Problém s exportem do EPS 10 při použití gradientu a Clipping Mask

Clipping Mask a problémy s exportem do EPS 10 v Adobe IllustratorO exportu vektorových ilustrací do EPS formátu v programu Adobe Illustrator jsem psal již dříve (Jak exportovat grafiku z Illustratoru pro fotobanky), občas se mi ale stejně stane, že výsledný EPS soubor obsahuje bitmapu, což je pro fotobanky nepřijatelné a ilustraci zamítnou s hláškou „No Bitmaps–Bitmap images are not permitted“. Vysledoval jsem, že ve všech problematických ilustrací jsem zároveň používal Clipping mask.

Když jsem na tento problém znovu narazil, udělal jsem si chvíli čas a snažil se problematickou ilustraci co nejíce osekat. Nakonec mi zbyly jen 3 vrstvy – pozadi, clipping mask a maskovaný objekty s přechodem a módem prolnutí nastaveným na multiply (ten jsem posléze vypnul, ale ani to nepomohlo).

Po dvou hodinách jsem to vzdal – na nic jsem nepřišel.

Po dalších dvou hodinách jsem narazil na skoro stejnou ilustraci, kde se ale problém nevyskytoval.

Po pěti minutách porovnávání jsem na to přišel!

Takže vezmeme to popořadě i s obrázky

Takto vypadala ilustrace s problémem:

Problematická ilustrace a přehled vrsev

Jak vidíte, je tam jen modré pozadí a Clipping mask (ořezová maska) aplikovaná na objekt s přechodem a módem překrytí Multiply. Ilustraci jsem uložil jako EPS (nastavil jsem 100% vektor v nastevní průhlednosti v možnostech EPS při exportu). Výsledný EPS po znovuotevření v Illustratoru vypadal takto:

Výsledný EPS soubor obsahuje Image - bitmapu

Illustrator při exportu nahradil celou ořezovou masku obrázkem.

A teď ten trik, který jsem objevil při porovnávání skoro stejných ilustrací – pokud vše co maskujete zabalíte ještě skupiny, případně více samostatných skupin, tak se to při exportu nepřevede na bitmapu!

Upravená ilustrace vypadá takto:

Upravená ilustrace - maskované objekty jsou zabalené do skupiny

A výsledek, po znovuotevření v Illustratoru:

A výsledný EPS bez bitmapy

Gradient se sice rozpadl na jednotlivé objekty, ale to fotobankám nevadí. Výsledek neobsahuje žádnou rastrovou grafiku a to je hlavní.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

12 Komentářů

  1. Johny
    25. 4. 2012

    Tohle se mi taky párkrát stalo, problém sem většinou řešil nějakým jiným způsobem provedení. Ale zvláštní bylo, že shutterstock vektor kde byla bitmapa nepřijal a fotolia ten samý obrázek přijala i s bitmapou jakožto vektorový obrázek…

    Odpovědět
  2. Peter Kupčík
    25. 4. 2012

    Áno, Illustrator občas blbne a robí, čo sa mu chce. Preto je výhodnejšie robiť jednoduché prechody (napríklad tieň použitý ako ukážková ilustrácia k tomuto článku) nástrojom Blend. S Blendom nie sú pri exporte žiadne problémy.

    Odpovědět
  3. Lenka
    26. 4. 2012

    Super! Dobrá práce. Také se mi to stává, ale neměla jsem trpělivost hledat chybu. Díky.

    Odpovědět
  4. Tina
    1. 6. 2012

    Dobry vecer, stale resim problem obecneho exportu pruhlednosti do EPS. Kreslila jsem obrazek principialne podobny vasemu obrazku http://image.shut­terstock.com/…700347­67.jpg
    kde se prekryvaly ruzne obrazky s ruznou pruhlednosti. Pokazde, kdyz se to ale pokusim vyexportovat do EPS, tak mi Illustrator i pri 100% vektoru udelat Image. Jakym zpusobem jste dosahl toho, ze takovyto obrazek mate jako vektor i v EPS?

    Odpovědět
  5. Petr Vaclavek
    1. 6. 2012

    Tino, pošlete mi tu zlobivou ilustraci na email a já se na to podívám.

    Odpovědět
  6. daulon
    16. 6. 2012

    Ahoj Petr,
    Mam zopar otazok, neviem kde presne to mam napisat ale pisem to tu, snad som sa velmi neodklonil od temy.
    Ked mam trochu casu a chuti tak tiez kreslim nieco na stocky, hlavne vektor v AI no narazil som na niekolko problemov…

    1. Pri otvoreni EPS napr v CorelDraw su extremne problemy uz aj pri farebnych prechodoch, nemam na mysli specialne zuzene elipticke ale klasika rovne ci radial. Su uplne nepresne, rozhadzane alebo ziadne. Takze vacsina grafik z fotobank su pre inych ako Adobe pouzivatelov nepouzitelne hoci tam nepouzili ziaden efekt ci transparenciu…
    Snazil som sa zistit preco to robi…staci ak v AI nejaky objekt s gradientom len vyseknes, alebo zrotujes tak hned je potom prechod poskodeny v cdr. Jedine riesenie je vytvorit prechody na novo uz vo finalnych objektoch a modlit sa aby to dobre spracovalo. Dokonca, ak som len skopiroval uz „dobre“ subory a chcel ich vlozit do jedneho suboru hned nastal ten isty problem. Nepomaha ani export cez viacere formaty a programy…

    2. Samozrejme aj nakupujem, no vacsinou na ofsetovu tlac a vsetky „premakane“ dizajny su v RGB tak je to nemozne previest priamo do CMYK aby sa zachoval vektor. Nehovoriac o skreslenych farbach ale o uplne inom vzhlade, kedze v RGB inac prepocitava transparenciu.

    Urcite si narazil aj ty na tieto problemy, nevies nam poradit nejaku fintu?

    Odpovědět
  7. Petr Václavek
    18. 6. 2012

    Ahoj,
    tak to asi moc neporadím – Corel nemám, zkusil bych v případě koupě takové ilustrace kontaktovat autora (pokud to jde) a vyžádal bych si zdrojový AI – s tím by v Corelu neměl být problém (alespoň jsem o tom slyšel).

    Převod CMYK a RGB asi taky není žádná sranda, také jsem s tím párkrát bojoval a nedá se říct, že bych zvítězil 🙁

    Odpovědět
  8. Jan Šíma
    9. 7. 2012

    Ahoj,
    Mám podobný problém, vytvořil jsem ilustraci, ve které jsem používal ořezové masky na objekty, na které byla předtím použita maska krytí a nejspíš mi to hodilo do bitmapy. Nevím co s tím a shutterstock mě to už dvakrát odmítl. Nemáte nějakou radu co s tím?

    Odpovědět
  9. Petr Václavek
    26. 7. 2012

    Co to zkusit tak, jak to popisuji v článku? To nepomohlo?

    Odpovědět
  10. Petr
    27. 7. 2012

    EPS soubory je třeba přímo v Corelu importovat jako import .ps, tedy postscriptu, ovšem i s tím jsou někdy potíže. Co se týká souboru .ai do Corelu, osvědčilo se mi uložit .ai maximálně do verze Ilustrator 10, pak to většinou jde otevřít v Corelu. Každopádně i pokud jde o export vytvořeného vektoru z Corelu do .eps, je optimální samotný soubor stejně ještě protahnout, tedy otevřít a přeuložit v Ilustratoru, pak se dá pro tisk spolehnout na to, že je korektní.

    Odpovědět
  11. Petr
    27. 7. 2012

    Ještě mě napadá jeden způsob tvorby korektního epsu, kde jsou přechody a průhlednosti, ale nezkoušel jsem (nebylo potřeba), z Ilustratoru tisk přes postscriptový driver/virtuální tiskárnu do postscriptu .ps, ten pak protahnout Distilerem a výsledný .pdf lze otevřít v Ilustratoru a znovu uložit. Pak by .eps měl být korektní a na ripu se „nerozsype“.

    Odpovědět
  12. Jan Šíma
    28. 7. 2012

    No právě že ne,nepomohlo, nicméně už jsem to vyřešil jinak i když o dost složitěji, teď jen doufám, že se mi to nestane u nějakého dalšího obrázku

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky