Nahrávání fotek a ilustrací na fotobanku Shutterstock

Shutterstock - registraceZde je slíbené pokračování registrace na Shutterstock – minule jsem popsal, jak si vytvořit účet, nahrát kopii pasu a nyní (po jejím schválením) je potřeba uploadnout prvních deset ukázkových ilustrací nebo fotek na server.

Nuže přihlašte se na svůj účet (pokud jej ještě na Shutterstocku nemáte, přečtěte si článek Registrace do fotobanky Shutterstock – podrobný návod a zařiďte se podle něj), nahrávání pak najdete pod položkou SUBMIT v horní nabídce – viz obrázek:

Vstup do sekce pro upload

Po kliknutí se zobrazí stránka nabízející v podstatě tři možnosti uploadu:

Možnosti uploadu
  1. Pomocí FTP (via FTP) – asi nejlepší volba, zejména pro ty, co mají s FTP zkušenosti. Pokud hodláte často nahrávat větší množství svých výtvorů, tak bude pro vás FTP nutností.
  2. Pomocí pluginu do prohlížeče (via Browser Plugin) – zkoušel jsem snad jen jednou – automaticky se vám nabídne instalace pluginu do prohlížeče a po jeho instalaci můžete snadno nahrávat přetažením souborů z průzkumníka (ovšem mě to při nahrávání tenkráte spadlo, tak už jsem to vícekrát nezkoušel)
  3. Přímo přes stránky (via HTTP) – asi nejprimitivnější způsob, který si v tomto návodu ukážeme.

Nuže klikněte na poslední záložku via HTTP a dostanete se na stránku s třemi uploadovacími políčky (další můžete snadno přidávat pomocí odkazu Add a Row):

Výběr fotek

Klikněte na první tlačítko Browse (v češtině pojmenované jako Procházet) a najděte na disku fotku či ilustraci, kterou chcete nahrát. To samé můžete provést s dalšími tlačítky a naklikat takto více souborů.

Pokud chcete nahrát vektorovou ilustraci, musíte nahrát dva soubory, které se budou jmenovat naprosto stejně, jen koncovku budou mít jinou (pár informací najdete ve článku Jak exportovat grafiku z Illustratoru pro fotobanky). Jedním souborem bude ilustrace ve formátu EPS, druhým pak její JPG náhled (když se jeden bude jmenovat například moje-ilustrace.eps, druhý se pak musí jmenovat moje-ilustrace.jpg)

Až máte soubory naklikány, zmáčknete spodní tlačítko Upload Files a zobrazí se vám další okno prohlížeče, které vás bude informovat, že probíhá nahrávání souborů (to může trvat docela dlouho – záleží na počtu a velikosti fotek a na rychlosti vašeho připojení, takže od několika desítek sekund až klidně po hodinu):

Nahrávání fotek na server fotobanky

Po nahrátí budete automaticky přesměrováni na další stránku, kde budete vidět všechny vaše nahrané obrázky. Pokud jste nahrávali vektorovou ilsutraci, mělo by se pod jejím náhledem zobrazit slovo VECTOR.

Formulář pro zadání informací o fotce

Zde klidně můžete činnost přerušit a vrátit se k ní kdykoliv později – na hlavní stránce budou tyto nahrané soubory pod položkou Waiting to be submitted.

Nyní je potřeba přidat ke každému obrázku / fotografii její popis, klíčová slova, kategorii a další – to vše se dělá v tomto formuláři, který má pro každou fotku následující položky:

Description – popis – několika slovy popište obsah fotky

Keywords – klíčová slova – zadejte 7 – 50 klíčových slov oddělených čárkou (můžete využít informace a nástroje z článku Jak na klíčová slova (keywords) pro fotobanky)

Categories – kategorie – vyberete jednu nebo dvě vhodné kategorie ze seznamu

Contains Nudity/R-rated – zaškrtněte pokud je na fotce nějaká nahotinka

Illustration/Clip-Art – zaškrtněte pokud se jedná o ilustraci, grafiku, fraktál, vygenerovaný 3D objekt (prostě jakmile to není fotka) – v takovém případě jsou jediné akceptovatelné kategorie Illustration/Cli­part, Abstract a Backgrounds/Tex­tures.

Model Release – pokud je na fotce rozpoznatelná osoba, je nutné přiložit smlouvu s ní (tzv. Model Release)

Watermark Placement – umožňuje změnit umístění vodoznaku (ještě jsem nepoužil)

Navíc je ještě dole pod obrázky nepovinné políčko Notes for Reviewer, kde můžete napsat vzkaz člověku, který bude kontrolovat vaše fotky.

Takto vypadá ukázkově vyplněný formulář:

Ukázkově vyplněný formulář

Jakmile máte vše vyplněno (nebo klidně i dříve, stačí když máte vyplněny informace u jednoho obrázku a chcete si ověřit, zda je vše OK), použijte tlačítko Submit These Photos for Review na konci stránky – informace se odešlou, server si je přebere a pokud je vše OK a nic nechybí, tak se fotky zařadí do fronty na posouzení editory Shutterstocku.

Většinou ale něco chybí, přebývá (více než 50 klíčových slov), nebo nesedí (překlepy v klíčových slovech) – v takovém případě se o tom zobrazí informace a vy můžete zapsat chybějící data, případně ty stávající upravit a znovu odeslat:

Zvýrazněné chybějící, či nesprávně zadané informace

Jakmile jsou tedy fotky úspěšně odeslány, měl by se jejich počet objevit v kolonce waiting to be reviewed, zároveň by se měly zobrazit náhledy v sekci waiting for review a ještě by vám měl přijít o tom email.

Fotky úspěšně nahrány

Teď budete muset čekat, až se tam na to někdo koukne a posoudí, zda jsou vaše fotky OK, či nikoliv. O výsledku vás opět vyrozumí emailem. Pokud se jim něco nelíbí, tak napíší co přesně a vy máte možnost chybu ve fotce napravit a poslat ji znovu (pakliže to je opravitelná chyba). Kromě emailu pak můžete najít neschválené fotky v sekci Check Your Numbers / Status of Submited Photos a tam záložka Rejected Photos. Na tom samém místě je i záložka pro schváleneé fotky – Approved Photos a ještě záložka obsahující fotky, které teprve čekají na scvhálení.

Zobrazení stavu odeslaných fotek

Schvalovací proces trvá od několika hodin do několika dnů – v současné době se rychleji schvalují vektorové ilustrace (1 – 2 dny), než fotky (2 – 4 dny). Jakmile je fotka schválena, objeví se ve vašem portfoliu (od poslání emailu to může trvat jednu, dvě hodiny), v databázi pro zákazníky se objeví cca do 24 hodin, první prodeje se můžou objevit již hodinu po schválení, ale většinou spíše jeden či dva dny po schválení.

Pokud jste právě nahráli svou první desítku fotek nebo ilustrací, budu vám držet palce, aby vás přijali. V opačném případě to budete moci zopakovat za měsíc (a do té doby se tu snad objeví článek, ve kterém budu psát tipy a triky právě pro tuto první desítku ukázkových fotek).

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

87 Komentářů

  1. Michal
    8. 3. 2009

    Dobrý den, tak jsem to zkusil a napsalo mi to: Notice: Before you can upload photos, we'll need to review the ID you uploaded. Generally this should be done within 48 hours after you sign up, but may take longer. If you have any questions, please email support (at) shut­terstock.com. Nedokážu to přeložit. Na Dreamstime už asi čekam na schválení, jsem na to zvědavej. Pošlete mi odkaz jak se mohu podívat na vaše illustrace. Mooooc Vám děkuji.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    8. 3. 2009

    [1] Je to jak jsem psal v předchozím článku – musíte počkat až „schválí“ nebo spíše zkontrolují vaši fotku pasu, teprve poté budete moci nahrát své ukázkové fotky / ilustrace. Měli by to schválit to 48 hodin (přes víkend to ale může trvat déle).

    Moje portfolio třeba na tom Dreamstime je tady.

    Odpovědět
  3. Michal
    8. 3. 2009

    Děkuji, můžu se zeptat v jakém programu kreslíte ty ilustrace?

    Odpovědět
  4. Michal
    8. 3. 2009

    v ilustrátoru, už jsem se to dočetl 🙂

    Odpovědět
  5. ehmo
    9. 3. 2009

    Ja uz dlhsi cas fungujem na iStocku. Cital som tvoje clanky o fotobankach, len si ho zmienil, tak ma celkom zaujima, ako si na tom tam. Vdaka tvojmu clanku som objavil shutterstock, nahral tam 10 nahodne vybranych fotiek a do dna som uz bol approved. Celkom som bol udiveny, kedze si spominal, ze su velmi priebercivi. Potom som porovnal fotky s iStockom a zistil, ze z tych 10 mi tam 8 odmietli, tu mi odmietli 1 a to z dovodu „Trademark Contains potential trademark or copyright infringement–not editorial.“ slo o nahradny objektiv od olympusu.

    Na iStocku mam za predaj jednej fotky cca 2–4$, tu 0.25$. I tak som rad, ze som sem prisiel, za prvy den som predal 72 kopii fotiek, takze to predsalen zmysel ma.

    Snad ti za moju registraciu prisiel honorar. Vela zdaru

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    9. 3. 2009

    [5] no popravdě na iStocku u mě nic moc, mám tam asi jen 30 fotek a 2 ilustrace – nebaví mě tam moc dávat další kousky, protože je to neskutečný opruz a prodejnost je všelijaká (více jak polovina se neprodala ani jednou a naopak tam mám jednu dvě fotky, co se prodávají pořád). Jinak mi přijde, že iStock je ještě mnohem vybíravější než Shutterstock, takže pokud vezmete libovolné fotky z iStocku, tak máte velkou šanci, že vás vezmou na Shutterstocku.

    Odpovědět
  7. ehmo
    10. 3. 2009

    [6] nemozem viac nez suhlasit. iStock je hodne priebercivy, mam s nimi celkom velky boj. no mam tam znameho, ktory tam uz funguje viac ako rok a niektore jeho fotky boli predane niekolko tisic krat, pricom mesacne sa jeho zarobky pohybuju na urovni niekolko tisic dolarov. ale je to vzdy o tom, co dokazete ponuknut a ci je o to zaujem. iStock je hodne narocna fotobanka, no zas je aj najviacsia, viacej platia a su tam zaujimavejsi klienti. ale shutterstock sa mi paci celkom tiez, i ked dostavam male sumicky, spolu netvoria az tak malu ciastku.

    Odpovědět
  8. Zazule
    10. 3. 2009

    Je to pravda, hodne lidi na Shutterstocku si v diskuzich na iStock stezuje, ze jsou vybiravi. Mne vcera na iStocku zamitli 3 uvodni ilustrace, protoze jsem tam mela otevrene cesty. Tak jsem to opravila a jsem zvedava, jestli je prijmou nebo jestli mi je hodi na hlavu za neco jineho. Jedna graficka si na SS foru stezovala, ze ji na iStocku napoprve prijali 3 uvodni ilustrace a pak ji je nedovolili dat do portfolia.

    Odpovědět
  9. vlado
    2. 4. 2009

    rád by som sa opýtal, či je možné si v Shutterstocku pozrieť niekde aj štatistiky, koľko ľudí videlo moje fotky, pretože som tam zatiaľ našiel iba štatistiku stiahnutí. Je niekde „zašitá“ aj štatistika" pozretí"?

    Odpovědět
  10. Petr Václavek
    2. 4. 2009

    [9] Tak to bohužel není 🙁

    Odpovědět
  11. vlado
    3. 4. 2009

    Ďakujem za odpoveď, aspoň to nemusím zbytočne hľadať

    Odpovědět
  12. Václav
    16. 5. 2009

    Dobrý večer, chtěl jsem se zeptat, jestli je možné na Shutterstocku odesílat fotky po jedné….Šel jsem od počítače a zatím jsem si tam nahral asi třicet fotek…Rád bych vyplnil třeba 4 a odeslal je a zbytek doplnil později, ale nejde mi to. Je možné nahrané fotky u shutterstocku jako u jiných fotobank odesílat po jedné? Díky moc za pomoc.

    Václav

    Odpovědět
  13. Petr Václavek
    17. 5. 2009

    [12] Tak to bohužel nejde. Jakmile tam ty fotky jednou nahrajete, tak se pak musí zpracovat najednou.

    Odpovědět
  14. David Šiml
    27. 5. 2009

    Dobrý den, dnes přišel ze SS nějaký dopis ohledně daní. Nevíte co s tím? Vyčetl jsme, že chtějí nějaké potvrzení, že z nějakých zemí je třeba platit za obrázky daň nicméně dle rozpisu, který jsme našel tam CR není neboli je tam daň 0%… ?

    Odpovědět
  15. Anna Frajtová
    28. 5. 2009

    Nastesti je tam 0%, ale stejne budeme muset projit tim byrokratickym procesem, vyplnit ty formulare, co chteji, jinak si nechaji 30%. To vse do tydne! No otrava!

    Odpovědět
  16. Anna Frajtová
    28. 5. 2009

    Tak jsem se tim ted prokousavala a je to opravdu hruza! Jde o to, ze musime zazadat o vyhnuti se dvojimu zdaneni. A to presto, ze Ceska republika ma s USA dohodu, ze se to dvoji zdaneni neuplatnuje, ze mame tech 0%. V prvni rade musime zazadat o danove identifikacni cislo ITIN. To udelame tak, ze vyplnime tento formular W-7. Ten je tady: http://www.ir­s.gov/…-pdf/fw7.pdf (ze by nam na nej Shutterstock aspon dal odkaz, to ne, musela jsem ho vygooglovat). K tomu pridame notarsky overeny pas a posleme na adresu, kterou jsem zatim nezjistila, protoze v mailu je sice psano „postupujte podle techto instrukci“, ale nasledujici odkaz je nefunkcni. A ted pozor…po odeslani formulare nam bude po 4–6 tydnech prideleno cislo ITIN a na zaklade nej pak vyplnime dalsi formular, ktery bude na strankach SS (pry ted pracuji na jeho vlozeni na jejich stranky. A slava, pak uz budeme vyjmuti z povinnosti platit dvoji dan! (Respektive v pripade CR osvobozeni od dane 0%, proste Hlava 22!) Pokud toto neucinime, SS nam strhne 30%. Vtip je v tom, ze prideleni cisla ITIN trva 4–6 tydnu a SS jeste tyden pocka s tim strhavanim. Cituji „We are not going to withhold any taxes from the payment scheduled to go out in about 1 week – the early June payment.“ No, nemam slov, preji pevne nervy vsem!

    Odpovědět
  17. Petr Václavek
    28. 5. 2009

    Díky za pěkné shrnutí a doufám, že to nebude tak horké jak to vypadá a Shutterstock bude mít dost rozumu aby to strhávání nenasadil hned. Ono než ten úřad vyřídí cca 50 000 žádostí, které se na něj sesypou (na Shutterstocku je nyní 170 000 fotografů) tak to bude chvíli trvat.

    Navíc nikde neuvádí, kdy začnou strhávat, z té věty

    „We are not going to withhold any taxes from the payment scheduled to go out in about 1 week – the early June payment.“

    Vyplývá jen to, že následující platby se to nijak nedotkne. O té další nic neříkají.

    Odpovědět
  18. Anna Frajtová
    28. 5. 2009

    Taky doufam, slusnost by byla pockat aspon tech 6 tydnu. No je to teda otrava!

    Odpovědět
  19. Jana Cífková
    28. 5. 2009

    Odkaz, jak získat ITIN na SS je, ale američani mají zlozvyk dávat pokyny a instrukce pod FAQ. Ten odkaz je pod ANNOUNCEMEMT – new!IRS Withholding Taxes… a tam najdete http://www.ir­s.gov/…6287,0­0.html. Odkáže vás to na stránky Internal Revenue Service, kde je i ten formulář W-7. Ale kam se má poslat, jsem také zatím nezjistila…

    Odpovědět
  20. David Šiml
    28. 5. 2009

    Taky díky za shrnutí. Nedal by sem někdo vyplněný formulář s popisky co dke vyplnit, abychom něco nevynechali ? A kam se to má poslat? To je fakt byrokracie!

    Odpovědět
  21. Jana Cífková
    28. 5. 2009

    Formulář se má odeslat spolu s notářsky ověřenou kopií pasu na tuto adresu:

    Internal Revenue Service ITIN Operation P.O. Box 149342 Austin, TX 78714–9342

    Předpokládám, že v první otázce (důvod, proč žádám o ITIN) zaškrtnu a), je to tak?

    Odpovědět
  22. Anna Frajtova
    28. 5. 2009

    Ano, u prvniho bodu zaskrtnout a), to je jedina rada, na kterou jsem nekde na SS foru narazila. Zaskrtnout „Nonresident alien required to obtain ITIN to claim tax treaty benefits.“ Ale dal teda nevim, jeste jsem to dal nevyplnovala. To bude boj!

    Odpovědět
  23. WinMaster
    28. 5. 2009

    Tak si myslím, že nějakou dobu počkám než se objeví někdo se vzorem. Já na to teda sám nestačím.

    Odpovědět
  24. David Světlík
    28. 5. 2009

    Dobrý den, tak jsem neodolal a zkusil se zaregistrovat na čtyřech fotobankách na shut­terstock.com jsem nahrál 95 svých produktových fotek. Z 95 mně slovy jednu zamítli, zbytek schválili. Ale proč to píšu. Ne, že bych se chtěl nějak chlubit, ale z toho co jste popisoval, že je dost těžké se tam dostat jsem čekal že z 95 fotek projde tak 10. Tak nevím buď je to haluz nebo jsou ty fotky prostě dobrý. Fotky jsou tam zatím jeden den takže v portfoliu je propsaných zatim 8, ale zbytek se tam počítám zítra taky promítne když byly schváleny. No uvidíme jestli budou taky prodejný. Počkám měsíc, něco ještě přidám a pak se můžu podělit o zkušenost. Vzhledem k tomu, že jsem se o to začal zajímat po přečtení Vašich článků a říkal jsem si, že je škoda fotky nechávat na jednom místě (myslím tím moje záloha) když by se daly i zpeněžit, považoval jsem za správné Vás alespoň informovat, že Vaše články jsou docela inspirativní. Toť vše a snad se i nějaká prodá. 🙂

    Odpovědět
  25. Jana Cífková
    28. 5. 2009

    Já myslím, že body 1–5 jsou jasné (jméno, adresa, datum a místo narození, pohlaví). 6a Czech Republic, 6b a 6c se nevyplní, 6d zaškrtnu Passport, 6e NO, 6f a 6g nevyplním. A pak už jen podpis, datum, telefon. Prosím opravte mě někdo, jestli něco píšu špatně.

    Ale můžeme být ještě rádi, četla jsem na fóru nářky těch, co nemají s USA dohodu a měli by platit 30% daň. A četl jste někdo dnešní reakci SS na tyto stížnosti? Přijde mi to dost arogantní.

    Odpovědět
  26. WinMaster
    28. 5. 2009

    Celej pristup Adminu SS je arogantní a neprofesionalni. Urcite museli o takove veci vedet dopredu. Na jednu stranu opravdu muzeme byt radi ze nemame tech 3O% jako treba Srbové. Jen porad nevim kolik me bude stat to overeni pasu a kam s tim jit.

    Odpovědět
  27. Anna Frajtova
    28. 5. 2009

    Presne tak, jeste muzeme byt radi, ze na tom nejsme jako Argentinci, kteri budou platit tech 30%. A ta reakce byla opravdu neuveritelna, asi uz jim trochu ruply nervy. Ale ten jejich pristup je neskutecne arogantni, napriklad to, jak vyhrozuji smazanim fotek a profilu, kdyz budete protestovat. Pry tam dneska probehla nejaka petice a ten clovek tam psal „vsem, co to podepsali osobne milerad smazu profil“. Trosku me desi, ze tam clovek nemuze vyjadrit svuj nazor, aniz by se bal, ze proti sobe nekoho postve a SS mu smaze profil.

    Odpovědět
  28. Anna Frajtova
    28. 5. 2009

    Tak ted jsem na SS foru nasla jeste nejake rady, co s tim formularem, nevim, jestli to mam sem kopirovat, je to pomerne dlouhy text. Je to v diskuzi „Withholding taxes-non US Submitters-answering your questions“ na strane 54 a pise to tam uzivatelka Photobunny. Je to sice navod pro Anglicany, ale myslim, ze to pro nas bude stejne. Napriklad pise, at do vsech policek, ktera by zustala volna, napiseme N/A. A taky radi zvednout si sumu, po jejimz dosazeni chodi ze SS penize, na hodne velkou cifru, abychom se vyhnuli tomu zdaneni, kdyby zacalo platit uz ted.

    Odpovědět
  29. WinMaster
    28. 5. 2009

    Chystáte se někdo na to?…Někdy teď v nejbližší době?

    Odpovědět
  30. Farna
    29. 5. 2009

    Neprofesionální to rozhodně je. Stále nechápu, jestli celý tento nesmysl budu moci provést i po tom 1 týdnu, s tím, že do té doby mi vezmou 30 %. Druhá věc je, jak se taky lidí ptají na fóru, jestli když bych si nechal vzít od US 30% daň a jedná se o dvojí zdanění a máme s něma dohodu, tak že bych neměl nic danit v ČR. Ale to bych byl asi naivní, že? To je fakt neskutečný, vyplňovat formuláře, který člověk nechápe ani v češtině, aby dělal v AJ. To je fakt buzerace, nevím, jestli mi to stojí za těch pár dolarů.

    Odpovědět
  31. Zdeněk
    29. 5. 2009

    No, ale vždyť je to přesně o tom. Pokud se vám nechce patlat s formuláři a nevyplatí se vám to, tak ho nevyplňujte a nestěžujte si. A pokud máte zisky takové, že vám 30% srážka zrujnuje domácí rozpočet, tak vás vyplnění jednoho formuláře a notářské ověření pasu nezabije. Češi to je národ stěžovatelů, ať je léto nebo zima vždycky budou brblat. Jen mimochodem psal jsem notáři kolik stojí ověření pasu a dostal jsem odpověď, že ověři pouze podpis. Jakou máte zkušenost vy?

    Odpovědět
  32. Anna Frajtova
    29. 5. 2009

    Tak teď jsem volala na notářskou komoru a máte pravdu! Průkazy se v České republice neověřují! Prý to mám zkusit na americké ambasádě, tam prý možná, ale u notářů prý neuspěju. No to bude ještě zajímavé!

    Odpovědět
  33. WinMaster
    29. 5. 2009

    Tak tahle zpráva o ověření mě opravdu nepotěšila. Najít si čas zajet do Prahy na ambasádu bude těžký. Už vidím jak mile se budou tvářit když jim tam během tohodle měsíce příjdou třeba i desítky fotografů.

    Odpovědět
  34. Farna
    29. 5. 2009

    [31] Máš recht, to nově založené téma ve fóru tam s momentálně asi 2500, dle mýho převážně negativními, příspěvky jsou všechno Česi. Nezlob se na mě, ale neříkej mi, že o tom nevěděli dopředu, ale oni teď řeknou do týdne si vybavte x věcí. Jenom ta celá mašinérie kolem sežere několik týdnů. Za další – už jsme u toho, nejspíš nejde jen o normální ověření pasu, ale kdoví, jak to bude. To stojí nejen peníze, ale i čas.

    Odpovědět
  35. Jana Cífková
    29. 5. 2009

    Teď jsem na fóru četla, že Italové mají s ověřováním průkazů stejné problémy. Pravděpodobně to bude stejné v celé Evropě. Taky psali SS požadavek, zda by mohli poskytnout jasné instrukce, např, jak vyplnit W-7 formulář. Ten je sice celkem jednoduchý, ale spousta lidí zaškrtává i kolonku „h“ a doplní tam text "Exception 1d – Third party witholding tax on passive income royalties (royalties on photographic sales) ". Nepatřím mezi remcálky, ale SS by nějaké návody poskytnout mohl. Je to přece v jejich zájmu, ne?

    Odpovědět
  36. Anna Frajtova
    29. 5. 2009

    Tak ted jsem zjistila, ze americka ambasada kopii pasu potvrdi. Uz jsem to psala na SS, vzniklo tam ceske forum, je tady: http://submit­.shutterstock­.com/…iewtopic­.php?… Stoji to 600 Kc a maji oteviraci hodiny kazdy vsedni den 8:30 – 11:30, k tomu jeste PO a ST 13:00 – 15:00.

    Odpovědět
  37. Honza
    29. 5. 2009

    To je super, takže jsem si na SS vydělal na to, aby mi za můj půlroční výdělek někde během pěti minut ověřili pas 🙂 Asi si to nechám zdanit i v americe.

    Odpovědět
  38. Farna
    29. 5. 2009

    Tj, možná bude lepšit nechat si od nich sebrat 30 % rovnou, nic neřešit, a tím si snížit výdělky, které nepřesáhnou roční částku podléhající zdanění tady. Člověk se taky vyhne dvojímu zdanění, ne?:-)

    Odpovědět
  39. WinMaster
    30. 5. 2009

    Vzhledem k tomu že budou danit jen prodeje co učinili USA zákazníci, tak možná přejdu k rozhodnutí, že to nebudu řešit. Dám si test měsíc kdy uvidím kolik procent budou USA. Pokud teda nám nějak zpřístupní takovou statistiku. A pak se rozhodnu jestli má cenu riskovat s osobníma údajema a patlat se s odesláním něčeho co nikdo pořádně ani neví jak vypadá.

    Odpovědět
  40. maxiharmony
    3. 6. 2009

    Zkoušela jsem dát své ilustrace na SS, ale byly odmítnuty z důvodu, který by mě ani nenapadl: Illustrations must be under 25 MP. Please downsize and resubmit. Když se pokusím uploadovat soubor neodpovídající velikosti na DT, tak mi ho odmítne okamžitě, ale tady na SS kvůli takovéhle hlouposti musím čekat dalších třicet dní. A ani nevím, jak tomu mám rozumět. Píší mi downsize and resubmit proto, že byly ilustrace dobré a mám jen změnit velikost nebo proto, aby mohli ilustrace odmítnout znovu kvůli něčemu jinému?

    Odpovědět
  41. Petr Václavek
    3. 6. 2009

    [40] No jestli psali skutečně tu jednotku jako 25MP tedy megapixelů, tak je nutné je zmenšit na něco rozumného, já většinou dávám tak kolem 16 megapixelů (4000 pixelů x 4000 pixelů).

    P.S. Shutterstock moc ilustrace neodmítá, tak snad napodruhé projdete. Jestli chcete, můžete mi poslat (petr (at) va­clavek.com) pár ukázek a já se vám na to kouknu a napíšu, jakou to má šanci uspět.

    Odpovědět
  42. maxiharmony
    3. 6. 2009

    Děkuji Vám za rychlou odpověď. Většinu z ilustrací, které jsem posílala na SS jsem dnes poslala na Fotolii: http://us.foto­lia.com/p/20070­8155 Psal jste, že na Fotolii bývají rychlí, ale tím, že mi obrázky přijímali přibližně v rozpětí 10 až 25 minut od zadání popisu a klíčových slov, mě opravdu překvapilo.

    Odpovědět
  43. Petr Václavek
    3. 6. 2009

    No takovej Crestock mi to včera probral během cca 5ti minut 🙂

    Odpovědět
  44. kaca.st
    5. 6. 2009

    Ahoj, víte někdo něco novýho o mailu, který se má přiložit k ověřené kopii pasu a W7? Psala jsem adminům ss dotaz jestli by mohli ve srozumitelných bodech sepsat co musíme dát konkrétně dohromady a o jaký vytištěný a přiložený mail jde… Poslali mi odpověď s nefunkčním odkazem na špaňelskou :-)) verzi srtánky http://www.ir­s.gov/…6304,0­0.html, kde si to mám zjistit. (Brutální ochota, že?) Odepsala jsem že stránka je nefunkční (a to i když si totéž dohledám v angličtině) a že žádám relevantní informace k tématu… Odepsali, že v češtině taková stránka není, tak mi poslali španělku :-))))) (logika američana mě vzala u srdce).

    ALE! poslali mi jména dalších organizací, kde si mohu informace dohledat. Mezi nimi je i Deloitte and Touche, kterou jsem vygooglila a zjistila, že má zastoupení u nás – http://www.de­loitteandtouche­.org/…2387,00­.html. Ještě jsem to nestudovala, v pátek se na ně ale chci obrátit s žádostí o pomoc.

    Dám vědět co mi odpoví, ale asi by bylo fajn, kdybyste se na ně obrátili také, aby viděli že to není ojedinělý dotaz – problém.

    Odpovědět
  45. Anny
    22. 7. 2009

    Ahoj, zrovna jsem taky zkoumala článek o daních a při té příležitosti jsem zjistila, že jsem v registraci omylem vynechala písmenko ve jméně. Už mi to tak zůstane nebo to jde někde opravit? Poraďte, nevím si s tím rady a se svou angličtinou… Dík za odpověď

    Odpovědět
  46. Petr Václavek
    22. 7. 2009

    [44] O daňovém formuláři ze Shutterstocku jsem napsal zvláštní příspěvek s návodem na vyplnění.

    Odpovědět
  47. Petr Václavek
    22. 7. 2009

    [45] Je to v nastavení účtu – po přihlášení v sekci TOOLS AND RESOURCES zvolte položku Your Account. A nebo po přihlášení použijte tento odkaz.

    Odpovědět
  48. Michal Šperl
    13. 8. 2009

    Především dekuju za váš web a rady a návodny, super!! Ani jsem něměl potuchy že něco takového je a jde:) JInak jsem nahrál prvních 10 ilustrací v EPS na shutterstock, vyplnil jim i klíčová slova, ale žádný mi v kolonce waiting to be reviewed ani náhledy nezobrazily , takže je asi někde chyba?

    Odpovědět
  49. Petr Václavek
    13. 8. 2009

    [48] To se na Shutterstocku stává, občas jim to překreslení trvá déle, ale mělo by být všechno v pořádku – zkuste za pár minut stránku „refrešnout“.

    Případně se podívejte na CHECK YOUR NUMBERS / Status of Submitted Photos měly by tam být pod záložkou Batches Pendding Approval.

    Odpovědět
  50. Šperl
    14. 8. 2009

    tak jsem to asi nahrál špatně,,. nebo nevím EPSka byli do 5 mega, a jpg nahráváte i při schvalovacím řízení??

    Odpovědět
  51. Petr Václavek
    14. 8. 2009

    EPS a JPG se nahrávají zároveň. U kterého kroku (viz můj návod) jste se ztratil?

    Odpovědět
  52. Michal Šperl
    14. 8. 2009

    no, nějak mi nejde zadát více jak 10 kousku, tedy potřeboval bych 20ks, abych nahrál zaráz EPS a JPG, nebo ztačí třeba jen JPGčka ale aspon 4 MPx?

    Odpovědět
  53. Michal Šperl
    14. 8. 2009

    už jsem na to přišel, prominte za zbytečný příspěvky 🙂

    Odpovědět
  54. Anny
    2. 9. 2009

    Dobrý den, zkusila jsem své jméno asi třikrát opravit (pokaždé asi s dvoutýdenní mezerou). Vždycky mi napsali mail, že děkujou za obnovení údajů a to je vše. Nic se nezměnilo a jméno je pořád stejně špatně. Co dělám špatně?

    Odpovědět
  55. Anny
    2. 9. 2009

    Konečně, tak na potřetí mi to už změnili.

    Odpovědět
  56. regedit
    17. 9. 2009

    Zdravím,
    v jakém pořadí nahráváte na shutterstock TIFF? Nahrajete to součastně s jpg, nebo první jpg, počkáte na schválení, a pak TIFF. Tuším je to nelogické, protože se ten tiff pak chová jako nový soubor i když se jmenuje stejně (až na koncovku) a musím mu zadat opět klíčové slova atd.

    Díky za info a přeji hodně úspěchů.

    Odpovědět
  57. Petr Václavek
    17. 9. 2009

    Také zdravím,
    TIFF nemá vůbec cenu nahrávat, neboť jej na Shutterstocku akorát převedou na JPEG (nebere se tam jako nějaký další – lepší formát). Viz poznámka ve FAQ na Shutterstocku:

    We require JPG/JPEG files for images and model releases. However, you are also welcome to upload TIFF’s. TIFF files are ultimately converted into a JPG file by our system.

    Pokud máte soubor v TIFFu, je lepší jej převést rovnou na JPG a ten nahrát (JPG je mnohem menší, takže upload bude rychlejší).

    Odpovědět
  58. Petra
    18. 12. 2009

    Zdravím,
    pokouším se nahrát na Shutterstock první ilustrace, povolují jen 10 kousků. Jak to mám udělat, nahrát 5 x EPS a to samé 5 x JPEG, nebo se to dá udělat nějak jinak, abych jich tam mohla dát 10…? Prosím o radu

    Odpovědět
  59. Petra
    18. 12. 2009

    Už jsem na to přišla…..
    Omlouvám se za zbytečný dotaz

    Odpovědět
  60. Emanuel Mizia
    23. 3. 2010

    Dobrý den, mám dotaz, na webu Shutterstocku jsem vyplnil formulář W-8BEN, přesto mi ale dnes přišel dopis s dokumentem Foreign Persons U.S. Source Income Subject to Withholding s oznámením, že mi strhávají 30% z výdělku. Znamená to, že musím pro to, aby byla uplatněna daňová dohoda ČR s USA a strhávalo se mi 0% udělat ještě něco? Musím žádat americký berňák o to číslo ITIN, posílat kopii pasu??? Z diskuzí to úplně jasně nevyplývá… jak jste to udělali vy? Díky za vaše zkušenosti a rady.

    Odpovědět
  61. Lubo
    29. 3. 2010

    Ahoj, necital som ccelu diskusiu, a este som nemal cas si prejst vsetky clanky, preto neviem ci to bolo niekde psomenute, ale zaujima ma, ako to je s legalnostou. Ide teda o to, ci sa dane obrazky, vektory a grafiky nekontroluju po stranke licencnej, ci boli vytvorene v programe na ktory spada komercna licencia. Kontroluje sa to? Alebo ako to riesia?

    Odpovědět
  62. Petr Václavek
    30. 3. 2010

    [60] Podle všeho takový dopis dostal úplně každý – ale pokud máte vyplněn ten formulář podle zde uvedeného návodu, tak by vám nic neměli strhávat – podívejte se na to pořádně – jak na dopis, tak do svých statistik na webu shutterstocku.

    [61] Pokud vím, tak to nikdo nekontroluje (ono to snad ani nejde) a neřeší. To ale neznamená, že byste pro tvorbu měli používat nelegální software 🙂

    Odpovědět
  63. Vondris
    6. 5. 2010

    Dobrý den, mohl bych od Vás dostat info, jakým způsobem se dá odeslat vyplněný model release. Děkuji moc za radu. V.

    Odpovědět
  64. Miró
    18. 5. 2010

    Zdravím ;o)
    mam dotaz na ty klicova slova k fotografiim. V jakem jazyze je treba psat? Nemecky? anglicky?
    dekuji

    Odpovědět
  65. kuskus
    19. 5. 2010

    Zdravím ;o)

    Najlepsie urobis, ked ich napises v jednom jazyku a potom to cez translator prelozis aspon do 5 dalsich. A nezabudni na Hebrejcinu, hebrejcanov je na SS mooooc, strasne moc…

    Odpovědět
  66. Petr Václavek
    20. 5. 2010

    [64] samozřejmě, že anglicky
    [65] tak to bych nezkoušel, to by Shutterstock vyhodil, tam se s tím nepářou

    Odpovědět
  67. kuskus
    20. 5. 2010

    jj pardon, ja som sa vcera vratil z oslavy a trochu som vyvadzal 🙂 Hnusny chlast.

    Odpovědět
  68. daulon
    11. 6. 2010

    Tak som sa konecne dostal k tomu, a nahral par vektorov aj na dalsie fotobanky. Tak uvidime co z toho bude 🙂
    Vstupne kriteria su najtvrdsie asi na istockphoto, ale zatial som bol len tam. Chapem preco je to tak, pretoze neraz sa mi stalo ze som kupil vektor z shutterstock a bolo to skoro nepouzitelne, zrastrovane gradienty apod…
    Inac Vaclave, drzim ti palce, perfektna stranka a klobuk dole ze sa podelis takto verejne o svoje skusenosti! Sila s nami! 🙂

    Odpovědět
  69. ppfoto
    20. 11. 2010

    dobrý večer, tak jsem to taky zkusil když už mi dreamstime a fotolia celkem frčí, jenomže mám problém i když jsem šel podle vašeho návodu, těch prvních 10fotek jsem nahrál pak jsem vyplnil keywords, název a taky kategorie, dal zkontrolovat a vše bylo ok, jenomže ty fotky pořád zustavají v kolonce „images to be submitted“ nevíte kde by mohla být chyba? moc pěkne děkuju
    máte tu hezké články a pomáháte hodně lidem.

    Odpovědět
  70. fotoban
    18. 2. 2011

    Zdravím Petře,
    první nahrávka top10 foto,který mi bigstock a csp berou se u mě nezdařila… asi jsou tam docela nároční nebo mám špatný foťák:-)… uvažuji o ilustracích ale asi je to běh na dlouhou trať umět to co vy?:-)

    Odpovědět
  71. Petr Václavek
    18. 2. 2011

    Zdravím,
    podle mě zkusit ilustrace je dobrý nápad. U nich jsou mnohem méně vybíraví 🙂 Ale záleží na tom, jak to umíte s Illustratorem. Pokud zvládáte nějaký grafický program, tak nějaké použitelné ilustrace dokážete vyprodukovat za dejme tomu 10–20 hodin seznamování s programem (ale těch 10–20 hodin bude stát za to :)).

    Odpovědět
  72. fotoban
    19. 2. 2011

    Zdravím Petře,
    zatím příliš neumím ale začínám se učit cca. už 10 hodin a něco jsem už vysmolil, tak uvidím co se z toho vymáčkne… ale 20 hodin zní přívětivě…,vzpo­mínám na situaci, kdy se údajně jedna zájemkyně chtěla za hodinu naučit s Photoshopem:-))

    Odpovědět
  73. JohnyDrake
    16. 3. 2011

    Jak se dá na shuterstocku smazat nahraná illustrace?
    Kdysi se mi to podařilo, ale teď mám dojem, že tam kde ta možnost byla tak už prostě není…

    Odpovědět
  74. Petr Václavek
    16. 3. 2011

    Musí se jít do schválených fotek – Status of Submitted Photos / Approved Photos, tam najít v které byla dávce, a pak je tam možnost editace nebo smazání.

    Odpovědět
  75. HAnka
    27. 5. 2011

    Zdravím, chci se zeptat, nemáte někdo problém asi posledni 3 dny s nahráváním na shutterstock? Obrazky jsou schvalene, ale nezobrazuji se mi v galerii… Nevite cim by to mohlo byt? Diky

    Odpovědět
  76. JonnyDrake
    27. 5. 2011

    Jednou už se mi taky přihodilo, jestli je to víc jak 72 hodin, tak kontaktujte support http://www.shut­terstock.com/con­tactus.mhtml

    U mě byli docela rychlí vstřícní.

    Odpovědět
  77. alena h.
    27. 5. 2011

    ahoj, na Shutterstocku právě řeší nějaký – podle všeho asi závažnější – technický problém, který zasahuje momentálně celý systém.
    Support se podle všeho snaží problémy odstranit, ale zatím se to nedaří.
    Systém se chová nevypočitatelně, v galeriích se duplikují obrázky, a nebo naopak mizí, nefunguje vyhledávání, obrázky se zobrazují nahodile, počty (přijaté/aktiv­ní/atd.) jsou nesynchronizované a skáčou v posledních několika dnech nahodile nahoru dolu, obrázky se objevují a mizí (jak v galeriích lidí, tak při obecných vyhledáváních), objevují se chybné hlášky, stagnují prodeje, funkce SafeSearch funguje nelogicky (schovává i ´bezpečné´ obrázky) atd. .. pokud vím, trvá to už minimálně týden ..
    Support komunikuje, a taky odpovídají/reagují ve foru (tam je teď dost aktivity), ale zatím to vypadá, že problémy zatím trvají ..

    http://submit­.shutterstock­.com/…iewforum­.php?f=15

    Odpovědět
  78. alena h.
    27. 5. 2011

    .. tohle je – aktuálně – jedna z posledních reakcí supportu ve fóru:
    http://submit­.shutterstock­.com/…iewtopic­.php?…

    Odpovědět
  79. HAnka
    27. 5. 2011

    Díky moc za info, uz je to ok, trvalo to asi 3 dny, ale pred chvili jsem se divala do galerie a obrazky uz se zobrazuji… Díky

    Odpovědět
  80. maran
    31. 5. 2011

    … aj mne to v galérii robí chaos… najprv sa začali fotky zobrazovať neskoro po prijatí, potom tm boli niektoré duplicitne a teraz zmizli všetky duplicitné .(…

    Odpovědět
  81. Zuzana Malkova
    10. 12. 2011

    Dobrý den,
    poslala jsem na shutterstock ilustrace ke schválení, a pak jsem zjistila, že jedna z nich je poškozená a musím jí tam poslat znova. Těch zbylých devět čeká ve frontě a ta jedna přeuložená tam nelze protlačit, protože tam musím poslat 10 ilustrací 😀
    omg co s tím, poslat tam zase těch deset?
    díky z.

    Odpovědět
  82. Lada
    1. 9. 2013

    Dobrý den, mám takový problém, nemohu se dostat přes úvodní přihlášení. Když vyplním formulář, tak přihlášení zkolabuje,a to kupodivu na heslu.Vyskočí vždy „There was an issue when we tried to create your account. Sorry, please try again.“Please re-enter your password in order to create your account
    No heslo má více než 8 písmen a obsahuje číslici, přesně podle požadavků.
    Když to udělám ještě jednou, tak následuje: „This display name already exists. Please choose another.“
    Takže věčný kruh. Je na to nějaká rada?
    L

    Odpovědět
  83. Petr Václavek
    3. 9. 2013

    Hmm, buď kontaktujte support a nebo zkuste novou registraci na jiné jméno. Případně můžete zkusit i jiný internetový prohlížeč. Více asi neporadím.

    Odpovědět
  84. Jirka Vlasak
    10. 9. 2013

    Lada: Nejsi sám. Mají asi nejaky problem ale nechapu ze to neresi uz takovou dobu?!! Dnes a vcera jsem to zkousel asi 10× z domova i z prace z Firefoxu, IE, Chromu. Vsechno konci stejne hlaskou „There was an issue when we tried to create your account. Sorry, please try again.“ Netusim v cem je problem. Kdyby mel nekdo nejake info co s tim delat sem s tim. Diky 🙂

    Podle me jim chybi ve formulari policko pro znovu overeni hesla. Lze zapsat jen jednou a ne 2× jako to byva obvykle a po odeslani to napise ze heslo nesedi, aby se napsalo znovu a po dalsim odeslani to napise, ze uzivatelske jmeno je blokovane. 🙁 Proste v tom maji bordel. Napsal bych jim na support, ale tak dobre anglicky to asi nezvladnu zformulovat. No zkusim to. Kdyztak to nekdo zkuste cvicne jestli vam jde registrovat.

    Odpovědět
  85. Jirka Vlasak
    10. 9. 2013

    LADA: Tak jsem na to prisel 🙂 HESLO musi obsahovat, ale POUZE A JEN!!! VELKA PISMENA, mala pismena, cisla. Toto obsahovat MUSI a nic jineho obsahovat NESMI. Pak to jde 🙂

    Odpovědět
  86. Hana Vyoralová
    9. 6. 2015

    Dobrý den, pane Václavek. V prvé řadě bych ráda poděkovala za všechny Vaše články a návody. Bez nich bych se do Fotobanek nepustila. Jsem čerstvý začátečník a ze všech vyplňování kolonek už mi jde hlava kolem. Neumím si teď poradit s vyžádaným vzorem k vektorové ilustraci u Shutterstock. Nemají tam žádnou kolonku (u iStock jí mají), nebo jsem jí nenašla… A jestliže tam napíšou “ A reference image is required for this image”, je třeba nahrát celý obrázek znovu, je to tak?

    Odpovědět
  87. Petr Václavek
    11. 6. 2015

    Zdravím, řešilo se to například tady na fóru: http://forum.fo­tobanky.cz/…e-t1476.html

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky