Dan Cederholm: Webdesign s webovými standardy

Dan Cederholm: Webdesign s webovými standardyWebové stránky dnes vytváří kdejaký studentík ze základní školy (nebo už i mateřské?), ovšem výsledek tomu bohužel většinou odpovídá. Na první pohled můžou takové stránky vypadat skvěle, ale pokud se kouknete pod kapotu, zjistíte, že není všechno zlato co se třpytí a že tvůrce toho o standardech moc neví. Řeknete-li si, k čemu je dobré je dodržovat, pak vězte, že existuje několik pádných důvodů: SEO, přístupnost, rozšiřitelnost, kompatibilita a další. Chcete-li se dozvědět, jak vytvářet stránky v souladu se standardy, navštivte stránky w3c a nebo si přečtěte patřičnou literaturu – třeba právě tuto.

Recenzovaná publikace představuje praktickou kuchařku webových standardů – jejich patnáct kapitol představuje patnáct problémů, které autor řeší: výčty, nadpisy, tabulky, citace, formuláře, odkazy, styly pro tisk, css layouty, a další. Na začátku je popsán výchozí problém, poté následuje několik možností jeho řešení (povětšinou bohužel ne zrovna nejšťastněji) včetně vysvětlení, proč nejsou vhodná. Nakonec se ale vždy s autorem dopracujete ke správnému řešení založeném na standardech. A aby toho nebylo málo, je závěr doplněn sekci „něco navíc“, kde jsou uváděny další vylepšení za pomoci stylů, případně různá použití příkladu v praxi. Poslední – šestnáctá – kapitola obsahuje odkazy na zajímavé webové stránky a publikace.

Kniha je psána svěžím stylem, není moc ukecaná, místo dlouhých a nudných teoretických pasáží autor používá spoustu kódů a obrázků ukázek. Zmíněné zdrojové kódy jsou postupně rozšiřovány a vylepšovány. Bohužel v nich ale není vyznačeno, co se změnilo či přibylo a tak se trochu zhoršuje jejich přehlednost.

Celkově je to přínosná kniha a určitě si najde své čtenáře, zejména v řadách začínajících tvůrců webů. Ti zkušenější, kterým přístupnost a optimalizace není cizí, by měli mít všechny uvedené informace již dávno v malíku.

Hodnocení: 9/10

Dan Cederholm: Webdesign s webovými standardy. Zoner Press, 2004, 254 stran, 240 Kč, ISBN 80–86815–15–3

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

6 Komentářů

  1. Pavel Kout
    1. 9. 2005

    Tuto knížku mohu s klidným srdcem doporučit všem – jak začátečníkům, který ukáže co, jak a PROČ dělat lépe, tak zkušenějším na osvěžení paměti – čte se totiž opravdu velmi dobře. Jen nechápu Zoner, jak mohli v edičním plánu dopustit vydání této knihy zároveň s knihou Davidovou.

    Odpovědět
  2. Robert Němec
    1. 9. 2005

    U nás ji čtou povinně i kodéři. 🙂

    Odpovědět
  3. Ronnie
    1. 9. 2005

    Toto je velmi dobrá kniha, ukazuje CSS prakticky a neobsahuje jen často nudnou teorií, spolu s Pixyho knihou jsou to dvě nejlepší knihy o CSS

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    1. 9. 2005

    No mě se možná ještě trochu více líbil Mayer

    Odpovědět
  5. Mathias Kodlodot
    5. 1. 2006

    Ktereho z tech dvou Mayerů byste doporučili? Nechce se mi utrácet za obě knihy.

    Děkuju 🙂

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    5. 1. 2006

    No to je docela těžká otázka 😐 ale myslím, že ten první díl byl zaměřen trochu více na začátečníky, ale zase obsahoval více zajímavých postupů. Druhý díl byl trochu více pokročilý, myslím, že se tam více řešily problémy mezi roznými prohlížeči. Ale momentálně vařím z vody a své chabé paměti, neboť teď ty knihy nemám u sebe. Takže doporučuji zajít do knihkupectví a prolistovat.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky