10 tipů pro fotografy, jak se dostat na fotobanku Shutterstock

10 Tipů, jak se dostat na fotobanku Shutterstock Jelikož Shutterstock je (alespoň pro mne) ta nejlepší fotobanka (rozměj tomu tak, že z prodejů na Shutterstocku dostávám měsíčně 3krát tolik co z prodejů na všech ostatních fotobankách dohromady), rozhodl jsem se pro méně úspěšné fotografy sepsat deset tipů, jak se na tuto fotobanku se svými fotografiemi dostat.

Bližší podrobnosti o fotobance a jejich požadavcích naleznete ve starším článku Shutterstock – nejvýnosnější fotobanka pro vaše fotografie, registraci jsem popsal v článku Registrace do fotobanky Shutterstock – podrobný návod a konečně návod na nahrání fotek na jejich server je také k dispozici – Návod pro nahrávání fotek do fotobanky Shutterstock

Níže následuje desítka tipů, které by vám měly pomoci dostat se na Shutterstock – pokud se jimi budete pečlivě řídit, velmi si tím zvýšíte šanci, že vám z prvních 10 fotek přijmou alespoň 7 kousků a vy se stanete plnohodnotným členem s možností prodeje svých fotek. Některé tipy doporučuji používat i po přijetí do této fotobanky, jiné slouží jen k pokoření vstupního testu.

#1 Zkontrolujte šum

Digitální šum - hlavní nepřítel

Digitální šum je na Shutterstocku nepřítel číslo jedna (tedy hned po lidech, co tam ty fotky a ilustrace kontrolují, ale to už je jiný příběh a na dlouho). Kontroloři ho vidí všude (občas snad i na vektorových ilustracích). Proto je dobré si své fotografie důkladně zkontrolovat, při 100% zvětšení. Nejvíce šumu se vyskytuje na jednobarevných plochách bez textury – typickým příkladem je modrá obloha (na ukázce je vidět zašuměná a softwarově odšuměná část).

Je několik způsobů, jak se šumu vyhnout:

  • při focení používejte co nejnižší ISO
  • zmenšete velikost fotky na Shutterstockem požadované minimum (4 megapixely)
  • použijte nástroje pro odstranění šumu (NeatImage, NoiseNinja, Noiseware, NDNoise, Helicon Filter), ale nepřežeňte to!

#2 Ostrost

Každá fotka musí být ostrá jako břitva

©Foto-Ruhrgebiet/Shut­terstock

Dalším častým důvodem zamítnutí fotky je ostrost. To že miniatura je ostrá, vůbec nic neznamená – zvětšete svou fotku na 100% a podívejte se, zda jsou focené objekty na fotografii opravdu ostré. Pokud ostrosti něco málo chybí, zkuste ji ve Photoshopu lehce pomoci. Pokud je to horší, raději vyberte do první desítky jiný snímek.

Pár tipů pro dokonalou ostrost:

  • používejte stativ
  • používejte stativ (ano je to opravdu důležité)
  • foťte zrcadlovkou
  • používejte dálkovou spoušť (zejména při horších světelných podmínkách, případně při focení v ateliéru)

#3 Variabilita

Variabilita je důležitá

©Leigh Prather/Shutter­stock

Do první desítky fotek na schválení vyberte tématicky odlišné snímky. Pokud tam dáte sérii z jednoho focení, nic to o vás – jakožto fotografovi – neprozradí a fotky vám zamítnou.

Vyhněte se fotkám vašich domácích mazlíčků (to že se líbí vám a máte k nim citový vztah neplatí u kupujících), květinek a západů slunce – mají jich tam za ty roky opravdu více než dost.

Zkuste raději něco neokoukaného, čeho jeho na fotobankách málo:

  • zajímavé snímky jídla
  • sport, fitnes, zdravotnictví, počítače, telekomunikace, průmysl
  • různé koncepty – radost, smutek, vztek, (ne)úspěch, odlišnost, jedinečnost, svoboda, volnost
  • vánoce, velikonoce, jaro, léto, podzim, zima
  • a samozřejmě fotografie lidí, o ty je pořád velký zájem (ovšem nesmíte zapomenout na podepsanou smlouvu s focenými lidmi – Model Release)

Také nezapomeňte, že microstock prodává normálním uživatelům, kteří snímky použijí pro komerční účely. Snímky musí být komerční, o umění tam nikdo nemá zájem z toho plyne, že kýče se prodávají nejlépe.

Pokud pořád ještě nemáte představu, co se nejvíc prodává, podívejte se sami na nejpopulárnější snímky, které se na Shutterstocku prodávají

#4 Postprocessing

Postprocessing

©Sandra Cunningham/Shut­terstock

Nebojte se úprav ve Photoshopu nebo v jiném grafickém editoru. Ve fotobankách nejde o klasickou fotografii, jde o komerci. Čím barevnější a kýčovitější fotka bude, tím bude prodejnější. Ale zase všeho s mírou. Když nic jiného, tak byste měli „poštelovat“ alespoň to nejdůležitější:

  • vyvážení bílé
  • úrovně / křivky
  • ostrost

Ti schopnější a šikovnější můžou jít ještě dál a použít

  • retuš (odstranění nevhodných detailů)
  • light painting (zvýraznění důležitých objektů)

#5 Popis a klíčová slova

Klíčová slova jsou důležitá

©prism68/Shut­terstock

Nebuďte líní a důkladně fotografii pojmenujte a také poctivě vyplňte seznam klíčových slov – ovšem nespamujte – napište jen ta klíčová slova, která s fotografií souvisejí a napište jich co nejvíce.

Pokud jste přece jen líní (případně vám angličtina dělá problémy), můžete použít následující nástroje, které vám práci značně urychlí:

Nakonec si ještě všechna slova projděte, zda opravdu souvisí s fotkou. A také zvolte vhodné kategorie (například pokud se jedná o vektorovu ilustraci, tak jednou z kategorií musí být Illustrations/Clip-Art a druhá kategorie – pokud je vyplněna – tak musí být buď Abstract nebo Backgrounds/Tex­tures).

#6 Bacha logo!

Vymažte všechna loga a značky

©Lipsky/Shutter­stock

Pokud jste vybrali fotku města, ulice, obydlené krajiny atd, pořádně si fotografii prohlídněte, zda neobsahuje nějaké loga/značky (vývěsní štít hospůdky, logo na tričku osoby, název nějaké firmy, značka typu automobilu, neónový nápis, značna na obalu, obálka knihy,…). Všechny tyto značky je potřeba vyretušovat. Pokud by tam nějaké logo zůstalo, Shutterstock fotku ihned zamítne (takové fotografie nemůže prodávat, je to v rozporu se zákony).

S tím trochu souvisí fotografie osob – pokud je osoba alespoň trochu identifikovatelná, musíte k fotografii přiložit podepsanou smlouvu s touto osobou. To se týká i dětí a lidí v pozadí.

#7 Nefotografie

S fraktály lze také uspět

©Rashevska Nataliia/Shut­terstock

Nejste-li si jisti svými fotografiemi, ale umíte vytvořit jiné grafické práce, zkuste to raději s nimi. Je mnojem snazší projít „testem“ s ilustracemi, fraktály nebo 3D grafikou než s klasickými fotografiemi. Důvod je zřejmý – fotografů je strašně moc, zato grafiků je pomálu a čeho se nedstává, po tom je velká poptávka. Do první desítky snímků můžete použít několik fotek, několik „nefotek“ (nebo jenom „nefotky“) – zvýšíte si tak své šance.

Až vás přijmou, tak můžete do svého portfolia ládovat fotky, vektorové ilustrace, 3D grafiku, videa, co vás napadne – je úplně jedno, co jste do první desítky dali.

#8 S kompaktem se nadřete

Digitální zrcadlovka - základ focení pro fotobanky

©Darko Kovacevic/Shut­terstock

Pokud fotíte kompaktem, zamyslete se, zda to s fotobankami myslíte vážně. A pokud ano, pořiďte si digitální zrcadlovku, dnes už to je levná záležitost (do deseti tisíc) a i se setovými objektivy jsou výsledné fotky neporovnatelné a pro fotobanky dostatečné. Pokud budete nadále používat kompakt, tak se pěkně nadřete (fotky budete muset ve Photoshopu doostřovat a odšumovat) a výsledky nikdy nedosáhnou kvalit zrcadlovky.

#9 Zkuste to zatím jinde

Existuje více dobrých fotobank (ale Shutterstock je nejlepší)

Pokud přece jen napoprvé u Shutterstocku neuspějete, neházejte foťák do žita a zkuste to zatím (na Shutterstocku to můžete opět zkusit za měsíc) jinde – fotobank je dosti (viz tento seznam fotobank). Alespoň se trochu otrkáte a zjistíte, co se prodává.

Pro začátek doporučuji Dreamstime (tam není žádný test, můžete hned začít nahrávat a prodávat své fotky), Fotolii (v poslední době se pěkně rozjela) nebo BigStock. iStockphoto je taky dobrý, ale ještě mnohem více náročný.

A po měsící se zase vraťte zpátky na Shutterstock a zkuste to znovu. Opravdu to stojí za to.

#10 Nevzdávejte se

Zkuste to znovu... a znovu a znovu, dokud neuspějete

©Andy Dean Photography/Shut­terstock

Pokud vás nevzali, nevzdávejte se, zapracujte na své technice a zkuste to znovu a znovu a znovu. Vím jen o pár lidech, kteří se na Shutterstock dostali napoprvé. I komerčně hodně úspěšní fotografové-profesionálové se na tuto fotobanku dostávají až na druhý, třetí, čtvrtý,… pokus.

Tak to by bylo oněch slíbených deset tipů, pokud vás napadají nějaké další, připište je prosím do komentářů.

Anketa na závěr

Ještě mě napadlo zjistit, na kolikátý pokus se zdejší čtenáři (ne)dostali do této fotobanky – zahlasujte prosím v následující minianketě:


Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

43 Komentářů

  1. pekelnik
    26. 8. 2010

    Pekný článok. Ja som sa na SS dostal s bitmapovými ilustráciami na druhý pokus, ale problém nebol ani tak v tvorbe, ale v tom, že som ich poslal moc veľké 🙂 Oni totiž majú pre ilustrácie obmedzenie max 25Mpx a ja som im poslal skoro dvojnásobok. Túto informáciu som ale doteraz v tých ich pravidlách nevyčítal -.-

    Odpovědět
  2. wer
    26. 8. 2010

    kolik se tím dá asi tak vydělat? Když nabídnu třeba 50 fotek/grafik…

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    26. 8. 2010

    S padesáti grafikama možná tak 100 – 200 korun za měsíc? Těžko říct. Musíte pochopit, že takhle to nefunguje – když tam pár kousků nahrajete a nebudete se snažit o další vývoj, tak moc nevyděláte a je to spíše škoda práce.

    Pokud byste nahrávala 50 grafik za měsíc, tak se klidně za rok můžete dostat na 20 000,– měsíčně. Záleží na kvalitě.

    U fotografií je to s výdělky horší, tam ta kvalita hraje velkou roli – přece jen, jak už jsem psal i v článku, je tam obrovská konkurence.

    Odpovědět
  4. wer
    26. 8. 2010

    Přijde mi, že jde spíš o nalezení méně konkurenčních oblastí. S makrem květu asi těžko někdo prorazí…

    Pak mi přijde, že je to jen otázka vystavených prací (jejich počtu) a trochu i štěstí.

    Odpovědět
  5. Evča
    26. 8. 2010

    Super článek, díky :)… na SS jsem se zaregistrovala nedávno a teď dávám dohromady prvních 10 kousků (spíš se zaměřuji na vektory, ale mám v plánu tam dát i nějaké fotky)… takže se mi tyto informace budou teď hodit 🙂

    Odpovědět
  6. FeryKloucek
    26. 8. 2010

    Tak jsem se dnes konecne (po trech marnych pokusech) dostal na Shutterstock! Jak presne pisete, nikam jinam neni takovy boj se dostat, jako prave sem. Mozna je muj problem prave v tom, ze nahravam hlavne fotky a ne tolik ilustrace. Nicmene se zadarilo a musim rict, ze je opravdu prijemne, ze za par hodin uz je nekolik prodeju. Snad to tak pujde i dal 🙂

    Pokud by mel nekdo zajem videt fotky, se kterymi jsem prosel, pak kouknete sem:
    http://shutter­stock.com/g/fe­rrry

    Mimochodem, proso mi 8 z 10ti.

    Jinak diky za fajn clanky 🙂

    Odpovědět
  7. Blondýna
    27. 8. 2010

    fakt super clanek. ja zatim pripravuju fotky, se kterymi se pokusim o vstup 🙂 tak uvidime. Diky moc za rady.

    Odpovědět
  8. LLook
    28. 8. 2010

    Dávám dohromady první desítku, vidím to nejméně z poloviny na vektory. Ale chci prodávat i fotky.

    Ad 1) Se šumem bojuji neustále, přestože vše fotím na ISO 100, holt kompakt… Ještě bych zmínil program DenoiseMyImage, je zdarma.

    Ad 2) Nemáte-li dálkovou spoušť, používejte samospoušť. I na stativu.

    Pokud pro váš foťák není dálková spoušť k sehnání v ČR, zkuste zahraničí – amazon.de/co.uk/com, ebay.com. Já pro svůj Finepix S2000HD našel spoušť na amazon.de.

    Ad 8) Můžu potvrdit, ale do zrcadlovky prostě nepůjdu, dokud si nebudu stopro jistý, že moje focení má komerční potenciál. Tělo + seťák stojí třikrát víc, než můj ultrazoom a určitě nedává třikrát lepší výsledky. Myslím, že zrcadlovka dává smysl až ve spojení s dalšími objektivy, filtry a softwarem, jenže pak už to vůbec není „levná záležitost“.

    Ad 10) Napadá mě další tip a to HDR. Podobné fotky, jako je ta s tou cedulí a mraky, nafotit s různým časem a pak je skládat dohromady.

    Zatím provádím skládání do HDR přes trial programu Photomatix (dobře odstraňuje duchy), převod do LDR pak dělám v Luminance HDR. Šílené kýče snadno a rychle…

    Dnešní počasí, kdy celá obloha funguje jako jeden velký difuzér, lze využít k focení divokých rostlin tak, aby šly snadno vykrýt. Měl by mi stačit stativ a velký arch papíru. Ještě jsem to nezkoušel, ale asi vyzkouším.

    Ještě bych měl dotaz k těm kategoriím vektorů. Chápu, že to, co ty máš v portfoliu, je všechno abstract nebo background, ale když nakreslím něco velmi konkrétního, tak to mám přesto označit jako abstraktní?

    Odpovědět
  9. Farna
    29. 8. 2010

    Nepotýkáte se už vy, nebo někdo s nesmyslnou vlnou zamítnutých věcí? Věšinou jde o drtivý procento uploadů. Důvody Too many on the site, Limited Commercial Value, někdy i nesmysly, protože napotřetí projdou atd. Jde především o abstrakce. Několik vláken už to řeší a řešilo na fóru. Poté se objevila alespoň nějaká odpověď od SS, že na Shutterbuzu se brzy objeví článek, který přinese nějaké info. Přinejmenším docela zvláštní postup, změnit politku přijímaní a pak teprve podat vysvětlení nebo co vlastně v tom článku vyjde… Vůbec se mi to nelíbí a to především proto, že se dotýká i lidí, kteří se pravidelně umísťují v top50 a patří (patřili) mezi špičky na SS. Mně z toho zatím vychází, že je ztrátou času dělat nový věci, všechno je zamítáno!:-(

    Odpovědět
  10. FeryKloucek
    29. 8. 2010

    Farna: O tomhle problemu uz jsem na foru SS taky cetl. O to vic mne prekvapilo, ze prave ted jsem se na SS konecne dostal! Je ale pravdou, ze tohle zamitani se tyka predevsim tech abstrakci. Polde meho nazoru je duvod ten, za jejich galerie obsahuje uz miliony fotek a ilustraci, a tak se podminky pro prijeti stale pritvrzuji. Preci jen uz maji databazi dost bohatou, a tak se ted zameruji predevsim na kvalitu a originalitu (jesli jeste o nejake originalite muzeme mluvit, preci jen je tam toho jiz opravdu dost). To si alespon myslim ja. Uvidime, jak se vec bude vyvijet.

    Odpovědět
  11. Farna
    30. 8. 2010

    S originalitou je to na delší debatu. Ale pokud v této síti ulpívají i lidé z předních míst prodejů, tak si myslím, že jde SS sám proti sobě. Stačí se podívat, jak se od té doby změnili první místa. Je faktem, že se asi rozšířili řady lidí v top a nemá 1 člověk 7–8 věcí v top 50, ale na druhou stranu proč ne, když dělá líbivej styl a prodává se to. Jak se může dostat na první stranu (25 rows/stránka) třeba toto: http://www.shut­terstock.com/…a-paper.html,
    http://www.shut­terstock.com/…kgrou­nd.html ? I když tohle je fakt extrém, kterej asi rychle z top zmizí… Pokaždý, když se podívám na nově přidaný věci, tak se mi dělá špatně. Ne, že bych dělal nějaký veledíla, ale co jsou mně schopný zamítnout jako moc jednoduchý a pak schválej třeba toto: http://www.shut­terstock.com/…ar­twork.html
    http://www.shut­terstock.com/…nd-bats.html ! Tak se ptám, kde je kua ta originalita? Tohle není jednoduchý? Je to k něčemu člověku, co dělá grafiku a bude ochotnej to zaplatit? A jestli chtějí zamítat abstrakci, tzn. chtějí asi víc postaviček, ikon a jiných konkrétních věcí tzn., podle mě, se chtějí víc přiblížit Istocku. Jenže dělat tyto věci je přece jenom trochu náročnější a je otázka, zda se čas na tom strávenej vůbec vyplatí a zaplatí…?

    Odpovědět
  12. Petr Václavek
    30. 8. 2010

    [8] Ano ty kategorie vektorů si takhle platí – několikrát mi vektory zamítli jen kvůli tomu, že jsem zvolil jiné kategorie – a bylo by hloupé být odmítnut jen kvůli špatně zvoleným kategoriím.

    [9] Moc jsem s tím problém neměl, občas něco zamítnou, ale když jim to tam nahraju znovu, tak to přijmou bez keců. I když občas nějakou ilustraci tvrdošíjně dál odmítají… Jsem zvědav, zda něco zveřejní.

    [10] Podle mě lepší způsob jak zvýšit kvalitu nabízeného obsahu je probírat a promazávat věci, co se za posledních X měsíců neprodaly. Tím že zpřísní příjem jen odradí autory…

    [11] Nevím proč by chtěli přijímat více postaviček, než abstraktních pozadí? Kreslené postavičky jsem v TOP50 snad ještě neviděl ani jednou.

    Jinak co se týče kvality, občas je fakt otřesná a jindy mi nevezmou třeba kopii mého nejprodávanějšího vektoru s odůvodněním, že to nemá prodejní potenciál (ha ha ha).

    Je to podle mě chyba kontrolorů obsahu, přece jen na Shutterstocku přibývá 80 – 100 tisíc nových kousků za týden, to je tak 15 000 za den, kolik tam mají asi těch revizorů?? A jak moc to kontrolují? Kdo ví…

    Odpovědět
  13. Petra
    10. 9. 2010

    Dobrý den Petře,
    chci se Vás zeptat jestli po Vás někdy chtěli na Shutterstocku model release k nějaké vaší ruční kresbě. Po mě chtěli v poslední době přiložit skicu, ale teď se zdá, že jim nestačí ani to…Protože moje angličtina nestojí za nic, nevím co po mě vlastně chtějí. Tohle mi napsali naposled – Please attach sketch to property release filled out to prove ownership. Skicu jsem jim poslala, chtějí snad vyplnit nějaký formulář??? Koukala jsem se na jejich formuláře, ale s mojí angličtinou je to docela problém…
    Díky za jakoukoliv radu.

    Odpovědět
  14. Petr Václavek
    10. 9. 2010

    Zdravím,
    vypadá to, že chtějí ještě smlouvu potvrzující, že skycu jste kreslila sama 🙂 No je to úplně ujeté. Můžu vědět o jakou ilustraci se jednalo?

    Po mě něco takového chtěli kdysi na iStocku – chtěli předlohu, podle které jsem kreslil. Tak jsem jim poslal prázdný bílý obrázek, do kterého jsem ve Photoshopu napsal, že jsem žádnou předlohu neměl a že jsem to kreslil z hlavy… a pak už dali pokoj.

    Odpovědět
  15. PB
    14. 9. 2010

    Pridavam jeste par tipu k dokonale ostrosti :
    1)Stativ ,–)
    2)Fotit se sklopenym (blokovanym) zrcatkem
    3)Neverit ostricimu systemu fotaku a ostrit manualne. Pokud ma fotak rezim LiveView tak ho pouzivat se zvetsenim 5× ci vice podle potreby, a manualne si doostrit tak kde to potrebujem.
    4)Fotit s co nejkratsim casem co muzeme.

    Odpovědět
  16. Lucie
    26. 10. 2010

    Poradíte mi prosím… Mám na SS účet jako prodávající. Mohu zároveň přes tento účet i nakupovat, případně stahovat fotky Free photo of the week? Nějak se mi nedaří přijít na to jak… Nebo je potřeba založit si druhý účet pod jiným jménem jako kupující? Představovala jsem si, že z peněz, které vydělám, si budu moci jednoduše občas koupit nějakou fotku a zbytek si pošlu na Paypal. Mít dva na sebe nezávislé účty se mi zdá moc složité a zbytečné. Jak to tedy je? Díky předem za radu.

    Odpovědět
  17. Petr Václavek
    26. 10. 2010

    [16] Je to tak, že musíte mít účty dva, ale klidně se stejným uživatelským jménem a emailem. Potom budete moci stahovat free images, ale to je asi tak vše. Své výdělky tam utrácet nemůžete. Vždy si musíte koupit předplatné.

    Pro nákup fotek z vašich výdělků jsou dobré jiné fotobanky, zejména pak Fotolia, Dreamstime a iStockphoto

    Odpovědět
  18. Mardud
    29. 10. 2010

    Super clanok a velmi poucny. Aspon pre mna velmi. Niektore rady sú fakt dobre. No a stale este niesom clenom SS lebo cakam na overenie mojho ID. Uz im to trva trosku dlhsie ale uvidime no…este raz diky za clanok !!! 🙂

    Odpovědět
  19. Michaela Květová
    9. 11. 2010

    Všechny zdravím 🙂 byl by tu někdo kdo by mi pomohl k přijmutí 10 počátečních fotek? Už mě po druhé odmítli a měsíc čekání je dlouhá doba, fotky myslím že mám pěkné, upravené,….dle rad, ale Shutterstocku je to stále málo. Prosím komu budu moct poslat fotky aby mi to pořádně vysvětlil? Kdo už se tam dostal a může poradit? :-)Předem děkuji, jsem v koncích 🙁

    Odpovědět
  20. rostizna
    1. 1. 2011

    Všechny zdravím a obzvlášť pana Václavka, kterému děkuji za tento web plný informací a dobrých rad. Asi před týdnem mne zamítli na SS kde jsem se snažil projít s mou první desítkou, ve které jsem předložil jak fotky tak ilustrace. U každé napsali důvod zamítnutí a já se chci zeptat jestli u druhého pokusu musím předložit úplně nové věci, nebo mohu předložit již ty, které jsem předkládal s opravama na zálkladě připomínek SS. Nebylo by tam samozřejmě vše, protože špatné světlo u exterierové fotky již neopravím :-), ale u ilustrací, jsem měl jen špatně uložený EPS nebo špatné klíčové slova obsahující slovo „logo“, což byly hlavní důvody zamítnutí ilustrací. Předem Vám dekuji za radu a přeji mnoho úspěchů do nového roku Vám i ostatním.

    Odpovědět
  21. Petr Václavek
    2. 1. 2011

    Zdravím,
    popravdě je vcelku jedno, zda tam pošlete to samé opravené, nebo neopravené, neboť to bude hodnotit zase někdo úplně jiný. Doporučil bych ale zamítnuté fotky nahradit lepšími a ilustrace (pokud se jednalo jen o keywords, či o formát) ponechat, jen upravit keywords, formát.

    Odpovědět
  22. Lucie
    6. 1. 2011

    Dobrý den, v oblasti ilustrací jsem úplný začátečník. Zkusila jsem svou právi poslat na SS, zamítli mi jí ale z důvodu ostrých hran. Můžete mi prosím poradit co s tím? Děkuji

    Odpovědět
  23. alena h.
    14. 3. 2011

    Zdravím,
    moje zkušenost (jsem na SS nová):
    při vstupním ´review´ mi přijali všech prvních deset obrázků (nejspíš nějaká náhoda, nebo přívětivý hodnotitel) .. ale při dalších ´uploadech´ jsem obdržela několik odmítnutí, z (pro mě zatím nepochopitelné­ho/nelogického­)důvodu že chybí ´property release´.

    Vím co je ´property release´, i k čemu slouží, ale nejsem si jistá, proč ´property release´ vyžadují v případě mých obrázků – šlo o moje vlastní, originální, ručně tužkou/akvarelem malované ilustrace, připravené navíc jen tak bez předlohy (takže ani není na co odkazovat), zobrazující prosté objekty – jablko, skleničky, vlčí mák apod.
    Ptala jsem se supportu, i na foru – a všude jsem dostala odpověď, že ´property release´ potřebuju i v případě těchto ilustrací.
    A to i přesto, že stejný typ ilustrací bez problémů (a bez ´property release´) v prvním vstupním kole prošel.
    Máte někdo podobnou zkušenost? Díky, a.

    Odpovědět
  24. alena h.
    14. 3. 2011

    .. ještě drobnost, k šumu. Z důvodu ´šumu ve fotografii´ byla odmítnuta i moje ´nefotografická´ ilustrace (ohnivé srdce, které jsem technikou airbrush vytvářela kompletně z čisté vody ve Photoshopu) ..
    na druhý pokus prošel tentýž obrázek už bez problémů 🙂
    zdravím, a.

    Odpovědět
  25. JohnyDrake
    14. 3. 2011

    [23, 24]
    Tak jim prostě napište že to kreslíte přímo v illustratoru, (nebo třeba tabletem) bez předlohy.
    Je to myslím byrokraticky nejúspornější řešení. (prostě to jen napíšete do komentáře k uploadované várce.)
    Nemám s tím zkušenost ale za pokus to stojí, domnívám se.

    Že napodruhé už prošla. Jo to oni dělají, napodruhé nebo napotřetí už ta illustrace většinou projde. Ale umí být i tvrdohlaví u jedné mi při třetím (?) pokusu napsali: „please, don´t resubmit this illustration again“ 🙂

    Odpovědět
  26. alena h.
    14. 3. 2011

    diky za odpoved,
    zkusila jsem to uploadnout znovu, tak uvidim (je to teprve muj treti upload) ..
    🙂

    Odpovědět
  27. Patricie Málková
    14. 7. 2011

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat, zda mohu jako začátečník uspět na shutterstock nebo musí být člověk skutečně grafik. Popřípadě, zda by jste poradil něco do začátku.Předem děkuji za odpověd.Málková.

    Odpovědět
  28. Petr Václavek
    14. 7. 2011

    Patricie, na Shutterstock se mohou dostat i začátečníci, ale možná to nebude napoprvé. Je třeba to zkoušet a při tom se zlepšovat.

    Odpovědět
  29. Zuzana Magrlová
    7. 11. 2012

    Prosím potřebuju radu..Přišlo mi ze Shutterstocku, že po mě chtějí náčrt, ze kterého jsem kreslila vloženou ilustraci. Náčrt samozřejmě mám, ale nevím jak si představují abych jim ho poslala. Jestli přes mail nebo přes nahrávací aplikaci..Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
  30. Anna
    3. 4. 2013

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat na Model Release. Mám fotografii mé babičky, která již 8 let nežije. Je nějaké řešení?
    Děkuji za odpověď.

    Odpovědět
  31. Petr Václavek
    4. 4. 2013

    Anno, obávám se, že řešení neexistuje – buď budete mít Model Release a nebo to tam nahrajete jako Editorial Photo. V ČR by to možná šlo bez MR, ale to by musela být daná osoba po smrti a nesměly by žít také žádné její děti, ale v zahraničí je to asi přísnější, protože tuto výjimku jsem nikde nenašel.

    Odpovědět
  32. Peroutka
    10. 7. 2013

    Dobrý den,
    chtěl bych se zeptat jestli by byla možnost aby jste se mi podíval na moje snímky a řekl jestli mám šanci uspět. Už jsem byl jednou zamítnut a vzali mi jen dvě fotografie. Píšete, že jsou lepší fotky „Nefotografie“, ale u nich si nejsem jistý, jestli mají nějaký potenciál.

    Děkuji za odpověď.

    P.S. Super články moc mi pomohli

    Odpovědět
  33. Petr Václavek
    14. 7. 2013

    Zdravím,
    doporučuji je nahrát někam na web a pak napsat prosbu na fotobankové fórum do sekce Posouzení fotografií a ilustrací pro fotobanky Má to tu výhodu, že vám kromě mně odpoví více fotobankéřů – fotografů, kteří mají větší zkušenosti.

    Odpovědět
  34. Honza
    28. 12. 2015

    Přiznám se, že mi s touto fotobankou trochu dochází trpělivost. Hromadu fotek zavrhnou kvůli naprosto irelevantním důvodům (které jsem i konzultoval s profi fotografy a ťukali si na čelo) A přitom vídám, jak vesele prodávají snímky, které s fotografiemi nemají naprosto nic společného. Mnohé snímky jsou zde tak neurvale „překopány“ ve photoshopu až to bolí. Jedná se spíš o omalovánky než o fotografie a je to na první pohled patrné. Já u některých fotek jen velmi něžně zvýším ostrost a živost a víc na ně nesahám. Pak mi ale přijde zamítnutí, že je fotka upravená, což je striktně zakázáno 🙂 není to trochu na palici? To jen zkouší co člověk vydrží, že zde musí ty samé fotky nahrát natřikrát a napotřetí už je tedy konečně vemou???

    Odpovědět
  35. Petr Václavek
    1. 1. 2016

    Upravovat fotky není striktně zakázáno. Ale to, že spoustu fotek odmítají s nesmyslnými důvody je fakt, se kterým se musíte smířit. Nejlepší je zapracovat na kvalitě, pak se procento přijatých souborů rapidně zvedne.

    Ale ať tu nadáváme jak chceme, pořád patří Shutterstock k nejvýdělečnějším fotobankám (je to číslo jedna). Takže se ta práce vyplatí.

    Odpovědět
  36. Ivča
    20. 6. 2016

    Zkusila jsem to před dvěma měsíci a přijali mě napoprvé 9/10, dávám fotky, nyní mi začala sezóna cestování a najednou narážím na toto: Trademark–Image / Metadata potentially infringes on intellectual property rights. a další podobné hlášky. Moje angličtina není žádný zázrak, takže si moc ty diskuze nepročtu. Vím, že u spousty míst ten property release nepotřebuji, ale oni ho chtějí, co s tím? Mnohdy je stejné míst na fotkách někoho jiného a nikde není psáno, že by bylo nahráno jako editorial. Vyznáte se někdo jak to funguje ohledně property release? Není někdo k tomuto česky nějaký článek ve stylu shutterstock a property release?

    Odpovědět
  37. Petr Václavek
    21. 6. 2016

    Těžko říct, když člověk nevidí tu fotku, ke které to bylo napsáno, moc neporadím.

    Zkuste tento dotaz (nejlépe i s náhledem fotky) napsat na http://forum.fo­tobanky.cz – je tam skvělá komunita, která rychle a ochotně poradí.

    Odpovědět
  38. Luci
    28. 3. 2017

    Velice užitečný článek! 🙂

    Odpovědět
  39. Markéta Procházková
    30. 10. 2017

    Já osobně se považuji spíše za průměrného fotografa, fotím spíše pro radost o dovolené. Na Shutterstock jsem zatím nahrála pouze 35 fotografií, ale všechny mi byly schváleny. Moc nechápu některé lidi, co se tam snaží nahrávat fotografie, které jim neustále zamítají – respektive nechápu, jaké fotky si tam odváží kdo nahrát.

    Odpovědět
  40. Petr Václavek
    30. 10. 2017

    Markéto, ten článek jsem psal před sedmi lety, kdy byl Shutterstock hodně náročný a opravdu hodně si vybíral, co pustí do své databáze. Dva roky zpátky ale radikálně změnil svůj přístup, zjednodušil přijímací proces a snížil své nároky. V podstatě bere úplně všechno, i výcvaky z mobilu, podle toho pak také jeho nabídka vypadá. Takže asi tak.

    Odpovědět
  41. Matěj
    6. 11. 2017

    Dobrý den, měl bych na Vás dotaz
    Rozhodl jsem se zkusit fotobanku dreamstime.com. Můj takový malý sen je tam vydělat alespoň 100 dolarů. Již jsem tam nahrál 6 obrázků – 5 JPG a 1 ilustraci a dalších 5 obrázků se mi schvaluje, vím že to není mnoho, ale doposud se na mé obrázky kromě mě nikdo jiný nepodíval. Je to normální? Děkuji za Vaši odpověď.

    Jinak článek je super povzbuzující 🙂 Díky

    Odpovědět
  42. Petr Václavek
    6. 11. 2017

    Zdravím,
    bohužel je to celkem normální – s takhle malým portfoliem je to v dnešní době velmi těžké. Nezapomeňte, že týdně na některých fotobankách přibude klidně 1 milion nových obrázků. Takže vydělání první stovky vám rozhodně bude nějakou dobu trvat. Každopádně bych vám doporučil nahrávat minimálně na 3 nejlepší fotobanky a nezůstat jen u jedné.

    Odpovědět
  43. Jana Čajková
    4. 5. 2019

    Ahojte, jak na Shutterstock spravujete zamítnuté fotky? Jde to tam nějak opravit (u špatného natočení, nevhodného popisku), nebo musím nahrát znovu? Už se v tom hrabu 2 hodiny a ani jsem nepřišla na to, jak zamítnutou fotku odstranit. Předem díky za radu

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky