Fotobanky – opravdu je možné vydělávat prodejem vlastních fotek a grafiky?

Máte digitál a fotíte? Říkají vám občas známí, že fotíte dobře a že by jste se tím mohli i živit? A přemýšleli jste někdy o prodeji svých fotek? Já tedy ano a jak jsem dopadl, si můžete přečíst v tomto článku.

Zkusit, či nezkusit? Toť otázka

Ukázka fotky z fotobankyDlouho jsem se rozmýšlel, zda mám zkusit prodávat své fotky na internetu – na jednu stranu mi přišlo lákavé vydělat si tak snadno peníze, které by aspoň trochu zaplatily mé ne zrovna nejlevnější fotovybavení, na druhou stranu jsem se trochu obával jak někdo cizí naloží s mými fotkami a na co je použije či zneužije. Ale nakonec jsem se rozhodl, že za zkoušku nic nedám – konec konců již několik let je dávám v nižším rozlišení na server PhotoPost (místo, kde vám vaši práci ostatní fotografové zhodnotí, zkritizují a hlavně poradí, což je výborný způsob jak vylepšit své fotoschopnosti) a pak také na svůj fotoblog. Ukázka fotky z fotobankyTakže není divu, že po nějaké době se tyto fotografie objevovaly na různých webech a dokonce i v tištěných časopisech – a to bez mého souhlasu (s klasickou notickou – zdroj: Internet). A také jsem si uvědomil, že nefotím jen pro to, aby ty fotky zůstaly nikým neviděné v archívu na disku.

První pokus s fotobankou

Shutterstock - nejlepší fotobanka pro prodej vlastních fotekJednoho dne jsem se tedy konečně odhodlal, udělal si chvíli čas a podíval se na podmínky a ceny, které fotobanky nabízí. Českou fotobanku jsem ihned zavrhnul – podmínkou totiž byly fotografie velikosti minimálně 4 megapixely, čehož jsem se svým 3megáčem (Olympus C730) nemohl dosáhnout. Proto jsem zapátral v zahraničí a našel si tři kandidáty: Shutterstock, iStockphoto a Dreamstime. Hodně mě zarazilo, že za prodej fotky dostanu jen 20 centů až jeden dolar. To se mi zdálo za fotografie, které mě stály tolik práce a úsilí trochu málo. iStockphoto - fotobanka s nejkvalitnějšími snímkyAle nakonec – proč to nezkusit. Po půl roce vidím, že to byl dobrý krok – dají se tak vskutku vydělat pěkné peníze – tak třeba moje nová digitální zrcadlovka (Canon EOS 350) se díky tomu splatila během několika měsíců!

Ono to funguje!

Je fakt, že za fotku dostanete třeba jen 25 centů, ale je také fakt, že se tato fotka prodá třeba každý den (a třeba ne pouze jednou!) Dreamstime - snadná registrace, stabilní výdělkyTakže za rok vám v jedné fotobance může jediná fotka vydělat 100 i více dolarů! Ale samozřejmě je lepší nespoléhat se na to, že vy víte co se bude dobře prodávat. Nečekat, že vaše první fotka bude trhák. Raději zkoušejte různé techniky, záběry, náměty, prostě je třeba nebát se experimentovat, trh si to přebere a časem se ty „bestsellery“ určitě objeví.

Vysvětlení pojmů

Ukázka fotky z fotobankyVýše zmíněné fotobanky patří do oblasti „Royalty-Free Stock Photography“. Co to je?

Royalty-Free upřesňuje práva pro používání takto prodávaných fotografií:

  • fotografii je možné použít vícekrát, pro různé účely
  • je možné je používat časově neomezeně
  • kupující nemá exkluzivní právo na použití (autor může snímek prodávat na více místech – fotobankách – naráz a to neomezeně)
  • použití snímků je limitováno počtem reprodukcí (většinou několik tisíc)

Stock Photography – to jsou fotografie pro komerční použití (tedy žádné umění). Používají je vydavatelé časopisů, webdesignéři, grafici, reklamní agentury.

Je to práce i zábava

Ukázka fotky z fotobankyZe začátku jsem byl trochu zklamán velikostí výdělku – o proplacení můžete většinou zažádat až poté, co vaše výdělky dosáhnou neskutečné výše 100$. Ale musím přiznat, že jsem tomu nakonec podlehnul – přišlo mi velmi zábavné sledovat, co zákazníci stahují – byla to vlastně taková obdoba sledování bodování fotek na PhotoPostu, jen s tím rozdílem, že místo bodů na vašem účtu přibývaly dolary :). A opět součástí fotobanky jsou fóra, kde můžete diskutovat o čemkoliv, kde se dozvíte mnoho informací o focení, softwaru, způsobu práce profesionálů, kde vám komunita rychle a dobře poradí.

Další prémie

Ukázka fotky z fotobankyKromě placení za stažení fotografií, můžete získat i další „bonusy“ – třeba za stažení fotografie s rozšířenou licencí (větší počet reprodukcí, exkluzivní použití, atd.) a nebo provize za nového zákazníka (kupce) či fotografa. Nebudu zapírat – poslední uvedená provize je jedním z důvodů proč píšu tento článek. Druhým důvodem je, že potkávám hodně dobrých fotografů-amatérů, kteří by rádi prodávali, ale neví jak na to. Rád jim proto pomůžu/poradím a jediné co od nich chci, je že se zaregistrují přes můj referenční kód – stačí kliknout na jakýkoliv odkaz na fotobanku v tomto článku a zaregistrovat se. Začínající fotografové tak o nic nepřijdou, ceny za jejich fotky budou stejné, jen já dostanu malý bonus od fotobanky, jakožto odměnu za nového fotografa. Ono dostat se dnes na Shutterstock už není tak snadné, jak to bylo před půl rokem, jejich požadavky se hodně zvýšili. Naproti tomu Dreamstime je úplně bezproblémový. Každopádně, chcete-li to zkusit, ozvěte se, rád vám poradím.

Je to pro vás vhodné?

Ukázka fotky z fotobankyJeště jedna poznámka pro výdělkuchtivé fotografy – pokud chcete vskutku vydělávat slušné peníze, uvědomte si, že musíte splňovat následující podmínky:

  • mít slušný fotoaparát (4 MPx minimum, ideálně zrcadlovku, ale není podmínkou)
  • umět fotit (stačí amatérsky, ale pokud fotíte jen rodinné momentky, tak vám moc šancí nedávám)
  • mít chuť fotit nerodinné záběry (příroda už moc neletí, mnohem lepší jsou studiové záběry a to nejlépe lidí – ale to také není podmínkou, osobně nemám ve fotobankách ani jednoho vyfoceného člověka)
  • mít dostatek času (alespoň dokud si nevytvoříte slušné portfolio) – pokud si myslíte, že dáte do fotobanky pár desítek fotek a budete za vodou, ani se do toho nepouštějte, základem slušného úspěchu jsou portfolia velikosti stovek až tisíců fotografií.
  • mít trochu trpělivosti, velikost výdělku závisí přímo úměrně na velikosti portfolia

Pro představu přidávám odkaz na své portfolio na Shutterstockucca 400 fotek a výdělek z něj je několik stovek dolarů / měsíc.

Dnešní fotobanky neobsahují pouze fotky

Fotobanky dnes obsahují i vektorové ilustraceOvšem fotobanky dnes nejsou jen o fotkách, další alternativou jsou videa a grafika, zejména pak vektorové ilustrace. Platí pro ně ovšem to samé co pro fotografii – důležitá je kvalita a kvantita. Výhodou je vyšší prodejnost.

Máte-li zájem o další informace, nebojte se ozvat v komentářích, přes icq či email, rád poradím a pokud bude zájem, přidám další články z oblasti fotobank (popis těch nejlepších, způsoby práce, software, novinky,…).

Přehled na závěr

Ukázka fotky z fotobankyNa závěr přehled fotobank, které jsem vyzkoušel (na začátku jsou ty, které považuji za nejlepší z hlediska prodeje):

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

356 Komentářů

  1. xom
    4. 12. 2006

    Mě by zajímalo, na jakém bílém podkladu fotíš ty studiové snímky? Já jsem v tomto ohledu uvažoval o pořízení fotostolku, ale při pohledu na cenu nějakého většího se mi protočily oči, proto i uvažuji o domácí výrobě..

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    4. 12. 2006

    Fotky na bílém podkladě zatím fotím na pozadí papíru A3 při denním světle. Ale zrovna o víkendu jsem získal od známého pořádné papíry velikosti cca 80×100 cm (a tip na obchod s papírem – http://www.svet-papiru.cz, kde se dá koupit velký formát) a zároveň chci zkusit více experimentovat s osvětlením. Samozřejmostí je focení do RAWu a další úpravy v PhotoShopu.

    Odpovědět
  3. Jirka Převrátil
    4. 12. 2006

    Vskutku inspirující článek, přiznám se, že o něčem takovém uvažuji také. Jak ale funguje vyúčtování resp. převod peněz??? Je potřeba např. dolarový účet?

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    4. 12. 2006

    [3] Proplacení nakonec není vůbec složité jsou většinou 4 možnosti:

    1. pošlou šek, přijde do schránky a vy si ho v bance necháte proplatit – poslání šeku, cca týden, proplacení cca 6 týdnů (!) záleží na bance (já proplácel u České Spořitelny), poplatky si přesně nepamatuji, ale bylo to řádově kolem 100,–
    2. Paypal – nezkoušel jsem zatím, ale chystám se na to, tak pak dám vědět.
    3. moneybookers – založíte si u nich internetový účet (zdarma) – k tomu snad jen potřebujete jen email. Poslání od fotobanky trvá asi den nebo dva, z Moneybookeru si po zvalidování svého fyzického účtu u vaší banky (z moneybookeru vám pošlou na váš účet asi 5Kč a zároveň s tím i validační kód v poznámce) peníze můžete poslat – trvá to asi 2 dny (mají účet i v ČR), platí se za to asi 0.5 eura. Toto je asi ten nejlepší, nejsnazší a nejrychlejší způsob.
    4. U některých fotobank si můžete převést výdělky na kredity a stahovat za ně fotky ostatních – výhodné zejména pro fotografy-designéry.

    Odpovědět
  5. Jira
    6. 12. 2006

    pěkný článeček uvítal bych manuál na ořezávání a white background v photoshopu 🙂

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    6. 12. 2006

    [5]Díky za tip, zkusím něco vyplodit.

    Odpovědět
  7. Jira
    7. 12. 2006

    tuším že na ořezáváni jsou i nějaké pluginy… a je to samostatna graficka disciplina skoro.

    Odpovědět
  8. Jakub Hejda
    8. 12. 2006

    Velice zajímavý článek 🙂

    Koukal jsem na Vaše výtvory a chtěl bych se zeptat, v jakém SW vytváříte takové ty obrazce co vypadají jako z kouře ? 🙂

    Díky moc

    Například: http://www.shut­terstock.com/…205943­7.html

    Odpovědět
  9. Jakub Hejda
    8. 12. 2006

    Víte proč Petr Václavek vydělá na fotkách několikset dolarů za měsíc?

    Fotí hodně, fotí rád, a především fotí naprosto SKVĚLÉ FOTOGRAFIE.

    Klobouk dolů pane Václavek. Jednou bych chtěl vidět věci okolo sebe tak zajímavě jako vy 🙂

    Odpovědět
  10. Nox.lbc
    14. 12. 2006

    Už bych se taky mohl někdy dostat k té registraci, prvně jsem uvažoval o české databance, ale ten Shutterstock a ostatní vypadají mnohem zajímavěji. Díky za tip, uričtě nezapomenu uvést tvůj referenční kód 😉

    Odpovědět
  11. Peter Galan
    11. 1. 2007

    Ahoj, prave sa snazim zaregistrovat do Shutterstock, ale nerozumiem tomu systemu paypal. potrebujem radu. samozrejme, nemam problem tam dat tvoje referencne cislo. Prosim odpis co najskor.

    Odpovědět
  12. Petr Vaclavek
    12. 1. 2007

    Paypal je jen jeden ze způsobů jak dostat vydělané peníze na svůj účet – tento způsb můžete změnit kdykoliv později na moneybookers případně na zasílání peněz šekem, ale řekl bych, že bude nějaký ten měsíc trvat než vyděláte prvních 100 dolarů. Každopádně pokud máte nějaký dotaz, tak se ptejte.

    Odpovědět
  13. chorbon
    12. 1. 2007

    zajimavej clanek… ja osobne moc nefotim, spis natacim chtel jsem se zeptat jak je to s tema videobankama? mozna bych se do toho pustil….. diky za odpoved

    Odpovědět
  14. Peter Galan
    12. 1. 2007

    Kde mam dat tvoje referencne cislo? a ake vlastne je? Budu akceptovat slovensky vodicak? Ten moneybookers mi pripada najvhodnejsi. vdaka

    Odpovědět
  15. Peter Galan
    12. 1. 2007

    aha.. uz som pochopil…staci ked prejdem na registraciu z odkazu na tejto stranke… takze registrujem 🙂

    Odpovědět
  16. Petr Vaclavek
    12. 1. 2007

    [13] nemám kameru, takže jsem to nezkoušel, ale jediná videobanka o které vím je právě ten Shutterstock tak to zkuste a dejte kdyžtak vědět.

    [14] slovenský řidičám už myslím nestačí, prý teď vyžadují pouze pas. A jinak ten moneybookers mi také přijde nejvýhodnější.

    [15] přesně tak

    Odpovědět
  17. Peter Galan
    17. 1. 2007

    Ahoj, tak som tu zase, tentoraz s problemom… Ak mozes, prosim porad. Do Bigstockphoto som poslal par zaberov z Kabulu, ale neuznali ich, pretoze vraj potrebujem model release. Ja si vsak nie som isty, ci vobec nejake potrebujem. Ide o to, ze to boli ludia, ktori by urcite nevedeli vyjadrit svoj suhlas a urcite nie pod anglickym lajstrom a navyse je to fotene na verejnom mieste. Bezna reportazna fotografia. Nakoniec posud sam, zopar ich je tu http://galan.blog­.sme.sk/…-Kabulu.html. Ma zmysel protestovat proti ich rozhodnutiu, alebo je to zbytocne? Ved to je uplna hlupost. To by nesmela byt zverejnena takmer ziadna fotka z arabskeho sveta. Dakujem za odpoved Peter

    Odpovědět
  18. Petr Vaclavek
    17. 1. 2007

    Ahoj, zajímavý dotaz, moje odpověď je: protestovat můžeš, ale to je asi tak vše co s tím můžeš dělat – je to jejich web a oni ručí za to, že nahrané fotky neporušují ničí práva. Většinou pokud prodáváš záběry lidí na ulici ve měste, tak nemáš s nimi podepsanou model release (smlouvu, kde se vzdávají všech budoucích nároků na odměnu za tu konkrétní fotografii) a tudíž se to pak prodává jakožto „editorial photo“. Otázkou zůstává, zda ta konkrétní fotobanka podporuje i tento typ fotografií.

    Pár odkazů:

    sekce o editorial photos na Shutterstocku (čtvrtý odstavec)

    Dobrý popis, co to vlastně je

    Odpovědět
  19. Peter Galan
    17. 1. 2007

    Vdaka za odpoved, idem to preluskat

    Odpovědět
  20. Jakub Schanel
    21. 1. 2007

    Ahoj, opravdu velmi zajímavý článek. Dosud jsem měl pár zkušeností pouze s českými fotobankami a musím uznat že ne vše mi u nich stoprocentně vyhovuje. Spolupráce s fotobankami zmiňovanými ve tvém článku bude určitě zajímavou změnou i zkušeností. Některé tvé výtvory na Shutterstocku jsou opravdu dost zajímavé. Jen by mě zajímalo jak dlouho ti trvá vytvořit takový průměrný vektorový obrázek? A jaký program používáš k jejich tvorbě? Z mých zatím krátkých zkušeností s tvorbou vektorové grafiky se mi zdá být nejlepší Adobe Ilustrator…

    Odpovědět
  21. Petr Václavek
    21. 1. 2007

    [20] Přesně tak, používám Adobe Illustrator a zatím nějak moc nestopuju, jak dlouho co trvá – některé dělám pět minut a stahují se jak o život, s jinými si vyhraju třeba tři hodiny a stáhnou se párkrát (v průměru je to ale kolem dvou hodin – nepočítám ty odvozené verze). Zatím mi toho času není vůbec líto, protože se spíše učím kreslit vektorové ilustrace a ten následný prodej beru jako bonus :))

    Odpovědět
  22. Jira
    22. 1. 2007

    peter galan… co vim tak třeba shutterstock.com pokud tam dáš fotky z „třetího světa“ nevyžaduje MR… možná to bude u Big stock podobné, nebo taky ne… záleží na tom či je k té fotce připojené info odkud to je a co přesně mají v podmínkách

    Odpovědět
  23. Scrand
    27. 1. 2007

    Tak sem to zkusil a ani jedna fotka neuspěla 🙁 asi mam nějaký blbý postupy nebo nevim.

    Zkoušel sem ten shutterstock a podle mě je to tam příliš přísné. Je některá fotobanka z tohoto seznamu méně přísná?

    Odpovědět
  24. Petr Václavek
    27. 1. 2007

    [23] ShutterStock je opravdu nejpřísnější na přijetí, ale na druhou stranu je suveréně nejvýnosnější. Druhý v pořadí co se týče výnosnosti i přísnosti je iStock. Mnohem lehčí je Dreamstime (tam lze snad přímo vkládat fotky na prodej) a to samé je také u BigStockPhoto (ale ty výdělky nejsou až tak dobré) – je důležité mít těch fotek hodně a stále přidávat. A hlavně ten ShutterStock nevzdát a zkusit za měsíc znovu. Mezitím zkuste ty ostatní fotobanky, když nic jiného, tak aspoň budete mít představu, které fotky z vašich zásob jsou vhodné pro prodej.

    Odpovědět
  25. Scrand
    28. 1. 2007

    díky moc 🙂 to zní rozumně 😉 zítra se na to vrhnu 🙂

    Odpovědět
  26. cornel
    1. 2. 2007

    Zajímavé čtení. A lákavé. No jo, ale co s angličtinou? Bohužel jsem z té generace, které vtloukali do hlavy ruštinu, která nám byla na nic a k jazyku „imperialistů“ se člověk nedostal. A začínat teď? Učení už do hlavy moc neleze. Jsme vlastně okradenou generací. Ale přeji hodně úspěchům Vám, mladším.

    Odpovědět
  27. Scrand
    2. 2. 2007

    já se sice angličtinu učim, ale stejně jí v tomhle taky zrovna moc nevyužiju 🙂 Teda v nějakejch věcech jo, ale když tam pak zadávám ty fotky a potřebuju tam zadat několik charakteristickejch slov tak je hledám ve slovníku na PC 😉 zkus to překonat a když to nepude tak holt smůla, ale za pokus nic nedáš (max. trošku času a pár mozkovejch buněk zničených stresem) 😀

    Odpovědět
  28. bugis
    19. 2. 2007

    Tento článek je velice zajímavý a musím říct že tam máš fakt dobrý věci,dělám dost s illustratorem a maš tam z tohle sw dobrý věci, jenom by mě ještě víc zajímalo jak popisovat ty fota či grafiku a taky něco o IPTC.Diky

    Odpovědět
  29. Petr Václavek
    19. 2. 2007

    No něco málo o programech, které podporují IPTC najdeš v mém článku Katalogizace fotek pro fotobanky

    Odpovědět
  30. Samuel Dolejš
    21. 2. 2007

    Ahoj, opravdu moc děkuji za tento článek, podobné stránky sem hledal docela dlouho. Teď se registruji na Shutterstock.com. Formulář jsem vyplnil , ale na další stránce po mě chtějí vědět moje ID. Nevim kde nebo jak ho sehnat. Nevíš jak ho dostanu? Díky

    Odpovědět
  31. Petr Václavek
    21. 2. 2007

    [30] Tím ID se myslí identifikace – tedy chtějí kopii pasu (stačí fotka nebo sken v malém rozlišení) – někomu prošla i kopie řidičáku, ale občas to neakceptují.

    Odpovědět
  32. Ondra
    26. 2. 2007

    Vypadá to dost zajímavě. Myslím že to brzy vyzkouším, ale právě teď je Shutterstock nějak nedostupný… musím počekat.

    Odpovědět
  33. Ludd
    16. 3. 2007

    ahoj, docela me to zaujalo, jen by me zajimalo, jestli je naka vekova hranice, protoze je mi jen 15, thanx

    Odpovědět
  34. NUB
    25. 3. 2007

    Zdravim, mam teoreticky dotaz pred registraci. Je mozne pouzit svuj Nick? Mebo se bude zobrazovat vsude moje jmeno? Nepocitam pouziti sveho jmena pri registraci, to je jasne.

    Odpovědět
  35. Petr Václavek
    25. 3. 2007

    Většinou se uvádí nick i jméno a příjmení. Jinak používání přezdívky by neměl být problém – stačí se podívat na jména autorů ostatních fotek – většinou to jsou přezdívky.

    Odpovědět
  36. Petr Václavek
    25. 3. 2007

    [33] věková hranice? Nejsem si jistý, nejlépe je to zkusit a pak se uvidí 🙂

    Odpovědět
  37. David
    6. 4. 2007

    Dobrý den, mohl bych se zeptat na ten český web co kupuje ty fotografie nějak sem ho tu nenašel… Díky za odpoveď

    Odpovědět
  38. Zuzka
    8. 4. 2007

    Zdravím,ráda bych se zeptala jestli za ty své fotky musíte zaplatit aby vám je do fotobanky vzali. Předem děkuji za odpověď

    Odpovědět
  39. Petr Václavek
    9. 4. 2007

    [37] Vím o dvou: Fotobanka.cz a Profimedia.cz. Osobní zkušenosti s nimi nemám, neboť je zapotřebí poměrně velkého portfolia a také ty výdělky jsou mnohem nižší (za jednu fotku dostanete snad stokráte více než na fotobankách uvedených ve článku, ale taky tu fotku prodáte jednou za rok… a kdo ví jestli)

    [38] Ne, za fotky neplatíte. Pouze inkasujete 🙂 Ale před tím, je nutno fotky na server nahrát, doplnit k nim název, popis, klíčová slova, zvolit vhodné kategorie, takže stát vás to bude akorát váš čas.

    Odpovědět
  40. T.celda
    23. 4. 2007

    Dobrý den, chtěl jsem se zeptat v jakém formátu děláty fotky (jpg nebo raw?)

    Odpovědět
  41. Petr Václavek
    23. 4. 2007

    Všude je to formát JPG. RAW je někde možné přidat jako další formát (jeho stažení bývá honorováno vyšší sazbou).

    Odpovědět
  42. Nela
    6. 5. 2007

    Dobrý den. Mám fotečky z modné přehlídky, ktomu model release. Bohužel nejsem fotografka. Jak se to řeší?

    Odpovědět
  43. Petr Václavek
    6. 5. 2007

    [42] Tak tomuto dotazu moc nerozumím… Ty fotky jste fotila vy? Pokud ano, tak jste vlastníkem autorských práv a můžete je vesele prodávat. Pokud ne, tak nejspíše nemůžete. Ale je možné, že jsem ten dotaz nepochopil správně.

    Odpovědět
  44. Milan
    8. 5. 2007

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat (nebo spíš si ověřit) → jednu fotku je možné umístit do libovolného počtu fotobank, nebo víte o některé, která vyžaduje exkluzivitu? Díky za odpověď a díky za zajímavý článek…

    Odpovědět
  45. Petr Václavek
    8. 5. 2007

    [44] Presně tak – všechny v článku uvedené fotobanky patří mezi Royality free – viz úvod článku, tedy kupující NEMÁ NÁROK na exklusivní práva k fotografii a tedy prodávající je může prodávat (a vlastně i dávat zdarma) na dalších fotobankách, webech a obchodech.

    Jiná věc je, že některé z uvedených fotobank nabízí prodávajícímu možnost exkluzivního prodeje – za omezení způsobené exkluzivitou nabízí vyšší výdělky. Ale to už je na fotografovi. Osobně si myslím, že to nemá moc smysl, neboť cena se liší jen o zlomek.

    Odpovědět
  46. Egon
    21. 6. 2007

    Neodporuje to podmínkám provozovatele, vyzývat ke kliknutí na odkaz za účelem tvého obohacení (podobně jako adsense)? A jak ty peníze z Ameriky daníš? A máš vůbec živnostenský list na prodej autorských děl?

    Odpovědět
  47. Jana Šťásková
    12. 7. 2007

    Dobrý den, ráda bych se zeptala, jak je to s focením vlastních dětí? Myslím tím, jak můžu povolit práva? PS: Máte moc krásné fotky a hluboce smekám 😉 Díky moc. Jana

    Odpovědět
  48. Petr Václavek
    12. 7. 2007

    Děti je samozřejmě také možné fotit. Pokud na fotce dítě nelze identifikovat (například záběr na ruku, nohu, zezadu, atd), nené potřebná smlouva (Model Release). Pokud ale lze poznat focenou osůbku, je třeba přiložit Model Release (ke stažení u každé fotobanky) s podpisem zástupce – tedy rodiče.

    Odpovědět
  49. Nobody
    13. 7. 2007

    Ahoj, chci se zeptat, jestli na Shutterstocku tolerují fotky, které mají pouze formát JPG? Můj kompakt, bohužel, RAW nepodporuje.

    Odpovědět
  50. Petr Václavek
    13. 7. 2007

    [49] Samozřejmě, že ANO, formát JPG je pro fotobanky ten nejzákladnější, berou ho tedy všechny a jen některé fotobanky přijímají dodatečně k JPG fotce i její RAW verzi (která se pochopitelně poté prodává za větší peníze).

    Odpovědět
  51. Zbyněk Buřival
    22. 7. 2007

    Co se živnosťáku týče prodej fotek je živnost volná, tzn. živnosťák není potřeba. Daní se příjmy nad 20 tisíc ročně, normálka daňové přiznání.

    Možná by nebylo na škodu uvést i druhou stranu mince. Sice můžete za fotku vydělat „až“ 100USD za rok, to je ovšem její běžná (!) komerční cena za jedno jediné užití. Na royalty free fotobanky se vyplatí dávat masově stahované fotky, které nedaly moc práce. Dávat tam náročnější fotky je podle mě pěkná blbost, člověk si tak totiž sám kálí do hnízda. Stojí vás to spoustu času a nemálo peněz (fotovýbava, úpravy v PC atd.) tu fotku vytvořit a zákazník ji potom koupí za 5Kč. Ani nevíte na co ji použije, třeba na obálku knihy. A ouha, právě koupil za 5Kč vaši fotku za kterou by profíkovi zaplatil dobře deset tisíc… Jenže vy na tom nevyděláte, vydělá klient!

    Je jasné že na plný úvazek se takhle neuživíte, protože kolik miliónů stažení potřebujete abyste vydělali sto tisíc na fotovýbavu a minimálně dvacet tisíc měsíčně hrubého na výplatu? RF fotobanky určitě mají svůj smysl a neříkám že jsou špatné, ale je si nutné uvědomovat jak to funguje. A je dobré hodně přemýšlet co tam dát a co ne. Pokud musím zaplatit studio, vybavení, modelku atd. rozhodně to nenabídnu přes ShutterStock.

    Odpovědět
  52. Petr Václavek
    24. 7. 2007

    [51] V podstatě s vámi souhlasím – asi nemá cenu pro tyto fotobanky vytvářet vektory, nad kterými člověk stráví pár dní, případně tam dávat špičkové fotky…. jenže co s takovými fotkami dělat jiného? Na většině high-end fotobankách je nutné mít pro přijetí poměrně velké portfolio špičkových fotek – což většina amatérů prostě nemá.

    Mno jasně třeba někdo použije vaši fotku na obálku knihy… ale myslíte si, že pokud by vaše fotka byla v normalní fotobance, tak by si ji klient koupil? Tento klient – vzhledem k tomu, že hledal na této fotobance – určitě nikoliv. Navíc zrovna tyto případy jsou ošetřeny licencí – je dobré přečíst si licenční podmínky na používání snímků z royality free fotobank.

    A k tomu poslednímu odstavci – pokud by lidi dávali do Royality free fotobank jen ty méně povedené snímky, tak by jich opravdu potřebovaly tisíce. Pokud tam ale dají kvalitu, tak jim stačí na vámi uváděné výdělky jen několik set.

    Máte nějaké zkušenosti s prodejností fotek v jiných fotobankách? Rád se dozvím více.

    Odpovědět
  53. Zbyněk Buřival
    24. 7. 2007

    Celkem dobrý přehled ohledně fotobank je na mikrofotobanky.cz Já osobně prodávám něco přes fotobanka.cz Sice žádná sláva, ale to je hlavně tím, že nefotím lidi, fashion, reklamu… Isifa je celkem dobrá, ale hodně drahá pro zákazníka a vyžaduje naprostou exkluzivitu. Profimedia vyžaduje 300 zkušebních fotek a exkluzivitu, taky nejsou špatní a nabízí mezinárodně. Co tak mám zhruba informace tak prodejnost fotobank je 3–7%/rok (hodně záleží na tématu), průměrná cena fotky v ČR cca 1000Kč, provize fotobanky 40–50% + DPH pokud jsou plátci.

    Co se těch RF fotobank týče, neříkám nekvalitní snímky, ale spíš nenáročné na výrobu. Pro začátek nejsou špatné a člověk se tam rychle naučí co ano a co ne. Bohužel třeba Shutterstock fotky brutálně interpoluje a jejich editoři jsou dle mého názoru trošku mimo. Naprosto nehorázné požadavky na technickou kvalitu ve srovnání s cenou. Dneska už se pomalu situace dostává do toho stádia, kdy jsou RF fotobanky relativně „nasycené“ a začínají hodně tlačit na kvalitu. Ve výsledku už mají takové nároky, že s trochou úsilí navíc není problém prorazit třeba do Profimedia.

    Odpovědět
  54. vjera
    20. 9. 2007

    Je možné nějak zjistit, kolikrát byla nějaká náhodně vybraná fotka na SS stažena? Nemůžu to nikde najít 🙁

    Odpovědět
  55. Luboš
    21. 9. 2007

    Moc chválím stránky a měl bych jednu otázku. Když budu posílat nějakou vektorovou ilustraci nebo grafiku zda fotobanky požadují legální software (např.Corel, Adobe Illustrator). Děkuji za informaci.

    Odpovědět
  56. Petr Václavek
    21. 9. 2007

    [54] na Shutterstocku to zjistit nejde (tedy jde to jen u vlastních fotek, u ostatních nikoliv)

    [55] Díky za chválu. Jinak ohledně legality – nevím, jak by něco takového mohly zjistit a netuším k čemu by jim to bylo dobré. (Ne)Legalita softwaru je a zůstane v tomto případě problémem jeho uživatele.

    Odpovědět
  57. vjera
    21. 9. 2007

    Moc děkuji za bleskovou odpověď 🙂 a přeji hodně tvůrčích nápadů.

    Odpovědět
  58. Mitty
    29. 9. 2007

    Super dílka, chválím a chtěl bych se zeptat, protože neumím zrovna moc anglicky, ale přibližně vím co do těch fotobank přijímaj ohledně kvality a co ne, tak mám problém na iStockphotu vyplnit takovej dotazník, kterej si má ověřit zda to vím =D, nešlo by sem napsat odpovědi? =D Jo a ještě bych se chtěl poprosit, zda je možný sem zkráceně napsat co obsahují licenční podmínky na používání snímků z royality free fotobank. Jakože co ten co si mou fotku stáhne může a co nemůže, s díky a pozdravem Mitty

    Odpovědět
  59. Jano
    7. 10. 2007

    Fotim hlavne akty. Myslite ze existuje nejaka specializovana fotobanka, nebo agentury ktere by vykupovali cele fotoserie?

    Odpovědět
  60. enso
    15. 10. 2007

    Jano,
    na http://www.di­gitalstock.de otevřeli novou kategorii „Erotik & Akt“, která má ještě podkategorie…
    ženy, muži, páry, indoor, outdoor, studio, fetisch, glamour, bodyparts atd.
    Zkus to tam.

    Odpovědět
  61. Simona
    7. 11. 2007

    Dobrý den Petře.Mrknul byste prosím Vás na moje stránky ?//www.langová.cz a poradil mi jestli by bylo možné něco takového prodávat ve Vámi uvedených obchodech?Mám tam cca 140 ilustrací.Díky a zdravím Simona

    Odpovědět
  62. Petr Václavek
    8. 11. 2007

    [61] No proč ne, pokud budou v tom správném formátu (nejlépe jako vektory), tak bych v tom žádný problém neviděl.

    Odpovědět
  63. kris
    10. 11. 2007

    Ahoj, mám problém. nemám řidičák (paranoia z aut) a mám prošlý pas :o( všude kde cestuju mi stačí občanka… Nevíte co teď?

    Daší dotaz: jak je to vlastně s grafikami ve Photoshopu? Hodně věcí se mi dělá líp ve PS než v Illustratoru (možná proto, že s Illustratorem se zatím spíš učím a postupně teprve přicházím na různé fígle). Taky jak jse to s fotomontážema? Je možné použít pro prodej do fotobanky koláž, která je částečně z nalezených fotek na netu, oskenované časopisy…?

    Moc děkuji za odpověď

    Odpovědět
  64. Petr Václavek
    13. 11. 2007

    [63] Tak zkuste občanku 🙂

    Grafiky z Photoshopu nejsou problém, na některých fotobankách prodávám raději vektorové grafiky převedené na JPG, neboť nahrávání EPSka bývá komplikované a ne vždy splňuje jejich standardy (např. uzavřené cesty).

    Na fotobanky VŽDY nahrávejte fotky a ilustrace, jejichž jste autorem! V opačném případě se vám to může vymstít zrušením účtu! Proto absolutně nedoporučuji používat grafiku, ba jakékoliv elementy od jiných autorů (snad jen pokud máte jejich souhlas k použití a k prodeji!). Nepoužívejte je ani pro fotomontáže ani třeba k tvorbě siluet a podobně – nestojí to za to.

    Teď zrovna ruší několik účtů s poměrně velkým portfoliem (několik set ilustrací) na Shutterstocku z důvodu použití několika grafických elementů. Viz příspěvek na fóru

    Odpovědět
  65. kris
    13. 11. 2007

    právě že občanku mi zamítli, že můžu použít jen cestovní pas nebo řidičák :o)) Falšovat datum ve Photoshopu nemám odvahu :o)) Jedná se o Shutterstock

    Ale zkoušela jsem teď ještě jiné fotobanky kde stačí občanka (např. Fotolia) a tam už mám i něco málo v prodeji. Akorát shlédnutí pořád hlásí „0“ :o(

    Odpovědět
  66. Petr Václavek
    13. 11. 2007

    [65] A ten prošlý cestovní pas jste zkoušela? Myslím, že datum platnosti nemusí hrát v tomto případě tak velkou roli – důležité je prokázání vaší identity. A pokud to nevyjde, lze se tam zaregistrovat pod cizí identitou – například na pas rodiče, přítele, manžela… (ale přece jen, každý je raději sám za sebe).

    Shlédnutí „0“ (a stejně tak prodeje „0“) jsou asi hlavní nevýhody ostatních fotobank. U shutterstocku se mi alespoň jednou prodalo 99% fotek a ilustrací, které jsem tam dal.

    Odpovědět
  67. r
    15. 11. 2007

    dobrý den, chtěl jsem se zeptat je lepší posílat fotky v plném rozlišení např. 10MP anebo stačí je zmenšit na např 4.5MP, protože při niším rozlišení se ty nedostatky, jako šum, neostrost apod. ztratí

    Odpovědět
  68. Petr Václavek
    15. 11. 2007

    [67] No minimálně pro tu první desítku bych u Shutterstocku doporučil zmenšit na něco více než je limit. A asi i obecně, když jdou ty nedostatky moc vidět, tak raději zmenšit – je to jak píšete, šum se tím trochu ztratí a i nějaká neostrost se napraví.

    Odpovědět
  69. Peter Holečka
    18. 11. 2007

    Chcel by som sa spýtať na možnosť vkladania 3D grafík do fotobánk (pravidlá, možnosti, kontakty atď.), čo to obnáša ??

    Odpovědět
  70. Petr Vaclavek
    18. 11. 2007

    [69] Samozřejmě, jde tam vložit cokoliv, co lze uložit jako JPG. Ať už jde o 3D grafiku, fraktály, vygenerované krajiny… Nároky a parametry jsou stejné jako u fotek.

    Odpovědět
  71. Tomáš Hájek
    3. 12. 2007

    Myslíte pane Václavku, že byste mohl napsat nějaký text, jak postupovat, když vyfotím něco na nekonečném pozadí nebo jako vy na obyčejném papíře? A ještě jedna věc, podsvěcujete objekty při takovém focení? Zkusil jsem teď vyfotit takovou sošku a zbavit ji pozadí, jen mi ji v dreamstimu vrátili. A nevím přesně proč.

    Díky

    Odpovědět
  72. Petr Václavek
    4. 12. 2007

    [71] No už o tom nějakou dobu uvažuji, ale před vánocemi to určitě nestihnu 🙁

    Každopádně nejlepším základem jsou dobrá světla! Čím více do nich investujete, tím méně času následně strávite ve Photoshopu a tím lepší bude výsledek.

    Odpovědět
  73. Páťa
    7. 1. 2008

    Zdravím, díky za info. Jen přidávám zkušenost z české fotobanky – prodány za rok 2 fotky z cca 478 ks. Neskutečně dlouho jim trvá schvalování. Ceny za fotky se pohybují různě, stanoví si je autor. Orientovala jsem se podle cen ostatních, takže začínám na 500 Kč za jednorázové nevýhradní užití ve formátu do A7 po cca 1000 Kč za rozměr A5–4, nejlepší fotky jsou o něco dražší, trvalé nevýhradní užití rovněž. Podotýkám, že 40% z této částky dostane Fotobanka a – což nebylo z podmínek zřejmé – je zbytek ještě zdaněn DPH… Takže po roce práce je výsledkem několik málo stokorun… Ale je pravdou, že necelých 500 fotek není ještě závratné číslo… Jo… ráda uvedu Tvé kódy, jen se nikde neobjevují, čili nevím, co mám napsat 😉

    Odpovědět
  74. Petr Václavek
    7. 1. 2008

    Ahoj, stačí použít pro registraci jakýkoliv odkaz ze článku, referenční kód je součástí odkazu. 500 fotek pro tyto Royality-free fotobanky představuje minimálně řádově vyšší výdělky!

    Odpovědět
  75. Sell
    17. 1. 2008

    Zdravím všechny… Kreslím v ilustrátoru­.O vektorech toho moc nevím.Prostě mne jen baví kreslit. Nestarám se o nastavení nového dokumentu…nastavím pouze velikost, šířku/výšku v bodech….režim barvy a další pokročilé volby nechávám defaultně… protože tomu stejně nerozumím 🙂 Výsledný obrázek pak ukládám ve formátu AI, opět s dafaultním nastavením pokročilých voleb. Chtěl bych pár svých výtvorů poslat do některé fotobanky.Můžete mi někdo přesně napsat jaký režim barev, rastrových efektů a režim náhledu mám nastavit při vytváření nového dokumentu, a také jak správně nastavit formát a další volby při jeho ukládání, tak aby odpovídal kriteriím vektorové grafiky fotobank? Nastavením si vážně nejsem jistý. Předem díky.

    Odpovědět
  76. Petr Václavek
    17. 1. 2008

    [75] Zjednodušeně řečeno stačí, když se ilustrace uloží ve formátu EPS, a v dialogu EPS, který se při ukládání zobrazí vybrat verzi Illustrator 8 EPS, Preview netřeba, zabírá jen místo, stejně tak fonty. To je asi tak vše, dále je potřeba k ilustraci udělat i JPG náhled – většinou jej dělám ve Photoshopu, s rozlišením asi 3000×2000 pixelů. A pak už to jen nahrát na fotobanku. Zkuste nejdříve třeba Dreamstime (nejjednodušší registrace) – tam stačí jen nahrát JPG a pak doplnit (donahrát) další formát (eps).

    Jediný problém s ukládáním do EPS je velikost výsledného souboru. Limit pro fotobanky bývá 5 MB. POkud používáte nějaké efekty, tak velikost nebývale naroste. Řešení jsou v podstatě dvě:

    1. Nepoužívat efekty, maximálně tak průsvitnost ale v rozumné míře a pokud možno ne nad gradienty
    2. Pokud 1) není možná, neukládejte do EPS, ale nahrajte do fotobanky jen JPG verzi (ostatně tak to dělám v některých fotobankách). Výhoda EPS je v tom, že v některých fotobankách je tento formát ohodnocen několikanásobkem základní ceny fotky či bitmapové grafiky

    Odpovědět
  77. Sell
    17. 1. 2008

    Díky… Chápu li to správně : Nový dokument vytvořím o velikosti 640×480 bodů.Režim barvy nastavím CMYK – ( nebo je lepší nastavit RGB? ), rastrové efekty vysoké – 300 ppi ( nebo stačí 72 ? ),režim náhledu výchozí. Práci pak uložím jako EPS soubor – verze 8, bez náhledu, bez průhlednosti, a bez písma… Posledních pět voleb nechám tak jak jsou : druhou, třetí a pátou zaškrtnutou, a postscript – level 2. Uložím. Je to takto správně? Ptám se jako školák,že? Na Dreamstime jsem se díky vám zaregistroval už před týdnem 🙂 zkusmo jsem poslal 4 fotky, ale všechny zamítli.Nevadí, pro mne mají pořád stejnou cenu '-) Tři stručně řečeno nemají patřičnou hloubku ( pokud jsem to správně pochopil ), a u čtvrté mi chyběl souhlas osoby ( zapomněl jsem, že při velkém zvětšení opravdu je vidět detailně ).Mám kolem 5000 snímků z éry služebních cest, ovšem vše v klasickém stylu amatéra který si koupí kvalitní foťák, a nestará se ani o nastavení ISO :-).Na nějaké větší úpravy ( odšumnit atd…) ve Photoshopu si zatím netroufám….navíc se obávám že každá úprava je při následném posuzování fotobankou jistým " handicapem ".Takže tudy cesta zatím pro mne neschůdná.Jak jste správně napsal v jednom ze svých článků, zmáčknout spoušť umí dnes opravdu každý.A pokud nemáte opravdu skvělý snímek s dostatečnou kvalitou, nemá smysl jej nabízet.Snímek který člověk nabízí by měl něčím zaujmout, aby obstál v konkurenci…ve všech směrech. No jak říkám, zkusil jsem to.Chtěl jsem si vlastně jen ověřit jak na tom to moje focení je, a kde jinde než v nějaké fotobance vám snímek ohodnotí ( doufám že ) profesionál, a ještě vám zadarmo pošle mail .) Ale ta grafika je pro mne výzva…to mne baví 🙂 Ještě jednou díky za info.

    Odpovědět
  78. Petr Václavek
    17. 1. 2008

    Pro jistotu tady jsou screenshoty z illustratoru – nastavení, které používám já:

    Jinak o kreslení pro fotobanky jsem psal také tady: Jste grafik / grafička a hledáte práci? Zkuste kreslit pro fotobanky!

    Odpovědět
  79. Sell
    17. 1. 2008

    Děkuji…to jsem potřeboval 🙂

    Odpovědět
  80. ilona
    25. 2. 2008

    ahoj…ja tomu vazne nerozumim..snad vsechno chapu,ale nemuzu pochopit jakym zpusobem se plati=prevadi penize na muj ucet v CR.. muzes mi nejak poradit /spis podrobneji/.. ilona

    Odpovědět
  81. Petr Václavek
    25. 2. 2008

    [80] Ok, tady je postup krok za krokem: Šekem:

    1. Zažádáš si o šek
    2. Přijde poštou v obálce
    3. Zajdeš s ním do banky a oni ti ho převedou na účet

    PayPal, MoneyBookers

    1. Založíš si účet na Moneybookers (MB) nebo Paypal (PP) – ten je identifikován emailovou adresou
    2. Tuto emailovou adresu nastavíš ve svém profilu na fotobance
    3. Zažádáš o převod peněz
    4. Peníze přijdou na MB / PP
    5. Na MB / PP zažádáš o převod peněz na svůj osobní účet v České Republice

    Někde mezi kroky 1–5 je většinou nutné účet MB / PP validovat. To probíhá tak, že ti pošlou pár korun na tvůj účet a až se ti objeví transakce na výpisu, tak opíšeš nějaké její číslo. Všechno je navíc dobře popsané na MB / PP.

    Tak snad je to už teď jasné.

    Odpovědět
  82. ilona
    26. 2. 2008

    no priznam se,ze porad jeste ne uplne..vcera jsem se trapila tim MB..nechapu to s tim „validovat“..pak tam taky je nejakej updne nizkej zaklad na prevod penez.. a taky mi neni jasny jejich upozorneni, ze neprijimaji penize od treti strany /je tam takova mala poznamka,ze nejsou na prani penez../ tobe chodi z am.fotobank penize timto zpusobem??

    diky za odpoved ilona

    Odpovědět
  83. Petr Václavek
    26. 2. 2008

    [82] Jojo, já používám MoneyBookers (i když na začátku jsem si nechal asi dvakrát poslat šek a bylo to taky v pohodě, jen to trochu déle trvalo).

    Po založení účtu na Moneybookeru jsem si tam přidal informace o svém osobním účtu:

    Profile > List of bank accounts > [Manage] > Add

    Zadáš informace (tedy hlavně číslo účtu) a oni ti tam poslou asi 12 Kč, aby si ověřili, že existuje. Tu transakci pak budeš mít na výpisu ke svému účtu a opíšeš tam jejich verifikační kód. Poté již budeš moci si peníze stáhnout z Moneybookeru – tlačítko WITHDRAW

    A teď jsem si vzpoměl, že nedávno chteli zverifikovat (ověřit) i fyzickou adresu. To probíhá zase tak, že klikneš na tlačítko Verifikovat (asi, já už ho tam nemám) a oni ti pošlou na tvou adresu papírový dopis s verifikačním číslem – to zase jen přepíšeš a je to.

    Teď koukám, že si na moneybookers můžeš přepnout do češtiny! Ikonka vpravo nahoře. Tak snad to tam vysvětlí líp…

    Odpovědět
  84. ilona
    26. 2. 2008

    ok.. diky moc za rady.. jeste bych se zeptala-na fotolia-kdy a jak muzu tedy pozadat o sek? dik ilona

    Odpovědět
  85. ilona
    26. 2. 2008

    teda jeste jednu vec- na to moneybookers ti muzou posilat penize ruzny fotobanky jo?? ja prave tam nekde cetla, ze neprijimaji penize od treti strany-coz jsem nepochopila, jak to mysli.. a kolik prevod na cesky ucet stoji?? dekuju ilona

    Odpovědět
  86. Petr Václavek
    27. 2. 2008

    [85] Jo jo na Moneybookers můžou poslat peníze různé fotobanky a vlastně kdokoliv, kdo má taktéž moneybookers účet.

    Převod na český účet stojí 1.8 Euro (viz jejich ceník)

    Odpovědět
  87. bedrich prochazka
    3. 3. 2008

    dobry den jmenuji se beda fotografuji par let klasicky mel bych zajem o spolupraci s vami viz e – mail vyse a o radu take . fotografuji – prirodu a krajinu . rad bych par fotografií uplatnil ve fotobankách . diky za zprávu . béda.

    Odpovědět
  88. ja
    3. 3. 2008

    dobrý de,mohu se zeptat jestli může vydělávat i clovek kteremu je 12let?,prosim o zaslani odpovědi na email: sir.wiliam (at) sez­nam.cz

    Odpovědět
  89. Petr Václavek
    3. 3. 2008

    [88] No prakticky to podle mě možné je. Konečně pokud by to fotobanky neumožňovaly, tak vás odmítnou v okamžiku, kdy při registraci posíláte ofocenou občanku / pas nebo řidičák. S posíláním peněz by pak problém být neměl.

    A nakonec vždycky lze prodávat fotografie pod identitou rodičů, či jiných příbuzných či známých (samozřejmě s jejich souhlasem).

    Odpovědět
  90. cool-chef
    17. 3. 2008

    Dík za informaci, možná později využiju. Brzy dostanu 10.2 Mpix Nikon D40x, tak by to šlo 🙂

    Odpovědět
  91. Sell
    25. 3. 2008

    Zdravím… Chtěl bych Vám ještě jednou poděkovat za rady.Funguje to… 🙂

    Odpovědět
  92. Jitka
    21. 4. 2008

    Jak je to prosím s placením daní pri prodeji fotografii ve fotobankach? Musim mit zivnostensky list? Ten nemam….

    Odpovědět
  93. Petr Václavek
    21. 4. 2008

    [92] na prodej fotek přes fotobanky nemusíte mít živnostenský list, daní se to přes autorské honoráře.

    Jinak o danění jsem napsal zvláštní příspěvek: Danění příjmů z fotobank

    Je tam napsán postup, jak jsem postupoval já. Každopádně nečekejte žádnou velkou poradnu, nejsem účetní a daně nesnáším (zejména pak vyplňování daňového přiznání).

    Odpovědět
  94. Bruder
    24. 4. 2008

    Dobrý den vespolek. Velmi hodnotné stránky o fotobankách. Super!Zaregistroval jsem se na Dreamstime (15 on-line a 2 stažení) a nyní sbírám odvahu k registraci na Shutterstock. Vlastně registrován už jsem (stačila jim občanka – pas nemám), ale mám dilema ohledně požadavku na minimální velikost zasílaných fotek. Pokud vyizoluji předmět ze snímku, který měl původně cca 4MB, tak z něj při bílém pozadí moc nezůstane a na minimální velikost nedosáhnu – ačkoliv kvalita rozlišení zůstává stejná. Na Dreamstime mi to prochází, ale nejsem si jistý s Shutterstockem. Investoval jsem do Nikonu D40x a mrzelo by mě, pokud bych jej nemohl plně využívat. Mám se tedy odvážit poslat izolované fotky, menší než 4MB? Poraďte prosím. Díky!

    Odpovědět
  95. Petr Václavek
    24. 4. 2008

    [94] Zdravim, určitě neposílejte menší fotky, shuterstock by vám napsal, že jsou malé. Raději kolem izolovaného předmětu nechte více volného místa, myslím, že to na shutterstocku nijak nevadilo. A hlavně pozor na šum.

    Odpovědět
  96. Bruder
    24. 4. 2008

    Díky za radu. Požadovené velikosti jsem dosáhnul zvětšením plátna pod izolovaným objektem. Snímek má teď místo původních 28×22cm, 48×48cm. Izolovaný objek zůstal stejný (talíř s jídlem o průměru 17 cm) Tak doufám, že to Shuterstock překousne, protože kompozice je teď strašlivá (ale umění stranou, že 🙂 ) Ještě prosím jednu radu. Fotím do RAW s ISO 100. Bude stačit pro redukci šumu Photoshop – Fitry – Šum – Vyhladit?

    Odpovědět
  97. Petr Václavek
    24. 4. 2008

    [96] Ty centimetry mi nic neříkají, rozhodující je velikost v pixelech.

    S tím vyhlazením takhle asi neporadím, pošlete mi na email ukázku (třeba část fotky s největším šumem) a já se na to podívám.

    Odpovědět
  98. Bruder
    24. 4. 2008

    Posílám vzorek

    Odpovědět
  99. Janásková
    28. 4. 2008

    Ráda bych dala své fotky do Shutterstock nebo Dreamstime,ale neumím až tak dobře anglicky.Opravdu není nějaká ta lepší fotobanka v Česku? A když nejsem plnoletá,mohu někde fotky prodat??PROSÍM PIŠTE NA E-MAIL Děkuji,Janásková

    Odpovědět
  100. Hana
    6. 5. 2008

    Vítám zdejší informace!!!! Škoda, že jsem na ně nenarazila v poledne. Budu zkoušet i další banky, dnes se mi zdařilo na iStockphoto, ale nevím jestli uznají ofocenou občanku?

    Děkuji za odpověď, dobré světlo!! 🙂

    Odpovědět
  101. Hana
    6. 5. 2008

    pane Pavelek, další registrace vezmu ráda přes Vás (bonusek), jen vyčkám na nové brýle )), už budou hotové.

    Odpovědět
  102. Petr Václavek
    6. 5. 2008

    [100], [101] Díky za chválu, snažím se stále přidávat nové a nové informace (právě dnes jsem přidal nový „seriál“ novinky z fotobank, tak snad vám budou k užitku.

    Občanku by snad vzít měli, pokud ne, tak zkuste ten pas. Však uvidíte.

    Odpovědět
  103. Hana
    7. 5. 2008

    Také děkuji! Omlouvám se rovněž pane Václavek (né Pavelek) za zkomolení příjmení, vážně jsem vykoukaná a možná jsem si vzala velké sousto. Občanka prošla, úvod si překládám snad i pochvalně :)), ale dál je jejich info pro mě náročné. Dovolím si Vám ho přeposlat (z adresy sahar (at) sez­nam.cz).

    Odpovědět
  104. Hana
    7. 5. 2008

    A zrovna si čtu o Vás info, zjišťuji že jsme sousedé .))), zdravím od blázince!!

    Odpovědět
  105. Petr Václavek
    7. 5. 2008

    [104] :)))) Jo jo svět je malej. Ještě napište, že z okna koukáte na to samé co já a bude to dokonalé.

    Odpovědět
  106. Jan Chlupáček
    15. 5. 2008

    Děkuji za výborný článek jak v popisu, tak v inspiraci. Už jen nafotit nějaké to slušné portfolio. Fotek mám spoustu, ale na 99% je má dcera či manželka 🙂 Když se pak snažím blejsknout na procházce nějakou „uměleckou“, tak „zdržuju“ a „blbnu“. 🙂 Takže ambice a chuť fotit „jinak“ mám, jen to bude chtít více přitlačit na pilu. Každopádně děkuji za podněty a až se budu registrovat, tak jistě přes vaše odkazy.

    Odpovědět
  107. calaf
    2. 6. 2008

    Dobrý den,děkuji za první odpověd,mám ještě dotaz,mám nahraných prvních 50 fotek i popsané…ale nevím jestli dobře,popsal jsem tam jen název a místo,třeba Japonsko_Nikko,bude to stačit nebo mají na popis větší nároky?je to do Dreamstime,a jak prosím poznám že mi fotky stojí ve frontě na schválení?stačí jen kliknout na Pending Files,nebo je to složitější,ukazuje to pořád (0.děkuji jste hodný

    Odpovědět
  108. Petr Václavek
    2. 6. 2008

    [107] Asi o tom budu muset napsat podrobnější příspěvek. Vidím, že s tím má hodně lidí problémy.

    Jestliže se vám fotky zobrazují v Pending files tak je to v pohodě – jsou ve frontě na schválení (mě teď nově přidaná fotka ukazuje 127 hodin).

    Pokud máte u Pending files nulu, pak fotky ještě nemáte ve frontě – podívejte se pod Unfinished files. V tomto seznamu musíte na každou fotku kliknout a doplnit jí následující údaje:

    1. Image name – krátký název
    2. Description – delší název (minimálně 5 slov)
    3. Category – vyberte alespoň jednu kategorii
    4. Keywords – klíčová slova oddělená mezerou nebo čárkou (čím více, tím lépe)
    5. Zaškrtnout By uploading this file I warrant that I read and agree…

    Toť vše. Popisek Japonsko_Nikko je určitě nedostatečný, nevím o jakou fotografii jde, ale zkusím to obecně pro fotku zobrazující japonské městečko:

    Image Name: City in Japan
    Description: Photo of small city in Japan
    Category: Travel – Asia
    Keywords: city, Japan, town, street, house, building, Asia, car, holiday, Nikko, downtown, metropolitan, tower, traffic, window, view, office, modern,… záleží co je na fotce.

    Odpovědět
  109. calaf
    2. 6. 2008

    Já se omlouvám ale sem asi úplný….promiň­te,nevím proč s tím tak bojuji,to co jste mě napsal tomu rozumím,ale já nemužu najít kam to mám napsat,nevím kde tu fotku mám takhle popsat,nikde se mi tam to Image name,Category atd neukazuje,už sem s toho zoufalý promiňte,asi vám budu muset za ty rady poslat flašku děkuji…já totiž kliknu na tu fotku a nic takového se mě tam neukáže….nemůžu Vám poslat heslo aby jste se mi na to podíval prosím

    Odpovědět
  110. Ota
    4. 6. 2008

    Mam na vas jeden dotaz v jakym rozliseni mohu posilat fotky ? drive jsem mel olympus C740UZ (3M – 2048×1536) ted uz mam zrcadlovku ale nemam ji tak dlouho. dekuji za odpoved

    Odpovědět
  111. karkas
    4. 6. 2008

    Díky za skvělé informace, přiznám se, že jsem „nakopnutý“, registrace pod tebe je samozřejmostí. Dotaz: u CS-databanky je v případě, že na záběru jsou rozeznatelné obličeje, nutný souhlas „zvěčněných“. Jak je to na Shutterstock a dalších zmiňovaných? Díkk

    Odpovědět
  112. Petr Václavek
    4. 6. 2008

    [110] minimální rozlišení je v součastnosti většinou 4 megapixely.

    [111] u microstock fotobank je to stejné – buď musíte mít souhlas vyfocených (Model Release pro každou fotobanku zvlášť) a nebo, pokud je to třeba záběr na ulici, tak fotku přeřadí do sekce „Editorial“ – pak se na ni při prodeji vztahují trochu jiné licence.

    Odpovědět
  113. majo
    5. 6. 2008

    mozem sa este spytat taku vseobecnu informaciu? co fotit aby sa to dobre predavalo, resp. co fotis ty? dik

    Odpovědět
  114. Petr Václavek
    5. 6. 2008

    [113] No popravdě já momentálně moc nefotím, postupně jsem přešel spíše na kreslení vektorů. Ale obecně se dá říct, že nejvíce se prodávají kýčovky a fotomontáže.

    Více jsem o tom psal v jiném článku o fotobankách

    Já teď fotím hlavně Frantu a občas nějaké to jídlo – předtím, než ho sním.

    Odpovědět
  115. PETR BĚLAŠKA
    12. 6. 2008

    Vážený pane Václavek,

    mám úspěšně vystudovaný 3 letý kurz Fotoškoly v Brně a fotografování je mým největším koníčkem již čtvrtým rokem…

    Rád bych tedy zkusil se svými snímky štěstí v zahraničních fotobankách, které výše uvádíte. Mým oblíbeným žánrem a stěžejními snímky jsou FOTOREPORTÁŽE a akční dynamické snímky: Fotbalové zápasy, hasičské cvičení, MASOPUSTY, STAVĚNÍ MÁJE, MYSLIVECKÉ HONY, SPORTOVKY – děti apod. a dále HISTORICKÉ PAMÁTKY. Otázka: Byly by tyto snímky prodejné zvláště jsou-li na nich rozpoznatelné až detailně zobrazení lídé (bez FOTO REALESE) PRODEJNÉ? 🙂 Děkuji za odpověď, s pozdravem PETRBEL:-)

    Odpovědět
  116. Petr Václavek
    13. 6. 2008

    Já myslím, že prodejné budou, ovšem pod jinou licencí – editorial. Zkuste to a uvidíte.

    Odpovědět
  117. PETR BĚLAŠKA
    2. 7. 2008

    RE: Vážený pane Václavek,

    nevím co je to EDITORIAL. Můžete mi přes email poslat více informací či Mě blíže navéct? Děkuji, Bělaška

    Odpovědět
  118. Ivan Straka
    4. 7. 2008

    Zdravím,

    nahodil jsem pár obrázků z PS na Dreamstime (opravdu nejjednodušší registrace), zatím jsem zkusil jen tak narychlo udělat pár obrázku (11) a první 3 už mám schválené (online files(3)), ale ve vyhledávači je nemohu nalézt… objeví se později nebo jsem někde udělal chybu?

    a ještě jedna otázka: práva u obrázků – zatím jsem vždy zaškrtl pouze „Unlimited Seats (U-EL)“ je to v pořádku? Doufám, že je to nastavení pro co nejširší možné využití = nej prodejnost.

    Odpovědět
  119. Ivan Straka
    4. 7. 2008

    tak už nic… po zhruba 14ti hodinách se to již projevilo…

    už mi stačí pouze odpověď na druhou otázku ohledně práv. Budu mít větší šanci pokud zaškrtnu i tyto zbývající možnosti: Increase Max. Copies (I-EL) Web Usage (W-EL) Print Usage (P-EL)

    Odpovědět
  120. Stanillek
    5. 7. 2008

    Ahoj, v prosinci 06 kdy jsi psal tento clanek, jsi uvedl, ze tve portfolio ma priblizne 400fotek a vydelava nekolik stovek dolaru mesicne. Jak ses na tom dnes kdyz je portfolio kolem 1000ce???

    Odpovědět
  121. Petr Václavek
    8. 7. 2008

    [120] Chystal jsem se něco na toto téma napsat, ale teď o prázdninách nějak nestíham.

    S portfoliem kolem 1000 snímků (a v poslední době s převahou ilustrací) dosahuji zisku kolem 2000 dolarů za měsic (škoda, že ten kurz jde tak dolů) – přičemž hodně záleží na tom, jak se tomu v tom daném měsíci věnuji (většina zisku jde od Shutterstocku) – pokud pravidelně přidávám, tak je to víc, pokud nestíhám, jdou výdělky zase dolů.

    Odpovědět
  122. Petr Václavek
    8. 7. 2008

    [118] Po schválení snímků nějaký čas (několik hodin až jeden den) trvá, než lze snímky najít v databázi – myslím, že v průvodním dopise, kde oznamují přijetí snímků se píše, že budou online do 24 hodin.

    [119] Přesně tak – prodejnost se zvýší a hlavně za tyto licence dostanete 25 dolarů – více viz sekce o licencích na Dreamstime v jiném článku, kterou jsem právě připsal.

    Odpovědět
  123. Petr Václavek
    8. 7. 2008

    [117] Ohledně editorial licence se píše například na webu Dreamstime v tomto článku

    Co konkrétně vás zajímá?

    Odpovědět
  124. Jana
    6. 8. 2008

    Dobrý den pane Václavek, poprosila bych Vás o zodpovězení dotazu: před nedávnem jsem poprvé nahrála na Shutterstock vlastní naskenovanou ilustraci (kresba křídou, pastelem, malba atd.) a zamítli ji s odpovědí, že chtějí „property release“. Jakým způsobem to mám vyřešit? Prozatím jsem nepotřebovala k fotkám a vektorům ani model release, ani property release. Velmi děkuji za odpověď a přeji hezký den, J.

    Odpovědět
  125. jana
    12. 8. 2008

    Existuje někdo, kdo na slušné takřka profesionální úrovni upraví fotky ve Photoshopu, a případně i převezme agendu nabízení? Mám jich mraky a nemám čas, jsem totiž pořád na cestách. Díky

    Odpovědět
  126. Petr Václavek
    18. 8. 2008

    [126] No a co za to nabízíte? Nějaké procento ze zisku? Osobně tedy na to čas nemám, ale třeba některého čtenáře by to mohlo zajímat.

    Odpovědět
  127. viki
    24. 8. 2008

    Dobrý večer, prosím Vás o info, kde sa môžem naučiť vyplniť info k obrázku(iptc davam cez irfanview), vrátili mi totižto nejaké obrázky vraj to nemám úplné a slovíčka údajne kopírujem a vkladám. nedala som Váš kód lebo som ho našla až neskôr iba odkaz na Vašu www stránku, pri registrácii na otázku kde som sa o fotobanke dozvedela. je to možné nejako zmeniť alebo to bude stačiť? som laik, i keď s pc pracujem dlhšie, ale skúšam:-) za odpoveď ďakujem viki

    Odpovědět
  128. Petr Václavek
    25. 8. 2008

    [127] Po pravdě, nejsem si úplně jist, jaký máte problém. O jakou fotobanku se jedná a co přesně vám napsali?

    Odpovědět
  129. jana
    1. 9. 2008

    finanční otázky by byly předmětem osobních námluv, ale určitě bychom se domluvili. Mezitím, jsem již začala řešit registraci sama. Zatím jsem ve fázi navěšování fotek na internet a hledání vhodných fotobank – odpovídajícíh tématu. Budu-li jenou funkční, určitě se zavěsím i do Vaší řady.

    Odpovědět
  130. žanča
    10. 9. 2008

    Dobrý den, mám takový menší problém, chtěla bych to zkusit na Fotolia, ale po registraci mi pořád píší toto: " It appears there might be a problem with your account. Your account zanka was not validated because important information seems to be missing or incorrect (name, addresses, etc.). Please modify this information by connecting to your member home page. You have a few days to make these changes. If no modifications are made, your account will be closed." Neumím moc anglicky a vůbec nerozumím, co po mě chtějí, prosím nemohl byste mi poradit?

    Odpovědět
  131. Hepcziiik
    10. 9. 2008

    [130] pokud se nemýlím, jde o to, že nemáte dostatečně vyplněný profil. je nutno v nastavení accountu doplnit povinné položky a změny uložit

    Odpovědět
  132. Petr Václavek
    10. 9. 2008

    [130] Přesně jak píše Hepcziik [131], je potřeba vyplnit povinné informace v profilu – jméno, adresu, atd.

    Odpovědět
  133. žanča
    14. 9. 2008

    Ano, opravdu to byl problém s mým profilem, měla jsem překlep v názvu města :-).Díky za pomoc. Mám ještě otázečku, nahrávala jsem obrázky v .epsu na Bigstockphoto, ale v náhledu je grafika obrázku různě poházená.Nemáte někdo stejnou zkušenost nebo nevíte co s tím? Předem díky moc za radu.

    Odpovědět
  134. Petr Václavek
    16. 9. 2008

    [133] Těžko říct, to bych to musel asi vidět.

    Odpovědět
  135. žanča
    17. 9. 2008

    Jestli se můžete podívat na tyto dva odkazy, tento obrázek jsem poslala nejdříve v epsu a poté, když jsem viděla tu hrůzu, tak jsem jej poslala v jpg. AKorát nevím, jak ty nepovedené uplouady smazat z online portfolia. Taky nechápu, že to tak schválili. Tu jsou odkazy: http://www.big­stockphoto.com/…vi­ew/3276432 v jpg a http://www.big­stockphoto.com/…vi­ew/3268308 v epsu.

    Odpovědět
  136. Petr Václavek
    17. 9. 2008

    [135] Hmm, připadá mi to jako nějaká chybka při exportu do EPS. Mrkněte se přímo na ten EPS soubor, zda je v pořádku.

    Odpovědět
  137. žanča
    18. 9. 2008

    To by bylo divný, protože ty samé soubory bez jakékoli úpravy mám už zhruba 2 měsíce na Shutterstocku a na Dreamstime.Když ty soubory otevřu, tak vypadají stejně jako jpg.Zkoušela jsem tam posílat i jiné moje grafiky v eps a dělá mi to u každého obrázku. 🙁 .Vůbec si s tím nevím rady. Koukala jsem se na některé vektory jiných grafiků, a mají je v menším rozlišení. Myslíte, že by rozlišení na to mohlo mít nějaký vliv? Já mám 4000×3500.

    Odpovědět
  138. Petr Václavek
    18. 9. 2008

    [137] Rozlišení podle mě nehraje roli, zkuste mi poslat jeden ten eps soubor na email petr (at) vacla­vek.com, zkusím se na to podívat.

    Odpovědět
  139. Farna
    20. 9. 2008

    Mám dotaz. Na SS už něco málo mám a můžu tím pádem stahovat vektory i bez zakoupení nějakýho balíčku. Kolik by mě stáhnutí stálo? Nemůžu to nikde najít. A ještě pořád nechápu, jestli mi na Moneybookers, popř. posléze na účet dojde částka v dolarech? Kdy a jak je vyměnit na Kč?:-)Díky

    Odpovědět
  140. Petr Václavek
    20. 9. 2008

    [139] Pokud vím, tak na Shutterstocku nejdou vyměnit vydělané dolary za možnost stahování fotek od ostatních – je nutné si to stáhnout na moneybookers nebo paypal a zaplatit si jejich předplatné, případně nové On demand předplatné.

    Ohledně Moneybookeru – to záleží na tom, v jaké měně jste si účet založila. Pokud v korunách, tak se to převede v okamžiku, kdy tam ty peníze dojdou. Pokud v dolarech, tak až v okamžiku, kdy si ty peníze pošlete na korunový účet ve své bance.

    Odpovědět
  141. Farna
    21. 9. 2008

    Nejsem ona.:-) Já nevím, ale mám normálně u vektorů zvýrazněnou možnost download.

    Aha, takže je to jednoduchý jak facka. Ty koruny jsem tam, myslím, nastavoval.

    Odpovědět
  142. Petr Vaclavek
    21. 9. 2008

    [141] Padon, omlouvám se. Ta možnost tam zvýrazněná sice je, ale pokud na ni kliknete, tak se to k vám chová jako k novému zákazníku – to znamená, že vám nabídne předplatné, které samozřejmě musíte nejprve zaplatit.

    Odpovědět
  143. Farna
    22. 9. 2008

    Aha, díky. Jsem na to právě nechtěl klikat, abych už nestahoval.

    Odpovědět
  144. vlado
    22. 9. 2008

    Rád by som sa opýtal, ak posielam vektory – či je treba vrstvy orezávať, ak presahujú jedna cez druhú, či môžu byť „cez seba“. Napríklad dám na pozadie modrú farbu ako oblohu – na celú A4 a cez to dole dám nejaké kopčeky. Je treba orezať oblohu,aby bola iba po kopce, alebo môže byť aj „pod kopcami“ až dole? Dakujem vopred za odpoveď.

    Odpovědět
  145. Petr Václavek
    22. 9. 2008

    [144] Vrstvy není nutno takto ořezávat, můžou se samozřejmě i překrývat – je to i logické, neboť z pohledu grafika, který pak ten vektor bude používat je lepší, když se překrývají – může s tím pak ještě snadno manipulovat a upravit si to dle svých potřeb.

    Odpovědět
  146. vlado
    22. 9. 2008

    ďakujem za rýchlu odpoveď

    Odpovědět
  147. VIki
    6. 10. 2008

    Dobrý večer, ospravedlnujem sa ze som sa neozvala, v auguste som sa pytala na tie iptc data, ale nakoniec som to vyriešila. konecne mi prijali prve dve obrazky na dreamstime 🙂 tak sa teším. išlo zrejme o kvalitu. tak človek sa skúšaním učí. chcela som sa ešte opýtať či je možné dodatočne doplniť slovíčka-keywords keď to už prijali. dakujem.

    Odpovědět
  148. Viki
    8. 10. 2008

    dobrý deň, ešte by som sa chcela opýtať asi takú banalitu, to skutočne môžem používať čokoľvek z písma (napr.dafont.com)kde je uvedené „free“ ? je to treba niekde poznamenať z akého typu písma som robila illustrácie, koláže resp. akým spôsobom, veď neskôr si to všetko možno nebudem pamatať. môžu sa na to pýtať ? dakujem

    Odpovědět
  149. Petr Václavek
    8. 10. 2008

    [148] No ono záleží, co to free znamená. Musíte si to tam zjistit, zda můžete fonty používat pro komerční tvorbu.

    Poznamenat se to nikde nedá.

    Odpovědět
  150. Petr Václavek
    8. 10. 2008

    [147] Na Dreamstime by to mělo jít – jděte opět do sekce Management Area, tam vyberte Online Files a u obrázku, který chcete zeditovat klikněte na tlačítko Edit. Předpokládám, že po změně údajů bude zase pár dní trvat, než to překontrolují.

    Odpovědět
  151. Viki
    10. 10. 2008

    Dobrý večer, ďakujem za odpoveď, to znamená že by som mala po jednom osloviť každého koho FREE písmo chcem použiť? jeden mi už opísal že je to aj pre komerčné použitie. pýtala som povolenie. (z dafont.com písma od West Wind fonts)

    Odpovědět
  152. misulk@
    19. 10. 2008

    hezky fotis ja taky a chtela jsem se zeptat kam muzu davat ty fotky na stranku neplacenou ale aby si to lidi mohly kupovat myslis ze bys mi mohl pomoc a treba po dohode udelat spolu stranku???pls odepis na muj email dekuji misa

    Odpovědět
  153. Petr Václavek
    19. 10. 2008

    [152] Jak už jsem psal do mejlu, stránky dělat nemusíš, můžeš prodávat přes microstock fotobanky – napsal jsem už o nich hodně článků, ulezený přehled je tady: Články o prodeji fotek a ilustrací v zahraničních fotobankách

    Odpovědět
  154. ivica chvojková
    21. 10. 2008

    Dobrý deň Prečítala som si Váš článok o fotobankách a veľmi ma zaujal. Len neviem či by som mohla poslať do fotobanky aj ilustrácie. Mám ich doma celú kopu a nič s tým nerobím, pretože som v tomto pohodlná a nechce sa mi chodiť od vydavateľa k vydavateľovi, prípadne ich vydať na vlastné náklady, čo je dosť veľké riziko, keďže nie som solventná. Kreslím pre nejaké firmy ale bohužiaľ bohvieako sa to nevypláca. Okrem toho mám pri tvorbe rada slobodu a obmedzuje ma keď musím kresliť presne podľa požiadavok zákazníkov, z ktorých mnohí ani sami nevedia, čo chcú. Mám niekoľko návrhov na logá, vianočné pozdravy, detské pohľadnice…Lenže všetko je to pastel, alebo tuha, ale niekoľko mám aj vo photoshope.Ale myslím, že sú celkom fajn. Prelúskala som sa vašimi radami ako na Dreamstime. Je to dosť zložité, ale skúsila by som to. Veď za to nič nedám, akurát, že mi kresby nebudú trčať v šuplíku a znervózňovať ma, že s tým nič nerobím. Tak vám prajem veľa ďalších úspechov a som rada, že existujú ľudia ako vy a poradia, pretože na slovenskom webe som nič také nenašla.

    Odpovědět
  155. Petr Václavek
    22. 10. 2008

    [154] Psal jsem vám to již na email, ale zopakuji to i pro ostatní čtenáře:

    Myslím, že lidé jako vy jsou ideální přispěvovatelé do fotobank. Baví je kreslit, ale nechtějí se podbízet zákazníkům, nechtějí moc kreslit na zakázku, raději kreslí to co je baví. Jedinou svízel bych viděl v tom, že ne vše máte v digitálním formátu (ale i to se dá napravit a ilustrace ofotit, či oskenovat).

    Dreamstime je dobrá volba na začátek – poznáte, zda vás to bude bavit (ale nesmíte to zabalit po několika ilustracích – chce to přidávat a budovat portfolio, jinom tak máte šanci na slušné výdělky).

    Odpovědět
  156. soufi
    24. 10. 2008

    Peter, nevysvetlil by si mi prosim strucne, co musim urobit, aby som na dreamstime mohol predavat fotky ludi. Mam nejake pekne foto, aj z atelieru, ale zatial som ich neuploadoval, lebo som pochopil, ze tam treba nejaku zmluvu ci co. Mam namysli Model and Property Releases/Clearances v pravidlach, kde sa o tom pise, ale nesom schopny to cele vstrebat s mojou biednou anglictinou 🙂 Napr. nechapem, v akom jazyku ta zmluva musi byt a ci je vobec legalna, ked nemam zivnost ani niesom nikde registrovany ako fotograf ci pod. Inak ak by niekoho zaujimalo, tak nejaky vzor zmluvy som nasiel tu: http://www.fo­topatracka.cz/…con­tract.php?… mozno by neskodilo to niekde pridat, urcite sa to ludom hodi. Prajem pekny vecer a pohotovy prst na spusti 🙂

    Odpovědět
  157. Andrea Hanzelínová
    24. 10. 2008

    DOBRÝ DEN,VELICE MĚ ZAUJAL VÁŠ ČLÁNEK,SAMOZŘEJMĚ MĚ I OSLOVIL,CHTĚLA JSEM SE ZEPTAT JE-LI MOŽNO VÁM POSLAT PÁR OBRÁZKŮ A VY BY JSTE PRONESL SVŮJ ORTEL NAD NIMI? DĚKUJI ANDREA HANZELÍNOVÁ

    Odpovědět
  158. hynek skotak
    26. 10. 2008

    Zdravím, asi ohraný dotaz, ale opětse eptám na peníze…kde je tam nějaké místo na vytvoření účtu či kam budou posílat peníze?Nějak se tam proklikávám a ne a ne najít… Díky, Hynek

    Odpovědět
  159. Petr Václavek
    28. 10. 2008

    [156] Osobně nic, co by potřebovalo model release, nefotím. Ale zkusím něco vyzjistit a napsat.

    Jinak onu smlouvu nabízí každá fotobanka volně ke stažení. Četl jsem ale, že existují i obecnější, které uznává většina fotobank (přece jen, když člověk prodává v deseti fotobankách, tak to by se pak ten model napodepisoval…). Tady je jedna z nich (od jednoho z nejznámějších Microstock fotografů) – http://www.ar­curs.com/…odel-release

    Jinak určitě není potřeba být někde registrovaný, mít živnostňák atd. Je to jen smlouva, která zaručuje kupujícímu, že může ty fotky skutečných lidí použít, jak potřebuje (v rámci jistých pravidel).

    [157] Klidně, bezevšeho, jen je pošlete, rád se podívám.

    [158] O penězích jsem psal již několikrát, ale vždy záleží na konkrétní fotobance. V podstatě buď vám pošlou papírový šek na vaši adresu, nebo vám to pošlou na váš PayPal či Moneybooker účet (ty si musíte sám vytvořit). Podrobněji viz tento komenář

    Odpovědět
  160. Soufi
    30. 10. 2008

    Diky, diky 🙂 Ta zmluva je genialna. Je to taka zmluva „do vrecka“. Proste parada. Ani neviem, kolkokrat si mi uz pomohol. Odkedy som natrafil na clanok o fotobankach, moj zivot sa stale meni k lepsiemu 🙂

    Inak co sa tyka fotenia ludi, tak ono je to navykova zalezitost. Skus oslovit niekoho cudzieho – peknu zenu jazdiacu na koni, zamilovany parik na lavicke, skupinu punkacov, atd. a opytaj sa ich, ci si ich nemozes odfotit. Odkedy fotim ludi, nechcem uz fotit nic ine. Je to vazne zabava tulat sa a hladat zaujimave „objekty“ 🙂 Popripade zorganizovat nejaku fotoekšn s kamaratmi…

    Odpovědět
  161. Gábina
    7. 11. 2008

    Zdravím, patřím ke skupině nadšených fotografů amatérů a protože tu už pár dní nasávám informace, tak bych chtěla na oplátku poradit těm co se perou s angličtinou ve fotobankách, že existuje překladač na google. Překládá texty i celé stránky. Adresa je „translate.go­ogle.com“

    Jinak, jak jinak – děkuji za výborné webové stránky panu Václavkovi. Gába

    Odpovědět
  162. Viktorka
    9. 11. 2008

    Dobrý deň, ešte mám jednu otázku. Keď je u nejakého fotografa napísané total sales 1200 napr. je to predaj v kusoch len jeho portfolia alebo aj v rámci jeho celeho referal systému pod ním. nezdalo sa mi žeby počet tých obrázkov bol až taký len z jeho portfolia aké sa uvádza pri tom číslo (u dreamstim). tiež chcem pridať prekladač, neviem či je to to čo sa píše vyššie stačí v hornej lište nastaviť cez Nástroje – preložiť stránku, malo by to preložiť dosť dobre celý text. a ako zistím že patrím pod váš referal ?

    Odpovědět
  163. Petr Václavek
    9. 11. 2008

    [162] Na Dreamstime Total sales ukazuje kolik prodejů měl ten jeden konkrétní fotograf (rozhodně se do toho nepočítají prodeje jeho referals)

    To o tom překladači vůbec nechápu (asi nějaká funkce webového prohlížeče?)

    A s tím referalem – vy to nepoznáte. Pokud mi na email napíšete svůj nick, tak se na to můžu podívat (jednu Viktorku se 17ti grafikama tam mám).

    Odpovědět
  164. Viktorka
    10. 11. 2008

    ja mám nastavený prehliadač internetu microsoft internet explorer a v hornej liste „nástroje“ – „preložiť stránku“ aktuálnu všetko preloží – zhruba chápem o čo tam potom ide. napr. v mozile to v nástrojoch nie je. tých 17 grafík to sú tie moje. takze ma tam máte.) tak držte palce aby ich bolo aj viac 🙂 mohli by ste mi ich skritizovať ?

    Odpovědět
  165. Simona
    27. 11. 2008

    Prosím,zda mi můžete poradit.Píši si s jedním mužem přez net a on mi poslal více fotek,ale zdá se mi na některých zcela jiný,ale všude má stejné mateřské znaménko….vím,že lidé bývají na fotech pokaždé jinak,ale jde o zcela jiné risy tváře……jde nějakou technikou přenést mat.znaménko na jiné foto a změnit třeba risy?Vím,je to podivná otázka,ale je to pro mne moc důležité….Nevíte intern.adresu nějakého experta,kterému bych mohla fota poslat,zda by posoudil,zda se jedná o schodného muže,jak mi tvrdí on a mne to nějak nepasuje.Moc děkuji.

    Odpovědět
  166. Petr Václavek
    27. 11. 2008

    [165] Zdravím, ve Photoshopu (to je program na úpravu fotek a grafiky) lze udělat s fotkou cokoliv. Přenést mateřské znamínko je otázkou asi 30 sekund, vyměnit dvě hlavy tak, aby to nešlo poznat trvá asi pět minut…

    V současné době nejde na digitální fotografii (pokud je dobře udělaná) dokázat, zda je to originální fotka a nebo zda byla upravovaná ve Photoshopu.

    Odpovědět
  167. .petr
    8. 12. 2008

    Přeji dobrý den. Koukám Petře, máte výborný web!

    Já píši proto, že pořád něco fotím, nebo kreslím a rád bych zkusil prodej fotek přes fotobanku. Zatím jsem na tuto problematiku jen kouknul, ale budu ji muset nastudovat. Mohl bych poprosit o podporu? Zatím posílám odkaz na svoje stránky s dlouhodobou denní aktualizací http://www.pdsig­n.net

    Děkuji a fandím.

    Odpovědět
  168. Petr Václavek
    9. 12. 2008

    Zdravím, myslím, že se svým portfoliem si na fotobanky můžete klidně troufnout. A dopředu radím – zkuste to raději s ilustracemi, ty se teď prodávají mnohem lépe, přece jen digitální foťák má dnes už každý, ale na kreslení, to chce alespoň trochu talentu…

    Odpovědět
  169. knag
    4. 1. 2009

    Dobrý den, asi před týdnem jsem narazil na zajímavý anglický web, na kterém bylo hodnocené velké množství světových fotobank. Jenže když jsem se na něj chtěl podívát o den později, zjistil jsem, že ho nemám uložený v oblíbených položkách a ani tady už jsem ho už nenašel. Jsem si téměř jistý, že jsem se na něj dostal přes odkaz na vašem webu. Mohl byste mi prosím poradit, o čem nejspíš píši:)?

    Odpovědět
  170. Petr Václavek
    4. 1. 2009

    [169] Tipoval bych, že to byl tento diskusní server: microstockgrou­p.com

    Nicméně pokud byste se chtěl zaregistrovat na nějaké další fotobance, rád bych vás poprosil, abyste použil odkaz z tohoto seznamu fotobank

    Odpovědět
  171. Viktorka
    13. 1. 2009

    Dobrý deň, chcela by som sa ešte opýtať na fotoliu. nahrala som tam nejaké ilustrácie ale už dlhodobo mi to ukazuje oranžovu guličku this file is in gueue. ak som to pochopila je to v čakacom poradí ? alebo nie ? prečo to tak dlho trvá. nemôžem už editovať len pozrieť info alebo zmazať. urobila som niekde chybu ? ešte sa chcem opýtať či je inkscape možný používať aj pre komerčné použitie, robiť na tom grafiku a dávať do fotobánk. dakujem

    Odpovědět
  172. Petr Václavek
    14. 1. 2009

    [171] Ano, oranžová znamená, že to je ve frontě na schválení – jak dlouho to tam máte?

    Inkscape – to bohužel nevím, neb jej nepoužívám, zkuste se zeptat výrobce

    Odpovědět
  173. Matej
    25. 1. 2009

    Caute, mam jednu otazku pre autora tejto stranky….to Vase portfolio v shutterstocku je za cely cas od kedy ste sa tam zaregistroval alebo to je za mesiac? Dik za odpoved!

    Odpovědět
  174. Petr Václavek
    25. 1. 2009

    [173] Toto portfolio vznikalo několik let, za měsíc bych to asi nestihl 🙂

    Odpovědět
  175. EviK
    22. 2. 2009

    Dorbý den, už jsem si udělala účet na shutterstock ale nemůžu dojít na to jak vložit tam vložit ilustraci prosím byla bych moc ráda kdyby jste mi napsali postup předem děkuji!

    Odpovědět
  176. Petr Václavek
    23. 2. 2009

    [175] Podrobný návod již chystám a měl by se zde oběvit během cca týdne či dvou.

    Jinak zkráceně – použijte odkaz SUBMIT v horní navigaci (http://submit­.shutterstock­.com/ftpinfo.mhtml), vyberte si způsob, který vám vyhovuje (například přímo přes webové stránky http://submit­.shutterstock­.com/…it_alt.mhtml) a můžete nahrávat. Pak stačí jen zadat názvy, klíčová slova a kategorie a je to.

    Odpovědět
  177. JOzef
    23. 2. 2009

    caw, mam otazku…tie fotky a ilustracie robis vo photoshope?

    Odpovědět
  178. Stava
    26. 2. 2009

    Vynikajici clanek, stejne jako vetsina ostatnich. Jen tak dal!

    Odpovědět
  179. Pavel
    27. 3. 2009

    Opravdu moc hezky napsáno, myslím že byste se uživil i jako spisovatel. Chtěl bych se zeptat na tohle: Když uploaduji snímek na fotolii musím potvrdit tento dotaz: Do you wish to distribute this image with an Extended License? CO přesně to znamená? Nějak jsem to nenašel v podmínkách. Dík moc za radu. Pavel

    Odpovědět
  180. Petr Václavek
    27. 3. 2009

    [179] Tím umožníte fotobance tento snímek prodávat i s Extended licencí – pokud si snímek s touto licencí někdo koupí, tak vy jako tvůrce dostanete mnohem více kreditů, kupující má zase větší práva ohledně využití snímku (jedná se zejména o možnost tisknout snímek na trička, hrníčky a podobně)

    Odpovědět
  181. Mirec
    9. 4. 2009

    mam jednu otazku, spravil som par ilustracii a nahral som ich na DREAMSTIME a vsetky mi zamietli a skoro pri kazdej ilustracii mi to odovodnili takto– Poor execution, please pay more attention to detail. The technical execution of this collage needs improvement in order to best serve the concept of the image. For illustrations, please check for: poorly traced images, too simplistic, faceted curves, aliased lines, distorted pixels on lines as well as on various textures and images used within the illustration, moiree due to downsampling.– ako by som to mohol vylepsit aby mi tie ilustracie prijali???…dik moc

    Odpovědět
  182. Petr Václavek
    9. 4. 2009

    Těžko říct, když jsem ty ilustrace neviděl. Pošlete mi nějakou ukázku na můj email (petr (at) va­clavek.com) a já se pokusím vám odpovědět.

    Odpovědět
  183. Mirec
    9. 4. 2009

    ok, poslal som to

    Odpovědět
  184. Stefan
    14. 4. 2009

    Dobry, den. Mam jednu otazky pan Vaclavek…na akom papiery fotite nieco taketo???- http://www.shut­terstock.com/…can­dies.html

    Odpovědět
  185. Petr Václavek
    15. 4. 2009

    [184] To byla jen nějaká bílá čtvrtka a nebo možná bílá laminová deska. Jinak hodně dobrá prodejna velkých papírů v Praze je u Karlova Náměstí – Svět papíru

    Odpovědět
  186. Stefan
    15. 4. 2009

    A viete o nejakej online predajni na internete?

    Odpovědět
  187. Petr Václavek
    15. 4. 2009

    [186] Tak to bohužel nevím. Osobně se mi více zamlouvá, když si ten papír můžu pořádně prohlídnout (je důležité aby nebyl moc lesklý a zároveň na něm nebyla vidět žádná textura).

    Odpovědět
  188. Honza
    20. 4. 2009

    Tak jsem začal v lednu. Nyní průměr na den 2 prodeje na Shutterstocku. Ostatní fotobanky nic moc. No přiznám se že jsem čekal více, no asi nepolevovat. Patrně se na prodeji také podepisuje krize. portfolio zde: http://www.shut­terstock.com/ga­llery.mhtml?…

    Odpovědět
  189. Petr Václavek
    20. 4. 2009

    [188] Moc pěkné 3D postavičky a ty „panoramata“ jsou úžasné – v čem jsou vytvořeny?

    Jinak jste si odpověděl sám – nepolevovat. Portfolio velikosti 45 snímků se v konkurenci 6 a půl milionu dalších snímků snadno ztratí. Takže je potřeba přidávat – nejlépe pravidelně – další a další (a rozmanitější) snímky. Časem příjdete na to, co se dobře prodává a začnete dělat variace takových témat a to by v tom byl čert, aby se prodeje nezvedly.

    Ostatní fotobanky jsou nic moc, protože se tam prodává ještě méně nž na Shutterstocku, ale až budete mít portfolio několika set fotek, tak už to bude o něčem jiném.

    Odpovědět
  190. Honza
    20. 4. 2009

    Ty panorama planetky jsou foceny Sigmou 10–20mm, mám pak panoram. hlavu Nodal Ninja, pak pospojováno a pluginem flexify ve Photoshopu zakrouceno dokola. Ale jak jste psal, fotky velice rychle zapadnou. Prodeje panáčků jsou stabilnější. Dobře se prodává sport. Trochu jsem si sliboval něco s tím ovocem, ale nic moc….. Jinak doufám že se vám načítá bonus, že jsem nepopletl registraci. Na váš web chodím denně. Díky a dobré světlo 🙂

    Odpovědět
  191. Johny Drake
    21. 4. 2009

    [188] Ty 3D illustrace se mi fakt líbí. v čem jsou tvořeny? Je to přesně ten typ grafiky která se mi delší dobu líbí ale nenašel jsem program v kterém je tvořit.

    Odpovědět
  192. Farna
    21. 4. 2009

    Otázka na všechny: jaký máte prodeje za poslední cca 2 měsíce na SS? O krizi se na tam na fóru psalo už dříve, ale před těma asi 2 měsíci zřejmě změnili něco v algoritmech vyhledávání, řazení atd. Něco takovýho proběhlo na foru, moc jsem to celý nepobral, ale něco na tom je. Můj únorový prodej z BME skočil v březnu na WME a poprvé jsem nedosáh na měsíční výplatní limit. Počet stáhnutí tak slabě poloviční a to se mi, samozřejmě, rozrůstá portfolio! Včera jsem měl EL, což je otázka štěstí a i tak bych bez něj v dubnu na limit nedosáh, v součtu s březnem už ano. Díky, mějte se a dobrý prodeje.;-)

    Odpovědět
  193. Honza
    21. 4. 2009

    [188] 3D dělám v programu Autodesk Maya. Je ale docela drahý (já jej používám profesionálně řadu let na animaci). Levnější variantou je buď Blender nebo pak propracovanější Luxology Modo (lze vyzkoušet trial).

    Odpovědět
  194. lubos159
    10. 5. 2009

    ahoj tak sem se odhodlal skusit prodavat me fotky na internetu pote co sem si prečetl na tvych strankych zaregistroval sem se na Dreamstime a vubec nevim jak se tam davaji fotky nemohl bys mi pomoct? a kam ses zaregistroval ty?

    Odpovědět
  195. Johny Drake
    10. 5. 2009

    [194] Nehci aby tenhle vzakz působil nějak arogantně…

    Ale opravdu jste četl tyhle stránky pečlivě? Pokud ano a přesto vám návody nepomohly. ( http://www.pe­tr.vaclavek.com/…hra­ni-fotek/#… ) Definujte přesněji váš problém a někdo vám tu již rád poradí.

    Odpovědět
  196. bycer
    26. 5. 2009

    Super cteni, diky! Jen me unavuji komentare o prekladu do cestiny

    posilam tedy odkaz pro lenochy bez slovniku

    CZ/EN and EN/CZ prekladac http://transla­te.google.cz/tran­slate_t

    Odpovědět
  197. kaca.st
    31. 5. 2009

    Dobrý den,

    chtěla bych Vás poprosit o radu, ohledně mailů které shutterstock rozesílá – pravděpodobně všem – autorům. Jde o daňové záležitosti a je třeba vyplnit nějaké formuláře a zaslat je na shutterstock. V oblasti daní a formulářů jsem úplný pako i v našich zeměpisných šířkách a tady se cítím naprosto zmatená. Byl byste prosím ochoten, pokud víte o čem mluvím, (http://submit­.shutterstock­.com/tostos.mhtml, parafrafy 2, 4, 7c, 7d, 7f, 7g, 7i, 7k) poradit a dát nějaký návod co s tím? Jinak díky za Vaše užitečné stránky, hezký den,

    Kateřina Š.

    Odpovědět
  198. Anna Frajtova
    2. 6. 2009

    Katko, mrknete na tyto odkazy, uz se to tady probiralo a i na SS uz je ceske forum, je tam i postup, co delat. Ale zatim nic neposilejte, SS nam musi jeste cely postup upresnit.

    http://petr.va­clavek.com/…hut­terstock/#…

    http://submit­.shutterstock­.com/…iewtopic­.php?…

    Odpovědět
  199. kaca.st
    2. 6. 2009

    Díky Anno,

    čekala jsem že to bude děs, ale tohle je fakt Hlava 22, jak někdo kdesi v diskuzi trefně poznamenal…

    kaca.st

    Odpovědět
  200. Milan
    17. 6. 2009

    Musím říct, že osobně jsem velmi spokojený s fotobankou Pixmac (pixmac.com), která v článku uvedená není (nejspíš to bude tím, že je jedna z těch novějších.. Nicméně Shutterstocku a Dreamstimu se asi nedá moc vytknout. Snad jen to, že se nestarají o své fotografy. Pixmac např. nedávno vydal aplikaci pro Facebook, která umožňuje publikovat vlastní fotky nahrané ve fotobance. Prodeje zde nejsou jako u Shutterstocku, ale pomalu rostou a vypadá, že má celá fotobanka dobře našlápnuto. Jen dobře, že máme v Česku vlastního zástupce s vlastními tematickými fotkami.

    Odpovědět
  201. lama
    11. 7. 2009

    Dobrý den, vidím, že tu je plno zkušených lidí a proto bych se právě na toto fórum chtěl obrátit s otázkou. Můj fotoaparát má 3871000 pixelů což by splňovalo požadavky jenom po přesumplování. Ovšem můj foťák má jakousi možnost enlarge size kde je možné dosáhnout až velikosti 3200×2400. Má potom fotografie stejnou kvalitu a vezmou mí jí na fotobance?

    předem děkuji za odpovědi lama

    Odpovědět
  202. Petr Vaclavek
    11. 7. 2009

    [201] Doporučuji fotky zvětšit raději v grafickém programu na počítači, než pomocí funkce ve foťáku – výsledek bude kvalitnější a zvětšení (pokud zvětšujete jen o málo) následně nejde poznat – konečně například Shutterstock určité zvětšování dovoluje (o 5 nebo 10 procent).

    Odpovědět
  203. lama
    12. 7. 2009

    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  204. MartinS
    1. 9. 2009

    Ahoj. Zvažuji založit si účet ve fotobance, avšak problém vidím v tom, že jsem ze začátku kariéry používal 2MPix fotoaparát, se kterým jsem nafotil spoustu fotek, o kterých se domnívám, že jsou jedinečné a rád bych si je tam přidal. Mám tedy dotaz – je možné, že bych z nich udělal koláž a nevadí, když by spolu nesouvisely?

    Odpovědět
  205. Petr Václavek
    1. 9. 2009

    Zdravím,
    koláž je možné udělat, v tom není problém, neboť koláže se prodávají docela dobře. Ale výsledek by měl mít nějaký jednotící ráz. Tedy fotky by měly spolu nějak souviset. Zamyslete se nad tím, co chce kupující.

    Odpovědět
  206. jaroslava
    1. 9. 2009

    Dnes jsem se pokusila zaregistrovat na Dreamstime, odeslala jsem první formulář, ale dál se nemohu dostat. Jak bych mohla přihlášení stornovat, abych se mohla pokusit o novou regitraci? Prosím poraďte mi. Anglicky neumím a vše musím hledat ve slovníku. Použila jsem váš návod, ale některé položky se trochu liší a to mi dělá potíže. Děkuji

    Odpovědět
  207. Johny Drake
    9. 10. 2009

    Strašně teď prožívám to, že se můj plat na shutterstocku zvedl na zajímavou částku (cokoliv pod padesát dolarů za měsíc je těžce nezajímavá částka :o) )

    A v té náladě jsem narazil na tenhle graf… Je to možná cynismus dávat sem ten link.. ale co už?

    http://www.kurzy-men.biz/…sa-dolar-usd

    Odpovědět
  208. Petr Václavek
    11. 10. 2009

    [206] V čem je problém? Kde jste se zasekla? O fotobance Dreamstime více píšu v článku Dreamstime – fotobanka snů? a pak jsem napsal také článek o nahrávání fotek na Dreamstime.

    Odpovědět
  209. LadaK
    30. 10. 2009

    Dobrý den, mám dotaz, máte nějaké zkušenosti s fotobanka.cz? dále mě zajímá, jak je to s fotkama např domů, či jiných objektů, jejich částí, nebo interiérů, je zapotřebí mít souhlas majitele? pokud by se jednalo například o reklamu? děkuji za info:) hezký den

    Odpovědět
  210. Petr Václavek
    30. 10. 2009

    Na fotobance.cz mám asi 150 fotek a ilustrací, převážně s vánoční tématikou. Pár kousků jsem prodal před loňskými vánocemi, ale od té doby ani ťuk. Osobně se mi nevyplatí se s tím piplat – nahrávání je docela komplikované a pak taky je nutné zadávat české názvy a česká klíčová slova, tedy další práce navíc. To raději nakreslím pár dalších vektorů na Shutterstock, kde vím, že se to během pár týdnů a měsíců zaplatí.

    Fotky domů a interiérů – na některých fotobankách si po odeslání takových fotek vyžídají souhlas majitele (Property Release) na jiných ne. Chce to zkusit.

    Odpovědět
  211. tom
    2. 11. 2009

    prosim jak je to na shutterstocku s danema..jiz tam prodavam a chteji po mne tax formular…muzete men prosim poradit jak to danite..ci nedanite…dekuji tom

    Odpovědět
  212. Petr Václavek
    2. 11. 2009

    Zdravím,
    o tom, jak vyplnit formulář na Shutterstocku jsem napsal tento článek: Shutterstock – návod na vyplnění daňového formuláře

    Ohledně placení daní je nejjednodušší nechat si udělat daňové přiznání od nějakého specialisty (ušetří to hodně času a hlavně nervů) – viz Danění příjmů z fotobank ale předtím se nazpomeňte zaregistrovat na ČSSZ

    Odpovědět
  213. tom
    2. 11. 2009

    děkuji VÁM za velmi rychlou a cennou informaci….přeji ze srdce ať se daří Tom

    Odpovědět
  214. Paja K.
    24. 11. 2009

    Tak jsem tak brouzdal internetem a narazil jsem na Vaše stránky, ktéré jsou úžasné obsahem i podobou. A ty fotky ve fotobankách – no to musí být nádherná zábava. Jasně, peníze jsou třeba ale jestli je někdo fotograf tělem i duší, tak sledovat svoje fotky, jak si vedou ve světě je prostě bezva odezva na naši snahu. Ještě jednou dík za všechny rady, samozřejmě se registruju přes váš odkaz a jdu budovat své fotografické imperium ve světě 🙂 Přeji hezký den.

    Odpovědět
  215. Juris
    16. 12. 2009

    Díky za kvalitní článek!
    Měl bych k tomu dva dotazy:

    1. Jak je to s fotkami různých míst – hodně cestuju a mám archivu spousty fotek různých zahraničních měst, krajin, lidí atd. Je o takovéto fotky zájem?
    2. Jak je to s RAW formáty? Prodávají se fotky v RAWu, nebo spíš požadují JPG?

    Díky za odpověď.

    Odpovědět
  216. Petr Václavek
    16. 12. 2009
    1. Těžko říct, hodně záleží na kvalitě fotek a také na tom, zda a jak je dané téma ve fotobance zastoupené a kupci žádané.
    2. RAW se dá někde (například na Dreamstime) prodávat jakožto doplňkový formát (za jeho prodej dostanete větší odměnu, ale podle mě se to moc nevyplatí – prodejů tohoto formátu moc není a nahrávání je zdlouhavé), ale je to spíše výjimka. Zájem je o JPG.

    Odpovědět
  217. Monca
    15. 2. 2010

    Ahoj rozhodla jsem se ze bych to rada vyzkousela a zacla prodavat fotky, nemam jich sice moc ale snazim se. Tak jsem se zaregistrovala na Dreamstime, ale nejak se tam v tom nevyznam. Prosim jestli me muzes poradit.

    Odpovědět
  218. Petr Václavek
    15. 2. 2010

    Ahoj Monco,
    návod na nahrávání fotek na Dreamstime je tady: Dreamstime – podrobný návod na nahrání fotek k prodeji

    Snad ti to pomůže se zorientovat.

    Odpovědět
  219. Monca
    15. 2. 2010

    Dekuji, moc mi to pomohlo 🙂 zkusila jsem zatim jednu fotku a uvidim. Nemam s tim zadne zkusenosti tak se trosku bojim. Ani sem jeste nenasla kde se tam nastavuje zpusob vyplaceni penez nebo neco takoveho, ale myslim si ze me to asi pro ted trapit nemusi 🙂
    Dekuji moc jeste jednou.

    Odpovědět
  220. Linda
    16. 2. 2010

    Dobry den, ste ma nakusol a teraz nad tym musim stale rozmyslat a vracat sa na vas blog:) nejak som si to zratavala v hlave, naozaj chcete tvrdit ze predajom grafiky a fotiek sa da aj zarobit? Pocitala som takto: polovica predaja ide fotobanke, z toho co mi ostane musim este zaplatit prevod paypalu (3 percenta) a nakoniec mi to este nas stat zdani a nevravim o tom ze ak si chcem zalozit paypal, musim si vybavit kreditku, ktora stoji 700 korun na rok…ak nemam mega silne a velke portfolio, viac prerobim ako zarobim…V com vidite vy silu uspesnosti nieco aj zarobit?:) Mala by som aj otazky, ak by ste si nasli cas: 1)je kreditka jedina moznost na zalozenie paypal alebo su aj ine moznosti (napr moj fyzicky ucet)? 2) Nie je bezpecnejsie a lacnejsie nechavat si preplatit zarobok cez seky? 3) Rozpravam plynule po anglicky, presla som americke weby a dost sa tam hovorilo o blokovani uctov bez dovodov, nekorektnost paypalu, co si o tom myslite? Dakujem. Btw, mate skvely blog!

    Odpovědět
  221. Petr Václavek
    16. 2. 2010

    Dobrý den Lindo,
    díky za chválu a teď k vašim otázkám:

    1. Myslím, že u PayPalu není procentuální sazba za převod (ale nejsem si s tím jistý, neboť používám Mouneybookers, kde se za převod platí jednotná cena 46 Kč – asi 1.5 Eura – tedy nezáleží na velikosti částky)
    2. Danit se musí, to se nedá nic dělat. Ale myslím, že do určité výše výdělku (20 000 Kč se nedaní) – ověřte si to u své učetní / daňového poradce.
    3. PayPal nemusíte používat, zkuste Moneybookers, u něj nepotřebujete kreditku, je navázán na váš üčet ve vaší bance – to navázání znamená, že tam můžete z MoneyBookeru posílat peníze, naopak to neplatí (nikdo vám nemůže peníze z fyzického účtu vybrat, neboť MoneyBooker zná jen číslo vašeho üčtu).

    Takže zuma sumárum na začátku na rozjezd nepotřebujete žádné peníze – jediné co budete investovat jsou vaše fotky a váš čas.

    A ještě zbývající odpovědi na vaše otázky z druhé části:

    1. Druhá možnost je moneybookers.com
    2. I to je možnost, kterou jsem na začátku využil, ale je to jednak zdlouhavé a jednak mají šeky vyšší limit (musíte vydělat více, aby vám to poslali – jinými slovy jim se nevyplatí posílat vám šek na 50 dolarů) a to nemluvím o tom opruzu v bance – jednak proplacení trvá několik dní a jednak za to proplacení zapltíte více než za převod z Moneybookeru.
    3. Blokování účtu bez důvodu? To myslíte na fotobance a nebo zase ten PayPal? Nekorektnost Paypalu – neměl jsem s nimi žádný problém. Jediné problémy o kterých jsem slyšel jsou v případě že něco prodáváte…

    Tak snad jsem vám to alespoň trochu vyjasnil a vy se tak můžete lépe rozhodnout, zda do toho jít či nikoliv. A pokud do toho půjdete, tak vězte, že řešit problémy s penězi budete až za delší čas, až něco vyděláte.

    Odpovědět
  222. Linda
    17. 2. 2010

    Pan Vaclavek, nepotesil ste mne, ani jaaa vaaaas nepotesim:)))) prave som checkla monebookers, ak spravne prekladam, da sa z moneybookeru aj platit na nete, aj posielat peniaze cez email…Mali ste na mysli nejaky konkretny moneybooker program ktory je nastaveny len na prijmanie penazi? nejak tomu nerozumiem…Dakujem.

    Odpovědět
  223. Linda
    17. 2. 2010

    Co sa tyka tych poplatkov na paypale, ak spravne chapem malo by to byt 1.4 – 3 percenta plus fixnych 0.20 libier. Percenta asi zalezia z akej ste krajiny, ci musi prebehnut prevod jednej meny na druhu atd.

    Blokovanie uctov som myslela na paypale. Paypal v poslednej dobe casto blokuje ucty s primitivnymi odovodneniami alebo pre istotu so ziadnymi odovodneniami. Potom je velmi zlozite alebo nemozne sa im dopisat, dovolat. V poslednej dobe situacia vzrasta a ma stale podobny scenar. Precitajte si pribehy ludi na tomto blogu – paypal horror stories: http://www.pay­palwarning.com/

    Nehovorim o pishingu, hackovani, kedy na falosnych strankach z vas vymamia heslo. Prijde mi to zranitelne pretoze je to podobne ako pri mailoch – len id a heslo. Akonahle sa dostanu k tomu heslu, mozu vam vybrakovat celu kreditku.

    Preto hladam nejaky lacny, nenarocny a hlavne bezpecny sposob prevodu penazi z fotobank…

    Dakujem Vam za Vas cas, Petr.

    Odpovědět
  224. Petr Václavek
    18. 2. 2010

    Zdravím Lindo,
    Moneybookes je služba víceméně stejná jako PayPal. Je to prostě internetová peněženka, do které si můžete posílat peníze ze svého účtu, nebo vám tam může poslat peníze někdo jiný (typicky fotobanka).

    Jak už jsem psal výše Paypal a Moneybookers jsou víceméně stejné služby. Pokud se vám Paypal zdá nebezpečný (má tu nevýhodu, že je propojen s kartou od vašeho üčtu) tak zvolte MoneyBookers.

    A nebo si nechte posílat peníze šekem (většina fotobank to stále umožňuje).

    Odpovědět
  225. Linda
    24. 2. 2010

    Dobry den, Petr,
    zaujalo ma co ste napisali: ,,paypal ma nevyhodu ze je prepojeny s vasou kartou od vasho uctu“. Co ste tym myslel? Aky je rozdiel v spojeni medzi moneybookers a paypal? Dopredu pekne dakujem a dufam ze vas moc nezatazujem.
    Linda

    Odpovědět
  226. Petr Václavek
    25. 2. 2010

    Tak ještě jednou a zjednodušeně. Moneybooker má jednosměrné spojení s vaším účtem – zná jen jeho číslo a tedy peníze můžou putovat jen z Moneybookeru do vaší banky. Naopak to nejde.

    Kdežto Paypal je napojený na vaši kartu od účtu. Takže na zprovoznění si musíte ke svému účtu pořídit kartu s možností platby na internetu.

    Odpovědět
  227. Zdenek
    26. 2. 2010

    Zdravim, u Moneybooker lze peníze i vkládat z banky na účet Moneybooker. Běžně posílám peníze obousměrně. Přes referenční uživatelské ID. Nebo to je už jinak?

    Odpovědět
  228. Petr Václavek
    27. 2. 2010

    Jasně posílat peníze z banky na Moneybooker jde a vždycky to šlo. Já měl na mysli to, že z PayPalu by přes propojení přes platební kartu mohlo dojít ke zpronevěření peněz z bankovního účtu…

    Odpovědět
  229. Linda
    3. 3. 2010

    Petr, ja uz som z toho jelen:))) mozno posledny pokus:) pri paypal musim mat kreditku a pri moneybooker mi staci moj obycajny ucet v banke? Dakujem:)

    Odpovědět
  230. Petr Václavek
    3. 3. 2010

    Lindo,
    je to přesně tak, jak píšete. Na zprovoznění PayPalu musíte mít kreditku s možností platby na internetu. U Moneybookeru vám stačí váš běžný účet v bance.

    Odpovědět
  231. ranker
    15. 3. 2010

    Zdravim Petr,
    Zaujimalo by ma, akym sposobom postupovat, ak chcem ziskat noveho fotografa pre Shutterstock cez moj referencny link, aby som dostal za neho bonus. Ako presne sa dopracujem k mojmu referencnemu linku? 🙂
    Dakujem

    Odpovědět
  232. Roman Strouhal
    23. 4. 2010

    Jo článek pěknej, ale registrovat se na Shutterstock bez znalosti Angliny na to se nechytám. Jó bejt tak nějakej manuál v Češtině, to by byla jiná a hned bych se registroval.

    Odpovědět
  233. Josef
    18. 5. 2010

    Srdečně zdravím a prosím o Váš názor na iStockphoto. Hlavně by mne zajímalo srovnání s SS především v jejich přístupu k posuzování fotografií. Komu dáváte osobně přednost a proč? Díky.

    Odpovědět
  234. bzuc
    18. 5. 2010

    mne sa teda pri úprimnej snahe tam ešte nepodarilo s 3d grafikami dostať, pri tom na SS sa predávajú celkom dobre. A ani sa neobťažujú napísať, čo im vadí :-/ Asi sa im zdá, že majú priveľa grafikov…

    Odpovědět
  235. Miró
    18. 5. 2010

    Zdravim, chci se zeptat jak je to s formatem Tiff. Vsude spominate jen Raw. Je mozne krome Jepeg formatu do banky nabidnout take fotografie ve formatu tiff? dekuji ;o)

    Odpovědět
  236. Petr Václavek
    20. 5. 2010

    [234] No je to jednoduché, na Shutterstocku se dobře prodávají nové věci, je jednoduché tam něco dostat, ale když přestanete nahrávat nové věci, jdou prodeje rapidně dolů.

    Na iStocku se zase věci prodávajají neustále (tedy jak které, něco se neprodá nikdy), nezáleží jak často nahráváte, ale je strašně těžké tam něco dostat (jednak je to složité a jednak jsou hodně přísní).

    Pro porovnání – na Shutterstocku mám asi 95% úspěšnost při nahrávání, na iStocku asi 50%.

    Odpovědět
  237. Petr Václavek
    20. 5. 2010

    [236] Ano, někde to je možné, ale nijak to nezvedne prodeje ani výdělky. Zájem o tento formát (stejně jako o RAW) je minimální. Suma sumárum se to prostě nevyplatí.

    Odpovědět
  238. magdalla
    28. 5. 2010

    Ahoj, článek je opravdu inspirující akorát nevím proč v něm mluvíš o fotografii když tvé portfolio je jen samá grafika a fotografií je tam opravdu zlomeček.

    Odpovědět
  239. Petr Václavek
    28. 5. 2010

    Ahoj, setřiď si mé portfolio podle data a uvidíš, že na začátku jsem dával jen fotografie. Teprve později jsem se přeorientoval na vektorovou grafiku. A někdy mezi tím jsem napsal tento článek.

    Odpovědět
  240. Martina Otřísalová
    3. 6. 2010

    Ahoj. Petře, můžeš mi doporučit typ fotoaparátu pro tátu foto amatéra, rád by fotil zvěř v lese, makro /přírodu/, jako koníček. Uvažuje o olympus sp-800uz nebo starší verzi sp-590uz. Tvůj názor? Martina, piš prosím na email. Dík.

    Odpovědět
  241. Katka
    11. 6. 2010

    Super článek, také pěkné stránky. CHtěla jsem se zeptat, když bych dala své fotografie do fotobanky a poté je měla i na svém webu jako dejme tomu prodejní materiál, je to problém? Musí to být fotky jen speciálně vyhrazené pro fotobanku? Díky moc a přeji hodně úspěchů 🙂

    Odpovědět
  242. Johny Drake
    11. 6. 2010

    [242] Někde(Dreamstime?) se dá zaškrtnout exlusivita (čímž člověk říká prodávám to jenom tady a nikde jinde. Fotobanka pak(domnívám se) zobrazuje ve vyhledávání takové fotky víš). Ale, pokud tu exlusivitu nezaškrtnete je jen na vás co s ní uděláte… Kde jí bude nabízet, zobrazovat…

    Odpovědět
  243. Jiří T.
    18. 11. 2010

    Pane Václavku, moc děkuji za Váš web! Čtu, hledám odpovědi, nacházím, snažím se tedy nepsat otázky zbytečně.
    Omluvám se, pokud je to již někde dříve odpovězeno, ale cituji Vás: „Ono dostat se dnes na Shutterstock už není tak snadné…“.
    Prosím, v čem je to obtížné? Dělají si nějaká „výběrová řízení“ uchazečů? Jak to mám chápat.
    Děkuji
    Jiří T.

    Odpovědět
  244. Petr Václavek
    18. 11. 2010

    Pane Jiří, díky za chválu!
    Na Shutterstocku musíte projít nejprve schvalovacím kolem – nahrajete tam 10 fotek nebo ilustrací a pokud jich alespoň 7 vezmou, tak jste schválen a můžete prodávat. V opačném případě to můžete zkusit znovu za měsíc.

    Více jsem o tom napsal v článku 10 tipů pro fotografy, jak se dostat na fotobanku Shutterstock

    Odpovědět
  245. Jiří T.
    18. 11. 2010

    Díky za Váš čas!
    Jiří T.

    Odpovědět
  246. fotoban
    4. 1. 2011

    Zdravím všechny fotografy a designéry, nadšence i amatéry:-)
    Předně bych chtěl poděkovat autorovi těchto stránek, neboť jsem delší dobu měl něco v tomto směru na mysli že by se leckomu něco takového hodilo a nějak „náhodou“ to jistě nebylo:-) jsem tyto moc moc dobré stránky našel a tak bych chtěl všem popřát do Nového roku hodně trpělivosti a spokojenosti v této práci, která jak doufám vás baví a nejen to a když máte za svou práci také mzdu, je to pak o něčem jiném jestli se nepletu:-). Měl bych ještě spoustu otázek na Vás pane Václavek ale nebudu tu dělat frontu jak na maso:-) snad jindy a na závěr přeju moc hezký fotky a vůbec všechnu grafiku 🙂

    Odpovědět
  247. Pavel
    9. 2. 2011

    Ahoj dnes jsem po prvé narazil na tento članek a jsem mile překvapen. Toto jsem neznal. Chtěl bych se zeptat na jiné fotobanky jelikož tu kterou uvádíte Shutterstock je tedy opravdu pro nás obyčejné
    čecháčky utrpením a prokousat se tou registrací a tím vším je trestem božím 😀 Na to každý nemá. Existuje tedy něco lépe přístupného ? Mě budou stačit i ty České fotobanky aspon to bude v mé rodné řeči a kdyby něco bude lepší domluva ohledně problémů. Nebazíruji tolik na výdělcích a neslibuji si závratné částky, proto k Českým fotobankám nechovám averze. Budu vděčný děkuji Vám

    Odpovědět
  248. Petr Václavek
    10. 2. 2011

    Zdravím,
    no popravdě, existují české i zahraničniční fotobanky s českým prostředím, ale ty výdělky jsou tak někde na jedné setině vzhledem k Shutterstocku

    Znám několik fotografů, kteří anglicky vůbec neumí, ale na Shutterstocku vesele prodávají – o možnostech překladu jsem psal zde: Fotobanky a problémy s angličtinou V tom samém článku najdete i odkazy na české fotobanky, případně na fotobnaky s českým rozhraním. Ale upřímě, pokud chcete něco vydělat, tak Shutterstocku, Fotolia, Dreamstime nebo iStock je nutnost.

    Odpovědět
  249. Pavel
    15. 2. 2011

    Dobrý den, díky za odpoved. Čtu postupně vaše články . S angličtinou jsem byl vždy na ledovci Antarktidy , škoda, že to není v Italštině. Víte jde o to, že ty fotografie musí projít schválením a docela hojně jsem četl, že to odradí. Je to zřejmě hodně těžké a chce to spíše profesionální fotografy a grafiky co už mají nadřené své schopnosti. Pak tito lidé skutečně mají výdělky jisté téměř všude. Váše stránky navštíví, ale lidé obyčejní , jelikož z vás cítí jak jednoduché to je , jenže opak je pravdou. Neni to vůbec jednoduché. Viděl jsem fotografie na Českých serverech a na zahraničních jak jste uváděl. To se absolutně nedá srovnávat, protože na těch zahraničních jsou profesionální fofografie narozdíl od Českých, kde si mohu v klidu říci, ano toto fotil dobrý amatér tam si mohu své práce dát. Zajímám se o fofotgrafii pár let, ale na Shutterstock mohu v klidu zapomenout 🙂 Budu dál číst vaše články, protože mají svůj optimismus, který fofografům hodně schází zvláště těm českým a hodně to pomůže .

    Odpovědět
  250. Petr Václavek
    15. 2. 2011

    Díky za reakci,
    s něčím, co uvádíte souhlasím, s něčím zase naopak nesouhlasím. S čím rozhodně nesouhlasím je vaše poznámka o tom, že to chce profesionální fotografy a grafiky, co mají nadřené své schopnosti.

    Já sám jsem svou první fotku udělal v roce 2003, do fotobank jsem začal přispívat asi o dva roky později. Adobe Illustrator jsem poprvé otevřel v roce 2007. Nemyslím si, že bych byl profík, co to má nadřené, spíše se učím za pochodu. A o tom to je – začít a vytrvat. Není to o tom, co má kdo nadřené, ale o tom, jestli ho to baví a jestli tomu věnuje dosti času a dřiny. Samozřejmě, že čím je člověk větší amatér, tím déle mu to bude trvat a tím strastiplnější ho čeká cesta…

    A ještě jeden ukázkovější případ:
    Podívejte se na tuto stránku portfolia jednoho maníka na Shutterstocku co myslíte, je to profík nebo amatér? Podle prvního pohledu je to naprostej amatér, co ve fotobankách nemá šanci. A teď se koukněte na nejnovější fotky v tomto portfoliu – hezké, co? A třešničkou na dortu je, že se jedná o portfolio microstockového krále Yuriho Arcurse (nejprodávanější fotograf na VŠECH microstock fotobankách).

    Jasně, tenkrát když Yuri (a nebo já) začínal, tak byly jiné časy, menší konkurence, brali všechno… jo, máte pravdu, teď je to těžší prorazit, ale microstock fotobanky pořád berou každého – nezáleží na vybavení, zkušenostech, ale na výsledku – stačí se jen trochu snažit a zlepšovat se, pracovat na sobě.

    P.S. nejen díky tomuto svému blogu jsem poznal spoustu lidí, kteří kvůli fotobankám poprvé spustili Adobe Illustrator a zamítání vektorů je neodradilo. Dnes již prodávají, mají pravidelné příjmy a jejich grafický um je úplně někde jinde.

    P.S.2. Ve statistikách lidí, co se pode mnou zaregistrovali na Shutterstocku, mám asi 100krát více lidí, co neprošli vstupní desítkou a vzdali to 🙁 je jen na vás, zda to zkusíte, nebo se necháte hned odradit.

    Odpovědět
  251. ArtMiro
    10. 3. 2011

    mel bych otazku ohledne zalozeni uctu u meneybookers. Je zapotrebi si u nich zalozit pro zasilani plateb z fotobank ucet personal anebo business?
    Dekuji

    Odpovědět
  252. Petr Václavek
    10. 3. 2011

    Měl by stačit personal.

    Odpovědět
  253. ArtMiro
    24. 3. 2011

    zdravím ;o) chci se zeptat, ze Shutteru mi vratili fotky velikonocnych kraslic, prej potrebuji Model relase… mam cekat az se neco vylihne z tech vajec a pak dat podepsat kuratam smlouvy nebo jak to resit? :o)(kraslice jsem zdobil sam) (v Bigu, GL ani ve Fotolii smlouvy nepozadovali…) Dik

    Odpovědět
  254. Petr Václavek
    25. 3. 2011

    Nejedná se spíše o Property Release?

    Odpovědět
  255. ArtMiro
    26. 3. 2011

    ,o) takze jim to mam zaslat znovu, a jenom pripsat, ze autorem jsem ja, anebo je zapotrebi nejake extra tlacivo? ;o)

    Odpovědět
  256. alena h.
    27. 3. 2011

    pro ArtMiro:
    .. uz jsem to tu nekde zminila – moje zkusenost se SS/property release: Moje veci odmitali (celkem vytrvale) nekolikrat za sebou (slo o vlastni kreslene ilustrace – akvarelem malovane nebo tuzkou srafovane skici jednoduchych objektu – jablko, sklenicky, vlci mak apod., kreslene z hlavy) s oduvodnenim, ze chybi ´property release´. Po prvnim odmitnuti jsem obrazky nahrala znovu s poznamkou, ze ilustrace nezobrazuji nici objekty (a ze je maluji z hlavy, a jsem tedy jediny autor/vlastnik prav). Jenze vsechno znovu zamitli, se stejnym oduvodnenim. Takze treti pokus – tentokrat jsem vyplnila jejich predchystany formular (ke stazeni v sekci Legal Issues), a obrazky poslala znovu, vcetne ´property release´ – i presto, ze to nedava smysl (ani formular neni totiz urcen pro ilustratory, ale – celkem logicky – pro fotografy zobrazujici cizi objekty, takze jsou tam kolonky typu ´kdo je vlastnikem zobrazovane nemovitosti´ apod.). Presto – znovu vsechno zamitli. S oduvodnenim, ze ´property release´ nestaci, ze potrebuju ke svemu prohlaseni uvedenemu v property release jeste navic potvrzeni (a podpis) ociteho svedka. Takze jsem doplnila svedka (!!) a celou serii poslala ke schvaleni poctvrte. Teprve tohle pomohlo 🙂

    Odpovědět
  257. Jakub
    18. 5. 2011

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat jestli je možné prodávat fotky na Shutterstock nebo na istockphoto aniž by mi bylo osmnáct a jak je to s placením daní u nás. Případně jestli musím platit daně i v Americe. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  258. Petr Václavek
    19. 5. 2011

    [258]
    Zdravím,
    vím, že tady v komentářích se na věkovou hranici pár lidí ptalo a že to někteří vyřešili tak, že se do fotobank zaregistrovali na svého rodiče.

    Co se týče daní, platí se jen u nás, aby to podruhé nezdanili v zahraničí, je nutné vyplnit formulář na dané fotobance (TAX centrum). Jak pak danit u nás jsem psal v článku Danění příjmů z fotobank ale myslím, že dokud nemáte nějaké rozumné výdělky, tak to nemá cenu řešit.

    Odpovědět
  259. Michael
    23. 5. 2011

    Dobrý den,
    nevadí, kdybych na fotobanky nahrával vektorové ilustrace tvořené dle nějakého internetového návodu?
    Nebylo by to tedy proti autorským právům?
    S Illustratorem se teprve seznamuji.

    Odpovědět
  260. Pavel
    10. 6. 2011

    Dobry den,
    mam dotaz ohledne uctu na moneybrookers. Jakou menu je nejvyhodnejsi zvolit? Koruny nebo dolary?
    Dekuji za odpoved.

    Odpovědět
  261. Petr Václavek
    13. 6. 2011

    [260] Myslím, že pokud to nakreslíš sám podle návodu, tak by s tím neměl být autorsko právní problém. Ovšem prodejné to moc nebude, protože takových ilustrací tam bude spousta. Takže je lepší udělat nějakou vlastní – odlišnou – verzi a nejít jen slepě podle návodu.

    [261] Těžko říct. Já osobně mám koruny, takže se mi peníze převádí v okamžiku, kdy na účet dojdou (nemůžu si tedy hrát s kurzem dolaru). Pokud jej budete mít v dolarech, tak si nejsem jistý, v jaký okamžik se budou ty dolary konvertovat na koruny (v případě posílání na český účet v bance) a jaký kurz se uplatní. Třeb odpoví někdo, kdo má Moneybookers konto v dolarech.

    Odpovědět
  262. Michal Kocanda
    27. 6. 2011

    Dobrý den, chtěl bych se zeptat, jak se dá nahrávat na fotolia.com přes FTP. Jelikož jsem nějak nepochopil, jak tam myslí ty uživatelské jména a hesla, nemůžu se připojit. Děkuji

    Odpovědět
  263. Petr Václavek
    27. 6. 2011

    To je jednoduché – na Fotolii je to dobře popsané.

    login je vaše ID (číslo) a heslo je váš login+password na web.

    Více informací v sekci Files/Upload files with FTP na Fotolii (po přihlášení).

    Odpovědět
  264. Michal Kocanda
    28. 6. 2011

    Děkuji, už mi to jde, včera hned po registraci to jaksi nefungovalo a dělal jsem to stejným způsobem.

    Odpovědět
  265. Petr Václavek
    28. 6. 2011

    Aha, už si vzpomínám – problém je s tou registrací – dokud není registrace schválena, tak není možné se připojit na FTP. Řešil jsem to s někým asi před měsícem.

    Odpovědět
  266. Matyáš
    21. 9. 2011

    Zdravíčko, myslíte si, že má ještě pořád cenu vydat se v tuto chvíli tímto směrem a investovat do toho čas? Nejsou fotobanky již přesycené s příliš velkou konkurencí? A ještě by mě zajímalo, jak jste na tom momentálně vy osobně (kolik vám tato práce přibližně vynáší), ale samozřejmě chápu, jestli to zde nechcete prezentovat.
    Přeju hodně dalších úspěchů!

    Odpovědět
  267. Petr Václavek
    21. 9. 2011

    Matyáši,
    ono záleží na hodně faktorech, především pak na umu fotografa a také na tom, jestli je ochoten fotit to, co se prodává (tedy ne jenom kytičky a krajinky).

    Osobně mi to vynáší dosti. Dokonce tolik, že jsem se rozhodl opustit dobře placené místo a od října se začínám živit jen fotobankami (a opravdu nemám strach, že bych se neuživil). Teda upřímně, já produkuji a prodávám vektory, které mají vyšší prodejnost než fotografie. Pokud si chcete udělat obrázek, kolik budete vydělávat na začátku vaší kariéry ve fotobankách, tak se podívejte na výsledky mého fotobankového průzkumu

    Odpovědět
  268. Vlasta Ratislavova
    20. 10. 2011

    Dobrý den,
    Pokoušela jsem se zaregistrovat na shutterstocku . Podařilo se mi vytvořit účet a nevím, jak pokračovat dál. Nevím, co je ID .
    Je možné Vám zavolat?

    děkuji
    Vlasta Ratislavová

    Odpovědět
  269. Petr Václavek
    20. 10. 2011

    Pod pojmem ID se rozumí identifikační průkaz – tedy pas nebo řidičák. Očekávají tedy, že jim ofotíte/oskenujete svůj pas nebo řidičák. Je to běžná akce na fotobankách, není třeba se toho bát.

    Detailněji jsem to popsal v návodu na registraci na fotobanku Shutterstock

    Odpovědět
  270. maya
    27. 10. 2011

    dobry den,
    vsimla som si ze mi jeden obrazok v galerii chyba, predpokladam ze SS ho odtial vymazal, zaujimalo by maze ak raz bol schvaleny, na zaklade coho potom spatne obrazky vyhadzuju??
    dakujem

    Odpovědět
  271. Petr Václavek
    27. 10. 2011

    Zdravím,
    můžou za tím být dva důvody:

    1. Poslední dobou má Shutterstock nějaké problémy s prostředím (občas tam zmizí některé obrázky z portfolia a počase se objeví zpátky) – prostě tam něco překopávají.
    2. Obrázek obsahoval objekt s copyrightem (například snímek nějakého auta, letadla, sochy, známé budovy a podobně). Shutterstock takhle zpětně prohledává svou databázi a některé fotografie maže, neboť se zpřísnily trochu podmínky co se copyrightu týče.

    Takže v podstatě záleží, co na té fotografii vlastně bylo.

    Odpovědět
  272. maya
    3. 11. 2011

    dakujem za odpoved,
    vyzera to tak ze v tomto pripade je za 1. spravne – to „prekopavanie“..no aleze sa to akosi casto stava hm?
    Zaujimalo by ma, ci je lepsie posielat naraz nejaku seriu viacerych obrazkov, alebo po jednom zvlast? ci to nehra ziadnu rolu?

    Odpovědět
  273. Petr Václavek
    3. 11. 2011

    Podle mě je ideální posílat prvidelně nějaké množství, po jednom to nemá smysl. Já třeba už několik let posílám tak 10–20 ilustrací za týden.

    Odpovědět
  274. Jiri
    8. 1. 2012

    Ahoj Petre.
    Prave dnes jsem narazil na tvuj fantasticky clanek. Uplne mne nadchl.Take jsem se koukl na tvoji praci a vidim, ze se zamerujes na grafiku a mas to opravdu cilene zamrene na slevy atd atd.Coz je dobre. Pekna prace. Uz nejakou dobu premyslim nad tim jak svoje foto vytvory spenezit. Alespon trosku tedy. Jsme amater. mam Nikona zrcadlovku a rad fotim zajimave veci ve meste , hlavne v noci na stojanek atd atd.
    Mam par dotazu. Zajimalo by mne jak se tedy fotografie umistene ve fotobance proplaceji. Zpusob sekem, jak jsi popsal mi pripada ponekd zdlouhavy a ne zrovna bezpecny. No a rad byc se zeptal jestli lze napr posilat penize na dolarovy ucet u ceske banky napr u Fio bank nebo nove napr. u Air Bank. Hestli je zkrtatka mozne posilat penize jednoduse na bezny devizovy ci sporici ucet? Vse by bylo mnohemjednodussi. A pak mamt take dotaz jak je to se zdanenim. Nerad bych se dostal do problemu.
    Dekuji za pekny a prinosny clanek nam fotografickym nadsencum.
    S pozdravem. Jirka

    Odpovědět
  275. JonnyDrake
    9. 1. 2012

    [275]

    Peníze se dají posílat šekem, přes paypal, nebo moneybookers. (Ale od založení prodejního portfolia je do první výplaty dost času tohle řešit 🙂 )

    O danění píše Petr tady: http://fotoban­ky.cz/…stensky-list

    Odpovědět
  276. Jiri
    25. 1. 2012

    Dekuji, jasne. Tak jsem se zaregistroval, a naskenoval ridicsky prukaz a poslal jim to, jenze protoze jsme v jine zemi nez v cechach tak jim to nestaci a chteli by poslat takto naskenovanou obcanku. A tak se chci zeptat jestli je to normalni postup chtit kopie osobnich dokladu. Vzdyt tyto udaje se daji snadno zneuzit. Dekuji.

    Odpovědět
  277. Petr Václavek
    25. 1. 2012

    Zdravím,
    u fotobank je to vcelku běžná praxe – ověřují si tak identitu umělce. Určitě bych se toho nebál, jsou to velké a známé firmy, které si rozhodně netroufnou jakkoliv tato data zneužít.

    Odpovědět
  278. Pali666
    22. 2. 2012

    Ahoj, mám pár otázok
    1. Či je to tak že ako si myslím že sa zaregistrujem, napríklad na dreamstime.com alebo http://www.shutterstoc­k.com (tp je jedno proste tieto najznámejšie) a že je to tak že po zaregistrovaní môžem priamo na svoj účet vkladať fotky za ktoré (keď budem mať už väčší zisk) dostanem peniaze ?
    2. Či sa pri registrácii na týchto stránok nemusím platiť poplatky…
    3.Či mám právo na to napr. vyrobím vo Photoshope plagát kde bude logo, hráči konkrétneho klubu napr. FC BARCELONA) či mám na to právo.
    Ďakujem, prosím o odpoveď

    Odpovědět
  279. Petr Václavek
    22. 2. 2012
    1. ANO
    2. NE
    3. NE, takhle to nefunguje – můžete udělat plakát a ten na fotobankách prodávat, ale nesmí tam být žádné logo firmy a pokud tam budou fotografie lidí, tak musíte mít s nimi podepsanou smlouvu.

    Více viz Jak začít.

    Odpovědět
  280. Pali666
    22. 2. 2012

    Ahoj, a ešte som sa chcel spýtať či neexistuje aj česká verzia zrejme tvojej stránky http://sellin­ggraphics.com/…le­bo táto mi príde zrejme obšírnejšie než fotobanky.cz a tvoj blog…díky

    Odpovědět
  281. Petr Václavek
    22. 2. 2012

    No mě přijde slabší, protože nemám moc času ji aktualizovat. Články by měly být plus mínus stejné, nakonec můžeš použít google translator (toolbar) a máš to v češtině.

    Odpovědět
  282. Pali666
    23. 2. 2012

    Promiň, že stále otravuju ale mi to nedá si naozaj odborník…tak sa chcem spýtať kde si prečítam viac o Model Release…popravde vôbec nechápem ako to použiť…díky

    Odpovědět
  283. Petr Václavek
    23. 2. 2012

    Pročti si web http://www.fotobanky.cz tam je i sekce často kladených dotazů a mezi nimi i jeden článek o Model Release

    Odpovědět
  284. RSlayer
    8. 4. 2012

    Zdravím, koukal jsem na tvé portfolio na Shutterstocku a myslím, že některé ty vektorové věci už jsem viděl na nějakých jiných free stránkách. Opravdu jsi všechny vyrobil sám, nebo se nepletu? 🙂

    Odpovědět
  285. Petr Václavek
    8. 4. 2012

    Ano je to tak, některé mé ilustrace můžete najít na free serverech. Je to jen důkaz toho, že free servery nabízejí ilustrace bez záruky, většinou je to spíše zástěrka pro warez. Pokud na některé mé ilustrace narazíte, budu jedině rád, když pošlete odkaz, zkusím zažádat o jejich smazání.

    A vzkaz pro uživatele free serverů – dejte si pozor odkud a co stahujete a kde to pak používáte, na placených fotobankách máte jistotu a záruku, že nakupujete od skutečného autora díla.

    Odpovědět
  286. lenka
    9. 4. 2012

    Ahojte,
    udajne po prekroceni 500 predajov sa zvysuje odmena z 0,25 centov na 0,33 centov. Lenze ako som si vsimla, stale mi priratava povodna suma 0,25 centov..ako to teda je? zeby som nieco zle pochopila? ci mam poslat SS nejaky liebesbrief? 🙂

    Odpovědět
  287. Radek
    9. 4. 2012

    Ahoj, chtěl jsem se zeptat, jestli nahráváte na všechny fotobanky (Shutterstock, 123RF,….) to samé? Myslím ta samá data. Prostě všechno co je použitelné – kvůli zvýšení pravděpodobnosti.

    A ještě dotaz ohledně peněz, které vaše fotky vydělají. Je to řešené tak, že stačí zadat jen číslo účtu a peníze na něj jednoduše poslat? (po nějaké době samozřejmě – až to překročí urč. min. hranici)

    Díky za odpověď

    Odpovědět
  288. Peter Kupčík
    9. 4. 2012

    [287] Lenka, pôvodná suma 0,25 centov sa vám stále pripočítava preto, lebo odmena sa zvyšuje z 0,25 na 0,33 centov až po dosiahnutí zárobku 500 dolárov a nie po prekročení 500 predajov.

    Odpovědět
  289. JonnyDrake
    9. 4. 2012

    [288]
    Radku,

    ano většinou „microstock contributoři“ udržují na všech fotobankách obdobná portfolia (většinou se liší podle toho kde se co schválí).

    o penězích píše Petr tady:

    http://fotoban­ky.cz/…u-z-fotobank

    Odpovědět
  290. Láďa
    13. 4. 2012

    Zdravím,

    v poslední době se mi stalo na Shutterstocku že mi vyhodili celou dávku vektorů .
    Důvod – vektory musí být editovatelné,
    upravitelné.
    Původně jsem si myslel že jím vadí převedení tahů na obrysy, ale při jiné dávce se zachovanými tahy se vyhazov opakoval. V mém portfoliu je přes 1500 obrázků,nikdy jsem se s tímto problémem nesetkal.
    Tak nevím jestli se na Shutterstocku někdo špatně vyspal, případně mají nové zaměstnance,
    kteří se učí za provozu a vektorům moc nerozumí.
    Při kontrole zamítnutých vektorů jsem nenašel žádné rastry, zamčené vrstvy ani symboly.

    Pokud se někdo s tímto problémem setkal, ať se ozve.

    Odpovědět
  291. Petr Václavek
    13. 4. 2012

    Zdravím,
    také se s tím potýkám a přišel jsem na pár detailů, které jim vadí, ale občas jsem objevil i ilustrace bez jakýchkoliv vad – v takovém případě ilustraci znovu nahraji a většinou je to bez problémů.

    Seznam detailů, které jim můžou vadit (v souvislosti s výše uvedenou chybovou hláškou) jsem sepsal v článku Zamítnutí vektoru: All elements must be selectable/edi­table

    Odpovědět
  292. Jonny Drake
    13. 4. 2012

    Mě se čas od času prostě stane že se někdo na shuterstocku špatně vyspí, a zamítnou celou várku.

    Když to celé zkusím nahrát za 14 dní znovu (občas pozměním alespoň barvy – už mi vyhrožovali zablokováním účtu, pokud budu opakovaně re-uploadovat…) tak to bez problému projde.

    Odpovědět
  293. Mirek Novotný
    12. 7. 2012

    Dobrý den, rád bych se zeptal jaké fotobanky preferujete, a vzhledem k nelevnému pořizování bych rád také začal s prodejem fotografií, abych občas mohl něco do výbavy přikoupit ne pouze z vlastních zdrojů. Další otázkou je zda si myslíte že mám šanci něco prodat viz moje stránky http://mirano­votny.wz.cz
    Díky Mirek

    Odpovědět
  294. Karolina
    16. 7. 2012

    Dobrý den,
    děkuji Vám za perfektní inspirativní stránky. Přihlásila jsem se přes Vás 🙂 na Dreamstime a Shutterstock. V dreamstimu mám zatím jen 8 fotografií. Nahrála jsem tam fotek kolem 100, ale vzali mi jen těch 8. U některých fotografií považuji nepřijetí za důvodné, ale u většiny z nich jsou důvody nepřijetí dle mého názoru nesmyslné (např. šum, světlo apod., přitom při max. zvětšení, úpravách jsou v pořádku). Zajímala by mě zkušenost ostatních.

    Do Shutterstocku jsem nahrála před měsícem 10 fotek – odsouhlasili mi jich 6. Tento měsíc jsem to zkusila znova – nahrála jsem 6 fotek (z minula schválených) + 4 nové. Z těch 6 původně schválených mi teď vzali jen 2. Mám napotřetí zase zkusit těch 6 fotek, co mi poprvé schválili dát znova? Nebo se pokusit dát ke schválení zase úplně jiné fotografie? Děkuji moc za Vaši odpověď.

    Odpovědět
  295. Petr Vaclavek
    23. 7. 2012

    [294] Zdravím,
    myslím, že šanci na prodeje rozhodně máte. Přečtěte si pár rad o tom jak začít s fotobankami a pak se podívejte na srovnání jednotlivých fotobank podle výdělků.

    Odpovědět
  296. Petr Václavek
    26. 7. 2012

    [295] karolíno,
    na Dreamstime mi teď také zamítají velké množství ilustrací, ale protože to je u mě až tak 3–4 fotobanka (v pořadí podle výdělků), tak to moc neřeším. Ono s tím v podstatě nejde nic moc udělat. maximálně to můžete zkusit nahrát znovu, třeba to tentokráte bude kontrolovat někdo jiný a fotografii přijme.

    Co se týče Shutterstocku, je to to samé – pokaždé to tam kontroluje někdo jiný a co se jednomu líbilo, se nemusí líbit tomu druhému. Takže je skoro jedno, jestli tam nahrajete ty jednou schválené fotografie nebo nějaké nové. I když ty jednou schválené mají asi trochu větší šanci, takže bych to zkusil. Každopádně se nevzdávejte (na tom Shutterstocku) a zkoušejte to znovu, tam to opravdu má smysl.

    Odpovědět
  297. Kristián
    27. 7. 2012

    Zdravím, v poslední době je častým důvodem nepřijetí fotek na Dreamstime tohle: Too many multiple variations and/or similar images already online in your portfolio with very slight variations on the same subject. From this moment on, please combine similar individual images on the same subject/concep­t/theme into sets/collections.

    Nevíte jak spojovat fotky do sad ?

    IMPORTANT NOTE: Any sets/collections containing images already online or will not be accepted. Thank you.

    Moc angličtinu neovládám, poradí někdo ?

    Odpovědět
  298. Petr Václavek
    2. 8. 2012

    Kristiáne, tím asi mysleli, že to máš spojit do jednoho obrázku/fotografie.

    Odpovědět
  299. Roman
    19. 8. 2012

    Dobrý večer, děkuji za Váš článek o fotobankách. Mohl bych Vás poprosit, co to znamená, když mi u Bigstockphoto schválily pět obrázků a když to znovu u těchto obrázků chce po mě toto: Reason (You must provide a reason). Nevím si rady, co tam napsat. Předem Vám moc děkuji za odpověď. S pozdravem Roman Janas

    Odpovědět
  300. Petr Václavek
    25. 8. 2012

    Romane, tak to bohužel neporadím, zkuste poslat screenshot obrazovky, pod uvedenou výzvou si nedovedu nic představit.

    Odpovědět
  301. Roman
    27. 8. 2012

    http://www.raj­ce.net/f528426­719
    Zde je screen, děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  302. Petr Václavek
    27. 8. 2012

    Aha, už to chápu – to jste se snažil zeditovat popis u již schválené fotografie. Do pole reason je třeba uvést důvod, proč už jednou schválenou fotografii editujete.

    Odpovědět
  303. Radim
    28. 8. 2012

    Dobrý den, pane Václavku, první bych vám chtěl poděkovat za všechny vaše články. Jsou úžasné! A měl bych otázku. Můžu prodávat na fotobankách když mi ještě nebylo 18 let? Předem děkuju.

    Odpovědět
  304. Petr Václavek
    29. 8. 2012

    Na tohle už jsem odpovídal několikrát, holt to budu muset sepsat do nového příspěvku asi 🙂 Vezmu teď tedy ve zkratce, jaké máte možnosti:

    • některé fotobanky věk vůbec nekontrolují a neřeší
    • tam kde to řeší, to můžete zkusit zfalšovat (ale to asi nebude nejlepší způsob)
    • nebo se můžete zaregistrovat na jednoho ze svých rodičů (to také není nejlepší, ale jde to)
    • nebo se zaregistrujte, tam kde s tím nemají problém a budujte své portfolio – nejlepší způsob, zejména pokud vám do 18 let chybí jen pár měsíců.

    Odpovědět
  305. julie
    30. 8. 2012

    ahoj, prave jsem cetla tvuj clanej a premyslim, zda se do toho vubec poustet:))Chtela jsem se zeptat zda jde vkladat do fotobank obrazky pouze jako JPG(bitmapy), mam Photoshop 7 a Illustrator(myslim 2), takze to EPS 8 je asi pasé. Díky Julie

    Odpovědět
  306. Petr Václavek
    31. 8. 2012

    Zdravím Julie,
    samozřejmě, že lze prodávat jen JPG verze – sám to často praktikuji, není v tom až takový rozdíl. Více informací viz Můžu na fotobankách prodávat bitmapové ilustrace?

    A jen připomínám, že ve Photoshopu vektorové ilustrace opravdu nevytvoříte, ač umí exportovat do formátu EPS.

    Pokud ale umíte tvořit vektory v Illustratoru, tak je lepší je prodávat jako vektory v onom formátu EPS 8. Illustrator tento formát umí již řadu let (pokud verzí 2 myslíte CS2, tak to umí určitě. Pokud máte ještě starší verzi, tak také zkuste export do EPS, neměl by s tím být problém).

    Odpovědět
  307. svobi
    11. 9. 2012

    Zdravim…
    Ja uvazujem nad fotobankou uz nejaku chvilku a potrebujem sa v tom zorientovat no este pred zacatim by som rad vedel tvoj nazor na fotky a mozno tomu prisposobyt aj fotobanku v ktorej by mohli mat najvacsi uspech a predajnost (mozno aj tvoju kritiku na fotky) tu je moj web http://www.svo­biph.own.cz/ga­leria.html
    Dikes

    Odpovědět
  308. Petr Václavek
    11. 9. 2012

    Také zdravím,
    myslím, že tvé fotky jsou dobré, pro fotobanky vhodné. Tedy co se námětů týče. Kvalitu posoudit nedokážu, protože to bych to musel vidět v plné velikosti – bacha na digitální šum. Takže to zkus a uvidíš. O tom kde to zkusit nejdříve píšu v úvodním článku na svém webu http://fotoban­ky.cz

    Odpovědět
  309. Underm
    12. 9. 2012

    Dobrý den, mám dotaz ohledně nahrání fotek na dreamstime. Chci fotky nahrát po 1. a pokaždé když jsem to zkoušel se vyskytl problém. Poté co zadám heslo se heslo příjme ale ihned naběhne okno s Technical error. Tento problém mi to píše už 2 týdny. Nevíte jestli jsem já neudělal nějakou chybu? Mám i vyplněný formulář v tax center ohledně prodeje… Děkuji za odpověd s pozdravem underm.

    Odpovědět
  310. Petr Václavek
    13. 9. 2012

    Zdravím, to by mohl být i problém v technice na vaší straně – zkuste jiný prohlížeč, nebo se zkuste připojit z jiného počítače – například z práce. Protože ostatním to funguje, problémy jsou jen s nahráváním souborů pomocí Java aplikace – na to pomůže jen nahrávání přes FTP

    Odpovědět
  311. Michal K
    13. 9. 2012

    Dobry den,
    omlouvam se, nemam klavesnici s diakritikou. Je to jiz 6 let stary clanek. Koukam ze jste vase portfolio rozsiril z 400 na mozna vice jak 4000 fotografii, respektive nyni prevlada grafika. Zajimalo by me zdali toto portfolio vydelava stale kolem nekolika set dolaru mesicne, nebo primou umerou narostlo? Posledni rok jsme cestoval a prevazne se soustredil na fotografii, dle reakci meho okoli jsou snimky asi i povedene. Zajimalo by me jestli, dle vaseho nazoru, maji solidni fotografie krajiny ci reportazni fotografie sanci na uspech ve fotobankach.

    Dekuji

    Odpovědět
  312. Petr Václavek
    17. 9. 2012

    Zdravím,
    sice je článek starý 6 let, ale stále ještě jsou informace v něm aktuální (pokud ale chcete čerstvější info, tak se podívejte na můj nový web http://www.fotobanky­.cz).

    Co se výdělků týče, tak rozhodně narostly (ale ne takovou měrou jako počet obrázků v mém portfoliu). Je to hodně slušný příjem. Už to bude rok, co mě živí jen fotobanky – viz Končím a zase začínám a o tom, jak jsou na tom s příjmy fotografové, se můžete dočíst v mém průzkumu ze začátku tohoto roku: Výdělky fotobankéřů za rok 2011

    Z výsledků toho průzkumu mi vychází, že solidní fotografie mají stále šanci na dobré prodeje, jen to chce trochu více úsilí.

    Odpovědět
  313. Zuzana
    21. 9. 2012

    Dobrý deň,

    v prvom rade Vám chcem poďakovať za úžasný web plný rád 🙂 tiež by som chcela vyskúšať fotobanky, a keďže maľujem a videla som na shutterstocku aj maľby vodovými farbami, chcela som sa spýtať, či sa tam dajú pridať, alebo je to len veľmi vydarená pc grafika 🙂 ďakujem vopred za odpoveď a prajem veľa úspechov 🙂

    Odpovědět
  314. Petr Václavek
    24. 9. 2012

    Zuzano, v podstatě jsou dvě možnosti – malovat na papír, ofotit a případně trochu vylepšit ve Photoshopu. A druhá – malovat přímo ve Photoshopu nebo Illustratoru – s druhou možností budete mít méně práce a větší šanci na přijetí do fotobanky, u té první možná budete muset vyplňovat property relase a dokazovat, že to je fotokopie vašeho díla.

    Odpovědět
  315. Lucie
    29. 9. 2012

    Dobrý den,
    moc děkuji za tento článek. Miluju focení, bohužel jsem studentka gymnázia a tak mám jen kompakt (sice kvalitní, ale zradlovka to není :/)fotím už dlouho a nemám ráda focení „rodinek, normálních krajinek“. Můj noťas je plný detailů, krajin z různých úhlů a jiných experimentů. Viděl to kamarád fotograf a moc mi fo chválil. Nikdy jsem neměla odvahu s fotkami dál něco podnikat. Po přečtení Vašeho článku jste ve mě vzbudil pocit, že to můžu vyzkoušet. Chci se jen zeptat, je moc velký problém, že nefotím na zrcadlovku? Předem děkuji a přeji mnoho úspěchů Lucka

    Odpovědět
  316. Petr Václavek
    30. 9. 2012

    Zdravím,
    problém je jen v kvalitě fotografií – čím nekvalitnější foťák, tím více práce ve Photoshopu. Samozřejmě také záleží na světelných podmínkách – u venkovních fotografií za dobrého světla by to neměl být vážný problém. Zvětšete si fotografii na 100% a podívejte se na ostrost a šum – s tím bývají u kompaktů největší problémy.

    Odpovědět
  317. Pavel
    1. 10. 2012

    Zdravím Vás!

    Na Shutterstock mi při registraci zamítli 5 fotek a pět jich akceptovali.Chtěl jsem se zeptat, zda těch pět akceptovaných mohu znovu použít za měsíc při opakování registrace?

    Děkuji za odpověď a přeji Vám mnoho úspěchů!Pavel

    Odpovědět
  318. Petr Václavek
    2. 10. 2012

    Zdravím Pavle,
    můžete použít jakékoliv fotografie – bude to kontrolovat zase někdo jiný, takže ty samé fotografie může schválit ale i zamítnout – jsou to pro ně prostě úplně nové fotky (ale je fakt, že když vám je už jeden člověk schválil, tak mají trochu větší šanci projít).

    Odpovědět
  319. Zuzana
    3. 3. 2013

    Hezký den,

    zajímalo by mě jako přispěvatele do fotobanky Shutterstock zda je možné tam dohledat kolik která fotka či ilustrace doposud vydělala. Myslím konkrétní částku ne podle oblíbenosti. Mám pocit, že jsem na to jednou narazila ale nemůžu to už najít.

    Je to skutečně čistě ze zvědavosti 🙂

    Děkuji
    Zuzana

    Odpovědět
  320. Petr Václavek
    3. 3. 2013

    Dobrý podvečer,
    tyto informace jsou k nahlédnutí v sekci Insights / Image Gallery Stats

    Odpovědět
  321. jana
    8. 3. 2013

    Dobrý den, je u vás možné objednat fotky, kde dáte moji postavu a budou to například fotky z různých zemí atd. ? díky za odpověď. Jsem ochotná zaplatit.

    Odpovědět
  322. jarka
    25. 5. 2013

    dobry den
    prosila bych o radu, poslala jsem fotky na shutterstock, nejak jsem pochopila ze se jim libi ale asi spatny format, jedny jsem mela v rozliseni cca 3800×4200 a 300pix/pal a 72pix/pal, vse jepg. to nastaveni je spatne.

    a druhou radu dcera by chtěla zkusit nejake obrazky, zkousela to a nedari se ma corel a adobe ilust. na notebooku a bez mysky ji to nejde výsledky jsou :-(, můžete prosim poradit jak nebo kde si vyhledat info.

    dekuji moc a preji hezky den
    ps. ja jsem dostala do fotobank přes vase odkazy 🙂

    Odpovědět
  323. Petr Václavek
    25. 5. 2013

    jarko,
    je úplně jedno jestli používáte 300pix/pal nebo 72pix/pal u výsledného jpg souboru je důležitá jen šířka a výška obrázku v pixelech. Jinak z uvedeného nejsem moc moudrý, opište raději, co přesně vám napsali.

    Tak druhý dotaz také moc nechápu, když jí to nejde bez myšky, tak ať si k notebooku nějakou připojí a používá ji, to by neměl být problém.

    Odpovědět
  324. Lukas
    22. 6. 2013

    Dobry vecer, chcem skusit hodit fotografie do fotobanky no nerad by som predaval aj vlastnické práva na fotografiu. mozete mi poradit prosim pri ktorych fotobankach nie je podmienka predaja vlastnickych prav?
    dakujem

    Odpovědět
  325. Petr Václavek
    23. 6. 2013

    Lukáši, vlastnická práva lze prodat pouze na Dreamstime a to se to tam musí speciálně u každého obrázku zaškrtnout. Jinak prodáváte pod Royalty Free licencí a tedy je můžete prodávat na více místech – jinými slovy, k ničemu se nezavazujete, ničeho se nevzdáváte.

    Odpovědět
  326. Vocásek Lukáš
    24. 6. 2013

    Zdravím,moc mně zaujal Váš článek a vážně uvažuji to také zkusit,ale nejdříve se Vás radši chci zeptat,jestli má vůbec cenu zasílat fotografie pořízené 3Mpx telefonem?A další dotaz je,jestli ty fotobanky vykupují jen upravené fotky aplikacemi,jako jsou pixir atd. nebo i originály,co se mi zdají dokonalé?Focení mně moc
    baví a co jsem viděl některé z Vašich prací,jste mým vzorem a jednou bych si přál dělat mistrovské fotky,jako Vy.Předem děkuji za odpověď.S pozdravem Váš obdivovatel Lukáš Vocásek

    Odpovědět
  327. Petr Václavek
    25. 6. 2013

    Zdravím,
    fotografie pořízené mobilním telefonem nemá smysl nahrávat na fotobanky – tam vyžadují mnohem vyšší technickou kvalitu. Pokud chcete prodávat na fotobankách, tak si pořiďte zrcadlovku, nebo alespoň kvalitnější kompakt.

    Jinak co se týče následné úpravy fotek v programech, tak je to možné, ale rozhodně to nevyžadují (pokud to ale fotografii zlepší, tak proč ne).

    Odpovědět
  328. Nikola M.
    24. 7. 2013

    Dobrý den,

    mám dotaz, prodávají se více fotografie nebo vektory? Z kterého typu máte vyšší příjmy? Předpokládám že u Vás vedou vektory, jelikož z 90% jsou obsahem vašeho portfolia na shuterstock. Má ještě v dnešní době cenu vůbec nabízet fotografie? Trh je dle mého názoru přesycený.

    Odpovědět
  329. Petr Václavek
    24. 7. 2013

    Nikolo, více se prodávají vektory, je tam menší konkurence, ale i fotografie mají ještě dnes svou cenu – více jsem o tom napsal v čerstvé článku pro portál Na volné noze: Fotobanky na výdělek

    Odpovědět
  330. lola32
    18. 8. 2013

    ahoj, potřebuji pomoc s registrací do shuttershock. Nějak mě to nejde. Mam tam nějakou obrazovku a nevím jak dál. Prvních 10 fotek jsem nahrál a taky svoje ůdaje ale nevím co pak dál. Vyběhne na mě obrazovka 🙁 díky

    Odpovědět
  331. lola32
    18. 8. 2013

    ahoj, potřebuji pomoc s registrací do shuttershock. Nějak mě to nejde. Mam tam nějakou obrazovku a nevím jak dál. Prvních 10 fotek jsem nahrál a taky svoje ůdaje ale nevím co pak dál. Vyběhne na mě obrazovka 🙁 díky

    Odpovědět
  332. Petr Václavek
    20. 8. 2013

    Bohužel nevím, jaká obrazovka na vás vyběhne, tak nejsem schopen vám poradit. Nahrejte někam screenshot té obrazovky, ať se na to můžu podívat.

    Odpovědět
  333. Rita
    27. 8. 2013

    Dobrý den,
    moc děkuji za Vaše stránky. Myslím, že se z Vás už stal pro mnohé z nás fotobankový guru.

    Mám dotaz ohledně koláží. Stačí třeba jen zkombinovat 4 fotky k jednomu tématu (např. zima) do jedné – tj. celkový obraz je rozdělen na 4 malé obrázky? Dala by se tím případně obejít ne zcela dokonalá kvalita výchozích fotek – šum? Fotek mám spoustu, ale bohužel všechny z kompaktu. Do od šumování se mi moc nechce, momentálně se snažím věnovat čas spíše tomu, abych se naučila vytvářet vektorovou grafiku, která mi přijde perspektivnější. Ale přece jen bych portfolio fotografií ráda využila.

    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  334. Petr Václavek
    27. 8. 2013

    Rito,
    to je výborný nápad, který mě také několikrát už napadl a snad jsem ho i někdy v minulosti realizoval. Tyhle koláže by měly fungovat, zejména pokud obsahují pěkné fotografie a díky skládání fotek vznikne hodně velký obrázek, který je možné trochu zmenšit a tím zredukovat jeho šum.

    Takže směle do toho!

    Odpovědět
  335. Miroslav
    22. 9. 2013

    Dobrý den,
    po přečtení řady Vašich článků o fotobankách, jsem se i já odhodlal to zkusit. Fotografováním se zabývám již 50 let, takže v archivu mám hezkou řádku fotek, některé jsou snad zdařilé a daly by se i prodat přes fotobanky.

    Zkusil jsem nahrát prvních 10 fotek na BIGSTOCK, jsou tam zobrazeny ale potřebuji dodatečně nahrát další údaje – popis, klíčová slova. Kliknul jsem na „upravit“ a po asi hodině čekání (okénko nahrávání dat snímku na šedém okně)jsem včera večer PC vypnul a šel spát. Dnes to zkouším znova a trvá to už asi 3 hodiny bezvýsledně. Kde dělám chybu?

    Moc děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  336. Miroslav
    22. 9. 2013

    Ještě jednou zdravím,
    a sděluji, že se mi konečně podařilo fotky doplnit chybějící údaje. Protože ve svém věku již nejsem tak zručný v ovládání PC, trvalo to trochu déle, ale podařilo se….

    Nicméně moc děkuji za vše, co pro nác „laiky“ v oblasti fotobank děláte. Díky Vám se už v tom trochu orientuji a věřím,že dobrá věc se podaří 🙂

    Odpovědět
  337. John
    1. 1. 2014

    Dobrý den
    chtěl bych se zeptat jestli se platí za registraci na Shutterstocku, nebo jestli se platí až když něco nahráváte anebo je to úplně zadarmo-jen vytvoříte účet, nahrajete fotky a vyděláváte?

    Odpovědět
  338. Petr Václavek
    1. 1. 2014

    Johne, nic se neplatí, fotobanka si strhne jen část z uskutečněných prodejů.

    Odpovědět
  339. Petra
    17. 1. 2014

    Ahoj Petře , chtěla bych tě poprosit o radu…Chci zkusit štěstí ve fotobankách a proto jsem se zaregistrovala na Shutterstocku , nahrála fotografie , chtějí po mě fotku nějakého dokladu ..pasu , nebo řidičáku. Ofotila jsem pas a pořád chodí , že to navyhovuje a přitom jsou všechny potřebné údaje čitelné. Zkoušela jsem to asi 2krát a vůbec to nevyhovuje . Tak jsem zkusila vyfotit řidičák , ale je to to samé. Pořád mi to odmítají . Navíc AJ neumím , tak v tom dost plavu. prosimtě , to musí být řidičák vyfocen z obou stran , nebo co vlastně po mě chtějí ? Budu ti moc vděčná , za radu , jak postupovat..

    Odpovědět
  340. Petr Václavek
    19. 1. 2014

    Chtějí stránku s fotkou a údaji tak, aby vše bylo čitelné. A samozřejmě pak chtějí aby ty údaje odpovídaly tomu, co je napsáno v registraci.

    Odpovědět
  341. Martin
    13. 3. 2014

    dobrý den chci se zeptat jestli by šly prodávat různé obrázky které kreslím na papír pak bych je vyfotil a vposlední řade převedl do vektoru. prodavají se nějaké takové?

    Odpovědět
  342. vlado
    14. 3. 2014

    predávajú sa veľmi dobre, napr.:

    http://www.shut­terstock.com/cat­.mhtml?…

    Odpovědět
  343. Martin
    14. 3. 2014

    no jo díky ale já si myslím že to co sí my poslal tak to je kreslený přes program nea? nebo jak udělaly třeba to bílé pozadí? když si vyfotím nějaký obraz který sem namaloval třeba fixou a přes ilustratora to převedu na vektor tak to pozadí mam takové hnusné šedé. dik

    Odpovědět
  344. vlado
    14. 3. 2014

    nemusí to byť kreslené cez program. Keď to vieš previesť na vektor ako píšeš v illustrátore, tak to potom nie je problém, tie šedé časti ako objekty jednoducho zmažeš.

    Odpovědět
  345. vlado
    14. 3. 2014

    tie šedé časti je lepšie si upraviť ešte ako fotku – bitmapu cez úrovne – levels, aby su dostal bielu namiesto šedej a potom v ilustrátore sa ľahšie trasuje na vektor

    Odpovědět
  346. Aneta
    29. 7. 2014

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat, je bezpečné k registraci zasílat fotku občanky z obou stran??
    ohledně registrace na shutterstock… děkuji Aneta

    Odpovědět
  347. tina
    31. 3. 2015

    kolko stoji adobe illustrator?

    Odpovědět
  348. Petr Václavek
    31. 3. 2015

    Tino, poslední verze Illustrátoru se prodávají již jen ve formě předplatného – platí se za každý měsíc, kdy jej používáte – stojí to 24 euro / měsíc viz Adobe Illustrator CC. Pokud se spokojíte se starší verzí, můžete si stále ještě koupit od Adobe verzi CS6.

    Odpovědět
  349. tina
    1. 4. 2015

    dekuji za informace. Ted budu mit mozna hodne hloupou otazku….muzu zvladnout vektorovou grafiku,kdyz jsem nic takoveho nestudovala? Umim sice projektovat stavby ..ale to je uplne jiny SW. Puvodnem jsme tedy inzenyr – stavbeni.. ale nikoliv grafik.

    Odpovědět
  350. Petr Václavek
    1. 4. 2015

    Tino, stáhni si na webu adobe časově omezenou verzi a zkus to 🙂 Já taky grafiku nikdy nikde nestudoval a dnes mě to živí, je to jen o chuti, píli a vytrvalosti (a cca 10 procentech nadání)

    Odpovědět
  351. tina
    2. 4. 2015

    Dekuji za povzbuzeni a rady.. uz zkousim prvni obrazek :-))) .. musim pak ty objekty nejak sloucit? tj jak se to napr dela ve powerpointu? nebo tady uz se to nemusi? ptam sa jako uplny zacatecnik.. profici at prominou

    Odpovědět
  352. Petr Václavek
    6. 4. 2015

    tino, slučovat se nemusí, pokud budeš mít nějaké další dotazy, směřuj je prosím na diskuzní fórum http://forum.i­lustrator.cz nebo http://forum.fo­tobanky.cz

    Odpovědět
  353. Petr Kvasnička
    24. 7. 2015

    Dobrý den.
    Jelikož velmi rád fotím pro zábavu a konečně jsem se dostal ke slušnějšímu foťáku, budu nadšen za jakékoliv rady a porady v oblasti fotobank. Kamarádi a známí říkají, že fotím dobře. Nedokážu to posoudit. Mě se to líbí a proto to dělám. Ale úspěšnost svých fotek u široké veřejnosti jsem nikdy nezkoušel. Prostě jen fotím. Tady na čerstvě založené FB skupině je několik mých fotek: https://www.fa­cebook.com/…474391­54679/. Pokud nemáte FB, tak to dávám ještě na G+: https://plus.go­ogle.com/…2cfe­7e310a6a.
    Těším se na případné rady, jak postupovat s fotobankami. Předem děkuji.

    Odpovědět
  354. Magdala
    6. 12. 2016

    Dobrý den,

    náhodou jsem narazila na Vaše stránky a rozhodla jsem se, že to s fotobankami zkusím. Nemám ovšem zkušenost s ničím, kromě mačkání spouště na docela obyčejném digitálu a mou jedinou výhodou je dobré oko na záběry, mohu-li soudit z reakcí okolí. Ráda bych se zeptala na pár věcí:

    1. Nepracuju s žádným druhem photoeditoru. Pokud byste měl nějaký doporučit naprostému začátečníkovi, co by to bylo? Chtěla bych mít legální software, ale nechci za něj zaplatit majlant (zrovna šetřím na alespoň trochu slušnou zrcadlovku, ta má prioritu).

    2. Uvažovala jsem, že časem vyzkouším i tvorbu vektorů. Ale opět – nevlastním vhodnou aplikaci. Dívala jsem se na Adobe Ilustrátor, ale dost mě prudí, že se to nedá koupit jednorázově, pouze po měsíčních/ročních licencích. Mohl byste mi, prosím, poradit i tady?

    Děkuji za Váš čas a za skvělé stránky.

    Odpovědět
  355. Petr Václavek
    6. 12. 2016

    Dobrý den,
    určitě bych doporučil Adobe Photoshop na fotky a Illustrator na vektory. Je to špička v oboru. Bohužel ceny jsou dosti vysoké – buď budete platit každý měsíc předplatné a nebo se spokojíte se starší verzí, která jde koupit jednoázově – viz http://ilustra­tor.cz/…e-adobe-cs6/

    Co se týče alternativy, existuje skoro stejně kvalitní, ale mnohem levnější řešení – Affinity (https://affi­nity.serif.com/en-us/) na macu už fungují pár let, na windows až letos. Cena je v řádu desítek dolarů. Vysloveně na drobnější úpravy fotek pak seženete spoustu freewaru a sharewaru, jen si to budete muset sama vybrat.

    Vektory pro fotobanky se bohužel dají plnohodnotně vytvářet jen v Adobe Illustratoru. Ostatní aplikace mají problém s exportem do správného formátu (jako jde to, ale nesmíte používat efekty, gradienty, průhlednost).

    Takže asi tak. Nebojte se zeptat na další detaily v diskuzním fóru http://forum.fo­tobanky.cz probírá se to tam pravidelně.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky