Steve Krug: Web design Nenuťte uživatele přemýšlet

<txp:image id=„17“ />

Webové stránky můžete vytvářet v drahém profesionálním nástroji, ve freewarovém WYSIWYG editoru či klasicky v notepadu. O kvalitě výsledku ale nerozhoduje pouze kvalita použitého nástroje. Mnohem důležitější je, zda se autor zamyslel nad jejich použitelností. Velmi snadno lze totiž vytvořit na první pohled pěkně vypadající stránky, které obsahují důležité informace, ale celkově jsou nepoužitelné, protože jsou nepřehledné, přeplácané, ukecané, mají špatnou navigaci, uživatel nad nimi musí dlouho přemýšlet, než je pochopí… a právě o takových tématech je kniha Stevena Kruga.

Webové stránky můžete vytvářet v drahém profesionálním nástroji, ve freewarovém WYSIWYG editoru či klasicky v notepadu. O kvalitě výsledku ale nerozhoduje pouze kvalita použitého nástroje. Mnohem důležitější je, zda se autor zamyslel nad jejich použitelností. Velmi snadno lze totiž vytvořit na první pohled pěkně vypadající stránky, které obsahují důležité informace, ale celkově jsou nepoužitelné, protože jsou nepřehledné, přeplácané, ukecané, mají špatnou navigaci, uživatel nad nimi musí dlouho přemýšlet, než je pochopí… a právě o takových tématech je kniha Stevena Kruga.

Autor rozebírá na první pohled jednoduché věci – jak návštěvníci vidí vaše stránky, když se jim poprvé zobrazí v prohlížeči – jakým stylem si je prohlédnou. Upozorňuje na zdánlivě drobné problémy, které ve skutečnosti vedou k tomu, že se uživatelům stránky nelíbí a hlavně se snaží ukázat, jak tyto problémy vyřešit. Závěr knihy je věnován neméně zajímavé problematice – testování použitelnosti (dopodrobna popisuje různé způsoby, jejich nároky a výhody).

Celý text je psán velmi lehkou, čtivou formou a je doplněn názornými obrázky – ať už přímo ukázkami skutečných webů, na kterých můžete pozorovat jejich vylepšení, nebo vtipnými ilustračními malůvkami (veškeré obrázky jsou v barvě a kniha je tištěná na křídovém papíře).

Autorův základní zákon použitelnosti webu zní: „Nenuťte mě přemýšlet“. Ale nad textem této knihy byste se zamyslet rozhodně měli. Uvědomíte si, jak vidí, a hlavně používá vaše stránky běžný návštěvník, zamyslíte se nad jednotlivými popisovanými chybami a určitě některé z nich ve svých výtvorech naleznete – získáte tak šanci nedostatky opravit a ještě více zvýšit použitelnost stránek. Na základě uvedeného si myslím, že je tato publikace přínosná pro každého, kdo má co dočinění s tvorbou webových stránek a to na jakékoliv úrovni, ať už je to profesionál nebo začátečník tvořící svou první homepage (nebojte se, že byste výkladu neporozuměli – o zdrojové kódy zde opravdu nejde).

Hodnocení: 10/10, Produkt měsíce

Steve Krug: Web design Nenuťte uživatele přemýšlet; Computer Press 2003, 144 stran, 249 Kč, ISBN: 80–7226–892–9

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. petr
    6. 3. 2005

    kniha od Steve Kruga je naprostá klasika. Vřele doporučuji, je to velmi čtivé, přehledné a hlavně PRAVDIVÉ!

    Odpovědět
  2. Michal Till
    8. 8. 2006

    Jojo, na rozdíl od ostatních zde recenzovaných knih je toto opravdová špička.

    Odpovědět
  3. Jiří Štencek
    9. 10. 2007

    Tak jsem si ji taky pořídil, abych měl dobrý pocit (že se moje knihovnička může pyšnit touhle klasikou).

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky