Jan Šindelář: Blog – vytváříme a vedeme internetový deník

Jan Šindelář: Blog - vytváříme a vedeme internetový deníkBlogy, weblogy či chcete-li internetové deníčky si už své nezpochybnitelné místo na Internetu našly a staly se naprosto běžné. Není proto divu, že se na pultech knihkupectví objevila první publikace věnující se Blogům.

Co v ní najdete? Podrobný manuál k blogovacímu systému Blog.cz, mnohem stručnější popis systémů Bloguje.cz, Lide.cz a programu IrfanView pro úpravu obrázků. Výběr hlavního systému blog.cz mě trochu překvapil a dorazila mě informace na obálce, že se jedná o nejznámější český portál. Trochu mě také zklamalo, že se autor věnuje pouze suchému popisu uvedených systémů, a téměř se nezabývá radami a doporučeními k náplni blogů, ani neuvádí žádné odkazy na úspěšné či zajímavé blogy (což k tématu blogování bezesporu patří).

Knihu bych mohl doporučit snad jen naprostým začátečníkům (jako je možná váš dědeček), protože neobsahuje téměř nic, co by se nedalo vyčíst z nápověd jednotlivých systémů.

Hodnocení: 5/10

Jan Šindelář: Blog – vytváříme a vedeme internetový deník; CPress 2006, 104 stran, 119 Kč, ISBN: 80–251–0927–5

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

11 Komentářů

  1. Ivorius
    8. 11. 2006

    Založit si dnes blog je asi stejně tak těžké, jako provést nákup v internetovém obchodě. Skoro každý to umí a kdo to neumí, ten se to stejně naučí i bez knihy.

    Odpovědět
  2. Arthur Dent
    8. 11. 2006

    Zdalipak je stále v předmluvě ta kouzelná věta „Zvolil jsem systém blog.cz vzhledem ke své jednoduchosti“?

    Odpovědět
  3. ObiSkyWalker
    8. 11. 2006

    Škoda že tam není něco pro pokročilejší, jako třeba instalace, nastavení a provoz redakčních systémů Textpattern nebo WordPress, to bych uvítal. Měl jsem v plánu si tuto knihu koupit, ale zřejmě to neučiním.

    Odpovědět
  4. VfB
    8. 11. 2006

    nevím, ale já zatím nenašel v ČR lepší blogovací systém než bloguje.cz a to jak pro naprosté laiky (kteří si jen vyberou některou z dostupných šablon) a nebo pro pokročilejší uživatele, kteří zvládnou vlastní šablonu, různé úpravy, skinování, nějaké funkce navíc atd… navíc nevím zda autor neporovnával nějakou starou versi bloguje.cz (či snad má svůj deníček na blog.cz), ale nevím zda blog.cz podporuje podcasting, avatary, má správce souborů, atd…

    Odpovědět
  5. Sed
    8. 11. 2006

    Takže to shrňme asi takto: Naprosto zbytečná knížka do naší malé knihovničky. Nekupovat.

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    8. 11. 2006

    [5] Jo jo tak nějak… i když ono to není tak jednoduché. Je to kniha pro začátečníky, takže nevím jak to vnímají oni. Pokud je ale člověk schopný najít na internetu to co potřebuje, tak je to pro něj kniha naprosto zbytečná.

    Každopádně si myslím, že to téma by se dalo zpracovat mnohem, mnohem lépe. Od instalace blogovacích systémů na vlastní doméně, přes odkazy na úspěšné blogy, agregáty a katalogy blogů, rady o obsahu, o zvýšení návštěvnosti, vysvětlení různých služeb, které se na blozích využívají (avatary, odkazů del.icio.us,…).

    Odpovědět
  7. Ivorius
    8. 11. 2006

    [3] Jestli tě zajímá textpattern, pak bych věděl kde se o něm něco dočteš http://textpat­tern.ivorius.com Sorry za reklamu, ale nedalo mi to 🙂

    Odpovědět
  8. Petr
    8. 11. 2006

    [1] No já si ještě pamatuju, jak jsem v knihkupectví před několika lety hltal nějakou knížku o nakupování na internetu. Takže je klidně možné, že za pár let zase budou návody na používání AJAX nebo komunitních aplikací a v nějakém blogu se pak objeví zpráva, jak je to jednoduche a že je to jen pro dedecky 🙂

    Odpovědět
  9. Robin
    9. 11. 2006

    Nechápu jaký by tato knížka měla mít přínos. IMHO je to jen další z řady publikací o ničem jejichž jediným účelem je tahání peněz z naivních lidí.

    Odpovědět
  10. ObiSkyWalker
    11. 11. 2006

    [7] Díky, už se stalo. 🙂

    Odpovědět
  11. In-sníh
    6. 12. 2006

    K čemu jsou takovéhla knihy, když vše je v nápovědách velmi dobře posáno.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky