nich objevil nápis „Processed as model release“, tak je to špatně. Nejspíše jste je přes FTP nahrál do složky „modelrelease“. Správně je musíte nahrát do rootu (kořenového adresáře) – když se přihlásím na FTP Dreamstime, tak je tam soubor „UPLOAD YOUR IMAGES HERE“ – tak přesně do toho samého (kořenového) adresáře přijdou nahrát JPG soubory. Pokud máte k nim i EPS soubory, tak ty nahrejte do podadresáře „additional“.

    Odpovědět
  233. Josef
    28. 8. 2013

    Dobrý den pane Václavíku. Mám dotaz. Udělal jsem registraci a nahrál fotky včetně popisu a slov. V záložce Pending files je u každé fotky úplně vpravo zatržítko „Exclusive image“. Co přesně znamená? A musí se zatrhávat? Fotky už tam mám nahrané dva dny a čas (ERT) se prakticky nemění. Nečeká to na zaškrtnutí té Pending files?
    Děkuji

    Odpovědět
  234. Petr Václavek
    1. 9. 2013

    Ne. Exclusive image znamná, že daný obrázek nahráváte exkluzivně na tuto fotobanku (nesmíte jej pak prodávát nikde jinde). Rozhodně doporučuji nezatrhávat a raději své obrázky nahrávat i na další fotobanky. Čas do schválení se mění skokově, na Dreamstime to trvá občas i týden.

    Odpovědět
  235. Radek
    18. 9. 2013

    Dobrý den,

    skvělé stránky, které mě povzbudily k tomu, abych to také zkusil. Mám ale dotaz. Zaregistroval jsem se na Dreamstime, nahrál pár fotek, vyplnil daňový formulář, ale pokud si dobře pamatuji, tak jsem nikde nevyplňoval žádnou metodu placení, popřípadě informace o účtu, na který by mi přišla případná peněžitá částka. Kde to na Dreamstime najdu? Děkuji.

    Odpovědět
  236. Petr Václavek
    19. 9. 2013

    Radku, tyto údaje se na Dreamstime vyplňují pokaždé až když si necháváš výdělky posílat. Jinak je to pod tlačítkem Request Payment

    Odpovědět
  237. Radek
    19. 9. 2013

    Já si to myslel že to tak bude. Díky. Ještě se zeptám, jaké jsou dnes šance finančně na fotobankách uspět? Od doby, kdy jste stránku založil, se určitě mnohé změnilo. Nejsou už banky přehlcené nebo podobně?

    Odpovědět
  238. Petr Václavek
    20. 9. 2013

    Radku záleží jestli chceš prodávat fotografie nebo ilustrace. S ilustracemi je to mnohem snazší, s fotkama se musíš mnohem více snažit, protože ta konkurence je tam veliká.

    Jestli chceš vidět konkrétní čísla, tak se mrkni na výsledky posledního fotobankového průzkumu a dále docela dobrá diskuse proběhla na fotobankovém fóru.

    Odpovědět
  239. Michaela
    16. 11. 2013

    Dobrý den, musí se každý rok vyplňovat daňové přiznání na dreamstime? Nebo stačí vyplnit jen jednou při registraci? Děkuji

    Odpovědět
  240. Petr Václavek
    21. 11. 2013

    Michaelo, mělo by to stačit jednou. Alespoň po mě to vícekrát nechtěli, ale docela často se na to někdo ptal, takže tam mají možná nějakou chybku a urgují to opakovaně…

    Odpovědět
  241. Tome Rodrigo
    24. 4. 2014

    Mam na dreamstime 340 fotiek asi…najlepsie co mam ..ale na novy pristroj alebo sklo som si este zial nevydelal 😀 mozno tak na 50mm f1.8 II ..otrasne tam platia

    Odpovědět
  242. Kamil
    6. 7. 2015

    Dobrý den
    Chtěl bych se zeptat, co bych měl dát do popisu (description).

    Odpovědět
  243. Petr Václavek
    7. 7. 2015

    Do popisu se dává popis fotky – co je na ni zachyceno, co obsahuje. Prostě popis, díky kterému ji lidi najdou když budou hledat to samé téma.

    Odpovědět
  244. fotoban
    25. 5. 2019

    Dobrý den,

    po delším čase mi „vyskočilo okno“ s daňovým formulářem, vůbe se v tm neorientuju, označil sem druhou možnost (nejsem obenem USA), potom z těch dvou dalších taky druhou a to byla asi chyba… mohl byste mi poradit co vyplnit z možností níže,

    a)
    Chapter 3 Status (entity type) (Must check one box only):

    Corporation
    Disregarded entity
    Partnership
    Simple trust
    Grantor trust
    Complex trust
    Estate
    Government
    Central bank of issue
    Tax-exempt organization
    Private foundation

    a tady taky nevím,
    b)
    Please fill in at least one of the three fields: US Tax ID, Foreign Tax ID, or date of birth.
    U.S. taxpayer identification number (TIN), if required

    applied for (0%) – check „applied for“ in case you applied for an ITIN and are waiting for IRS issuance

    no treaty country (30%) – check „no treaty country“ if no tax treaty exists between US and your country

    Děkuji Petře za případnou odpověď.
    P.S. Nejsem jejich občanem ani tam neplatím daně.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky