Jak na klíčová slova (keywords) pro fotobanky

Jak na klíčová slova u fotek pro fotobankyProdejnost fotografií (ilustrací) ve fotobankách závisí na několika faktorech:

  1. námět – jak moc je obsah snímku v praxi použitelný, žádaný a jak je originální
  2. kvalita zpracování – je to jen výcvak bez nápadu, nebo si s tím fotograf trochu pohrál ve Photoshopu?
  3. klíčová slova – je kupující schopen váš snímek najít?

Klíčová slova jsou klíčová pro prodejnost snímku

Osobně si myslím, že klíčová slova tvoří až 50 procent úspěchu. Pokud zadáte jen minimum (5–7 slov), tak se ochudíte až o polovinu potenciálních zákazníků – nikdy vaši fotku nenajdou při použití méně obvyklých frází.

Podívejme se na konkrétní ukázku: music theme

Zamyslete se jaká klíčová slova byste použili pro tuto ilustraci a schválně si je zkuste napsat na papír.

Porovnejte je s mým seznamem:

abstract, artistic, background, beautiful, clipart, color, composer, composition, conceptual, concert, conservatory, cover, creative, curve, decoration, decorative, design, element, event, festival, funky, geometry, graphic, illustration, lines, melody, metal, modern, music, musical, note, party, pop, popular, rainbow, retro, rock, sound, stripes, style, swirly, symphony, tone, tune, vector, wallpaper, waves, white

A teď se díky fotobance Dreamstime podívejme, jaké fráze použili lidé, kteří tuto ilustraci koupili:

Klíčové slovo/a počet prodejů
music 6
music notes 4
background music 2
music theme 2
music wallpaper 2
concert 1
design element lines 1
festival music 1
funky music notes 1
music abstract 1
music background 1
music design 1
music lines 1
music rainbow 1
musical notes 1
notes music background 1
pop music 1
rainbow 1

Jak vidíte pokud bych zadal jen ta základní klíčová slova popisující ilustraci, tak by ji polovina kupujících ani nenašla, případně kvůli malé shodě (v případě víceslovných frází) by byla ilustrace až na x-té stránce výsledků.

Je důležité kromě slov popisujících hlavní motiv přidat i další slova, která vás ve spojitosti s obrázkem napadnou. A to jak obecná (background, theme, wallpaper, abstract, design), tak i konkrétnější (festival, concert, pop, rock). Proto pokud můžete, tak popisujte své snímky co nejlépe a používejte co nejvíce slov (limit je většinou cca 50 slov).

Jak vymyslet dobrá klíčová slova v angličtině?

No jo,ale co když na tom nejste s angličtinou zrovna nejlépe? Najít padesát slov ve slovníku vypadá jako pořádná dřina. Alespoň že v dnešní době existují slovníky na počítači, případně online slovníky na webu:

  • překladové slovníky – aplikace, které je nutno instalovat najdete například na webu slunecnice.cz
  • překladové slovníky online najdete snadno googlem

Díky slovníkům vyřešíte problém s angličtinou, ale dřina to bude pořád veliká. Další možností je tedy inspirovat se u ostatních – najděte ve fotobance snímky, které se podobají tomu vašemu a použijte z nich některá klíčová slova. Oproti slovníku je to brnkačka, ale stále to není ono.

Lenoši jsou naštěstí hybatelé pokroku a tak vymysleli několik nástorjů, které práci ještě zjednoduší:

PhotoKeywords

Url: http://arcurs­.com/keywordin­g/

Asi nejpropracovanější nástroj – zadáte dvě tři hlavní klíčová slova, vyberete zda jde o fotku či ilustraci a vyhledáte snímky, které odpovídají vašemu zadání.

PhotoKeywords - výběr snímků

Poté jen zaškrtnete, které ze snímků nejvíce odpovídají tomu vašemu a nástroj vám sám vygeneruje seznam klíčových slov.

PhotoKeywords - seznam klíčových slov

Z něj vyberete padesát nejvhodnějších (při tom máte ještě k dispozici informace o počtu fotek s daným klíčovým slovem, případně počet vyhledávání daného slova a nástroj pro dohledání dalších slov) a ty pak již snadno zkopírujete.

PhotoKeywords - finální seznam klíčových slov

Obdobný nástroj je i na webu microstock.ru, využívá databázi iStocku a je v ruštině: http://www.mi­crostock.ru/key­words.html

Find Photo Keywords

Url: http://www.fin­dphotokeywords­.com/index.php

Velmi podobná služba, liší se spíše v detailech:

  • Vyhledává na fotobankách Shutterstock, Fotolia, iStockPhoto a Dreamstime
  • Umožňuje vyhledávání ve více jazycích – záleží kterou fotobanku si vyberete
  • Na druhou stranu u klíčových slov zobrazuje pouze informaci na kolika vybraných snímcích bylo dané slovo použito
  • Výsledek setřídí a použije oddělovač dle vašeho výběru (nabízí i výstup, který vyžaduje Alamy)

PicNiche

Url: http://www.pic­niche.com/

Pro uvedené klíčové slovo / frázi zjistí jaká je nabídka a poptávka na fotobankách. Umožňuje vám otestovat si pro vaši fotku vhodná slova a najít taková, která mají velkou poptávku, ale minimální nabídku (což je ona nika – niche).

Po zadání slova/fráze vám služba napíše, kolik obrázků na tuto frázi našel, kolikrát byly zobrazeny a kolikrát staženy. Z toho spočítá výsledné ohodnocení:

< 10 je špatné
> 10 a < 50 je OK
> 50 a < 100 je dobré
> 100 je nika

A dále vypíše obdobná slova, která souvisí se zadanými.

PicNiche

Kromě vyhledávání obsahuje i stránku s žebříčky nejlepších frází.

Stocktagger

Url: http://stocktag­ger.losmuchachos­.at

Výborný nástroj pro nalezení odvozených frází – zadáte jedno slovo a nástroj vám dohledá synonyma a obdobná slova a fráze týkající se zadaného. Stránky jsou v angličtině a němčině.

Stocktagger

Top Keywords

Další dobrý nástoje je Top 100 Image Searches na Shutterstocku – zobrazuje 100 nejhledanějších frází celkem, za poslední měsíc a za poslední týden. Výborně z něj poznáte aktuální trendy.

Top Keywords na Shutterstocku

Pár rad na závěr

Na závěr jsem si nechal pár rad, které jsou možná zcela zřejmé, ale opakování je matkou moudrosti.

  • nekopírujte bezhlavě cizí klíčová slova (použití kompletního seznamu slov by se mohlo považovat za krádež, navíc někteří uživatelé si můžou mezi svá klíčová slova přidat své jméno, či jiný identifikátor a to byste pak těžko vysvětlovali, proč ho tam máte také)
  • přemýšlejte, zda slova odpovídají vašemu snímku. Pokud budete spamovat (například opíšete tam ty nejžádanější slova z žebříčku bez ohledu na obsah snímku), vymstí se vám to – kontroloři na to snadno přijdou a vaši fotku nepřijmou
  • používejte svá vlastní slova, odlište se od konkurence
  • zadávejte co nejvíce slov (já dávám padesát) – to ovšem neplatí na iStocku, tam je trochu jiný systém

Rady a tipy od ostatních

Nejsem vševědoucí, proto uvítám, pokud do komentářů připíšete svá vlastní doporučení a nástroje, které používáte. Případně také můžete vyplnit tuto malou anketu:

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

22 Komentářů

  1. Farna
    8. 9. 2008

    Díky za tenhle článek. O těchto vychytávkách vůbec nevím a ani by mě nenapadlo, že tyhle berličky můžou existovat.

    Odpovědět
  2. difught
    9. 9. 2008

    Taktez musim podekovat, o tehlech vychytavkach sem nemel ani tuseni.Neuveritelne ulehceni vypisovani klicovych slov, dekuju.

    Odpovědět
  3. kaca
    20. 11. 2008

    Dobrý večer, předem díky za vše na Vašem webu. Považuju ho za – pro lidi z oboru grafiky, web tvorby atd. – jeden z nejužitečnějších vůbec a to jich sleduju dost. Vážně bravo! Teď k mému dotazu. Procházím klíčová slova k obrázkům do fotobank a pořád mi není úplně jasné co preferovat v následujícím smyslu: jestliže mám například obrázek, kde sedí rosnička na barometru, je vhodnější dávat do kl. slov slovní spojení – jako ROSNIČKA LEZE PO BAROMETRU atd. nebo slova jednotlivá ROSNIČKA, BAROMETR, LEZE, POČASÍ atd. /pomíjím možnost že tam můžu narvat obojí/. Nevím jak vyhledávač pracuje – tedy jestliže zadám slovní spojení /ROSNIČKA LEZE PO BAROMETRU/, obrázek mi to vyhledá na stejné pozici i po zadání jednotlivého slova z onoho spojení /ROSNIČKA, BAROMETR, LEZE/. Neboli když dám kl. slovo jako spojení ROSNIČKA LEZE PO BAROMETRU, ovlivní umístění obrázku jinak, než když dám kl. slova k ilustraci jednotlivě? Pak bych se ještě chtěla zeptat, jaký jiný systém kl. slov je na iStock o kterém se zmiňujete a poprosit, jestli byste to nerozvedl víc. Díky a 3x hurá že existujete 🙂

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    25. 11. 2008

    [3] Díky za pochvalný komentář (takových není nikdy dosti :))

    Osobně bych preferoval systém oddělených slov, protože málokdo používá při vyhledávání víceslovné fráze a pak také ta pravděpodobnost, že se trefí do té vaší je také malá. Jak pracují jednotlivé vyhledávací skripty na fotobankách bohužel není známo a tvůrci to ani nikde neuvádějí, takže jedinou možností je zkoušet – dát tam třeba dvě podobné fotky, u jedné použít jeden styl klíčových slov a druhé ten druhý… časem se ukáže, který z nich je lepší.

    iStock má mnohem složitější systém – tam se napíše hromada klíčových slov, on to zpracuje a pak se u téměř každé slova zeptá, co tím dotyčný myslel. Například u slova GOLD se zeptá, zda tím autor myslel zlato jako kov, nebo zlato jako barva…

    Odpovědět
  5. Johny Drake
    29. 1. 2009

    Tak photokeywords.com již neběží… Kůli vypršelé doméně…

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    29. 1. 2009

    [5] Doména sice neběží, ale nástroj funguje dál na této adrese: http://arcurs&shy;.com/keywording

    Opravím to rovnou i v článku, díky za upozornění.

    Odpovědět
  7. gsi
    7. 4. 2009

    Zdravím chtěl jsem se zeptap jak se nastavuje vyplacení za stažené grafiky na fotoila.com nikde neumím najít kde se nastavuje číslo účtu. Jinák díky za návody. 🙂

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    7. 4. 2009

    [7] Je to pod Credits / conversions – odkaz convert credits – http://en.foto­lia.com/…nver­tCredits objeví se pak dotaz Are you an American citizen? – zda jste občan USA (asi kvůli daním), dáte No, a pak se objeví formulář, kde nastavujete jak chcete peníze zaslat – moneybooker / paypal, kolik a na jaký účet (email).

    Odpovědět
  9. Lucie
    10. 11. 2009

    Dobrý den,
    mám jeden dotaz, který se týká klíčových slov, ale moc s Vaším článkem nesouvisí.
    Používám k nahrávání slov do IPTC program IrfanView. Problém je v tom, že pokud uložím klíčová slova a tuto fotku znovu otevřu ve Photoshopu, provedu úpravy a tyto úpravy uložím nebo uložím jako, tak se mi klíčová slova z IPTC umažou (název a popis zůstane) :-/ zůstane jich tam jen 10 a zbytek potom musím pracně znovu vytvářet. Myslela jsem, že je to tím, že nemám mezi slovy čárky, ale i když jsou slova oddělana čárkami, tak se stejně umažou. Nevíte náhodou, čím by to mohlo být? Zda to jde napravit nějakým nastavením PS nebo to prostě PS dělá?
    Děkuji moc za odpověď.

    Odpovědět
  10. tompet80
    11. 1. 2010

    Super návod,funguje to skvěle,hlavně ta popularita slov bude přínos a navíc jednoduchost a rychlost použití.Moc dík

    Odpovědět
  11. Mirvav
    9. 2. 2010

    Dobrý den,
    používáte na popis fotek nějaký soft, který umí zapsat klíčová slova do IPTC a odeslat fotky přímo do vybraných fotobank? Teď nemám na mysli např. Photoshop a jiné molochy, ale jednoduchý účelový software.

    Odpovědět
  12. JohnyDrake
    11. 2. 2011

    Můj oblíbený nástroj na klíčová slova:
    http://www.ar­curs.com/…ng/in­dex.php

    Poslední dobou nějak neběží (vyhledá jen zlomek illustrací). Dělám něco špatně já nebo je to rozbité?

    Odpovědět
  13. Zbyněk Buřival
    21. 3. 2011

    Petře, s těma co nejvíce klíčovýma slovama nejde souhlasit – čím víc jich zadávám, tím víc zadávám i zbytečných synonym a tím víc nesmyslných kombinací vytvářím, navíc si ty slova s prominutím pak tahám z paty. Osobně to dělám přesně naopak – málokdy překročím 20 slov a troufám si tvrdit, že drtivou většinu fotek jde popsat 10–15 slovy. Osobně si myslím, že keyword spam je těžká metla a zákazníky bezmezně rozčiluje. Víc o tom u mě na blogu http://stockpho­tography.cz/kli­cova-slova/

    Jinak top 50 keywords na Shutterstocku apod. je vcelku k ničemu, mnohem vymakanější jsou zdroje na picniche.com – tam mi to rovnou vypíchne potenciálně zajímavé niche, myslím, že tohle hodně fotografů podceňuje.

    Odpovědět
  14. Petr Václavek
    21. 3. 2011

    [13] Každý má svůj názor, já osobně si myslím, že 10–20 slov je málo. Že se tím zbytečně ochuzuji o další prodeje. Bohužel v podstatě neexistuje způsob, jak to ověřit a navíc jsou vyhledávací algoritmy na každé fotobance různé. Jediný zajímavý výstup o kterém vím jsou statistiky prodejů na Dreamstime, kde je uvedeno přes která klíčová slova vaši fotku kupující našel (a ejhle docela se tam objevují i méně související slova, která by se do těch 10–20 nevešla).

    Keyword spam už je něco trochu jiného a na ten máme společný názor – prostě je nesmysl, zadávat tam neodpovídající slova.

    Top 50 keywords na Shutterstocku bych rozhodně nezatracoval – jdou na něm vidět trendy, vždy je rozumné uploadovat fotky na téma které zrovna letí a je důležité začít nahrávat v čas – tak třeba nahrávat vánoční ilustraci v listopadu je už opravdu trochu pozdě.

    Odpovědět
  15. Zbyněk Buřival
    22. 3. 2011

    No tak záleží jak moc abstraktních termínů si tam vymýšlím, ono lze těžko definovat co ještě je nebo není relevantní.

    Ovšem příklad za všechny, mám kamaráda s téměř 12× větším portfoliem než já, ten taky vyplňuje slova jak o závod. I přes nesporný fakt, že tisícová portfolia mají obvykle až řádově vyšší RPI než ta okolo řekněme 500 fotek jako to moje, dosahuje na DT jen polovičního počtu prodejů (přepočteno na velikost portfolia) a na SS je to stěží 10× víc. A to fotí i tematicky, má to vymáklý, zatímco já cvakám hodně krajinky a jiné méně prodejné věci.

    Odpovědět
  16. Zbyněk Buřival
    22. 3. 2011

    Teď jsem pro zajímavost mrknul na prodeje na Dreamstime – z 288 prodejů je pouhých 5, kde byla použita slova, která bych nedal do prvních 5–7 slov. Naopak dobře polovina byla nalezena bez hledání konkrétního slova, takže bych celkově long-tail na okultní keywords moc nepřeceňoval, i když určitou váhu to samozřejmě má.

    Víc se mi ovšem líbí přímo práce s keywords na PicNiche – z „keywords cloud“ za určité období lze rovnou vybrat potenciální zajímavé niche a nafotit speciální cílené fotky právě na toto slovo. To je podle mě mnohem výnosnější a navíc budu ve vyhledávání rovnou nahoře. Tento nástroj je také mnohem silnější než top 50 na Shutterstocku, protože bere v potaz více agentur.

    Odpovědět
  17. Petr Václavek
    24. 3. 2011

    [15] A z čeho usuzuješ, že ten rozdíl způsobily zrovna ta klíčová slova? Těch faktorů je mnoho a na každé fotobance jsou jiné (historie, kvalita portfolia, způsob nahrávání, podpůrné aktivity, názvy a popisky…)

    [16] No jo, ale jestli jsem to dobře pochopil, tak se díváš do svých statistik na prodeje fotek, kterým jsi dal 10 – 20 slov, takže nemají ten long tail a tedy nemůžou mít z něj ani žádné prodeje.

    Odpovědět
  18. Johny Drake
    23. 4. 2011

    [Zbyněk]
    Po té co shutterstock v darkroomu zveřejnil stažení illustrací podle klíčových slov (což je super!) S vámi může nesouhlasit (objektivně, domnívám se).
    Není to pravidlem, ale mám illustrace u kterých se využilo i 30 keywords. Kdybych tam dle vašeho návrhu dal těch 15–20, prodejů by bylo míň, ikdyž ne razantně.

    Souhlasím, drtivá většina stažení je iniciována 10–15 keywords ale, pokud jich dám 40–50 nic neztratím, jedině získám.

    Toť tedy zvěry ze statistik na shutterstock.

    http://submit&#173;.shutterstock­.com/…allery.mhtml

    Odpovědět
  19. Petr Václavek
    26. 4. 2011

    Johny, díky za upozornění na tu směnu v Dark Roomu, ani jsem si toho nevšiml. Jsou to zajímavá zjištění.

    Z mého hlediska více keywords, více šancí na stažení. Ale záleží také na algoritmu řazení výsledků – třeba pokud bych dal jen 10 keywords, tak jedno klíčové slovo bude mít větší váhu, než v případě, že jich tam dám 50. Ale to jaksi není jak ověřit a autoři algoritmu to samozřejmě neprozradí.

    Odpovědět
  20. JonnyDrake
    13. 6. 2011

    Ptám se kohokoli kdo je na shutterstock: funguje vám Image Gallery stats BETA?
    http://submit&#173;.shutterstock­.com/…allery.mhtml

    Nebo tam máte větu: „None of your photos have been downloaded from a 25-A-Day subscription“
    Stejně jako já?

    díky

    Odpovědět
  21. Petr Václavek
    13. 6. 2011

    Já tam mám jen nějaké staré fotografie + jednu ilustraci z poslední várky. Asi na tom pracují, netřeba se znepokojovat.

    Odpovědět
  22. alena h.
    14. 6. 2011

    (ad 20) .. nefunguje to víc lidem, a u každého se problémy projevují trochu jinak (čas od času se to řeší v poslední době ve foru, support to pořád ještě neuzavřel, pokud vím – poslední info ze strany supportu bylo, že o tom vědí, a pracují na tom)

    někteří lidé tam mají tuhle vaši hlášku, některým to hlásí „internal error“, některým (vč. mě) se zase zobrazují jen bitmapy, ale žádný vektor 🙂

    pravděpodobně to souvisí s celkovými systémovými problémy, které SS v poslední době má/řeší ..

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky