Peter Druska: CSS a XHTML – tvorba dokonalých webových stránek krok za krokem

Peter Druska: CSS a XHTML - tvorba dokonalých webových stránek krok za krokemV našich knihkupectvích se nabízí spousty knih, které zasvětí začátečníka do tajů výroby webových stránek – přesněji řečeno do tajů HTML a CSS. Tato recenze se bude věnovat právě jedné z nich.

Její podtitul zní „tvorba dokonalých webových stránek krok za krokem“ – a dovolte mi, abych tento podtitul uvedl na správnou míru – správněji by tam asi mělo být „skok za skokem“, neboť uspořádání knihy je opravdu prapodivné. Autor na začátku předvede a vysvětlí kostru XHTML dokumentu, vloží do ní nějaký obsah, který nerozebírá, pak vysvětlí základy stylů a vytvoří jednoduchý CSS layout, následuje trochu šílené použití PHP (!) pro vkládání obsahu do stránky, poté různé drobnosti alá SEO, validita, přístupnost. Další na řadu přichází layouty v CSS, pozicování a hle opět naprosté základy XHTML – tabulky, seznamy. Střih a je tu opět CSS a stylování stránek pro tisk. No uznejte sami, že to je pěkný galimatyáš.

Bohužel na knize je vidět že autorem není žádný velký profík – chyb, nepřesností a zbytečně komplikovaných konstrukcí je tam nepočítaně. Jen pár ukázek: JavaScripty nejsou skripty Java, odstavec <p> snad nikdy neměl atributy width, height, border, Google nepenalizuje weby, které obsahují více nadpisů první úrovně atd.

Verdikt je jasný – nedoporučuji. Myslím, že na našem trhu není o kvalitní knihy na toto téma od opravdových odborníků nouze.

Hodnocení: 2/10

Peter Druska: CSS a XHTML – tvorba dokonalých webových stránek krok za krokem. Grada Publishing a.s., 2006, 200 stran, 199 Kč, ISBN 80–247–1382–9

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

16 Komentářů


  1. 2. 1. 2007

    Když je ta kniha tak špatná, což nepochybně je, tak proč je Grada vůbec vydala? To už jim opravdu stačí těch pár jedinců (nebo ubožáků), kteří si ji koupí? Asi jdu poslat do nakladatelství nabídku, že napíšu knihu…

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    2. 1. 2007

    [1] Ono je to ještě komplikovanější – knihu nejen vydala, ale i přeložila ze slovenštiny (autor ji napsal slovensky).

    Myslím, že tato kniha není tak úplně chybou autora (každý jednou začíná a učí se) – mnohem větši botu udělala Grada, když autorovo dílo vydala – a pochybuji že před vydáním prošlo korekcí odbornníka.

    A zda se jim to vyplatí? Asi ano. Stačí vymyslet dobrý název, lákavou obálku a začátečníci si ji stejně koupí, protože tomu obsahu v knihkupectví, když knihou listují nerozumí (proto si přece takové knihy kupují – aby tomu rozuměli).

    Odpovědět
  3. Lukáš Havrlant
    2. 1. 2007

    [1] Já už jsem snad měl kdysi i rozepsaný email :-). Shlédl jsem ukázky a stačilo mi to…

    Odpovědět
  4. Milan Kryl
    2. 1. 2007

    Hmm tuším, že jsem už na nějaké stížnosti týkající se přesně tohoto autora (potažmo knihy) někde na internetu potkal. Možná to bylo dokonce i na linkuj.cz.

    Nicméně to jen potvrzuje můj negativní postoj na nakladatelství Grada jako celek. Jedinou knihou, kterou jsem od Grady neprohloupil bylo tuším Mistrovství v Delphi 4. Jinak mi každá kniha přijde spíš jako rychlá prezentace (občas nahodilá) popisovaných témat.

    Odpovědět
  5. Petr Václavek
    2. 1. 2007

    [4] No já vím o několika dobrých knihách od Grady – viz přehled recenzí a sloupeček s hodnocením.

    Odpovědět

  6. 2. 1. 2007

    PV: To máte pravdu. Když si ale kupuji knížku, tak si ji nejprve prolistuji a značná chotičnost, alespoň podle vašeho popisu, je přeci zřejmá na první pohled. Naposledy jsem si kupoval c sharp 2005 a .net 2.0 profesionálně od Zoneru (pardon za možný skomolený název) – tam je alespoň nějaká jistota kvalitní knihy a je celkem na přijatelné úrovni.

    Grada některé knihy nemá špatné, jen mi připadá divné, že to přeložila. Já autora neobviňuji, ale vždy by se měl snažit být každý k sobě kritický.

    Odpovědět
  7. Railbot
    2. 1. 2007

    odstavec snad nikdy neměl atributy width, height, border

    Dovolil bych si oponovat, že tyto vlastnosti samozřejmě má, jelikož je to blokový prvek.

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    2. 1. 2007

    [7] Mluvím o HTML a ne o CSS.

    Odpovědět
  9. Lukáš Havrlant
    2. 1. 2007

    Atribut border neměl odstavec nikdy, nicméně width a height byl podporován staršími verzemi Opery, alespoň co vím. Ve specifikaci se však žádný z těchto atributů nikdy nevyskytl.

    Odpovědět
  10. Lubos
    2. 1. 2007

    Nechápem, veď ten autor knihy myslím, že ani strednú školu nemal za sebou (vid. jeho blog), ked ju písal, to grada už fakt nemá odborných autorov so skúsenosťami ale dáva šancu amatérskym teenage ?

    Odpovědět
  11. Dero
    2. 1. 2007

    Za tuto recenzi jsem rád. Ukazuje skutečnou odbornost autora i lidem, kteří s ním dosud nepřišli do profesního kontaktu.

    10: Myslím, že není rozhodující, jestli měl či neměl za sebou střední školu.

    Odpovědět
  12. --==[FReeZ]==--
    10. 1. 2007

    Tak toto je tusim typicka ukazka knihy psane pouze pro zisk a ten, kdo neco podobneho koupi si pouze sam uskodi.

    Odpovědět
  13. Peter Druska
    23. 1. 2007

    Túto knihu by som si vživote nekúpil. Množstvo chýb, ktoré robia tú knihu nečitateľnou. Vôbec nerozumiem, prečo sa na to autor vôbec dal, veď absolútne nevie ani jednu stránku urobiť. Myslím, že nie len strednú [10], ale dokonca asi základnú školu autor nemal za sebou, keď začal písať knihu.

    Veď, pokiaľ viem, nikto podľa nej ešte neurobil ani jednú stránku. Vôbec nikto. Nechápem fakt tej postupnosti. Nechápem, ako môže na konci knihy vysvetľovať základy XHTML. Však to je šialenstvo.

    Bohajeho, a to si tej knihe dal AŽ dva body? 😀 Smiešny si. Dal by som jej –10/10, vole.

    Odpovědět
  14. kamila
    5. 12. 2008

    Petr Druska je jediným, kdo popsal nejlépe jak fungují CSS styly. Nahlédla jsem do několika jiných knih, a zkoušela podle nich tvořit web, a právě ty vysvětlují úplně zbytečně a zmatečně další dva nepoužívané css zápisy. např. kniha „HTML a CSS – jdi do toho“, kde autorka nemá ponětí, jak její příkládky jeden za druhým fungují, když podle nich má někdo tvořit web. Petr Druska nabízí polopatický a logický postup, který mi, jako začátečníkovi naprosto vyhovuje.

    Odpovědět
  15. Jára
    5. 3. 2009

    Kniha je naprostý brak, snažil jsem se podle ní tvořit a bylo to utrpení, spousta věcí vůbec nefunguje a jsou uvedeny naprosto zbytečně. V duchu jsem si říkal, že to nemůže být možné. Podíval jsem se na net, jestli náhodou někdo nemá podobné problémy a narazil jsem na tohle :))

    Odpovědět
  16. KINGPIN
    7. 4. 2009

    Díky bohu za net…. dostal jsem 10-ti vteřinové nutkání si tu „publikaci“ koupit… ve vteřině jedenácté jsem klikl na tuhle stránku a začal se o knihu zajímat víc… samo že nakonec jsem nekoupil 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky