Jaký tablet pro děti

Tablet pro dětiTak dlouho jsem se chystal koupit dětem přenosný DVD přehrávač do auta na dlouhé cesty, až DVD přehrávače zcela zastaraly. Moderní doba je tu a děti si žádají modernější hračky. Takže jsme se rozhodli jim raději zakoupit nějaké víceúčelové zařízení – tablet.

Mimo jiné mě k tomu vedlo zjištění, že ceny tabletů jsou skoro srovnatelné s cenou přenosných DVD přehrávačů, ale co se týče možností nabízí neskonale více (krom filmů a hudby i hry, výukové programy, kreslící aplikace a další). V neposlední řadě nás na tento nápad přived také článek v posledním Reflexu.

Osobně jsem pro své potřeby o tabletu nepřemýšlel – tedy přemýšlel jsem, ale zjistil jsem, že jej nevyužiji. Lépe řečeno, že nemám čas, kdy bych si a tabletem mohl hrát (protože pro práci jsem žádné velké upotřebení nenašel).

Nuže jaký tablet byste mi pro děti (5letý Franta a 2letá Anička) doporučili? Moje požadavky jsou zatím následující:

  • rozumná cena
  • systém asi Android (nemám rád uzavřenost a iTunes)
  • vestavěné repráky, aby to mohly používat bez sluchátek
  • úhlopříčka 8 – 10 palců

A nic dalšího mě zatím nenapadá, zkušenosti s tablety a dotykovými zařízeními mám veskrze nulové, takže si rád nechám poradit na co si dát pozor, čemu se vyhnout a za co raději připlatit.

Díval jsem se, že ceny začínají již na nějakých 1700,– (Point of View Mobii 7, Archos 7, GoClever TAB, Manta MID,…) – má smysl jít do něčeho takového nebo je lepší si připlatit? Nerad bych koupil něco u čeho se budem vztekat, kvůli nekvalitní dotykovce.

Díky předem za všechny rady.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

22 Komentářů

  1. Martin
    7. 5. 2012

    Mám GoClever R73 za 4k a nekvalitní tab to rozhodně není (viz má recenze ze 16. 4. na Heuréce). Osobně mi starší Android přijde jednodušší na ovládání než Honeycomb, ale to může být subjektivní pocit. Interní paměť je malá, ale to snadno řeší 32 GB SD karta. Dá se na něm pohodlně přehrávat i seriály on-line (akorát reproduktory jsou umístěné nelogicky, což kazí kvalitu zvuku). Klidně se ptej dál.

    Odpovědět
  2. Jiri Benes
    7. 5. 2012

    videl jsem starsi Archos u znamych, byl jen trochu linejsi. Zrejme slabi procesor. Ale pro deti v pohode na hrani her, na Internet, na video, na filmy.

    Bojim se toho, ze deti se k elektronice nechovaji pekne a dlouho nevydrzi 🙁

    Odpovědět
  3. Mira
    7. 5. 2012

    Kindle fire samozrejmne!

    Odpovědět
  4. Jan
    7. 5. 2012

    Amazon Fire za 199 $ z USA, sice jen 7 „, ale s možností dostat tam (neoficiální cestou) funkční Android 4 (ICS) o kterém si levnější kousky mohou nechat jen zdát – jde podle mnohých o první Android použitelný pro tablety. Trh se začíná výkonem drobit a na těch nejlevnějších pomalu přestávají jít náročnější aplikace, ten Fire je poměrem cena/výkon velmi slušná volba.

    Ještě je možnost počkat s čím do pár týdnů/měsíců přijde Google, který než proti iPadu by chtěl konkurovat právě Amazonu.

    V aplikacích – hlavně pro děti – kraluje iPad a to se jen tak nezmění.

    Odpovědět
  5. xxx
    7. 5. 2012

    iPad. Nic srovnatelně kvalitního zatím prostě není, ty androidí takytablety co zatím existují jsou vesměš šmejdy – Kindle Fire je zdaleka nejlepší a i ten je dost nedotažený.

    iTunes netřeba a Android už dávno není otevřený ani teoreticky, natož v praxi.

    Odpovědět
  6. Michal Illich
    7. 5. 2012

    Samozřejmě iPad. I první generace je lepší než většina Android tabletů co jsem kdy viděl. Pro děti obzvlášť.

    Odpovědět
  7. yanca
    7. 5. 2012

    A z trochu jiného soudku?: Je nutné, aby měly děti v pěti letech tablet?

    Já se snažím technologie dětem zatím do rukou moc nedávat. Však ony se s nima budou potýkat. Jen se bojím, že je to pro ně příliš atraktivní a snadno dostupná zábava, které dají přednost před pobíháním venku, ježděním na kole a řadou dalších aktivit, které mi zatím přijdou pro děti vhodnější.

    Je mi jasné, že to stejně bude muset přijít, ale říkám si, že čím později, tím lépe… A spíš než pro ně (pak si budou čas s tímto zařízením hlídat sami), bych to koupil pro sebe a jim půjčoval (abych nad časem stráveným s tímto zařízením měl větší kontrolu).

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    7. 5. 2012

    Yanco, v tom způsobu použití jsme se asi úplně nepochopili. Já to nemyslel tak, že ten tablet koupíme a dáme dětem nahraní, aby jej používaly tak jak a kdy chtějí.

    Chceme jim spíše koupit zařízení, na kterém můžou občas poslouchat písničky, tančit na ně, prohlížet si fotky, pouštět filmy (v letadle, nebo když jedeme někam autem – k naším to trvá asi 4 a 1/2 hodiny a jezdit v noci se mi občas nehodí).

    Samozřejmě, že ze začátku budeme pečlivě kontrolovat čas, po který si s ním můžou hrát – taky zastávám názor, že by měli raději běhat venku (a myslím, že ty naše běhají o 106). Ale nemůžou tam být přece pořád a 30 minut u tabletu za den je celkem v pohodě (aspoň má člověk chvilku klid).

    A ještě k tomu dávání technologií do rukou dětem – jsem zastánce toho, že čím dříve se jim do rukou dostanou, tím více se jim to bude později v životě hodit, tím méně se toho budou bát a tím více je budou umět později využívat. Viz třeba Franta – s malým digitálním foťákem si hraje už asi od 3 let, během chvilky se jej naučil ovládat, umí s ním fotit, prohlížet fotky, fotí se na samospoušť, nastavuje makro, blesk a podobně. A nečiní mu problémy vysvětlit babičce ovládání jejího foťáku, ač je úplně jiný. V poslední době si ho oblíbil jako diktafon – nahrává na něj své písničky a pak na ně společně s Aničkou tančí.

    Odpovědět
  9. yanca
    7. 5. 2012

    Já taky nejsem vyhraněně proti. Bohužel jsem se setkal i s lidmi, kteří mají radost z toho, jak se děti u počítače (tabletu, videa…) zabaví a jak je to úžasné, že o nich téměř celý den nevědí. Ale je mi celkem jasné, že vy tento případ rozhodně nejste. Všeho s mírou – jen to je někdy náročné. Sám jsem zvědav na doporučení a vybraný tablet. 😉

    Odpovědět
  10. Ondra
    7. 5. 2012

    Já bych doporučil se podívat na tohle. Je zde pár pro a pár proti… http://www.zi­ve.cz/…default­.aspx

    Odpovědět
  11. Milan Kryl
    7. 5. 2012

    „Nerad bych koupil něco u čeho se budem vztekat, kvůli nekvalitní dotykovce.“

    iPad! 😉

    Odpovědět
  12. Libor
    8. 5. 2012

    Jednoznačně iPad. Děti rádi vyzkouší všechno co jde a android se vcelku tychle „zadýchá“. IPad funguje ihned po zapnutí, uzavřený není vůbec, a to množství výuko-herních aplikací je naprosto úžasné.
    Sám jsem měl podobný názor, že tablet nepotřebuji a je to jenom hračka, ale pak jsem dostal iPad na 14 dní na vyzkoušení a už máme doma dva. Navíc má skvělou výdrž na baterie, což v autě oceníš.

    Odpovědět
  13. JimCz
    9. 5. 2012

    Přesně tohle řeším – velmi často pracovně cestujeme na dlouhodobé pobyty do exotických destinací, kde samozřejmě není přístup k českým knížkám, časopisům, TV programům pro děti apod. – a tak hledám kvalitní tablet s kvalitním (dětským i dospěláckým) obsahem.

    Po pravdě mi přijde možné pouze a) iPad nebo b) Galaxy Tab (viz podmínka kvality a obsahu).

    Nicméně zde je pár vyloženě „dětských“ modelů, ale o těch se téměř nemluví…. http://www.con­sumerreports.or­g/…ds/index.htm

    Ocením, pokud se někdo podělí o zkušenosti s těmito zařízeními.

    Odpovědět
  14. JimCz
    9. 5. 2012

    nechci spamovat, ale stojí zato podívat se na „názor žen“ http://abcnew­s.go.com/…eakin­g/story?…

    (p.s. Už jste se ptali své ženy na názor? Nebo jste doma tech-macho, který o počítačích a technologiích vše rozhoduje (uf, přiznám, že tak je to u nás)? Možná výběr tabletu bude pro mě vyžadovat větší krok než jen porovnat tech. výkon 🙂

    Odpovědět
  15. Petr Václavek
    9. 5. 2012

    JimCz, se ženou jsme zajedno 🙂 Chceme, aby si děti hráli na svém přístroječku a nechaly naše notebooky, kde máme důležitá pracovní data napokoji.

    Odpovědět
  16. Petr
    22. 5. 2012

    iPad! klidně generaci 1, ale není jiná volba.

    Odpovědět
  17. Andreas
    10. 8. 2012

    Dobrý den,

    vezmu to generačně na druhou stranu toho životního běhu. Rád bych zakoupil nějaký tablet své 85 leté babičce (děti a starci to mají podobné), která fňuká a žehrá, jak by se jí hodila ta „wikipédie“, jelikož se vyžívá v luštění křížovek a tak by se jí „internát“ hodil. V tabletech se nevyznám a nemám páru, jestli by byla se svýma již notně třesoucíma se prstíkama schopná něco takového ovládat a proto se Vás tu do pléna ptám, jestli si myslíte, že by taková stařenka s mým přispěním ovládání pochopila, zvládla a případně jaký tablet byste mi (jí) doporučili. Funkčně by mělo asi jít víceméně jen o internet, sem tam možná prohlížení fotek (tablet by nahradil fotorámeček) a kdyby se vyskytla nějaká zajímavá aplikace typu Sudoku, tak možná i to. Hlavní otázka je asi ten display a asi i „klávesy“, aby třeba dokázala něco napsat…

    Vcelku mě zaujal tenhle kousek, budu ale rád za každou radu: http://www.con­rad.de/…Stick-Ready/?…

    Děkuji!

    Odpovědět
  18. Honza
    11. 10. 2012

    Dobry den, tak jak to nakonec dopadlo? Resim uplne stejne dilema.. Diky!

    Odpovědět
  19. kristyna
    6. 2. 2013

    je to skvely mit ten pe ma radost z tabledite radost zocit ze ma tvojetu jeekuji to super tahle stranka je uzasna dekuji

    Odpovědět
  20. Liba
    8. 11. 2014

    Koupili jsme tablet od senkoru SENCOR ELEMENT 8 4KIDS DUAL TABLET.Ma vyhodu,ze se deti nedostanou bez rodicovske kontroly na internet jinak pomerne vykonny a po prepnuti je znej klasicky tablet.Maji ho vetsinou kolem 2000 a to ma od vetsiny jeste jednu vec a to je predni i zadni fotoaparat .

    Odpovědět
  21. Tomáš
    15. 1. 2017

    podobný ale novější článek o výběru tabletu je http://www.blog­.azinzert.cz/…brat-tablet/

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky