Další 4 měsíce na volné noze

Do práce na koleTo to letí, ani jsem se nenadál a další dva měsíce (duben a květen) na volné noze jsou za mnou. A než jsem dopsal tento článek, tak jsou za mnou další dva měsíce (červen a červenec). Novinek je povícero, tak jsem zase sednul a všechno to sepsal.

Squash

V květnu skončila jarní sezóna ligy, tu letní jsem se rozhodl vynechat z několika důvodů:

  • v létě budu raději někde venku
  • už mě nebaví domlouvání zápasů, nakonec to bývá v době kdy mi to tak úplně nevyhovuje

Raději jsem začal hrát se svými kamarády v době, kdy mi to plně vyhovuje. Uvidím, zda se na podzim do ligy ještě zapojím – teď spíše přemýšlím, že si najdu na podzim nějakého trenéra abych tu svou hru posunul někam dál.

Problém s internetem

V dubnu jsem několik dní doma bojoval s nefungujícím internetem – nešly mi zobrazit některé stránky na mém počítači (a bylo úplně jedno, jaký prohlížeč jsem používal). Přitom na notebooku, který byl připojen na stejnou síť to fungovalo. Stránky fungovaly jen pokud jsem použil nějakou bránu (anonymizer). Zkusil jsem všechno možné, pročistil si registry, nainstaloval několik antispyware programů a nic. Začal jsem tedy dělat zálohu obsahu disku, abych mohl reinstalovat a v ten okamžik mi kamarádka poslala odkaz na tento článek: Nejdou otevřít některé www stránky což nakonec pomohlo! Takže pro příště, až Vám nebudou fungovat jen některé webové stránky, tak si zkontrolujte hodnotu velikosti MTU (Maximum Transmission Unit) vašeho připojení.

Interfaces, velikost MTU

Do práce na kole?

Na konci května se udělalo pěkné počasí a já začal pošilhávat po kole. Po cca pěti letech, kdy se na něj jen prášilo už potřebovalo trochu provětrat. Jenže přes den je člověk v práci, večer řeší děti a potom už je tma, případně už má všeho dost a dá přednost posteli. Takže se není čemu divit, když mě nadchl kamarád, který jezdil obden do práce na kole (asi 30 km). Bohužel má kancelář nedisponovala žádnou sprchou, sice jsme s kolegou rozjeli projekt na její vybudování (komponenty i prostor už máme, teď jen to postavit), ale to bude ještě na delší dobu.

Z minulosti vím, že i takové věci jako sprcha lze řešit operativně (v předchozí práci jsme chodili hrát fotbal o polední pauze ven na hřiště a měli jsme domluvené sprchy u jedné lezecké stěny na Andělu). Takže jsem napsal na pár sportovišť v okolí a za chvíli jsem již byl domluven s lezeckým centrem MAMMUT v Holešovicích (asi 3 minuty chůze od mé kanceláře). Sprchy jsem jednou využil a týden na to jsme stěhovali kancelář (pouze na prázdniny) o jednu místnost vedle, kde už byla sprcha, takže o prazdninách mám co se týče sprchy vystaráno.

Od té doby se snažím pravidelně alespoň jednou dvakrát za týden jet do práce na kole – není to až taková sranda, protože vzdálenost je asi 30 km (a dalších 30 zpátky) a do toho je započíst ještě mé bloudění a hledání dalších lepších tras. První cesta na kole mě trochu vyděsila, neboť jsem to vzal severně po okreskách (Počernice, Vinoř, Čakovice, Ďáblice). Pak jsem ale kouknul na mapu pražských cyklostezek a objevil jsem nádhernou skoro přímou cestu kolem Rokytky, dále kousek po té nejdražší cyklostezce v Evropě, pak podél železniční trati a Xaverovským a Klánovickým lesem – po celou cestu auto sotva potkám, většinu jedu pod stromy, podél potoka nebo v zástavbě rodiných domků. Časem o tom určitě ještě napíšu. Pokud zvažujete ježdění do práce na kole v Praze, doporučuji prostudovat web prahounakole.cz a zejména pak jejich mapu pražských cyklostezek, kde najdete spoustu podrobností (fotografie křižovatek, upozornění na překážky, alternativní neznačené trasy a mnohé další).

Prahou na kole

Tablet – jaký to nakonec byl

Tablet pro děti, který jsem sháněl v květnu již mám a jsem s ním velmi spokojen. Odvedl dobrou práci – při cestování perfektně zabavil děti a já si na něm pak na dovolené komfortně četl poštu a brouzdal po svých webech. Takže naprostá spokojenost. Jen ještě sháním nějaké pěkné android aplikace a hry pro děti.

Soutež od Pixmacu

V květnu jsem se také zapojil do soutěže fotobanky Pixmac o návrh placky a podařilo se mi umístit se na prvním místě!

Pixmac soutěž

Výhrou byla myš podle mého výběru (původní cena byla MagicMouse, ale jelikož nepoužívám Apple platformu, mohl jsem si vybrat vlastní myš). Po pečlivém výběru jsem zvolil Logitech Performance Mouse MX. Bohužel mi připadá, že je na mou ruku trochu velká (a boční tlačítka jsou oproti mé staré Geniusce umístěny trochu nešťastně), takže si pořád ještě zvykám, třeba se to poddá a nebo si časem pořídím něco menšího. Bezdrátový přenos je ale oproti BlueTooth naprosto perfektní.

Rekonstrukce domu, dovolená

V červnu jsem si užíval dovolené – nejprve u rodičů s dětmi a pak u moře, pro změnu také s dětmi. Na fotobanky jsem skoro vůbec nešáhl a teď zjištuji, že výdělky nepoklesly – tomu se říká pasivní příjem 🙂

Sporttester

Po návratu z dovolené mi odešlo cyklopočítadlo na mém kole a tak jsem se rozhodl zainvestovat do nového, které by mělo GPSku a které bych mohl používat i na běhání. Své požadavky jsem sepsal v článku Jaký vybrat Sporttester? pokud máte nějaké tipy a rady k výběru, budu rád za vaše komentáře.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

5 Komentářů

  1. Anna Frajtová
    27. 7. 2012

    Hodně inspirativní čtení, ať se ti daří! 🙂 Hned mám chuť taky oprášit kolo.

    Odpovědět
  2. David Nogol
    27. 7. 2012

    Hezky se to četlo, jsem rád, že se daří Petře 🙂 Hlavně ty pasivní příjmy z fotobank jsou skvělé. Není nad to, když člověku přibývají peníze i v momentech, kdy zrovna nepracuje 🙂

    Odpovědět
  3. palic
    28. 7. 2012

    Zapomnel jsi prozradit, kolik mas aktualne na tom kole najeto… a o dalsim radeji neverejne 🙂

    Odpovědět
  4. Petr
    12. 8. 2012

    Díky moc za inspiraci, je to povzbuzující čtení.:) Ať se Ti daří skvěle i nadále!

    Odpovědět
  5. Hosting
    30. 11. 2012

    Ať se vám takhle daří i nadále!

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky