Eric Meyer: Eric Meyer o CSS

<txp:image id=„24“ />

Teoretických knih o kaskádových stylech je na knižním trhu dostatek, ale těch praktických je jako šafránu (napadá mě jen jedna od Petra Staníčka). Proto jsem zajásal, když se ke mě dostala publikace od uznávaného CSS guru Erica Meyera. Je to totiž další dílo spadající do této nepočetné kategorie (u čtenáře se předpokládá znalost HTML a alespoň základy CSS).

Obsah publikace tvoří 13 na sobě nezávislých projektů (takže ji lze číst i na přeskáčku), které se zabývají různými problémy a hlavně jejich řešením za pomoci kaskádových stylů: převod starých bezstylových HTML stránek do stylů a jejich vizuální vylepšování, vícesloupcový layout bez tabulek, styly pro více typů médií (zejména pro tisk), stylování odkazů, navigace, pozicování. V posledním projektu autor dokonce vytváří styl napodobující recenzovanou knihu. Na konci každé kapitoly jsou další náměty na rozšíření projektu a tak má čtenář o čem přemýšlet (bohužel jsou většinou značně jednoduché).

Po otevření knihy bude čtenář mírně překvapen jejím nevšedním, ale výborným a hlavně přehledným designem a tím, že je barevná. Skvělé jsou také poznámky po stranách, množství obrázků a obarvení nových částí zdrojového kódu. Díky tomu nemusí znalejší uživatelé číst všechno to povídání kolem, ale můžou jen sledovat obrázky a změny ve zdrojovém kódu stylu a do vlastního textu se začtou pouze v případě, že něčemu nerozumí.

Bohužel se autor moc nevěnuje rozdílům mezi prohlížeči (projekty jsou realizovány pro prohlížeče verze 5 výše) a spousta postupů se opakuje v několika kapitolách. Ocenil bych spíše více menších, ale o to specifičtějších projektů (jako například kulaté rohy, různé druhy navigace, centrování, atd.).

Suma sumárum je to praktický průvodce pro používání CSS a doporučil bych jej každému, kdo sice má teoretické základy kaskádových stylů, ale v praxi je ještě pořádně nepoužil a tak netuší, jaká síla se v nich může skrývat.

Hodnocení: 10/10

ZonerPress 2004, 318 stran, 390 Kč, ISBN: 80–86815–03-X

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky