Aktuální porovnání fotobank z hlediska výdělku

Fotobanky - výdělkyminulém článku o fotobankách se mě v komentářích jeden člověk zeptal, na které fotobanky pravidelně přispívám a jak bych je setřídil podle výdělku. Začal jsem sepisovat odpověď, ale nakonec byla na komentář příliš rozsáhlá a také mi bylo líto, aby mezi ostatními zapadla a tak jsem z ní udělal rovnou nový článek.

Upozorňují, že uvedné pořadí je založeno na aktuálních prodejích z mých portfolií, která z převážně části tvoří vektorové ilustrace. Na většině fotobank jsem již déle než čtyři roky, portfolia jsou všude skoro stejná (kolem 2500 fotek a ilustraci) s výjimkou iStocku.

Pořadí fotobank dle výdělku

  1. Shutterstock je prostě nejlepší, co si budem povídat. Vydělává mi 2× více než všechny ostatní fotobanky dohromady. Nahrávání je poměrně snadné a přijímají mi asi 90 procent všech ilustraci (a co nevezmou napoprvé, vezmou většinou napodruhé).
  2. Dreamstime poslední dobou nějak zaostává. Navíc tamní kontroloři mě občas vytočí, když mi vyhodí ilustrace s nesmyslným odůvodněním (nejlepší důvod byl špatné zaostření u vektorové ilustrace). Úspěšnost mám asi 80%
  3. Fotolia je zatím ještě na třetím místě, ale během dvou-tří měsíců se předběhne Dreamstime – tento rok se Fotolia hodně zlepšila a výdělky jdou pořád nahoru. Z ilustraci mi schválí tak 97 procent.
  4. iStockphoto na této fotobance mám jen zlomek ilustraci, neboť to přidávání je otřesné (ruční nahrávání přes web, složité zadávání klíčových slov, no děs-běs). Do budoucna zatím o dalším přidávání moc neuvažují (je to pracně, vždycky mě to znechutí, to raději tu dobu věnují nakreslení dalších ilustraci pro Shutterstock a navíc zase snižují odměny pro autory). Úspěšnost nahrávání je kolem 60%.
  5. BigStockPhoto od redesignu webu neustále posiluje a alespoň u mě trhá každý měsíc rekord (vydělá mi pokaždé více než předchozí měsíc). Nahrávání není nikterak složité, úspěšnost vysoká (asi 90% a to jen proto, že se jim nelíbí použití textu v ilustracích).
  6. 123RF znatelně méně výdělečná fotobanka (výdělky na cca 1/60 toho co Shutterstock s jen lehce menším portfoliem). Ale zase na druhou stranu má z uvedených nejjednodušší upload – stačí jen přes FTP nahrát a pak kliknout na zpracování fotek a je hotovo – žádné kategorie, žádné zaškrtávačky a žádné vyhazování (úspěšnost 99%)
  7. Can Stock Photo pravidelně výdělky jsou zde mizivé, asi poloviční vzhledem k 123rf, ale to bývá vylepšeno občasnými prodeji za 20$ – 25$ (skoro pravidelně jednou za dva měsíce). Schvalování je tam teď neskutečně rychlé, jednoduché a úspěšně (99%), lidé z fotobanky velmi ochotni – dokonce mi napsali, že viděli na Shutterstocku mé portfolio a že by mi rádi pomohli jej nahrát na jejich fotobnaku.
  8. Crestock Asi před rokem jsem sem přestal nahrávat, neboť jednak jim trvalo měsíce (ke konci až půl roku) než něco schválili a jednak také velkou část ilustraci neschválili (úspěšnost asi 60%) s opravdu nesmyslným opodstatněním (a hlavně v tom neschvalování nebyla žádná konzistence). Od léta má tato fotobanka nového vlastníka, tak to možná zase zkusím, neboť nahrávání je obdobně jednoduché jako na 123rf.

Grafické porovnání výdělků

Níže uvádím grafické znázornění porovnání výdělků na jednotlivých fotobankách se zobrazením velikosti portfolia. Pro graf jsem použil data z prodejů za několik měsíců tohoto roku.

Porovnání výdělků na microstock fotobankách

Jaké je pořadí u vás? Zkoušeli jste i nějaké další fotobanky? Pokud ano,
napište kde to stojí za to.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

34 Komentářů

  1. bjeta
    22. 9. 2010

    A fotobanku pixmac.cz nepoužíváte?

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    22. 9. 2010

    [1] Pixmac přeprodává fotky z Dreamstime a Fotolie, takže automaticky prodává i mé fotky. Pokud bych své fotky a ilustrace nahrál přímo na Pixmac, tak bych měl větší provizi, ale podle počtu dosavadních prodejů se to opravdu zatím nevyplatí.

    Odpovědět
  3. ventura
    23. 9. 2010

    moje poradie je:

    Shutterstock
    Istockphoto
    Dreamstime
    Fotolia

    Nahravanie fotiek na istockphoto je ozaj na porazenie, no akonahle to prijmu, zarobky su slusne.

    Vdaka za kvalitny web a mnozstvo uzitocnych informacii !

    Odpovědět
  4. Svjatogor
    28. 9. 2010

    Ahoj Petr, pekne dakujem za cerstve informacie.
    Len by som sa spytal pre este lepsiu predstavu, z 2773 suborov je kolko priblizne fotiek a kolko ilustracii? Dakujem, s pozdravom fotobankovy uploader 🙂

    Odpovědět
  5. Václav
    28. 9. 2010

    Díky moc za odpověď a spoustu užitečných a zajímavých informací. Zajímalo mě, jestli má cenu začít dávat fotky na Canstock a 123RF, ale jak vidím, tak se raději soustředím na Shutterstock a zbývající fotobanky.
    Díky moc a přeji hodně štěstí na fotobankách!

    Odpovědět
  6. WinMaster
    30. 9. 2010

    Pěkné shrnutí. U mě bych to viděl obdobně, až na to, že iStock je podle mě nejvýdělečnější fotobanka, pokud by byl člověk schopnej tam dostat alespoň třetinu toho co má na fotobankách ostatních. Nechci ji nějak obhajovat, nahrávání je šílený, podmínky pro non-exclusive také, odmítání ilustrací na každém rohu, a to nepočítám že mě už jednou vyhodili. I tak prostě když člověk zatne zuby, tak se to vyplatí. Pro mě je někdy jen těsně za Shutterstockem, a to tam mám desetinu obrázků oproti SS.

    IS doporučuju lidem co nedělají jednoduchá pozadí, ikony a podobný věci, ale těm co si s ilustrací trochu víc hrají.

    FT je pro mě na třetím. Je to tam celkem na pohodu s vektorama. Měl jsem tam vždy lepší prodeje než na dreamstime, který řadím na 4.

    Ostatní fotobanky jsou odpad, maximálně se ještě vyplatí věnovat nějaký čas 123rf.

    Odpovědět
  7. Petr Václavek
    1. 10. 2010

    [4] Odhadem asi 700 fotek, zbytek vektorové ilustrace.

    [5] Pokud máte klíčová slova a názvy fotek v IPTC, tak nahrátí zabere pár okamžiků, takže se to asi u většího portfolia (stovky fotek/ilustrací) vyplatí a zaplatí.

    [6] Plně souhlasím – iStock by mohl být dobrý na složitější a precizní ilustrace (nutno mít ale dosti trpeělivosti).

    Odpovědět
  8. Svjatogor
    3. 10. 2010

    Ahoj, este jedna otazocka… ked ti zamietnu na shutterstocku vector ci foto, tak ako si pisal na druhykrat ti to skoro vzdy uz veznu, menis aj nazov ci aj upravis samotny vector/fotku ked to tam uploadujes druhykrat?
    dik.

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    4. 10. 2010

    [8] nic neměním, prostě to tam nahraju celé znovu.

    Odpovědět
  10. Marus
    5. 10. 2010

    Tak jsem po Shutterstocku nahrála obrázky na další fotobanky. Dreamstine, Bickstock a 123rf jsou v pohodě. Na iStocku pořád čekám na schválení.
    Na Fotolii po přihlášení vidím hlášku:
    „Please confirm your Fotolia account by clicking on the link provided in the registration mail (or copy it in your browser). Only after this confirmation your submitted images will be considered for moderation and the FTP upload function will be enabled.“ Žádný mejl mi ale nepřišel, tlačítko „Re-send the confirmation e-mail“ nic nedělá. Přitom jsem nějaké obrázky už nahrála a čekají na schválení… tak nevím, jestli si té hlášky nemám všímat, nebo se někde stala chyba..
    Ještě jsem zkoušela CSP, ale na to asi kašlu-nahrávala jsem obrázky v zipu, vždy jpg a eps, tak jak je to napsané na jejich fóru, ale po nahrání mi to vůbec nesedí-názvy obrázků, náhledy, klíčová slova-všechno je nějak popřeházené.

    Odpovědět
  11. Sako Verife
    13. 10. 2010

    jelikoz postuji sve vektorove prace jen na 3 fotobanky, tak me poradi je takoveto:

    1. SS
    2. FT
    3. DT

    moc praci nemam, delam ve volnem case a je to pro me spise konicek. Nicmene mam 99% uspesnost s prijmutim mych praci.

    Odpovědět
  12. Martin01
    17. 10. 2010

    Dobré odpoledne, mám spíše takovou otázku mimo téma – i když se to vlastně týká výdělku ve fotobankách. Neplánujete napsat článek, který by stručně a přehledně popsal zdaňování příjmů z fotobank(pro­blematika autorských honorářů např. pro studenty,zdr. a soc. pojištění apod.)? Myslím, že dvě třetiny lidí – včetně mě – má v téhle otázce trochu chaos a příjmy například vůbec nedaní z čehož kouká malér 🙂 Děkuji, hezký den

    Odpovědět
  13. Petr Václavek
    17. 10. 2010

    [12] Takový článek jsem rozepsal v pátek, tak snad jej v dohledné době dopíšu a dám sem na web. Ale nečekejte žádné zázraky v daních se moc nevyznám, raději si na ně platím odborníka, který šetří mé nervy 🙂

    Odpovědět
  14. Monika007
    18. 10. 2010

    Dobrý den, mám dotaz. Jak je to s fotkami lidi? Vim, ze musim mit souhlas s prodanim ftoky do fotobanky od cloveka na fotce, ale nevim, jak by mel ten souhlas vypadat 🙂 chystam se uplouadovat fotky, na kterych je ma sestra, svoleni mi dala, ale jak to dolozit fotobance? Dekuji za odpoved.

    Odpovědět
  15. Johny Drake
    19. 10. 2010

    Petr o tom psal už v komentářích tady:

    http://petr.va­clavek.com/…pro­dej-fotek

    Odkazuje na Yuriho Arcurse:
    http://www.ar­curs.com/…odel-release

    Přímý odkaz na univerzální model release pro dospěláky je tady:
    http://www.ar­curs.com/…agen­cies.doc

    Odpovědět
  16. Jirka
    25. 10. 2010

    Dobrý den, dočetl jsem se v komentářích, že máte rozepsaný článek o zdaňování příjmů z autorských honorářů. Snad vám prospěje tento článek, na který jsem náhodou narazil 🙂

    http://www.pod­nikatel.cz/…-zamestnani/

    hezký den 🙂

    Odpovědět
  17. Jirka
    25. 10. 2010

    [16] ještě jsem zapomněl zmínit, že mě osobně zůstává záhadou předevší to, jak to bude s placením srážkové daně – jednak kvůli tomu, že fotobanky nejsou české (například Dreamstime) a jednak, jak určím výši honorářů za jeden měsíc (dle „virtuálního“ konta na účtu v danné fotobance X dle výše reálných výdělků mě poslaných například na paypall) 🙂

    Odpovědět
  18. Petr Václavek
    26. 10. 2010

    [17] Zahraniční fotobanky vám žádné srážkové daně nestrhávají, danění je na vás, takže srážková dan se neřeší – daníte až na začátku roku ve svém danovém přiznání.

    Odpovědět
  19. Jirka
    26. 10. 2010

    [17] ale to v případě, že máte příjem nad 7000 měsíčně – když nepřesáhnete tento limit, daň se platí srážkovou daní (tzn. neplatí se sociální, neplatí se zdravotní a nepodává se daňové přiznání – ale daň musíte zaplatit vždy)a tuto srážkovou daň platí vždycky zaměstnavatel (ten kdo Vám vyplácí příjem, plátce)

    Odpovědět
  20. Petr Václavek
    26. 10. 2010

    [19] Já chápu co je psané v této vyhlášce, ale nejsem si zcela jist, zda se to dodržuje – i české firmy se vám na danění vykašlou a řeknou, že to je vaše starost (typicky například různá vydavatelství), natož pak zahraniční fotobanky.

    Odpovědět
  21. Daniel Cech
    29. 10. 2010

    Zdravím Petře.
    Jenom zbězně. V microstocku jsem začátečník (začal jsem přispívat cca před týdnem). Každopádně by mne zajímalo, v jakém rozmezí se pohybuje průměrný výdělek za měsíc (s ohledem na atraktivitu ilustrací samozřejmě).
    Můžeš prosím alespoň naznačit, řádově, kolik si +- vyděláš s objemem tvého portfolia např. na shutterstocku (popř. dalších fotobankách?). Všiml jsem si grafu, který jsi tu načrtl, ale není mi úplně srozumitelný.

    Díky za odpověď a hodně zdaru v další práci,
    Daniel

    Odpovědět
  22. Petr Václavek
    31. 10. 2010

    [21] V grafu uvádím konkrétní veliksoti portfolia, konkrétní výdělky ze zásady nezveřejňuji, ale řádově je to třeba na Shuterstocku v desítkách tisíc korun za měsíc. A co je důležité – pořád ty zisky rostou 🙂

    Odpovědět
  23. Sako Verife
    3. 11. 2010

    Zdravím
    za poslední dva měsíce jsem si všiml, že se více vyplácí SS, než DT a Fotolia. Bohužel ale nemohu na SS najít zařazení uploadovaného souboru do exklusivních(nemohu ani najít informace o cenových zvýhodněních atd). Určitě špatně koukám, u DT i F je tato možnost ihned při nahrávání obrázku. Můžeš mě prosím Petře poradit kde tuto možnost najdu? Mé znalosti AJ jsou spíše žalostné, samozřejmě využívám google překladač.
    Děkuji

    Odpovědět
  24. Petr Václavek
    3. 11. 2010

    [23] Díval jste se správně Shutterstock žádnou exkluzivitu nenabízí.

    Odpovědět
  25. Tomáš Hájek
    5. 11. 2010

    U mě je to jak, kdy. Dlouho byl nejlepší Dreamstime, kde mám taky největší portfolio, ale Shutterstock se už tři měsíce drží na prvním místě a to tam mám jen polovinu fotek. Jinak jsem i leckde jinde, ale třetí je jistě Fotolia.

    Odpovědět
  26. Zdenál
    20. 11. 2010

    Dobrý den,
    mám takový problém při nahrávání vektorů na dreamstime, respektive jejich .jpg náhledů. Při ukládání náhledů není žádný problém, nastavím tam vyhlazování a výsledný obrázek nemá chybu,ovšem všiml jste si někdy při prohlížení obrázků v běžném prohlížeči,když obrázek zvětšíte na skutečnou velikost a následně zmenšíte na velikost obrazovky,že se jakoby zhorší kvalita? Když ovšem poskočíte na další obrázek a vrátíte se, je kvalita zase ok.
    To stejné mě dělá ve fotobance, nahraji bezchybný obrázek, ale po příjmutí obrázku a jeho zmenšení na jejich specifickou velikost náhledu, je obrázek potom okousaný, kostrbatý (například linky, kolečka apod.),jestli to takhle vidí i potencionální kupující, nikdo si to nekoupí – a to vše né mojí vinou.
    děkuji za případnou radu 🙂

    Odpovědět
  27. Jake
    21. 11. 2010

    Tak teda jdu skusit ten shutter

    Odpovědět
  28. Petr Václavek
    22. 11. 2010

    [26] To co popisujete vypadá na špatné vykreslování vašeho prohlížeče – zkuste zmenšit cizí obrázky, případně zkuste prohlídnout jiná portfolia na té fotobance. Myslím, že to bude vypadat všude stejně – je to jen problém zobrazování na vašem počítači.

    Odpovědět
  29. Mišišo
    25. 12. 2010

    zdravím, nezkoušel jste stockxpert?

    Odpovědět
  30. fotoban
    18. 7. 2011

    Zdravím Petře,
    mám dotaz prosím,jak je to s exclusivitou u dreams, jde prodávat jiné fotky jinde? Z jejich odpovědi jsem to nepochopil.
    Děkuji

    Odpovědět
  31. Miloslav Fuksa
    2. 8. 2012

    Vážený Petře, Několikrát jsem se na Tebe obrátil o radu, informaci a vždy jsem uspěl. Pomocí Tvých rad a množství informací jsem se od začátku června t.r. pokoušel na Shutterstocku­,fotografie marně, za měsíc znovu ,dvě slabé ilustrace ( Ai cs3) opět marně – Zkusil jsem Dreamstime fotografie a ilustrace – přijat. ve stejnou dobu Fotolio, bez potíží bez fotograie ( 2 ks + ilustrace) Dnes na Dream. 28 ks ilustrace a tři fotky, na Fotoliu čtyři fotky sedmdesát ilustrací.
    Jenže vidím a cítím , že je to stále obtížnější nacpat něco mezi ty miliony věcí.Lidi jsem zkoušel, ale vzdal a tak objekty.Omloíuvám se že zdržuji, ale úvod proto,aby bylo vidět jak produktivní rady a návody poskytuješ. To vše proto abych se zeptal po kolika prvních ilustracích jsi zaznamenal první prodej a tedy odměnu? Další dotaz:Jaké ilustrace – kategorie- sám produkuješ a kolik v tyto dny- týdny jsou Ti kdekoliv přijímány? Odpovědi mohou být zajímavé obecně. Mne by asi mohly povzbudit. Udělám jednu ilustraci za den takže na Fotoliu je to ok, % ani nesleduji, ale na Drem mám 13% a jsem rád. Na Dream. jsem ale již vydělal 0,35 doláčů za nákup jedné fotky hned v úvodu, ale to udělali asi sami pro moje povzbuzení.Na Mých stránkách mám od Dream.přehled o přijatých věcech, kdybys mi něco k tomu mohl říct, byl bych rád.Rád bych také požádal i jiné návštěvníky o své názory a zkušenosti k mym otázkám.Petře již jsem několikrát vyjádřil svoji hlubokou poklonu Tvé ochotě, práci a laskavosti, takže to jen zdůrazňuji. Díky moc! MF

    Odpovědět
  32. Petr Václavek
    3. 8. 2012

    Zdravím Miloslave,
    koukal jsem na tvé fotografie a ilustrace, fotografie jsou poměrně kvalitní, jen by to chtělo zaměřit se více na komerci, na to o co je větší zájem – lifestyle, zátiší, jídlo, industrial, objekty na bílém (nebo skorobílém) pozadí, hodně photoshopově vylepšené fotografie, případně koláže. Co se týče ilustrací – jsou to spíše cliparty, které mají menší možnosti použití, zkusil bych u nich dávat jednobarevné pozadí a méně výrazné (křiklavé) barvy.

    Co se týče prvních prodejů u mých obrázků, to už si moc nevzpomenu, navíc tenkráte byla jiná doba a mnohem menší konkurence. Nevím zda jsi zaznamenal mou aktivitu ohledne fotobankového průzkumu, jedna z otázek tam byla mířena na první výplatu (při jak velkém portfoliu / po kolika měsících na fotobance) – výsledky za předchozí rok najdeš tady: Výsledky fotobankového průzkumu 2011

    A teď další dotaz – kolik produkuji a jaké mám procento přijatých.

    Týdně se snažím pravidelně vyprodukovat 20 – 30 ilustrací. Z toho mi na Fotolii brali v podstatě všechno (poslední dobou mi tak 30–40% zamítají – uvidím, zda to je jen náhoda za posledních pár týdnů a nebo to je nový trend). Na Shutterstocku mi berou tak 95%, ale občas třeba jen 50% (naštěstí to bývá výjimečně). Na Dreamstime je to 50–80%, tam to moc neřeším, výdělky tam poslední dobou jdou trochu dolů. Na ostatních menších fotobankách úspěšnost většinou ani nesleduji.

    Odpovědět
  33. Peter Kupčík
    3. 8. 2012

    Miloslave,

    predávať na fotobankách som začal začiatkom minulého roku. Myslím, že to bolo presne 14.1.2011, keď som sa zaregistroval na prvú fotobanku Dreamstime, takže si začiatky ešte dobre pamätám. Na prvý predaj som si musel počkať pár týždňov. Samozrejme ma slabé predaje zo začiatku trochu sklamali, tak som to počas roku tak nejak flákal. Až príliš som sa s ilustráciami „mazlil“, tak pribúdali len veľmi pomaly. Postupne som sa zaregistroval do ďalších fotobánk Vectorstock, Fotolia, Graphic Leftovers a DepositPhotos. Predaje stále nič moc, takže ma to stále moc nebavilo.

    Zlom nastal až na jeseň, keď sa začali predávať vianočné ilustrácie a hlavne keď som sa zaregistroval na ColourBox, ktorý bol v tom čase v móde a registrovali sa tam hromadne skoro všetci členovia fóra mikrofotobanky.cz. ColourBox bol ten správny mazec. Za pár dní som tam zarobil toľko, ako na ostatných fotobankách spolu za celý rok! Tak vtedy ma fotobanky začali baviť a začal som sa im venovať trochu „profesionálnej­šie“. Krátko na to v novembri som sa ešte zaregistroval na 123RF a Shutterstock a to ma povzbudilo k ďalšej tvorbe, pretože aj tam boli skvelé predaje. Ďalší impulz k zrýchleniu tvorby ilustrácií som dostal na konci roku, keď na 123RF nastrašili kontribútorov so správou, že od nového roku budú znižovať provízie pre kontribútorov ktorí nedosiahli limit 150 obrázkov v portfóliu a aspoň 10 downloadov. Mne do limitu chýbalo 60 ilustrácií a spraviť 60 ilustrácií za necelý mesiac, to pre mňa predstavovalo hodne veľký problém. Napokon som to ale zvládol. Začal som v tej dobe ilustrácie hodne recyklovať a tak sa moja tvorba podstatne zrýchlila.

    V súčasnej dobe mám už za sebou pár výplat zo Shutterstocku, jednu výplatu zo 123RF a ColourBoxu, ktorý na nešťastie po novom roku hodne klesol, čo sa týka predajov. Tento mesiac očakávam, že bude konečne prvá výplata z Vectorstocku a na budúci mesiac možno bude prvá výplata aj z Fotolie. Takže teraz už naozaj nemám dôvod pochybovať o fungovaní fotobánk a tak ďalej s chuťou tvorím, keywordujem a nahrávam.

    Miloslave dúfam, že ťa môj príbeh trochu povzbudí do ďalšej tvorby. Určite to nevzdávaj. Najhorší je začiatok, ale keď už zaznamenáš nejaké úspechy, tak to začne ísť tak nejak samo. Tiež sa niekedy divím, že si ľudia kúpia práve moje ilustrácie, keď sú na fotobankách ďalšie milióny iných, ale proste to nejak funguje a nemá zmysel to riešiť. Pozrel som si ilustrácie na tvojej webovej stránke a súhlasím s Petrem. Skús spraviť trochu väčší kontrast medzi pozadím a samotnou ilustráciou. Niektoré ilustrácie ti doslava zanikajú na pozadí. Napríklad tá žltá petrolejová lampa na žltom pozadí. Zákazník musí proste pri prvom pohľade na ilustráciu jasne vidieť, čo na nej je.
    Držím ti palce a nech sa ti darí.

    Petře,

    na Fotolii mi brali takmer úplne všetko. Mal som tam 99% úspešnosť. Až do minulého týždňa, keď mi vyhodili 5 súborov z 50 kusovej dávky nových ilustrácií. Keď som sa pozrel na zamietnuté súbory, tak ma zarazilo, že sú to samé vizitky, takzvané „business cards“. Podobná situácia nastala aj na 123RF, kde som mal úspešnosť prijímania ilustrácií dokonca 100%. Tam mi z tých 5 ks business cards vyhodili 2 kusy. Patrne majú na Fotolii a 123RF zákaz prijímať business cards. Na 123RF som mal zrejme šťastie na dobrého editora, takže 3 kusy prešli v pohode. No na Fotolii zamietajú business cards úplne nekompromisne, pretože ja som tú 50 kusovú dávku nahrával po 10 kusov denne a v každej 10 kusovej dávke bola jedna business card, takže je vylúčené, že by to pozeral len jeden editor.

    Odpovědět
  34. Rosťa
    18. 2. 2013

    Nevím v poslední době přemýšlím že se vykašlu na fotolii, dreamstine se u mne zlepšil, začal jsem nahrávat izolované objekty, fotolia mi to zamítne, nechápu opodstatnění jako příliš pevné oříznutí, když tomu dám prostor, tak jsou zase zubaté okraje a tak pořád dokola

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky