Lukáš Honek: HTML kapesní přehled

Lukáš Honek: HTML kapesní přehledNevím, co používáte při psaní HTML kódu vy, v okamžiku, kdy potřebujete zapsat nějakou méně častou značku (mě se to pravidelně stává u značek dd, dl a dt – nikdy nevím, co která z nich v definičním seznamu reprezentuje) a nejste si jisti jejím názvem či atributem. Já většinou mrknu na web o psaní webu. Nyní mám ale na stole malý kapesní přehled v offline papírové podobě s praktickou kroužkovou vazbou. Tak jsem zvědav, zda budu šahat více po prohlížeči, nebo po knížce.

Popisovaný přehled obsahuje opravdu velmi stručný popis všech značek HTML 4.01 a pár doprovodných seznamů konstant, entit, událostí a značek uspořádaných dle svého významu. Popis nejde vůbec do hloubky, příklady jsou uváděny spíše sporadicky a na nějaké detaily ohledně podpory jednotlivých argumentů v různých prohlížečích také zapomeňte.

Komu tedy tuto extra stručnou příručku doporučit? Určitě ne naprostým začátečníkům, protože publikaci rozhodně nelze chápat jako učebnici. Profíci by měli mít všechny používané značky v malíku. Zbývají pouze středně pokročilí kodéři, kteří znají většinu značek a jen občas zapochybují o některé méně často používané. Těm by se příručka mohla hodit.

Hodnocení: 8/10

Lukáš Honek: HTML kapesní přehled; Computer Press 2004;110 stran, 99Kč, ISBN: 80–7226–958–5

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. ObiSkyWalker
    23. 1. 2006

    Před pár dny jsem tuto knihu koupil a používám ji především jako pomůcku, když si nemůžu vzpomenout na nějaký tag. Docela mě zarazilo nadsazování XHTML nad HTML, když název knihy s XHTML nemá nic společného.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    23. 1. 2006

    No popravdě řečeno, od napsání recenze (asi dva měsíce zpět) jsem tu knihu neotevřel, takže buď jsem tak dobrý, že už ji nepotřebuji a nebo (a to spíše) online příručky jsou pohodlnější a rychlejší.

    Odpovědět
  3. Timy
    25. 1. 2006

    Tak já naštěstí naprostou většinu značek znám (vzhledem k mému webu by byla ostuda, kdybych neznal :-)) a když už náhodou nevím, tak se kouknu na W3C, protože ničemu jinému prakticky nevěřím :-). Ještě tedy samozřejmě jakpsatweb, vždy záleží na tom, jakou konkrétní informaci potřebuji zjistit (teorie vs. praxe).

    Ale mám doma XDHTML přehled, sice už jsem ho dlouho neotevřel, ale nezdál se mi špatný, navíc nenadržoval XHTML, pokud si vzpomínám. Ke knihám ale nemám moc velkou důvěru, když je chyba na webu, dá se snadno opravit, je-li chyba v knize, je už obvykle pozdě cokoliv opravovat…

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky