Danění příjmů z fotobank

Jak danit příjmy ze zahraničních fotobankKonec března se nezadržitelně blíží a s ním i termín odevzdání daňového přiznání – tedy opět jsou tu okamžiky, kdy budete proklínat toho ******, který vymyslel růžové formuláře s těmi nesmyslnými políčky a ještě nesmyslnějšími vysvětlivkami.

Nicméně tento příspěvek nechci zaplácat nadáváním, ale rád bych se věnoval danění příjmů z fotobank, zejména těch zahraničních (jako je Shutterstock, IStock, Dreamstime, StockExpert, Fotolia atd.) – konečně pár lidí se na to v diskuzi pod články o prodeji fotek a illustrací ve fotobankách zeptalo.

Nuže já osobně jsem vyhledal daňového poradce, jenž mi za slušný poplatek (3 000 Kč, dá se ale určitě sehnat i levněji – je to pořád levnější jak nový počítač, protože ten stávající bych při vyplňování nesmyslných formulářů asi vzteky rozkopal) vyhotovil společné zdanění manželů, ve kterém byly zahrnuty jak příjmy mé tak i manželčiny z hlavního pracovního poměru, z autorských honorářů i fotobank.

Nuže příjmy z fotobank mi byly zdaněny jakožto autorské honoráře – nejde o soustavnou činnost, jde pouze o přivýdělek (příloha 1 – Výpočet dílčího základu daně z příjmů z podnikání a z jiné samostatné výdělečné činnosti paragraf 7 zákona). Díky tomu lze odepsat 40 % výdělku jakožto fixní náklady (druhou možností je vést daňovou evidenci – pak lze odepsat více, ale je nutné mít paragony). Kromě daně je pak ještě nutné (nejpozději do osmi dnů po podání daňového přiznání) zaplatit i zdravotní pojištění – což je 6,75 % ze zisku (to jest výdělek – 40 %).

Takže suma sumárum ze svých dosavadních zisků z fotobank musíte zaplatit asi 4 % zdravotko + 19 až 32 procent – podle velikosti základu daně (výdělky fotobank se přičtou k výdělkům z hlavního pracovního poměru a zdaní se podle výše součtu). Příští rok (tedy vlastně již tento, ale danit se bude až příští rok) by měla platit jednotná sazba 15 % (už se na to těším :)).

Pár dalších informací ohledně danění příjmů z fotobank

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

41 Komentářů

  1. Petr Ozogán
    12. 3. 2008

    Obávám se, že většina lidí na zdaňování příjmů z fotobank kašle. Na druhou stranu je dobré vědět, že je možné dosáhnout z této činnosti takového příjmu, který již podléhá dani.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    12. 3. 2008

    [1] Jasně, pokud si takto člověk vydělá dejme tomu dvacet tisíc, tak se není čemu divit. Navíc to lidi rovnou utratí přes PayPal v Americe, takže jeho účtu se to nedotkne (ale i tak mi účetní tvrdil, že třeba z Ameriky k nám na finančák posílají kolik si kdo vydělal – prý je to nějaká dohoda).

    Pokud si ale člověk vydělá několik set tisíc, tak už je to trochu jiné kafe 🙂 Ale i tak mě štve, kolik musím státu zaplatit.

    Odpovědět
  3. vopruz
    18. 3. 2008

    40% je čtyřicetiprocentní, 40mezera% je čtyřicet procent.

    15% (patnáctiprocentní) daň z příjmu fyzických osob platí již letos, samozřejmě se bude vypisovat v daňovém přiznání za rok 2008 příští první čtvrtletí.

    A do třetice: daňovéhOOOOOO

    Opravte si to pane kolego.

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    18. 3. 2008

    [3] dík za detaily, opraveno.

    To je tak, když ty spoty píše člověk pozdě večer. Příště půjdu raději spát 🙂

    Odpovědět
  5. Frankie
    28. 3. 2008

    Dobrý den, přečetl jsem Vaše články o fotobankách a dozvěděl se spoustu nových informací. Je vidět, že se v oboru vyznáte.

    Dovolte mi proto otázku. Zajímalo by mě, zda je nutné mít živnostenský list, pokud bych chtěl prodávat své fotografie na svých webových stránkách.

    Předem děkuji za odpověď Frankie

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    28. 3. 2008

    [5] Osobně si myslím, že to je to samé, jako kdyby se prodávaly ve fotobance – tedy dokud budete prodávat své vlastní autorské výtvory. Ale nejsem daňový poradce, takže berte mou odpověď s rezervou. Doporučuji nějakého kontaktovat a promluvit si s ním o tom, myslím, že takovéto poradenství mnozí nabízí i zdarma.

    Odpovědět
  7. Karel P
    24. 5. 2008

    Dobrý den. Mám trošku jiný dotaz. Také trochu fotografuji a občas mě požádá někdo z kamarádů, známých apod. abych mu některou ze svých fotografií prodal. Učiním tak a sem tam s drobným ziskem. Nikdy mě nenapadlo to nějak dávat na papír a jedná se o pár stovek ročně. Ale jsem od narození takový poctivka, tak by mě zajímalo, jak je to s daněmi z takových příjmů a jestli mám tedy s těmi lidmi sepisovat nějáké smlouvy ? Přijde mi to u částek typu 300Kč trochu směšné, ale zas se nechci dostat do problémů s úřady až mě někdo ze závisti nahlásí apod. Paní ze živnostenského mi radila ať jim dávám paragony o ceně a pak to zdaním, ale že když by to bylo ve větším, tak bych potřeboval už vlastní IČO apod. Přijde mi to u prodeje vlastních obrázků docela divoké. Děkuji

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    24. 5. 2008

    [7] Bohužel, jak už jsem psal v článku, nejsem účetní ani daňový specialista, proto bych vám poradil vyhledat pomoc daňového poradce. Ale myslím, že do nějaké nízké částky (20 000,– za rok ?) se to danit vůbec nemusí. Pozor, to je jen má domněnka! Radeji si to tedy ověřte u odborníka.

    Odpovědět
  9. Bára
    18. 7. 2008

    §10 (3) Od daně jsou, kromě příjmů uvedených v §4, osvobozeny

    1. příjmy podle odstavce 1 písm. a), pokud jejich úhrn u poplatníka nepřesáhne ve zdaňovacím období 20 000 Kč.

    Odpovědět
  10. Petr
    12. 12. 2008

    Potvrzuju, ze o vasich prijmech v USA se cesky financni urad dozvi, i kdyz to bude treba par let trvat.

    U mne slo o zapomenutych par tisic korun (dividendy, neni limit pro osvobozeni), po trech letech se ozval financni urad. Sice velmi slusne, poradili co s tim a skoro se omlouvali, ze kvuli tomu otravuji (doplatek na dani byl jen 500kc) nicmene to znamena podavat priznani znova a platit penale.

    Odpovědět
  11. Lukin
    5. 8. 2009

    dobry den, chtel jsem se zeptat, jetli muzu prodavat sve fotky, kdyz mi je 15 roku? a jetli nejak musim davat danove priznani bo nemusim delat vubec nic? Predem dekuji za odpoved

    Odpovědět
  12. Lukin
    5. 8. 2009

    Fotky bych chtel prodavat na dreamstime… 🙂

    Odpovědět
  13. Petr Václavek
    9. 8. 2009

    [11] Nejsem daňový odborník, v daních se nevyznám, platím si vlastního poradce, který mi dělá daňové přiznání. Nicméně do určité částky (asi 20 000,– Kč za rok – nejsem si úplně jist, ověřte si to na internetu nebo na úřadě), se to snad danit a přiznávat nemusí.

    Odpovědět
  14. Janka
    22. 10. 2009

    Tento rok som zacala precovat pre fotobanky (IS, SS, DT, Fotolia..) Zaujimalo by ma, ake doklady su potrebne pre ucely danoveho priznania, kedze som sa k tomu nikde nedopracovala:) Konkretna fotobanka posle nejaky sumarny vypis prijmov za dany kalendarny rok? Alebo je potrebne dolozit vypis prijmov z paypalu, bankoveho uctu pripadne cestne prehlasenie o prijmoch? Dakujem.

    Odpovědět
  15. Petr Václavek
    22. 10. 2009

    Žádný doklad není potřeba (ze zahlaničních microstock fotobank ani žádný nedostanete) – nikdy jsem žádný nepotřeboval. Stačilo jen udat, kolik jste vydělala.

    Já danil ty příjmy, které jsem si za ten rok převedl na svůj účet – spousta dalších příjmů je na konci roku ještě na cestě – ať už je u fotobanky, na paypalu nebo někde mezi (a navíc ještě v cizí měně). Na účet se mi dostanou až další rok, kdy je zdaním.

    Ale jak říkám, nejsem daňový poradce, růžový lejstra nesnáším a tak raději tyto starosti přenechávám odborníkům (cena za vyplnění daňového přiznání mi přijde docela v pohodě).

    Odpovědět
  16. Anna
    19. 1. 2010

    Dobrý den,
    velmi mě zaujal Váš článek.
    A ráda bych také zkusila prodávat grafiku fotobankám.
    Jsem studentka VOŠ obalového a grafického designu.Zajímalo by mě:
    Je problém, že nemám živnostenský list?
    Jak je to pak s daněním?
    Stačí když mám učet u české spořitelny nebo na to musí být zvlátní účet?

    Odpovědět
  17. Petr Václavek
    19. 1. 2010

    [16] Zdravím,
    s živnostenským listem problém není, fotobanky se provozují a daní na autorský zákon (ale jde to i na ten živnostňák). Danění je také vcelku jednoduché – viz tento článek, ale nejlepší je, najmout si na to daňaře. Zvlaštní účet na to netřeba.

    Odpovědět
  18. Johny Drake
    19. 1. 2010

    [16] K tomu účtu, on je vlastně potřeba nástroj na převod peněz od fotobanky na účet. (Standartně moneybookers.com paypal.com). Ale není to nepřekonatelný problém. Já osobně jsem musel začít problém s převodem řešit až po půlroce na shutterstock. (do té doby to byla zanedbatelná částka, ale teď už je to měsíc od měsíce zajímavější a zajímavější)

    Odpovědět
  19. pavel
    16. 3. 2010

    Dobry den,
    dekuji za clanek. Mam problem ohledne noveho zakona o DPH a chtel jsem se zeptat jestli nekdo nevite jak to opravdu je. podle noveho zakona se totiz stava kazdy zivnostnik, ktery ma prijem ze zahranici, platcem DPH. Nevim jak je to presne s prodejem pres mikrofotobanky. Resil jste to nekdo?
    diky moc

    Odpovědět
  20. Alena B.
    17. 3. 2010

    Ahojky,
    trochu jsem pátrala na netu a zjistila jsem, že víceméně všechny fotobanky (minimálně ty největší) mají sídlo mimo Evropu, takže se na ně zákon o DPH nevztahuje.

    Takže řešit to rozhodně nehodlám a co jsem četla nějaké diskuse, tak to ani ostatní fotobankovníci neřeší.

    Odpovědět
  21. bongo
    19. 3. 2010

    mam technicku, Registroval som sa na Shutterstocku, ale nemal som pas, tak som sa dohodol s otcom, ze naskenujem ten jeho 🙂 On sa teda vola rovnako ako ja. Teoreticky, keby som prachy poslal na svoj ucet, danim to ja aleob on?

    Teda ide mi o to, ci moze niekto niekde zistit, ze tam v skutocnosti nie som registrovany ja, ale moj papa 🙂

    Odpovědět
  22. Johny Drake
    20. 3. 2010

    [21] Mám takový dojem že rodné číslo to spolehlivě překazí.

    Odpovědět
  23. Renata
    18. 5. 2010

    Zdravim, prosim o radu.Mam prijem z SS a
    registruji se jako OSVC na financnim urade. Je nutne vyplnit do registracniho formulare krome uctu v CR take moneybookers ucet?

    Odpovědět
  24. Jenda
    22. 4. 2011

    Zdravím, neporadí prosím někdo jakým způsobem vypočítat výdělek? Kurz dolaru na PayPalu se samozřejmě neustále mění. Počítá se kurz v době, kdy každý z payoutů dorazil na účet PayPalu nebo existuje nějaký průměr? Zatím jsem to řešil tak, že jsem danil částku v korunách, které mi dorazily za PayPalu po stáhnutí na „normální účet“, ale vzhledem k tomu, že samozřejmě nějaké drobné mi z PayPalu i odcházejí, nerad bych se nechal kvůli tomu škrtit od úředníků…
    Díky

    Odpovědět
  25. Jan Š.
    19. 4. 2012

    Dobrý den, stále tomu nějak nerozumím. Chtěl bych začít nahrávat fotografie na fotobanky, jsem zaměstnán na plný úvazek ve firmě. Co si budu muset všechno hlídat a vyřídit kvůli daním? (V práci to za nás někdo dělá) – budu tam muset nosit nějaké výkazy, musím si zařídit nějaké papíry? Opravdu se v tom nevyznám…vypadá to že nic nejde dělat jednoduše…děkuji za odpověď

    Odpovědět
  26. Petr Václavek
    20. 4. 2012

    Jane, jednak bych ti doporučil nejprve fotobanky zkusit a teprve v okamžiku, kdy z toho budete mít nějaké peníze, tak řešit papírování.

    V podstatě by mělo stačit zaregistrovat se na ČSSZ jako OSVČ a pak to další rok v březnu zdanit – na tom se domluvte buď s účetní ve vaší firmě a nebo si budete muset daňoé přiznání udělat sám (i v takovém případě se domluvte s účetní, aby vám k tomu připravila podklady a aby toto přiznání nedělala sama automaticky). Pokud se s tím nechcete trápit, zaplaťte daňovému poradci, vyjde vás to na cca 1000 – 3000 Kč.

    Ale jak říkám, nejprve něco vydělejte a pak to řešte 🙂

    Odpovědět
  27. Jan Š.
    20. 4. 2012

    Děkuji za odpověď 🙂 chtěl jsem se nějak připravit, vědět do čeho jdu a co budu muset později řešit. Jako OSVČ při zaměstnání bych měl mít stále výhody (daně) zajištěné od firmy – doufám.
    děkuji

    Odpovědět
  28. Roman
    27. 4. 2012

    Dobrý den,
    existuje nějaká hranice výdělku/rok, při níž se neodvádějí daně? Nějaká malá čístka?
    děkuji

    Odpovědět
  29. sedin
    29. 4. 2012

    Zdravím, u příležitostného (za což by se toto mělo považovat) byla hranice tuším 20tis (myslím, že pro 2012 se nezměnila)

    Odpovědět
  30. tomas
    22. 6. 2012

    dobrý den,chtěl jsem se jen pro upřesnění optat,–založímli si portfolio na nějaké fotobance,musim se hned registrovat jako OSVČ nebo je to omezeno těmi 20 tisíci a teprve po dosažení tohoto výdělku se registrovat?
    ..děkuji s pozdravem 🙂

    Odpovědět
  31. Petr Václavek
    25. 6. 2012

    Řešil bych to, až bych vydělal nějaké peníze a rozhodně ne v době registrace do fotobanky a vytváření portfolia.

    Odpovědět
  32. tomas
    4. 7. 2012

    jako určitě,to je mě jasné,–ale přeci jen,pokud by v portfoliu bylo „pár“ fotek a byl třeba výdělek 500kč tak kůli těm pár stovkám by se mě nechtělo se někde zbytečně registrovat a lítat a tak.o to mi jde především.
    díky za váš čas T.

    Odpovědět
  33. Petr Vaclavek
    6. 7. 2012

    Chcete-li to mít ověřené, zeptejte se raději daňového poradce. Navíc na většině fotobank si můžete nastavit limit na výplatu a tedy řešit danění až budete vědět, zda to má smysl a budete mít vyděláno třeba 5000,–

    Odpovědět
  34. Petr
    17. 9. 2013

    Dobrý den,

    předem mého dotazu bych Vám chtěl moc poděkovat za vaši práci informace a web o fotobankách.
    I díky Vám jsem se před rokem rozhodl, že to taky zkusím a nelituji toho času stráveného
    při úpravách a editaci fotek.
    Takže ještě jednou DÍKY MOC ! 🙂
    Mám, ale také trochu starosti ohledně daní a to je také důvod mého dotazu.
    Minulý rok byl výdělek na Shutterstocku za cca 4 měsíce asi 4000 Kč tak to ani neřeším, ale letos už
    bude asi vyšší tak +/- 20 000 Kč.
    Jsem normálně zaměstnán a daňové přiznání jsem nikdy moc neřešil, vždycky jsem ho vyplnil v práci v 
    účtárně dle rady paní účetní a hotovo.
    Nevím co teď. Jak se daní takové výdělky z U.S.A. ? Něco jsem už pročetl, ale moc moudrý z toho nejsem.
    Nechci někomu dávat tisíce za pomoc další tisíce za daně a nakonec mi zbude minimum 🙁
    Také nevím jak to udělat bez živnostenského listu a co se sociálkou je potřeba se tam nějak registrovat a něco platit i jim?
    Chtěl bych to asi řešit přes umělecký honorář. Sám nevím co by pro mne bylo nejjednodušší.
    Peníze si nechávám posílat přes Paypal a tak bych měl jako jediný doklad z příjmů tento výpis.
    Včera jsem byl u nás na finančáku a tam seděly dvě sličné slečny, ale nevěděly vůbec co se mnou 😀
    jen mi poradily ať si najdu šikovnou účetní a že ta bude určitě vědět…
    Čekal jsem tedy trochu víc když jdu přímo na berňák !

    Předem moc děkuji za Váš čas a rady.

    Odpovědět
  35. Jonny
    17. 9. 2013

    [34] http://bit.ly­/152oZmt

    (Hned ten první odkaz)

    Odpovědět
  36. Petr
    17. 9. 2013

    Díky, mrknu na to.
    Ale má někdo nějakou radu osobně či zkušenost i zde ?

    Odpovědět
  37. Emrich
    19. 9. 2013

    Najdi si daňového poradce a zeptej se ho – rada je většinou zdarma a poradí lépe než ženské na finančním úřadě. Na tvém místě bych to letos ještě neřešil (například bych si nastavil vyšší limit na výplatu na některých fotobankách a tím bych posunul výplatu na další rok).

    Odpovědět
  38. Martin
    5. 12. 2013

    Dobrý den,

    mě by spíše zajímalo, co se stane, když jako OSVČ (ale i jako soukromá osoba) koupím pár fotek např. z fotobanky bez českého zastoupení (např. istockphoho nebo photodune.net) a nejsem plátce DPH

    Někdo mi říkal, že pokud nejsem plátcem a koupím si jednu fotografii, tak se automaticky stávám plátcem, je na tom něco pravdy? Děkuji,
    MS

    Odpovědět
  39. bikemp
    11. 3. 2014

    Mám dotaz související s tímto tématem.Blíží se moje první výplata od Shutterstock.Je lepší pro převod peněz založit účet PayPal nebo Moneybookers ?Pokud PayPal,tak který ze tří nabízených účtů a v jaké měně ?Peníze budu potom převádět na tuzemský korunový účet .Děkuji za radu.

    Odpovědět
  40. Petr Václavek
    12. 3. 2014

    bikempe, lepší je asi Paypal – nemá tam žádné poplatky na přeposlání peněz na běžný účet. Měl by stačit osobní účet a měna ideálně aby se to nemuselo mockrát převádět (kurzy jsou tam nevýhodné) – takže buď dolary nebo koruny. Ale je to celkem jedno.

    Odpovědět
  41. Mirosláv Ď.
    2. 11. 2015

    Ahoj,

    Bývam na SK takže neviem či to bude rovnaké ako v ČS. Chcel by som začať posielať fotky do fotobánk no nieje mi jasné či to treba prvej niekde nahlásiť alebo sa to všetko rieši až v daný rok pri daňovom priznaní.

    Tiež ma zaujíma od akej čiastky to treba začať daniť alebo niekde evidovať.

    A ako posledné či mi vlastne urobí takto to daňové priznanie aj zamestnávate alebo mi bude treba platiť účtovníka na vypracovanie.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky