Shutterstock – nejvýnosnější fotobanka pro vaše fotografie

Po uveřejnění minulého (obecnějšího) článku o prodeji vlastních fotek ve fotobankách se mi ozvalo pár zájemců a víceméně každého zajímaly stejné informace a chtěli poradit jak a kde začít. Proto bych rád v následujících článcích rozebral tři nejdůležitější (dle svého subjektivního pocitu) fotobanky.

Shutterstock – nejlepší poměr cena / výkon

Začnu u Shutterstocku, což je podle mě ta nejvýnosnější fotobanka – ale je zatraceně těžké se do ní zaregistrovat. Nejeden zkušený fotograf či grafik to podcenil a neuspěl – naštěstí je možné zkusit vždy po měsíci další pokus.

Jak probíhá registrace

Adresa pro registraci: http://submit­.shutterstock­.com/signup.mhtml?ref=6­0375

Pro registraci je nutné mít nachystanou fotografii vlastního pasu (pro identifikaci fotografa), vyplnit registrační formulář platnými daty (nezapomeňte, že email a vaše adresa budou hrát důležitou roli při posílání vydělaných financí) a nahrát na server 10 ukázkových snímků (to lze i později).

Počítejte s tím, že kontrola registrace bude pár dní trvat a ještě více (až jeden týden) trvá schvalování zmíněných 10 fotografií. Pokud z nich odmítnou více než 3 kousky, máte smůlu a další pokus můžete vyzkoušet až za měsíc (již se nemusíte znovu registrovat, pouze posíláte 10 nových fotografií).

Hlavní důvody neúspěchu

Mezi hlavní důvody zamítnutí fotografií patří digitální šum na snímku (v této fotobance jsou šumem posedlí – vidí ho všude!), špatné světlo, kompozice, či malé potencionální komerční využití snímku.

Šum je ovšem zdaleka nejčastější důvod odmítnutí, dejte si na něj pozor a řádně si své snímky prohlédněte při 100 procentním zvětšení. Pokud naleznete i jen náznak šumu, raději zkuste použít vyhlazovací software (ale s mírou!).

Ukázka softwarového vyhlazení fotografie

Několik odkazů na vyhlazovací programy:

Zamyslete se také nad možným komerčním využitím vámi nabízených fotografií.

Pokud umíte kreslit, můžete místo fotografií nabídnout svou bitmapovou i vektorovou grafiku – myslím, že to je zaručenější způsob, jak projít schvalovacím procesem (ještě mi snad žádný kreslený obrázek nezamítli).

Ukázka ilustrací

Fotky a veškeré uploadované soubory musí být výsledkem vaší práce, nesmí obsahovat loga firem (na to pozor při focení ve městě), pokud obsahují identifikovatelnou osobu, musíte přiložit i fotokopii podepsané licenční smlouvy s touto osobou („model release“).

Nesmíte také zapomenout vyplnit popisný a hlavně smysluplný název snímku a 7 – 50 relevantních klíčových slov (čím více, tím lépe). Další podrobnosti viz.: instrukce přímo na webu Shutterstocku.

Po schválení alespoň sedmi fotek z desíti se stáváte plnohodnotným uživatelem – to znamená, že vaše další fotografie již nejsou podrobovány tak přísným kriteriím (ovšem i tak se může stát, že vám ze začátku budou většinu zamítat) a také kontrola těchto fotografií již probíhá mnohem rychleji (řádově 2 až 3 dny, ovšem u vektorů počítejte spíše 5–7).

Požadavky na soubory

Fotografie

Formát: JPG (co největší kvalita), TIFF.

Velikost: 4MPx (vynásobíte-li výšku fotografie její šířkou v pixelech, musí být výsledek větší než 4 000 000). Pokud fotíte 4Mpx foťákem, je možné, že výsledek je menší, avšak Shutterstock povoluje mírné zvětšení fotografie v grafickém editoru (maximálně však 5%).

Grafika

Pro bitmapovou grafiku platí stejné podmínky jako pro fotografie. Vektory musí být ve formátu EPS kompatibilní s Adobe Illustratorem verze 8, přičemž velikost souboru je maximálně 5MB. Zároveň s vektorem musíte uploadnout i jeho JPG náhled stejného názvu. Vektorová grafika se většinou prodává mnohem lépe než bitmapová a než fotografie.

Video

Shutterstock je jedna z mála fotobank, která se dala i na video. Jelikož ale nemám kameru, tak vám k tomu mnoho informací nenapíšu.

Všechny soubory lze uploadovat přes FTP Upload, ActiveX Upload a nebo HTML Upload.

Ceny (za co se platí) a způspby platby

Za každé stažení dostanete 0.25$, navíc u této fotobanky funguje služba „zasílání zakoupených fotek na CD zákazníkům“ – za každou již dříve zákazníkem koupenou fotku, kterou si nechá vypálit na CD dostanete 0.05$. Snímky je možné také koupit s tzv. Extended licencí (popis licence) za cenu 20$. Za prodej u partnerských firem Shutterstocku získáte i jiné částky (až 10$ za jedno stažení, ovšem není to moc běžné).

Funguje zde i referal program – pokud doporučíte nového fotografa (přes svůj referenční odkaz), získáte 0.03$ za každý jeho prodej a mnohem více získáte, pokud přes váš odkaz přijde zákazník, který fotografie kupuje.

Shutterstock automaticky posílá výdělky za předešlý měsíc na začátku měsíce následujícího, ale pouze v případě, že už jste prodali za více jak 100$ (v nastavení osobního profilu lze snížit na 75$). Samozřejmě, že pokud v jednom měsíci této částky nedosáhnete, převedou se vám vaše výdělky do měsíce následujícího a tak dále, dokud nesplníte limit (já ho splnil s pár desítkami fotografií za měsíc a půl a to jsem to hodně flákal).

Pro vyplacení výdělků máte několik možností:

  • Šek, který pošlou na vaši fyzickou adresu – v bance si ho musíte nechat proplatit – poslání šeku trvá asi týden, proplacení cca 6 týdnů (!) záleží na bance (já proplácel u České spořitelny), poplatky si přesně nepamatuji, ale bylo to řádově kolem 100 – 200 Kč.
  • Převod na váš PayPal účet – nezkoušel jsem zatím, ale chystám se na to, tak pak dám vědět. Mělo by to být bezproblémové.
  • Převod na váš **Moneybookers účet – převod financí od fotobanky trvá asi den nebo dva, z Moneybookeru si po zvalidování svého fyzického účtu u vaší banky můžete peníze poslat na svůj běžný účet – trvá to asi 2 dny (mají účet i v ČR), platí se za to asi 0.5 eura. Toto je asi ten nejlepší, nejsnazší a nejrychlejší způsob.

Propojení mezi Shutterstockem a Moneybookers účtem (případně Paypal účtem) je přes emailovou adresu, tak pozor na to!

Tipy, rady, upozornění

Shutterstock podporuje IPTC tagy v souborech (uložení klíčových slov, názvu a popisu přímo do fotografie) – ušetří vám to námahu, pokud uploadujete fotky na více fotobank.

Snažte se pravidelně přidávat nové fotografie (nejlépe každý týden) – pokud přestanete, půjdou vaše výdělky dolů. Je to částečně tím, že výchozí setřídění fotografií při hledání je podle stáří (nejnovější na začátku), což si může návštěvník samozřejmě přepnout.

Kreativitě se meze nekladou, zkuste také kromě fotek různé koláže, kresby, fotomontáže, fraktály, vyrenderované 3D scény, …

Ukázka experimentu
Experimentujte a občas zkuste uploadnout i nějaké blbosti – kupující vás mnohdy překvapí. Viz například tato fotografie, která vznikla pouhým rozmazáním méně kvalitního snímku krajiny – za 3 měsíce byla stažena 45× a vydělala mi tak $11.25. Ovšem nepřehánějte to!

Pokud váš obrázek neobsahuje ty správná klíčová slova, nikdo jej nikdy nenajde – nepodceňujte je a raději zadejte maximální počet – tj. 50 – klíčových slov (ovšem relevantních).

Odkazy:

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

163 Komentářů

  1. Nox.lbc
    18. 12. 2006

    Super článek… asi tě potěší, že jsem se registroval přes tebe 😉 tak mi fandi, až mi budou schvalovat těch deset snímků…

    Odpovědět
  2. Jiri Prevratil
    19. 12. 2006

    Myslím, že je to povedený článek. Já už čekám jen na mého nového mazlíka Nikon D80 a také do toho půjdu. Samozřejmě přes váš link Petře :). Opravdu děkuji za článek.

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    19. 12. 2006

    [1], [2] Díky za chválu a registrace, pokud budete potřebovat něco vysvětlit, tak se ozvěte.

    Odpovědět
  4. Jiri Prevratil
    19. 12. 2006

    Už jsem zaregistrovaný, tak doufám, že to proběhne v pořádku. Díky.

    Odpovědět
  5. Vesta
    22. 12. 2006

    Tak jsem taky přihlášený (samozřejmě s tvým číslem). Včera večer jsem tam nakopíroval potřebných deset snímků a už dnes mi přišla zpráva, že jich devět akceptovali. Viz. http://www.shut­terstock.com/ga­llery.mhtml?…

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    22. 12. 2006

    [5] Tak to gratuluji! V poslední době je to schvalování fotek ďábelsky rychlé

    Odpovědět
  7. Vesta
    25. 12. 2006

    Tak první fotka prodána na štědrý den 🙂

    Odpovědět
  8. iPremet
    26. 12. 2006

    Měl bych otázečku ohledně toho pasu – je opravdu nutný, nebo stačí i jiný doklad? (V současné době totiž žádný pas nemám)

    Jinak výborný článek… Jen co si nafotím něco do zásoby, určitě taky zkusím štěstí.

    Odpovědět
  9. Vesta
    26. 12. 2006

    Zkoušel jsem řidičák, ale smůla. Ten pas je bohužel nutnost.

    Odpovědět
  10. Jira
    29. 12. 2006

    Dříve stačila i občanka řidičák /tedy ty nejnovější verze/ ale ted už jedině pas

    Odpovědět
  11. joniska
    29. 12. 2006

    taky zkusím

    Odpovědět
  12. Gwynbleidd
    7. 1. 2007

    A může být pas i neplatný(prošlý)?

    Odpovědět
  13. Petr Václavek
    7. 1. 2007

    [12] tak to jsem nezkoušel 🙂 Ale za pokus to stojí, ne? Myslím, že jim jde hlavně o jednoznačnou identifikaci autora, takže ta platnost by tam nemusela hrát tak velkou roli. Pokud to ale zkusíte, dejte vědět, jak jste pochodil, pár dalších lidí to tu bude určitě zajímat.

    Odpovědět
  14. Rob
    14. 1. 2007

    Pokud se budete nechat proplácet šekama, tak nejvýhodnější je to AFAIK v KB. Poplatek 1 procento z obnosu, min. 50 Kč

    Odpovědět
  15. Gwynbleidd
    16. 1. 2007

    Už týden pas hledám a stále není k nalezení, už to asi bude tak, že si to dám na sestru, která má pas a dokonce i platný…. Pokud bych ho ale našel, tak jen tak ze zajímavosti to určitě zkusím, jestli mi to vemou…..

    Odpovědět
  16. Peter Galan
    18. 1. 2007

    Ahojte, mne sa to pred dvoma dnami podarilo so slovenskym vodicakom. Teraz hladam fotky, ktore by mohli prejst… Vdaka Peter za info.

    Odpovědět
  17. David
    15. 2. 2007

    Chtěl bych se zeptat, jestli dostáváte s platbou nějakou fakturu vyúčtování. Ptám se s ohledem na příznání k dani z příjmu, kde je něco takového asi docela potřeba.

    Odpovědět
  18. Tom
    6. 11. 2007

    Když mi odmítnou více něž 3 fotky při registraci, můžu ty co nedomítli, použít příště? Jinak díky za skvělej web, moc hezky se to čte…

    Odpovědět
  19. Petr Václavek
    13. 11. 2007

    [18] Určitě. Ono je to v podstatě jedno, neboť těch kontrolorů je tam hodně, takže máte poměrně malou šanci, že to bude prohlížet ta samá osoba.

    Odpovědět
  20. Petr Václavek
    13. 11. 2007

    [17] Ne, nic takového nedostanete. A pokud vím, tak ani nepotřebujete k daňovému přiznání.

    Odpovědět
  21. Lukáš Majerčík
    13. 11. 2007

    Mohl bych se zeptat, jestli můžu při registraci použít na to první ověřování fotografií výhradně ilustrace? Nedisponuju příliš dobrým fotoaparátem. Sem tam bych tam nějakou fotku poslat chtěl, ale nechci to riskovat při registraci.

    Odpovědět
  22. Petr Václavek
    13. 11. 2007

    [21] Použít na první desítku jen ilustrace můžu jen doporučit! Je to mnohem jednodušší způsob, jak se na Shutterstock dostat. Fotografie mají totiž mnoho technických vad – zejména šum, kdežto u ilustrace vám maximálně napíšou, že je příliš jednoduchá (stane se mi u jedné z 50ti ilustrací).

    Odpovědět
  23. martina
    17. 11. 2007

    Ahojky, díky za skvělou inspiraci, o něčem takovém jsem vůbec nevěděla. Bohužel jsem narazila na takový malý, velký problém. Při registraci na dreamstime, se mi stalo, že mi opakovaně neposlali konfirmační email, bohužel je to email, který jsem si zaregistrovala na moneybookers, což jak předpokládám je asi problém. Tak teď nevím jak to řešit. Možná je to odplata za to, že jsem zapomněla uvést tvoje ID 🙁

    Odpovědět
  24. Tomáš Hájek
    20. 11. 2007

    Pro Martinu

    [2] Myslím, že je to v pohodě, jakékoliv problémy, které jsem řešil s office z Dreamstimu šly vyřešit prostřednictvím mejlu. Prostě se zeptej co s tím, vysvětli jim to a oni ti rádi vyjdou vstříct… Zatím jsme se vždycky domluvili, až na pár zamítnutých fotek…

    Odpovědět
  25. kristýna
    7. 12. 2007

    Píšete, že lze nabídnout i bitmapovou grafiku – bohužel mi ke každé bitmapové grafice napsali: „No Bitmaps – Bitmap images are not permitted – please see the forum.“

    Ke všem vektorovým grafikám: „Edges–Edges are not smooth, sloppy (overlapping or jaggy) lines.“

    U některých je jen "Not Approved: " – jakože bezdůvodně?

    Už celou druhou sérii deseti grafik mi nevzali. A to si nemyslím, že by mé grafiky byly špatné. Dokonce nechápu, že mi nevzali ty vektory. Nerozumím tomu zvláště proto, že píšete, že vám žádný kreslený obrázek (grafika?) ještě nezamítli.

    Odpovědět
  26. Petr Václavek
    8. 12. 2007

    [25] No mě teď taky něco vrátili s poznámkou no Bitmaps. Budu se na to muset podívat do fóra, ale mám pocit, ze jsem měl bitmapu v tom vektoru 🙁

    Edges – ze stejného důvodu vrací grafiky kolegovi. U něj je to tím, že trasuje bitmapy do vektoru.

    Not Approved – to podle mě zahlásí u všech ostatních ilustrací/fotek, pokud už v té desítce našli více jak tři kousky, které nevyhovují. Prostě zbytek už nekontrolují, protože by to na výsledku (minimálně 7 dobrých kousků) nic nezměnilo.

    Pokud chcete konkrétnější odpověď, pošlete mi ty konkrétní soubory, které jste nahrála na Shutterstock a já se na to kouknu (petr (at) va­clavek.com).

    Odpovědět
  27. Jana
    17. 3. 2008

    Dobrý den pane Václavek, chtěla bych se Vás zeptat, má-li smysl být „exkluzivní fotograf“ pro jedinou fotobanku? Nebo tytéž fotografie nahrávat třeba do čtyř fotobank? Je nějakým způsobem ona „exkluzivita“ oceněna (ze stran fotobank)?. Děkuji za názor, Jana

    Odpovědět
  28. Petr Václavek
    17. 3. 2008

    Zaleží na vás, zda se chcete upsat jen jedné fotobance, či zda chcete sva díla prodávat na více.

    Exkluzivita je ceněna několika procenty navíc (záleží na konkrétní fotobance). Osobně nejvíce vydělávám na Shutterstocku (cca 80% příjmů), který žádnou exkluzivitu nemá, takže je to jasné – žádná exkluzivita mi nenahradí příjmy ze Shutterstocku.

    Odpovědět
  29. Jana
    11. 4. 2008

    Dobrý den pane Václavek, mám dotaz – ohledně „banneru“, který mám na svém účtu na Shutterstocku, cituji: Our Submitter Terms of Service have changed as of 10 April 2008. Both the updated and the previous terms are available in the Legal Forms and Info section of this site.

    The updated document governs all aspects of your relationship with Shutterstock, regardless of when you submitted your content or when you became a Submitter. Please read it carefully.

    Znamená to jen informaci, že se mění podmínky, které Shut. poskytuje? (Souvisí s tím i fakt, že tentokrát čekám neobvykle dlouho na schválení fotografií?(4 dny).

    Moc Vám děkuji za odpověď a přeji hezký den, J.

    Odpovědět
  30. Petr Václavek
    11. 4. 2008

    Ano, mění se Terms of Service, tedy podmínky použití. Ale jen formálně – podle toho, co píšou na fóru jde jen o přeformulování textu a vypíchnutí cen do zvláštního dokumentu. Mění se tedy jen forma, nikoliv obsah.

    Nejsíše jde o přípravu na zvyšování cen! Které by mělo by přijít někdy v květnu nebo červnu.

    Jinak se schvalováním fotek to nijak nesouvisí (nebo alespoň nikdy dříve to nesouviselo. Posledně jsem to nechal neodkliknuté několik týdnů a nic se nezměnilo).

    Odpovědět
  31. Monika
    18. 9. 2008

    Dobrý večer, velmi mě zaujal váš článek, jen nerozumím co jsou kličové slova? můžete mě to prosím vysvětlit děkuji

    Odpovědět
  32. difught
    19. 9. 2008

    Dobrý den, konecne sem se dostal na Shutterstock a oproti dreamstime penize naskakuji neskutecne rychle, coz je parada. Ale chci se zeptat co znamena kdyz si nekdo stahnul moji ilustraci On Demand, připsala se mi potom castka 1,88$ ? Coz nikde nemuzu v tabulkach s cenamy najit.

    Odpovědět
  33. Petr Václavek
    19. 9. 2008

    [31] Klíčová slova, jsou slova popisující fotografii – více viz například článek Dreamstime – podrobný návod na nahrání fotek k prodeji, kde ukazuji přidávání konkrétní fotky do konkrétní fotobanky.

    [32] On Demand je nová forma předplatného pro kupující, za 29 (nebo 139) liber si můžou během roku stáhnout 5 (případně 25 fotek) – a to kdykoliv. Autor za to dostane 0.81 – 2.85 dolarů.

    Další info:

    Odpovědět
  34. elesuc
    13. 10. 2008

    Dobry den, vedel by mi niekto vysvetlit ako uploadnut tych 10 fotiek na Shutterstock. Pisu mi toto:
    Your account is currently in review mode for photo upload privileges. For full photo upload privileges, please upload 10 (and only 10) of your best photos. If 7 of 10 are not accepted we will ask that you wait one month before making another submission for review. For footage uploads, you may begin uploading immediately.
    Ale ziadna kolonka na uploadnutie.

    Odpovědět
  35. Petr Vaclavek
    13. 10. 2008

    [34] Musíte po přihlášení kliknout v té horní nabídce na položku SUBMIT

    Případně kliknout po přihlášení na tuto adresu: http://submit­.shutterstock­.com/ftpinfo.mhtml

    A tam už máte na výběr, jak tam ty fotky nahrát – přes FTP, web,…

    Odpovědět
  36. elesuc
    13. 10. 2008

    dakujem

    Odpovědět
  37. kulty
    14. 10. 2008

    Tak uz som na shutterstocku aj ja 🙂 Zobrali mi vsetkych 10 ilustracii co som tam dal a dnes je prvy den co sa zobrazuju a hned 2 predaje 🙂 Z dreamstimu som sa uz oslobodil ( zaskrtol som omylom exkluzivitu, inak pri 200 predajoch to hodilo $50 ktore mi nasledne odratali to len pre info keby niekto chcel byt exkluzivny kolko to asi robi na jeden predaj v priemere). Teraz som uz volny takze hor sa na dalsie fotobanky 🙂 Dakujem za tuto stranku autorovi aj za pomoc ktoru mi poskytol, vazim si to dakujem 😉

    Odpovědět
  38. Farna
    14. 10. 2008

    [37]Jakej máš nick na SS?

    Odpovědět
  39. kulty
    14. 10. 2008

    taky ako tu, teda kulty..

    Odpovědět
  40. ingi.Peter
    24. 11. 2008

    Dobry den, chtel bych se zaregistrovat na SS , ale nechce se mi posilat fotka passu i s citlivyma informacema (rodne č.). Je proto zde možnost abych ho napr. přebarvil? Nebo je rodne č. povinnosti? Stejne tak fotka?

    Diky za odpoved..

    Odpovědět
  41. Petr Václavek
    24. 11. 2008

    [40] no můžete to zkusit, ale obávám se, že vám to neprojde. Možná zkuste pořídit fotku pasu tak „šikovně“, že zrovna držíte prsty v místě, kde je to rodné číslo 🙂

    Ale osobně bych se předání těchto údajů Shutterstocku moc nebál, je to hodně známá fotobanka a nedovolí si žádný kix.

    Odpovědět
  42. Honza
    25. 1. 2009

    Dobrý den. Zaregistroval jsem se na začátku roku přes váš web na Shutterstocku. A děkuji za váš blog. Mám tam zatím jen cca 20 fotek a 3D obrázků, prodáno zatím 31x. Tvořím dál. Nerozumím moc zaškrtávátku „CD-A-Month Service“. Rozumím tomu tak že je na konci každého měsíce uděláno jakési CD které je za nějaké peníze distribuováno klientům. Rád bych pouze prodával přes web. Zajímám se o to, že jak jsem zkusil v google, tak se fotky z databank objevují i jako ilegální např na rapidshare apod, kam bych se samozřejmě nerad dostal. Máte s tímto nešvarem nějaké zkušenosti? Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  43. Petr Václavek
    25. 1. 2009

    [42] CD-A-Month service je služba pro kupující, za kterou si zaplatí a Shutterstock jim poté každý měsíc posílá na CD kopii souborů, které si během toho měsíce na Shutterstocku koupili. Vy za každou svou fotku či grafiku, co si nechává takto kupující zálohovat dostanete 5 centů.

    Nejedná se o žádné kolekce určené k prodeji, jsou to vlastně jen takové malé bonusy.

    Pokud budete dělat dobré ilustrace/fotky a ty pak prodávat, tak se dříve či později objeví na warezu. To je fakt se kterým nic nenaděláte. Jediná obrana je – nedávat nic na internet.

    Na druhou stranu, já už jsem si zvykl (našel jsem pár svých kousků na rapidsharu) a beru to spíše jako uznání, že jsem fakt dobrý :))) Je to stejné, jako když vám někdo okopíruje design webu a podobně. Prostě špatné a škaredeé věci se nekradou.

    Odpovědět
  44. ilona
    12. 2. 2009

    Dobrý den. Mohl byste mi prosím poradit? Od olejomalby jsem přešla ke grafice, která mě velmi baví. Jsem laik a samouk, co se týče práce s programem (adobe illustrator), takže při schvalování prvních 10 obrázků (ilustrací) na Shutterstock mi napsali, že všechny mají tvrdý, kostrbatý okraj (rough edges). Můžete mi prosím napsat, co to znamená? Pravděpodobně nepostupuji zcela správně technicky. Možná je to i tím, že když ilustraci exponuji do jpg a následně otevřu v programu M. Office Picture Manager je vše v pořádku, ale pokud stejnou ilustraci otevřu ve Photoshopu je celý původní vektor v bitmapě. Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  45. Petr Václavek
    12. 2. 2009

    [44] Zdravím, zrovna včera jsem zde publikoval článek o exportu grafiky z Illustratoru do JPG formátu

    Mrkněte na to, snad tam najdete co potřebujete a pokud si nebudete výsledkem jistá, klidně mi ukázku pošlete na email a já se na to mrknu.

    Odpovědět
  46. Marcela
    18. 2. 2009

    Dobrý den, prosím Vás, pane Václavku, moc o radu. Na Shutterstock jsem nahrála prvních 10 vektorových obrázků v EPS + JPG, pod „Images waiting to be submitted“ se už objevilo číslo, ale nejsou tam žádné náhledy. Nefungoval mi Total Commander (pořád mi to hlásilo „Čekáme na server“), tak jsem provedla několik odeslání a když se pár dní nic nedělo, přešla jsem na File Zillu, a zřejmě se to tam pak nabouchalo všechno, takže mě to teď hlásí, že „You have 52 photos waiting to be submitted“, ale u „Images waiting to be submitted“ je 11. Nejsou tam žádné náhledy (nad označením VECTOR), nevím, co můžu smazat, a jak k tomu napsat popisky. Díky moc za odpověď. M.

    Odpovědět
  47. Filip
    21. 2. 2009

    Chtel jsem jen pridat, ze mezi hodne dobry a hodne levny desumaky patri i DenoiseMyImage od Advanced Photo Tools.

    Odpovědět
  48. Wolesky
    23. 2. 2009

    Zdravím, potřeboval bch poadit. Dostal jsem se do pasáže registrace kdy je požadována fotka pasu, poslal jsem jim oskenovaný pas a oni mi odpověděli že můj soubor není platné ID, pomůže ho normálně vyfotit fotoaparátem? Díky za pomoc Voleský

    Odpovědět
  49. Petr Václavek
    23. 2. 2009

    [46] Občas ty čísla nesouhlasí, nicméně pokud jsou ve frontě „Waiting to be submitted“ tak je nutné na tento odkaz kliknout (případně je to tento odkaz: http://submit­.shutterstock­.com/…photos.mhtml) a tam u každého doplnit popis, klíčové slova a kategorie.

    Pokud se zde u toho nezobrazuje náhled, tak jsou dvě možnosti:

    1. Nahrávala jste vektor – tedy dva soubory – eps a jpg a nepojmenovala jste je stejně (pokud se eps soubor jmenuje ilustrace.eps, pak příslušný jpg soubor musí mít název ilustrace.jpg – bacha na mezery v názvech, photoshop i illustrator je občas při exportování přepisují na podtržítko).
    2. Pokud šlo jen o jpg, pak nejspíše došlo k chybám při přenosu.

    Každopádně doporučuji smazat a zkusit znovu.

    Odpovědět
  50. Petr Václavek
    23. 2. 2009

    [48] Posílání ofoceného pasu je běžná technika, já to snad nikdy nescanoval. Přesvědčte se ale také, zda už vám neprošla platnost pasu.

    Odpovědět
  51. Wolesky
    23. 2. 2009

    [50] Doba platnosti pasu je do roku 2016, možná to bylo špatně oskenováno a něco nešlo přečíst, zkusím to vyfotit.

    Díky Voleský

    Odpovědět
  52. Jana Cífková
    23. 2. 2009

    [48] Dobrý den, já jsem s registrací zápasila před půl rokem. Nejdříve jsem zkusila prošlý pas, pak občanku, zkoušela jsem různé formáty, pak jsem si nechala udělat pas nový a stále mi posílali stejnou zprávu, že mám neplatné ID. Vše jsem posílala oskenované. Nakonec jsem zjistila, že jsem se právě z obavy před možnými problémy zaregistrovala bez diakritiky, což kolidovalo s mým jménem v pasu. Takže je docela možné, že jim ten prošlý pas nevadil…

    Odpovědět
  53. thelma
    13. 3. 2009

    Ano mohu potvrdit, ze Shutter. je nejlepe „vydelecna“ fotobanka. Pote nasleduje DS ale pomer je cca 80–20 pro Shutt. Ostatni jako fotolia nebo istock je jen ztrata casu nahravanim fotografii vydelek je nula! Predevsim je ale nejlepsi nabizet jen MR (fo s licencni smlouvou-model release) ostatni co vas jen napadne uz maji (a kolikrat i 100x lepe). Dulezite jsou klicova slova-pod 20 slov nema cenu vubec obrazek nahravat-nikdo ho neuvidi. Jakmile se nepohybujete na front page-min. 1–10 nikdo vas nenajde=nevydelate.

    Pri 1000 nahranych (a schvalenych fotografii s MR) zacina byt vydelek zajimavy…to vsak zabere spoustu casu cca 6–8 hod dene vcetne porizovani fotek ve studiu.

    GOOD LUCK

    Odpovědět
  54. Johny Drake
    14. 3. 2009

    [53] Mám dojem že přes fotogafie je výdělek celkově náročnější. Grafika se mi zdá mnohem výhodnější. Protože:

    1)Nehraje se na MR (což mi příjde jako zásadní úleva od byrokracie)

    2)Grafiku lze úspěšně „recyklovat“ (využívání grafických prvků z již hotových prací).

    3)mikrofotobanky mi příjdou fotkama zahlcené-je mnohem náročnější se prosadit(být originální).

    4)Nepotřebujete hmotné zázemí (grafické studio, modely, fotoaparát, etc…)

    Odpovědět
  55. thelma
    15. 3. 2009

    [54] Ano, souhlasim fotografie jsou celkove rozhodne narocnejsi nez grafika. Fotografie bez MR nemaji temer vyznam do fotobanky ukladat (i po schlvaleni je velice male % prodeje, tedy ve srovnani s foto. MR). Prace s modelem vsak vyzaduje sve…
    U grafiky pak rozhodne neni takove procento prodeje jako u kvalitni MR.

    Odpovědět
  56. Tom
    20. 7. 2009

    Dobrý den, živím se focením a fotobanky jsme začal plnit fotkami v době, kdy jsem ještě pracoval v jiném oboru. Daně jsem proto neřešil vydělat dolar za fotku se mi zdálo být marné… Nicméně, teď je to tak, že jako živnostník s fotoživnostňákem platím každý rok daně za všechny fotky co prodám. Jednou je to ilustračka do časopisu, jindy fotka pro kalendář… Peníze mi chodí jako honoráře, případně na ně vypisuji fakturu. A teď se na Shutterstocku objevilo něco o taxe. Rád bych peníze vydělané ve fotobankách zlegalizoval, nějak se to rozjelo, byť výdělek z nich zatím není větší než 20000 korun ročně. Tedy co teď? Peníze co mi řijdou asi normálně zařadím, jako příchozí platby, příjmy z honorářů a zdaním je. A to je mám danit ještě jednou v Americe? Tedy minimálně v případě Shutterstocku? Kde má sídlo třeba Dreamstime to netuším, pokud to není v Rumunsku.

    Díky za odpověď.

    Odpovědět
  57. Pavlína
    31. 1. 2010

    Už jsem na Shutterstock nahrála přes 100 bezešvých vektorových vzorů. Vždy bez problémů. A teď mi dva za sebou zamítli s odůvodněním „please remove extra design elements so the eps file looks like the jpg preview“ a „please apply a clipping mask or edit the EPS file to match JPG crop“. Nerozumím tomu, všechno jsem dělala jako vždycky. Můžete mi prosím někdo poradit, co to znamená, jak se dělá clipping mask u eps? Anglicky neumím a všechny funkce illustrátoru neovládám. Děkuji předem.

    Odpovědět
  58. Pavlína
    31. 1. 2010

    Teď jsem našla článek „Jak exportovat grafiku z Illustratoru pro fotobanky“… takže už mám jasno.
    Jen se divím, že to dřív nechtěli.
    Mějte se pěkně.

    Odpovědět
  59. Petr Václavek
    31. 1. 2010

    Ono se nic nezměnilo, spíše jde o to, který kontrolor to dostane pod ruku. Některým přesahující grafika nevadí a jiným vadí. Na Shutterstocku se mi to stává běžně – někdy to vezmou, jindy zamítnou (většinou to ale opravdu neřeší).

    Nicméně náprava je vskutku jednoduchá – viz ten zmíněný článek Jak exportovat grafiku z Illustratoru pro fotobanky

    Odpovědět
  60. David
    1. 2. 2010

    Dobrý den, těch 10 fotografijí musí být úplně čistých…tj. bez mého podpisu či jiné značky? Děkuji za odpověď

    Odpovědět
  61. Petr Václavek
    1. 2. 2010

    Ano přesně tak – žádné podpisy, značky, vodoznaky ani rámečky. Prostě jen a jen čistá fotografie (která samozřejmě může být upravená a vylepšená v grafickém programu).

    Odpovědět
  62. Petr Nečas
    14. 3. 2010

    Dobrý den.
    Chtěl bych se zeptat jestli náhodou nevíte v jakém formátu nahrávat vektory na Shutterstock vytvořené v Inkscape.Dre­amstime a některé další berou soubory EPS Fotolia SVG.

    Děkuji za případnou odpověď

    Odpovědět
  63. Johny Drake
    14. 3. 2010

    Jediný vektorový soubor který SS přijmá je .eps (verze 8 a 10).

    Odpovědět
  64. Minnie
    2. 4. 2010

    A dá se vektor vytvořený v inkscape převést do .eps? Docela by mě to zajímalo 🙂

    Odpovědět
  65. Petr Nečas
    12. 4. 2010

    Děkuji za odpověď. Vím že berou verze ai 8 a 10,ale který z mnoha formátů ve kterém umožňuje ukládání Inkscape je ten pravý.Píšou mi toto

    BitmapsBitmap images are not permittedplease see the forum.

    Please use „Illustrations/Clip Art“ as one of your category choices on vectors. Thanks.

    Odpovědět
  66. Petr Václavek
    12. 4. 2010

    Inkscape nepoužívám, nicméně první hláška (bitmaps) znamená, že máte v EPS bitmapu (ta se vytváří zejména pokud používáte nějaké efekty (fade, shadow, blur) nebo průsvitnost.

    Druhá hláška se týká zvolené kategorie – u vektorů musí být jedna z použitých kategorií Illustrations/Clip Art a druhá buď abstract nebo background.

    Odpovědět
  67. Petr
    13. 4. 2010

    Přátelé, dávejte si pozor na byť jen sebemenší napodobeniny ilustrací svých kolegů. Kvůli nedopatření jsem přišel nedávno o celé portfolio 1000 ilustrací a 300 dolarový výdělek. Nikdo ze SS se se mnou nebavil a Anthony, se kterým jsem si často dopisoval zbaběle ztáhnul krovky. Je to od nich pěkná levárna, když jim ilustrátoři vydělávají nemalé peníze a pak se k nim otočí takovýmto způsobem zády. Šlo o některé ilustrace z webu, náhodně postahované, překreslené a doladěné tak, aby šlo o vlastní dílo. Možná autor některé ilustrace poznal, dal žalobu a pak to šlo ráz na ráz. Výsledkem bylo ukončení spolupráce. Proto nedělejte napodobeniny. SS se napodobeninami jen hemží. Navíc je podezřívám, že ukončili spolupráci záměrně koncem měsíce, aby schrábli veškerý výdělek. Nyní se věnuji konkurenčním fotobankám, lidem na SS nedůvěřuji a ani nemám potřebu zkoušet to znova. Naopak u některých ilustrací jsem potvdil smluvní exkluzivitu u jiných fotobank. Proto berte na vědomí toto varování, A’t se něco podobného nepřihodí u SS i Vám. Petr

    Odpovědět
  68. vlado
    13. 4. 2010

    to Petr Nečas (66): v Inkscape nesmieš používať prechody – Inkscape z nich robí bohužiaľ bitmapy

    Odpovědět
  69. mate
    15. 4. 2010

    Petr → tak akože ak prekresluješ cuzie práce, nemôžeš sa diviť, že sa takto zachovali. Jedna vec je inšpirácia a druhá porušovanie autorských práv. A keď ťa niekto bonzne, tak ani nemajú na výber…

    Odpovědět
  70. Johny Drake
    15. 4. 2010

    [70]
    Asi jde hodně o ten přístup, který bývá od SS v podobných případech dost nekompromisní. Nechápu, proč prostě SS nestačí vymazat konkrétní illustraci a připadně to nějak sankcovat na výdělku.

    Odpovědět
  71. mate
    15. 4. 2010

    Johny → No neviem, ako presne je to so zákonmi v tomto smere v USA, ale je imho docela možné, že zodpovednosť za predávaný obsah nesú oni (aspoň z časti) a tým pádom je pre nich riziko nechať tam niekoho, kto má tendencie vedome porušovať pravidlá. Zvlášť, keď nemôžu vedieť, či aj ďalšie práce nie sú obšlahnuté.

    Petr → btw, len tak pre zaujímavosť, ako dlho si na SS uploadoval?

    Odpovědět
  72. Petr Václavek
    15. 4. 2010

    Jojo moje řeč a opakuji to zde na blogu pořád a pořád – nepoužívejte nic, co jste si sami nenamalovali nebo nevyfotili. Nevyplatí se vám to. A takových případů, kteří to udělali z neznalosti, případně se jen domnívali, že to v tom množství nemůže nikdo zjistit znám již několik.

    Takže ještě jednou:

    • nepoužívejte cizí předlohy pro své vektorové ilustrace
    • nepoužívejte cizí vektorové elementy a brushe pro své koláže

    Jinak dopadnete tak, jako Petr viz komentář [68] a další.

    Odpovědět
  73. vlado
    16. 4. 2010

    stiahnuť cudzie ilustrácie z webu, preklesľovať ich a vydávať ich potom už za vlastné dielo, to je veru silná káva

    Odpovědět
  74. Petr
    16. 4. 2010

    Aby bylo jasno. Nestahoval jsem ilustrace z webu. Pouze jsem nasel lowresove obrazky, Ty jsem pozmenil, upravil, dodal sve napisy, pozadi a poslal. To jen pro vysvetleni. Slo tedy o moje dilo se vsim vsudy. Pouze inspirace, byt mohla byt podobna byla z obrazku na vyhledavacich, kde jich je spousta. Takovych ilustraci najdete na SS miliony. Proto se ptam – KDE JE HRANICE MEZI VLASTNIM DILEM A KOPII, KDO JI URCI? Schvalovac na SS? Pravnik? Autor, co se mu zda dilo obdobne? Mate nekdo odpoved?

    Diky

    Odpovědět
  75. Petr
    16. 4. 2010

    [72] mate
    uploadoval jsem kolem 1/2 roku – intenzivniho kresleni. Nebyly tam ilustrace pouze z inspirovanych lowresu, ale i moje dila. Na SS schvalovali jak o zivot.

    Berte to jen jako varovani, kreslim dal na jinych fotobankach, a toto je pro me neprijemna zkusenost se striktnim ukoncenim spoluprace od SS.

    Hodne zdaru vsem

    Odpovědět
  76. vlado
    16. 4. 2010

    to Petr: je úplne jedno ,či si to stiahol z ilustrácií alebo z „lowres“. Tak či onak, vždy ide o cudzie dielo, či je to low resolution, či high resolution ,či priamo vektor. V živote by som si nedovolil stiahnuť cudzie dielo, prekresliť ho – upraviť a vydávať za svoje. Kľudne sa môže stať, že tak, ako to urobili na Shutterstocku, ti môžu urobiť aj na všetkých ostatných fotobankách, kam to uploaduješ. Takže zatiaľ je to iba Shutterstock, no zajtra či o rok to môžu urobiť aj ostatné fotobanky, ak pôvodní autori spoznajú veľkú časť zo svojich výtvorov.

    Odpovědět
  77. Petr
    19. 4. 2010

    [77] Jo, souhlasim s tebou. Jenom – psal jsem to sem jako ponauceni pro ostatni, kdybych potreboval poucovat napisu dotaz, zda me nekdo muze poucit jak to chodi. Pak se muze Vlado rozepsat do aleluja:) Muj dotaz znel: KDE JE HRANICE MEZI VLASTNIM DILEM A KOPII, KDO JI URCI? Pokud existuje odpoved, diky za odpovedi. Znam miliony prekreslenych ilustraci a neni to jen o inspiraci. At si kazdy sahne do svedomi…

    Odpovědět
  78. Zdenek
    20. 4. 2010

    [78]
    Podle mě to je na posouzení toho, kdo schvaluje ilustrace. Ten nese odpovědnost za to co dává online do prodeje. On od tebe vlastně kupuje službu. A pokud je to pozměněný originál, tak záleží na tom jestli dotyčný autor pozná podle nějakých prvků, že to kreslil on. Máš pravdu v tom, že plagiáty se to jen hemží a je otázkou času, kdy SS zpřísní pravidla a dají si větší práci se schvalovacími procesy (a ne do 24 hodin). Já posílám každý den kolem 15 ilustrací a vesměs vše projde v pohodě. Že to v současné době je tak, že ukončí spolupráci? Taková jsou pravidla – dost často se odkazují na jejich paragrafy, které jsou jednostranné. Nám nezbývá jen doufat, že zpřísní schvalování a oddělí se tak zrno od plev. To, že se to snaží udělat způsobem (schválení, risk že to není plagiát, ukončení spolupráce, odebrání výdělku) také není úplně zákonné, že? Přinejmenším je to NEFÉR – jako všechno americké:)

    Odpovědět
  79. Petr
    20. 4. 2010

    to Zdenek

    Tak to vidim i ja. Pokud kreslis a vydelavas jim, ses nejlepsi kamo.
    Jakmile se objevi mensi problem, hodi te pres palubu. Co se tyka zprisneni schvalovani – netusim, zda by to resilo problem s napodobeninami. Staci jeden moula, co se ozve a stejne to hodi vse na tebe. A jeste ti sbalej zisk (defacto kradez od nich). A legalni? Na vsechny by mel tedy platit stejny metr. Jeden priklad z autoprumyslu: Vykrojena svetla u Bavoraku a kradena kopie vykrojenych svetel u Superba (a dalsich). Neni to totez?… Diky za odpovedi na otazku KDE JE HRANICE MEZI VLASTNIM DILEM A KOPII, KDO JI URCI?

    Odpovědět
  80. Miró
    19. 5. 2010

    Zdravim, tak jsem se dnes pres tebe registroval ;o) …

    Odpovědět
  81. Marus
    9. 8. 2010

    Tak jsem se před třemi týdny registrovala. Registrace proběhla v pořádku, nejspíš si ani nevšimli, že jsem udělala překlep ve svém příjmení…asi to s pasem moc neporovnávali.
    Teď mám nahraných 36 vektorových obrázků, 28 downloadů (8,63 dolarů)­..takže zatím nic moc, ale prodeje se postupně zvyšují, tak se to snad časem zlepší.
    Děkuji za všechny návody a rady tady na webu! 🙂

    Odpovědět
  82. pekelnik
    8. 9. 2010

    Zdravím, zaujímam sa o ten Moneybookers. Funguje bez problémov? Totiž, používam PayPal, v poslednej dobe dobe som počul o dosť prípadoch, kedy PP doslova buzerujú s overovaním totožnosti, zmrazujú účty (na ktorých sú peniaze), atd… A rád by som sa tomuto vyhol.

    Odpovědět
  83. Petr Václavek
    9. 9. 2010

    Zdravím,
    používám Moneybookers už pár let a zatím žádný problém. Ani jsem neslyšel, že be někomu zmrazili účet. Na převod peněz z fotobank je ideální, ovšem horší je jeho použití u nákupů – moc webů (natožpak českých) jej nenabízí.

    Odpovědět
  84. Vladimir
    9. 9. 2010

    Dobrý den zajímalo by me pod jakou licenccí se na shutterstocku prodavaji vektorove obrazky, zda-li je mohu znovu prodavat na jinych fotobankach a jestli je mozno tyto license zmenit podobne jako na dreamstime.

    Děkuji.

    PS: máte moc pekny web 🙂

    Odpovědět
  85. Petr Václavek
    9. 9. 2010

    Zdravím,
    na Shutterstocku se prodávají fotky i vektory pod licenci Royality Free, není tam žádná exkluzivita, takže své výtvory, které nabízíte na Shutterstocku můžete prodávát i na ostatních fotobankách a webech.

    Osobně doporučuji zejména Dreamstime a Fotolii.

    Odpovědět
  86. Hanka
    22. 9. 2010

    Hezký den, dnes jsem se přes Vás registrovala a prosím o pomoc :). Při popisu obrázků… co znamená Editorial? Díky moc

    Odpovědět
  87. Petr Václavek
    24. 9. 2010

    Editorial znamená zpravodajské foto – například když vyfotíte teroristické útoky, požár nebo nějakou celebritu.

    Odpovědět
  88. Vladimir
    25. 9. 2010

    Tak jsem dnes odesílal svých 10 vektorů na ss.. asi se tam někdo špatně vyspal.. protože mi zamítli právě 4 z uplně nelogických důvodů 🙂 chtěl jsem se zeptat jestli je to normální že se mi všechny vektory označili jako rejected (not approved) ale jen u těch 4 je napsaný i důvod.. jestli jsou tedy špatně jen ty 4..?

    Odpovědět
  89. pekelnik
    26. 9. 2010

    89 – Musí ich prejsť 7. ak nie, vrátia všetky.

    Odpovědět
  90. Vladimir
    27. 9. 2010

    a myslíte že stačí jen nahradit ty 4 co jsou špatně a zbytek poslat z těch starých nebo bude lepší poslat celou novou várku..? v emailu co mi napsala psali že doporučují poslat všechny nové tak nevím 🙂

    Odpovědět
  91. pekelnik
    27. 9. 2010

    No ja som tiež prešiel na 2. pokus a spravil som to tak – tie čo sa im nezdali som prerobil a ostatné som poslal tak ako boli.

    Odpovědět
  92. pekelnik
    28. 9. 2010

    Zdravím, chcem sa ešte opýtať k tomu moneybookers. Založil som si účet, ale na mail, na ktorom mám aj paypal. Na SS sa vyberá medzi paypalom a moneybookers podla mailu :-)čo mi jaksi nedošlo, tak som na moneybookers pridal ešte ďalší mail. Cez ten sa to snáď bude dať poslať zo SS… Ale, dal som si na tom moneybookers overiť adresu, a tak nejak mi nič nechodí, mali by poslať list… Chcem sa opýtať, s účtom v tomto stave, dajú sa poslať peniaze zo SS na moneybookers a odtiaľ na môj bankový účet, ktorý mám na MB nastavený(ale niak overený)?

    Odpovědět
  93. Kala
    31. 10. 2010

    Dobrý den,

    měla bych několik otázek ohledně SS:
    1. Co znamená „on demand download“ a „enhanced downloads“?
    2. Kde je možné najít statistiku ohledně prodaných obrázků – který konkrétně se prodal, kolikrát byl zhlédnut atp. (ne celkový prodej)?
    3. Co může být důvodem, že s identickým portfoliem a keywords se za stejný čas na SS prodalo téměř 100 obrázků a na DT jen jeden?

    Mockrát děkuji za odpovědi.

    Odpovědět
  94. Petr Václavek
    31. 10. 2010

    1. On demand – to je dražší předplatné – kupující zaplatí 49$ a za to si kdykoliv během roku může stáhnout 5 fotek (případně více dolarů a více fotek)

    Enhanced download / licence je prodej fotky, kdy kupujícící si zároveň kupuje lepší práva na použití fotografie – může ji například tisknout na trika (hrnky, plakáty) a ty prodávat – v podstatě tu fotografii přeprodává. Proto je i ta odměna mnohonásobně vyšší.

    2. statistiky jsou pod záložkou STATS – naleznete tam prodeje pro každý den (po kliknutí na datum). Počet shlédnutí není nikde dostupný.

    3. Fotobanky se liší – každá má jinou klientelu, marketing, úspěšnost, historii a návštěvnost. Co k tomu dodat?

    Odpovědět
  95. Peta
    1. 11. 2010

    Dobrý den Petře, chtěl bych se zeptat, zda existuje nějaká možnost se na SS zaregistrovat opakovaně, pokud mě vypověděli spolupráci na základě porušení autor. práv? Došlo k nedorozumění s jedním obrázkem, který jsem překreslil a doupravil. Autor se pravděpodobně ozval a dál nikdo ze SS nereaguje. Můj měsíční výdělek kolem 350 dolarů si ponechali a portfolio 1500 ilustrací mi uzavřeli. Zdá se mě to trochu kruté. Vím, že jste měl podobný problém… Díky moc

    Odpovědět
  96. zahrobnik
    1. 11. 2010

    Peta – zabudni. SS sú týmto známi. Pokiaľ si porušil autorské práva, nebudú sa s tebou baviť (a imho, nie je sa im ani moc čo diviť). Jediná tvoja šanca je registrovať sa cez doklady niekoho iného, niekoho z rodiny napr. Ale potom pozor na dane, mal by to asi daniť ten dotyčný…

    Ak si myslíš že si v nepráve (lol), skús im napísať z inej mailovej adresy a vysvetliť im problém z tvojho pohľadu, ale ako hovorím, nemáš šancu, ak si prekresľoval cudziu prácu.

    Petrov problém bola chyba SS, to je niečo iné.

    Odpovědět
  97. Petr Václavek
    1. 11. 2010

    [97] U mě to nebyla chyba na straně Shutterstocku – byla to spíše moje nevědomé pochybení.

    Jediné, co pomáhá je bombardovat emaily – napsal jsem tenkrát na všechny Shutterstockové emaily, co jsem našel, ale hlavně jsem psal na největší fórum o fotobankách http://www.mi­crostockgroup­.com a snad díky tomu se mi poté ozvali a začalo se to řešit, protože návštěvníci fóra se začali také ptát a trochu to rozmazávat. Však se mrkněte na tento příspěvek Jak mi zablokovali účet na Shutterstocku, najdete z něj i odkazy do toho fóra:

    Nevím o co přesně šlo u vás, takže nemohu posoudit míru provinění.

    Odpovědět
  98. Vladimír
    19. 11. 2010

    Zdravím chtěl bych se zeptat někoho kdo má větší skušenost s ss fotobankou.. Odmítli mi sérii abstraktnich vektorů s důvodem že už jich mají na síti mnoho a momentálně je nepotřebují.. má cenu nahrávat tyto vektory znova? třeba i vícekrát? nebudou to brát jako nějaký spam? .. díky moc za odpověď 🙂

    Odpovědět
  99. Petr Václavek
    22. 11. 2010

    Zdravím, cenu to má, zkusil bych jednou dvakrát, nejlépe namíchat mezi další vektory. Já to tak běžně dělám a docela to berou.

    Odpovědět
  100. re 79
    4. 12. 2010

    „Přinejmenším je to NEFÉR – jako všechno americké:)“

    co teprv, kdyby to bylo nefer jako vsechno komunisticke, cinske, ruske, to by ses posral. tedy pokud bys nebyl kapo, coz asi ano…

    Odpovědět
  101. Renka
    5. 2. 2011

    Prosím poraďte mi. Neviem nájsť na Shutterstocku zmluvu,ktorú podpisujú modely na vkladaných fotkách.

    Odpovědět
  102. Johny Drake
    6. 2. 2011

    [102]
    Tady to je:
    http://submit­.shutterstock­.com/legal.mhtml

    Pokud nejde jen o shutterstock tak se poohledněte tady:
    http://www.ar­curs.com/…odel-release

    Odpovědět
  103. alena h.
    4. 3. 2011

    Zdravím, ráda bych se zeptala – jsem ´Shutterstock-začátečník´ (teprve dnes mi schválili prvních 10 obrázků);
    Shutterstock mi v mailu oznámil, že obrázky jsou schváleny a můj účet je aktivní, ale (přesto, že ve statistice všech 10 schválených obrázků vidím) v mé Galerii vidím jen jeden obrázek. Je to ok? Nemáte s tím zkušenost? Jde o nějaké standardní prodlení? Mám ještě chvíli počkat? Nebo – neměly by se všechny schválené obrázky v galerii objevit hned? Díky, a.

    Odpovědět
  104. JohnyDrake
    4. 3. 2011

    Tak den dva bych jim dal a když se to nezmění, tak kontaktujte support.
    http://submit­.shutterstock­.com/contact.mhtml

    Odpovědět
  105. alena h.
    5. 3. 2011

    diky za odpoved,
    uz je to ok .. support mi odpovedel, ze SS momentalne resi nejaky problem se zobrazovanim, ale ted uz to vypada, ze se to asi uz podarilo vyresit ..
    diky

    Odpovědět
  106. Andrea
    8. 6. 2011

    Dobrý den, chci Vám poděkovat za skvělý blog a výborné rady. Přes Vaše stránky jsem se dozvěděla o mikrofotobankách. Hlavně díky Vašim radám mě přijali na Shutterstock na první pokus (ilustrace, 8 z deseti, zaregistrovala jsem se přes Váš odkaz, jako ID stačil řidičák), v sobotu večer schválení prvních obrázků asi za dvě hodiny od uploadu, dnes je středa a už mám pět prodejů, taže docela fofr. Ještě jednou dík a ať se Vám daří.

    Odpovědět
  107. Petr Václavek
    8. 6. 2011

    Andreo,
    díky za zmínku, jsem rád, že tyto stránky pomohly dalšímu grafikovi. Rád čtu o úspěších dalších fotobankových začátečníků. Alespoň vím, že je to stále dobrá příležitost pro ty, co se nebojí to zkusit.

    Odpovědět
  108. mayka
    7. 8. 2011

    zdravim,
    tak ja som sa do SS dostala na druhy krat, no ide mi este o to ze tie prve neschvalene grafiky stale „visia“ v statuse neschvalenych prac, hoc pisu ze sa autimaticky maju vymazat do 7 dni..no je to uz ovela viac ako 7 dni a stale je to tam, ked som to chcela odstranit ja, tak citam ze sa to takto nema robit? Ide mi o to zeby som chcela skusit poslat tie povodne zamietnute grafiky este raz…co s tym? alebo poslat to aj napriek tomu ze su v statuse uz zamietnutych??? vdakaaaa za odpoved

    Odpovědět
  109. Petr Václavek
    7. 8. 2011

    Zdravím,
    toho si nemusíte všímat, ty záznamy o nepřijatých fotografiích tam myslím zůstanou navždy, pouze ta miniatura obrázku časem zmizí.

    Původně zamítnuté fotky klidně zkuste znovu poslat.

    Odpovědět
  110. mayka
    4. 9. 2011

    dobry den,
    znova si dovolim mat otazku :-)1 grafiku ktoru mi schvalili vcera neviem najst v galerii – neviem ci kontaktovat SS alebo este pockam, ci hadam to tam „naskoci“? vdaka za odpoved
    Lenka

    Odpovědět
  111. Jonny Drake
    4. 9. 2011

    [111] Tak tři dny bych počkla a pokud se neobjeví tak kantaktujte support http://www.shut­terstock.com/con­tactus.mhtml

    Odpovědět
  112. mayka
    15. 9. 2011

    zdravim,
    znova sa mi objavil problemik, na SS po nahradi vektorov sa mi objavila hlaska o chybe servera..no ako pozeram vsetky obrazky su v Pending statuse, ale ani po tyzdni mi od SS neprisla odpoved o (ne)schvaleni­..navyse u jednej grafiky sa mi neobjavuje ikonka nahladu..myslite ze by som mala kontaktovat ss alebo este cakat?
    dakujem
    Lenka

    Odpovědět
  113. mayka
    19. 9. 2011

    Ahojte – na dotaz vyssie netreba odpovedat uz-je to vyriesene..
    No mam otazku, keby som chcela poslat prefotene dielo kreslene pastelkami, predpokladam spravne ze budem musiet prilozit ten Property release??
    vdaka

    Odpovědět
  114. Zdena
    7. 10. 2011

    Zdravím fotobankéři, 🙂

    prosím, k čemu přesně slouží „Catalog Manager“ v Shutterstock? Teprve nyní jsem zaregistrovala informaci apelující k vytvoření CM na hlavní straně fotobanky.

    Děkuji za osvětu,
    Z.

    Odpovědět
  115. Petr Václavek
    7. 10. 2011

    Zdravím,
    Catalog manager je nástroj podobný lightboxu – můžete si vytvořit kolekce svých vlastních obrázků a poslat na ně někomu odkaz.

    Další možnost je, že můžete u těchto kolekcí sledovat počet prodejů a celkový výdělek. Takže když si například uděláte kolekce z jednotlivých focení, tak pak můžete porovnávat, která kolekce (a tedy které focení) vydělalo více peněz.

    Odpovědět
  116. Lukas
    19. 1. 2012

    Zdravím, jsem na Shutterstocku pár dní, vzali mi fotky, ale chci se zeptat, zdali jde editovat jejich popis, nemůžu na to přijít…díky

    Odpovědět
  117. JonnyDrake
    20. 1. 2012

    [117]
    Záložka stats, možnost „status of submitted photos“ Do okýnka „Edit Photo ID“ vložit ID fotky a je to.

    Odpovědět
  118. Mia
    29. 6. 2012

    Mám dotaz na programy na odstranění šumu, který je nejlepší a freeware? Máte někde třeba jejich přehled a srovnání? Díky

    Odpovědět
  119. Denisa
    5. 7. 2012

    Ahoj, chcela by som sa opýtať na paypal účet. Na prijímanie platieb zo Shutterstocku stačí mať Personal Account alebo je potrebný Premium ?
    Ďakujem

    Odpovědět
  120. Petr Vaclavek
    5. 7. 2012

    Deniso, stačí Personal Account.

    Odpovědět
  121. Alena
    26. 7. 2012

    Dobrý den,
    ráda bych do ilustrací využila rendrované scény, které jsou ve formátu jpg (v podstatě se to asi týká všech bitmapových souborů). Pokud je chci v ilustraci využít, je nutné je prohnat nástrojem live trace? Tento nástroj sice vytvoří vektory, ale také poměrně nehezky nafoukne velikost výsledného eps souboru.
    Děkuji

    Odpovědět
  122. Petr Václavek
    26. 7. 2012

    Aleno,
    to záleží co chcete na konci mít – pokud vektorovou ilustraci v eps formátu, tak musíte použít Live Trace – vektorová ilustrace nesmí obsahovat žádné bitmapy.

    pokud chcete mít jako výsledek bitmapovou ilustraci (klidně i vytvořenou v Illustratoru) – tedy formát JPG, tak Live Trace používat nemusíte.

    Odpovědět
  123. Tamara
    4. 10. 2012

    Dobrý den fotobankéři, 🙂

    dnes mi došel e-mail z moneybookers.com, kde uvádí, že můj účet byl změněn na obchodní. Po prozkoumání ceníku jsem se celkem (malinko 🙂 ) zděsila.
    Potkalo někoho to samé? Nebo si necháte posílat šeky? 🙂

    T.

    Odpovědět
  124. Petr Václavek
    5. 10. 2012

    A uvedli nějaký důvod? Pokud ten Moneybookers nerozchodíte (nemá cenu tam mít obchodí účet), tak můžete zkusit PayPal a nebo šeky (ani s jedním nejsou žádné problémy).

    Odpovědět
  125. mirula
    8. 10. 2012

    Pekný deň prajem,
    stala sa mi taká vec, schválili mi ilustráciu na shutterstocku a dvoch ďalších fotobankách ale ja som zistila že sú chybné eps súbory/ chýba mi v nich časť grafiky aj keď mi ju pri ukladaní zobrazovalo/. je možné ich vymazať, ilustrácie opraviť a znova dať na posúdenie? Aj keď ich už raz posúdili ako dobré.

    Odpovědět
  126. Martin
    11. 10. 2012

    Dobrý den,
    podařilo se probojovat na Shutterstock, ale jsem mírně zmaten z kategorií u ilustrací a vectorů. U infa kategorií mají něco ve smyslu u ilustrace a vektorů může být jenom pozadí/textura a abstrakt, ale ve zprávě někdy z loňského roku je informace, že si mohu vybrat dvě kategorie, které obrázek vystihují. Jak je to tedy? Předem díky za odpověď

    Odpovědět
  127. Petr Václavek
    11. 10. 2012

    Mirulo, ano je to možné. Možná bych zkusil nejprve nahrát opravenou verzi a teprve poté smazat tu starou (protože by se mohlo stát, že novou zamítnou)

    Martine, gratuluji k Shutterstocku. A pamatujete si to dobře – už pár měsíců můžete u vektorů vybírat jakékoliv kategorie, není to omezeno.

    Odpovědět
  128. Tamara
    28. 10. 2012

    [125]
    Jejich zdůvodnění bylo, že můj účet je dle jejich podmínek účtem komerčním.
    Poté jsem se pokusila v emailu vysvětlit, že účet používám pouze k výplatě peněžních prostředků z fotobanek a že tento proces se spíše podobá výplatě mzdy. Poukázala se také na fakt, že já sama si volím, že mi budou peníze posílat touto cestu a pokud bude nadále můj účet označen jako obchodní, tak svůj účet zruším.
    Odpověď ale byla celkem strohá. Můj účet je dle jejich podmínek obchodní, jelikož mi na něj fotobanky posílají autorské honoráře.
    Účet na moneybookers jsem ještě ten den zrušila a přešla na paypal.

    Děkuji za Vaši rychlou odpověď, ať se daří… 🙂

    Odpovědět
  129. Petr
    6. 11. 2012

    Ahoj Petře a všichni!
    Měl bych otázku. Jsem na Shutterstocku asi dva měsíce a dosáhl jsem na minimum pro výplatu.
    Založil jsem si PAYPAL účet pro výplatu ALE…

    Pro přihlášení do PAYPALU používám mail A.
    Když se podívám do profilu PAYPALU mám tam ověřený a registrovaný mail B (primární)- byl použit při ověření.
    Na Shutterstocku mám pro výplatu nastavený PAYPAL a mail B.
    Myslíte, že je to tak správně a dočkám se peněz.
    Ten mail A mám na PAYPALU taky je uveden jako druhý, ale nejde ověřit a status má neověřený.
    Díky moc za odpověď a za vaši skvělou práci a info o FOTOBANKÁCH !!!

    Odpovědět
  130. Petr Václavek
    6. 11. 2012

    Petře, na vašem místě bych se zeptal raději na podpoře PayPalu. Jistota je jistota 🙂

    Odpovědět
  131. Petr
    7. 11. 2012

    Díky za rychlou odezvu!
    Už jsem napsal na PayPal tak uvidím snad nepříjdu o svoji první foto-výplatu 🙁

    Odpovědět
  132. Klára
    3. 12. 2012

    V portfoliu 15 ilustrací a za 5 dní 5 prodejů? Nádhera! Na Shutterstocku to tedy opravdu žije :). MOC bych Vám chtěla poděkovat, asi za všechny, kteří s fotobankami začínáme. Za trpělivost, rady a předané zkušenosti. Co bychom si bez Vás počali! 🙂 Mějte se pořád krásně, Klára

    Odpovědět
  133. Petr Václavek
    3. 12. 2012

    Wau, tak to gratuluji a držím palce ať se daří i nadále.

    Odpovědět
  134. Lenka
    8. 1. 2013

    Právě jsem se přihlásila na Shutterstock a nabídlo mi to českou verzi stránek. Příjemná novinka 🙂

    Odpovědět
  135. Vašek
    23. 3. 2013

    zdravím, (chválím skvělé stránky) a mám jeden dotaz 🙂 – na shutterstocku už mám třetí týden obrázky na schválení – normálně to trvá do týdne. máte s tím nějakou zkušenost? děkuji za odpověď

    Odpovědět
  136. Petr Václavek
    24. 3. 2013

    Vašku, poslední dobou je to bohužel normální 🙁

    Odpovědět
  137. Honza
    1. 7. 2013

    Ahoj,
    na Shutterstocku mi schválili mých prvních deset obrázků a několik dalších jsem nahrál. Chtěl bych se zeptat jestli moje portfolio bude obsahovat také těch 10 prvních schválených obrázků a za jak dlouho po schválení se dostanou obrázky do prodeje 🙂 ?
    Díky za odpověď 😉

    Odpovědět
  138. Petr Václavek
    1. 7. 2013

    Honzo, tvé portfolio bude obsahovat ty schválené obrázky, není potřeba je znovu nahrávat, objeví se tam během několika hodin, maximalně tak do 2–3 dnů.

    Odpovědět
  139. Markéta
    2. 7. 2013

    Dobrý den, Petře,
    mohu se na Vás obrátit s prosbou o konzultaci ohledně zamítnutých fotek pro registraci na Shutterstock? Dala jsem si s registrací docela hodně práce a vzali mi pouze jeden snímek 🙁 Nemohla bych Vám fotky ukázat,aby jste mi poradil,co na nich bylo špatně?Je to pro mne velmi důležité,moc bych Vám byla vděčná za radu.Důvody odmítnutí jsou následující: Poor framing, cropping, and/or overall image composition,Poor or uneven lighting, shadows, or exposure issue. White balance may be incorrect. Neumím příliš anglicky a nevím co si mám pod tím konkrétně představit. Moc Vám děkuji Markéta

    Odpovědět
  140. Petr Václavek
    2. 7. 2013

    Markéto, napište tento dotaz (včetně oněch fotek, nebo odkazu na ně) přímo na fórum o fotobankách do sekce Posouzení fotek a ilustrací pro fotobanky kde vám kromě mě odpoví i další fotobankéři.

    Odpovědět
  141. Radek
    27. 9. 2013

    Dobrý den,

    dostal jsem se na Shutterstock a rovnou jsem tam nahrál asi 40 fotek. Po jejich kontrole se mi na úvodní stránce Shutterstock v sekci „Content Overview“ (vedle mapy světa) pod „Active Images“ objevilo 13 fotek, ale když se podívám sem: „Portfolio > Approval Status > Approved Photos“ tak tam mám schváleno fotek 27. Dost mě to mate, nemělo by tedy i v sekci „Active images“ být 27 fotek? Díky za radu.

    Odpovědět
  142. Petr Václavek
    27. 9. 2013

    Radku,
    občas to chvíli trvá, než se tam ty fotky přesunou. Ale pokud by to trvalo déle než den, tak napište na Shutterstock fórum – občas jim to tam tak zlobí. Je tam na to speciální vlákno pro chybějící obrázky.

    Odpovědět
  143. Radek
    27. 9. 2013

    Díky za odpověď. Koukám, že tam s tím mají docela problémy, to bych u tak velké společnosti nečekal. Ještě taková blbá otázečka. Kde se na té diskuzi vkládá do vlákna nový příspěvek? Jsem asi blbej ale nevidím tam žádné tlačítko 🙂 Když dám „New Topic“ tak mi to založí úplně novou diskuzi a v tom vlákně se to nezobrazí. Díky.

    Odpovědět
  144. Petr Václavek
    27. 9. 2013

    Radku, hned vedle je tlačítko POST REPLY

    Odpovědět
  145. Radek
    27. 9. 2013

    Díky moc Petře. Myslíte, že mi to opraví? To by pak snad ani nemělo cenu tam něco posílat když mi tam polovinu nenahrajou. Nemám z toho zrovna dobrý pocit…

    Odpovědět
  146. Petr Václavek
    30. 9. 2013

    Radku, opraví – pokud o tom napíšete na to fórum, tak určitě. Mě se to stává tak jednou za pár měsíců. Snad už to brzy nějak poladí.

    Věřím, že jsi z toho trochu rozčarován, ale upřímně, i kdyby tam půlku schválených obrázků nenahráli, tak se to stále vyplatí mnohem více, než všechny ostatní fotobanky dohromady.

    Odpovědět
  147. Radek
    5. 11. 2013

    Ahoj Petře,

    tak už jsem šestým týdnem na Shutterstocku a kupodivu i prodávám 🙂 Začínám věřit, že když se tomu člověk věnuje naplno a pravidelně uploaduje, tak za čas mu to může začít slušně vynášet. Musím Vám poděkovat za váš web, který mě donutil to zkusit a vyplatilo se 🙂 Mám ještě dotaz ohledně Shutterstocku. Co jsou a k čemu slouží ty „Sety“? A ještě co je přesně ta sekce „Public Information Status“ na hlavní stránce?

    Díky za odpověď.

    Odpovědět
  148. Petr Václavek
    5. 11. 2013

    Radku, sety jsou prostě složky obrázků, které můžete připravit a návštěvníci je pak vidí na vašem profilu – teoreticky by to mohlo zvednout prodejnost, ale praktické zkušenosti nemám.

    Public Information Status je jen ukazatel kolik veřejných informací o sobě máte vyplněno. Já to mám na 56% a upřímně nevím, jestli to nějak něco ovlivňuje.

    Doporučuji tam ale zadat minimálně kontakt (email, web) – občas se mi tak ozvou kupující s nějakou nabídkou práce (upravení ilustrace, žádosti o jinou ilustraci a podobně).

    Odpovědět
  149. Martin
    20. 3. 2014

    dobrý den když bych chtěl vydělavat peníze jen prodejem ilustrací tak si musím vyřídit živnostenský list? a vy ho máte? a jak je to s ročním zúčtováním daně? pošlou mě nejaký formulář který musím vyplnit a dodat kolik jsem si vydělal? diky

    Odpovědět
  150. Roman
    21. 2. 2015

    zdravim. chcel by som sa spytat, ci sa tam da zaregistrovat aj keby som prilozil na zaciatok nejake videa (nie tych 10 fotografii). dakujem

    Odpovědět
  151. Petr Václavek
    21. 2. 2015

    Hmm, těžko říct, zkuste tam dát místo fotek video a uvidíte.

    Odpovědět
  152. Jaroslav Noska
    1. 5. 2015

    Zdravím všechny.Jaké máte zkušenosti s videem na SS a dobou schválení.Už mi tam visej týden ke schváleni 🙂

    Odpovědět
  153. tina
    4. 5. 2015

    co se stane kdyz zkusim tam nahrat grafku delanou v adobe illustrator CS6 ? to mi tedy neschvali? musim mit novejsi verzi adobe?

    Odpovědět
  154. Petr Václavek
    4. 5. 2015

    Tino, na programu a jeho verzi nezáleží, já sám používám CS5.

    Odpovědět
  155. Jarda
    15. 9. 2015

    Dneska úžasný prodej.Ráno vypnu PC s výdělkem 15 dolarů a v 18 hodin otevřu a výdělek 150 dolarů 😀

    Odpovědět
  156. Veronika
    16. 4. 2016

    Teda obdivuji Vas co prodavate, mam tam zatim asi 31 fotek ale za 2 mesice zatim jen 1.75 USD. I tak jsem rada, ze jsem se tam vubec dostala. Ale nejak se mi zatim nedari.

    Odpovědět
  157. Vojta
    15. 8. 2016

    Ahoj Peťo, tvé články mi ohledně shutterstocku šíleně pomohly, zaregistrovat se mi podařilo napoprvé ale teď jsem trochu zmatený, mám nahraných 61 fotek, hned ze začátku se prodaly dvě a teď se dlouhou dobu nic neděje, nevíš v čem může být problém? Přikládám odkaz na moji galerii http://www.shut­terstock.com/g/pes­sak

    Odpovědět
  158. Petr Václavek
    15. 8. 2016

    Ahoj,
    díky za chválu na články!
    K tvému dotazu – máš moc pěkné snímky, ale mají jeden nedostatek – je jich málo. Uvědom si, jaká je na Shutterstocku konkurence – ty tam máš 61 fotek, ostatní tam mají dohromady 93 mil. obrázků a týdně jeden milión nových obrázků přibude. Pokud to tedy myslíš s fotobankami vážně, tak přidávej další fotky, protože pro smysluplné výdělky potřebuješ opravdu mnohem větší portfolio.

    Odpovědět
  159. Zdeněk
    18. 3. 2017

    Zajímavý článek, rozhodně mě zaujal a namotivoval. Za to děkuji.
    Měl bych však dotaz zda mohu na Shutterstock přidávat své „veledíla“ i když je mi teprve 17 let.
    A druhý dotaz, zda má cenu se pokoušet o přidávání fotografií, pokud nejlepší zařízení pro fotografie je můj smartphone Galaxy S7 (který má podle mě nejlepší foťák ze všech mobilů .. avšak stačí to ?). Nebo bych se měl držet mýt případných grafických schopností s vektory / bitmapovými kresbami ?
    Děkuji

    Odpovědět
  160. Petr Václavek
    18. 3. 2017

    Na některých fotobankách je nutné dodat kopii pasu / občanky, tam by to asi neprošlo, ale některé to nevyžadují. Bohužel už nevím, kde je doklad nutný a kde ne. Vyskoušejte, uvidíte.

    Fotky z mobilů fotobnaky přijímají už docela běžně. Ovšem pořád je hodně důležitá kvalita a námět. Takže ano, je to možné, ale výsledky ze zrcadlovky jsou přece jen někde jinde.

    Odpovědět
  161. Jana
    28. 12. 2019

    Ahoj, moc děkuji za tvé postřehy. I já jsem si dnes založila svůj účet přes tvůj odkaz. Pěkný den, Jana

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky