Jaký vybrat Sporttester?

Sporttester na kolo a na běháníPoslední rok dva jsme se z manželkou začali trochu více hýbat a tak přemýšlíme, že pořídíme nějaké zařízení na sledování našeho výkonu – GPS sporttester. Bohužel s ničím takovým doposud nemám přímou zkušenost a tak bych potřeboval poradit, jaký koupit, na co se zaměřit, na co si dát pozor, co za funkce vyžadovat.

Navíc mi před 14 dny odešel můj cyklopočítač na kole, tak přemýšlím, zda nekoupit nějaké zařízení vhodné na kolo i na běh.

Naše požadavky:

  • GPS (nějaká svižná a né že to bude lovit 5 minut satelity jako moje Nokia) – s možností přenosu trasy do počítače na nějakou reálnou mapu
  • čidlo na tep a jeho zobrazování / upozorňování (aby člověk věděl, zda může ještě přidat bez rizika infarktu :))
  • slušná výdrž baterie
  • přehledný displej – možnost zobrazit vzdálenost, výšku, průměrnou rychlost, tep,…
  • docela fajné by bylo, kdyby to mělo historii a v případě běhu po stejné trase by mi to psalo o kolik jsem pozadu oproti rekordu na té trase
  • nějaká rozumná možnost exportu dat
  • používat bych to chtěl hlavně na běhání, ale pokud by se to dalo vzít i na kolo, tak by to bylo plus. Existují nějaké další možnosti, funkce u takovýchto přístrojů pro cyklisty? K čemu je dobrý snímač kadence?
  • pokud by to šlo, tak víceuživatelský (možnost přepínat mezi dvěmi profily – pro případ, že bychom to používali oba), v opačném případě budem muset koupit dva kusy 🙂
  • velikost – oba jsme s manželkou menší, štíhlejší postavy, takže preferuji menší přistroje – nechci nosit na ruce velkou cihlu

Jaké zařízení používáte vy?

Jak jste s ním spokojeni? Na co si máme dát pozor? Jaké funkce požadovat a jaké jsou k ničemu? Předem děkuji za vaše připomínky a rady. Časem sem napíšu co jsme vybrali a jak jsme spokojeni. Zatím si jdu prostudovat recenze na svůj oblíbený časopis dTest: Test sporttesterů 2011

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

14 Komentářů

  1. Mifko
    24. 7. 2012

    Ahoj.

    Ja som kupoval pred pár mesiacmi Garmin Forerunner 410. Dodávajú sa aj s meračom pulzu (dajú sa tuším kúpiť aj bez neho).

    GPS majú a docela rýchle, i keď ja dosť cestujem medzi Bratislavou a Viedňou a keď zmením mesto, tak mu samozrejume nájdenie nových satelitov trvá trochu dlhšie.

    Pás na meranie tepu je bezdrôtový a docela pohodlný. Staršie verzie vraj mávali výpadky merania, táto najnovšia už tým moc netrpí a výpadkov som videl veľmi málo.

    Výdrž batérie je pár dní, ak sa s tým behá, alebo teda používa GPS, prípadne týždeň dva, ak sa GPS (moc) nepoužíva. Nabíja sa to cez taký zvláštny konektor (dodáva sa spolu s hodinkami) a nabíja sa to pomerne rýchlo.

    Hodinky majú v sebe pamäť, takže akúsi históriu to má. Dáta sa následne dajú importovať na ich web, alebo do windows aplikácie. Takisto sa v oboch (web aj aplikácia) dajú robiť rozšírené tréningy (napr. chcem bežať 5 minút v tom a tom pulzovom rozpätí, potom 2 kilometre, potom…) s tým, že hodinky potom pípaním upozorňujú na plán.

    Ak sa nemýlim, tak tieto hodinky majú dáta v niečom podobnom XML, ale popravde som to neštudoval, iba sa mi to marí z recenzií čo som čítal (nový formát ktorý Garmin používa je tuším binárny).

    Pokiaľ viem, tak hodinky nevedia porovnávať s behom po tej istej trase. Dá sa nastaviť akýsi virtuálny partner, ktorému sa dá nastaviť rýchlosť a človek potom vidí kde je partner a kde je on sám. Osobne som to ale nikdy nepoužil, takže ako moc dobre to funguje a ako moc sa to dá nakonfigurovať netuším.

    Displej je prehľadným, dá sa plne nakonfigurovať čo má na ňom byť zobrazené aj v ktorej pozícii na ktorej obrazovke (max tuším štyri obrazovky s tromi údajmi). Zvláda všetky klasické údaje ako sú rýchlosť, tempo, kalórie, vzdialenosť, čas,…

    Ja s hodinkami behám, ale ak ma pamäť neklame, tak s nimi prišiel nejaký držiak na bicykel.

    Tieto hodinky majú dotykový rám, mne osobne vyhovuje, niektorí ľudia ho kritizujú, hlavne ovládanie v zime rukavicami a podobne. Ja však keď začnem behať, tak už nemám moc dôvod niečo meniť, a hodinky používam iba na pozeranie.

    Užívateľské profily v hodinkách myslím nie sú, možno že sú v tej windows aplikácii, ale keďže som to nikdy nepotreboval, tak to teraz z hlavy tiež neviem.

    To je všetko čo ma napadlo, snáď už len, že som si vyberal hodinky, ktoré sa hodia aj na bežné nosenie, takže ich mám stále so sebou a trackujem si často aj chôdzu.

    Ak by ťa ešte niečo zaujímalo, tak sa kľudne opýtaj, ak budem vedieť, tak odpoviem.

    Odpovědět
  2. Lubosch
    24. 7. 2012

    Ahoj,

    dříve jsem měl také Garmin Forerunner 405, což byl funkčně velmi podobný stroj 410, o které už dost napsal Mifko. Bohužel se mi rozbil (nedal se vůbec nabít) a při reklamaci mi vrátili peníze. Když jsem vybíral náhradu, usoudil jsem, že většinu funkcí, které jsem dříve pokládal za veledůležité, v podstatě ani nepotřebuju a vsadil jsem na jednoduchost Nike+ GPS Sportwatch.

    Nicméně velmi dobré recenze sporttesterů najdeš na http://www.dcra­inmaker.com. Je to kluk co běhá a jezdí na kole (tedy shoda s cílovým určením sportů) a především jeho praktické poznatky jsou super.

    Odpovědět
  3. Mifko
    24. 7. 2012

    Nevedel som si spomenúť na URL, ale bol to práve Luboschom spomenutý http://www.dcra­inmaker.com ktorý aj mne moc pomohol pri výbere hodiniek.

    Odpovědět
  4. Petr
    24. 7. 2012

    Já mám iPhone a jako Sport Tester splňuje vše a mnohem více, krom té velikosti. S pouzdrem na ruce pod ramenem o něm po pár minutách nevíš. 🙂 Další zařízení, které dělá to samé co aplikace plus smartphone mi přijde zbytečné. Je pravda že hlavně jezdím na kole a občas si jdu zaběhat.

    Navíc má velkou výhodu – muziku, bez které si nedovedu běhání představit.

    Odpovědět
  5. dysm.
    25. 7. 2012

    Běhám s Garmin F110 (je i v tom DTestu) a spokojenost. GPS rychlá, výdrž akorát (beztak je furt na USB kabelu). Pro export/analýzu dat má Garmin vlastní web (http://jdem.cz/vu­af8), jinak je na netu spousta služeb, který doplněj třeba teplotu, rychlost a směr větru… Nemá nastavení tepových zón, nemá přepínání profilů, ale za cenu pod 4k je asi lepší koupit dva ;-).

    Odpovědět
  6. palic
    28. 7. 2012

    [1] Mifko, to je samostatna recenze a ne jenom komentar k clanku 🙂

    Odpovědět
  7. yanca
    12. 9. 2012

    A co aplikace do telefonu a nějaký pohodlný držák na ruku? Sport Tracker pro Androida se umí spojit s tepákem a dat je rázem dost. Lidi s tím normálně běhají i závody.

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    13. 9. 2012

    Yanco,
    Sport Tracker na své Nokii používám, držák ani tak nepotřebuji, ale občas je to trochu na obtíž a taky mě docela štvalo, že ten GPS signál u nás v lese občas vypadne – to pak vleču tu cihlu zcela zbytečně (pokud zrovna aspoň neposlouchám při běhu hudbu).

    Odpovědět
  9. Dalibor
    21. 10. 2012

    Dobry den,
    vybiram si sporttester pro triatlon a nemuzu se rozhodnout mezi Suunto t6c, Polar R800CX, RCX5 nebo Timex t5k444. Ktery z nich byste mi doporucil? Mnoho prodejcu nabizi jen hodinky, s tim ze ruzna cidla si clovek musi dokoupit, tzn. vysledna cena je temer dvojnasobna.
    Dekuji za odpoved,
    Dalibor Uhlir

    Odpovědět
  10. www.test-recenze.cz
    12. 2. 2013

    Používám iPhone 5 a pás Polar H7, aplikace Runtastic s webovou správou je zajímavá pro sledování a vyhodnocování aktivit. Polar Beat je aplikace, která dle mně má přesně takové funkce, resp. design, jaky bych si představoval u jiných a podobných aplikací pro smartphone.

    Recenze na Runtastic (webový účet, webová aplikace na správu) je možné přečíst na serveru:

    http://www.test-recenze.cz/…e-runtastic/

    Pěkné zážitky se sportem všem…
    R.

    Odpovědět
  11. Maya
    19. 9. 2013

    Máte někdo zkušenost s tímhle http://sanaspor­t.cz/…r-rs100.html sporttesterem? Chtěla bych ho koupit příteli k narozeninám, ale moc se nevyznám v cenách těhle udělátek 🙂

    Děkuju za odpověď.

    Odpovědět
  12. Janča Spokojná
    11. 10. 2015

    Na moje běhání před večeří se mi osvědčil http://www.fitness-naramek.cz/…ky-cerne-i3/

    Sice jsem si ze začátku myslela, že to bude zbytečnost a sporttester nepotřebuji, ale nakonec mě vyhodnocování tréninků dost chytlo 🙂

    Odpovědět
  13. Sutffio
    3. 9. 2018

    Docela šikovný je Garmin Forerunner 35, jednoduché nastavení a synchronizace s iOS, kompaktní rozměry a dobrá výdrž baterie. Trochu nepraktické je jednosměrné rolování v menu, ale to je spíš detail.

    Odpovědět
  14. Denis
    13. 9. 2022

    Ja už asi rok a niečo používam Amazfit T-Rex.
    – GPS lokalizácia super, nabehne 10 – 20 sekúnd
    – presnosť metrík (vzdialenosť, kroky, kalórie) s minimálnou odchýlkou
    – aplikácia ZEPP od Amazfit prehľadná, jednoduchá a možnosť individuálnych nastavení. Zobrazuje všetky dáta a vyhodnocuje štatistiky.
    . displej AMOLED perfektný. Reaguje skvele na dotyk. Na výber je kopec dizajnov a stiahnuť môžete aj ďalšie cez aplikáciu v Google Play
    – výdrž hodiniek pri 24/7 monitoringu mám odskúšanú (bez GPS) na úrovni 14 dní so zapnutou GPS to bude zhruba 7 dní. Bežne ja nabíjam raz do mesiaca.
    – extrémna odolnosť, používam na turistiku, cyklistiku, cvičenie v posilovni a čo to už vydržali veru. Bez problémov sprcha, bazén (do mora zo zásady so žiadnymi hodinkami nechodím kvôli slanej vode, to je moja zásada, ale isto by to zvládli bez debaty)
    – recenzia na konkrétny model je aj tu https://www.testmagazin.sk/detail/amazfit-t-rex

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky