Něco málo o mé osobě

Petr Václavek alias Orson alias autor tohoto weblogu v celé své kráseJmenuji se Petr Václavek a narodil jsem se jednoho krásného (přece v ten významný den nemohlo být škaredě!) dne na konci sedmdesátých let v Jeseníku. Vyrostl jsem ve Vidnavě (malé městečko, teď už možná spíše vesnice na nejsevernejším severu Severní Moravy – tam už ani ty lišky nedávají dobrou noc). Ale jinak bydlím se svou přítulkyní (již manželkou) a dvěmi dětmi na kraji Prahy.

Žádný učený z nebe nespadl

Vystudoval jsem MATFYZ (Matematicko-Fyzikální Fakulta Univerzity Karlovy), obor Informatika – konkrétně datové a softwarové inženýrství (databáze a tvorba informačních systémů). O tom, jak tato škola člověka poznamená na celý život, se můžete dočíst v legendárním textu Úvod do matfyzáka. Máte-li zájem můžete si stáhnout mé zápočtové programy, které jsem ve škole vytvořil, podívat se na mou diplomovou práci – Klient dokumentografických informačních systémů, případně na náš ročníkový projekt ERCase.

Jak jsem rukoval

Po Matfyzu jsem ukončil svou práci na poloviční úvazek v Expandia Bance (zjistil jsem, že programování na tak velkém molochu, kde jeden člověk dělá malinkatý kousek obrovského celku není pro mě, protože když se pak ohlédne, tak za sebou nevidí skoro žádný výsledek – pořád je to ten stejný moloch) a vydal se na civilní službu do Centra Informačních Technologií na Přírodovědné fakultě UK.

V papírech jsem měl napsáno: pomocné práce, otvírání a zavírání dveří, kurýrní služby po fakultě. Ve skutečnosti jsem tam spravoval webové stránky, pracoval na síťové architektuře a dělal IT support. Byl jsem jeden z posledních ročníků, co měly povinnou vojenskou službu, ale nelituji toho, protože jsem tam více přičichnul k webařině a začal dělat různé webové zakázky. V té době jsem také psal recenze a odborné články pro Softwarové noviny (později Click!). Mimo jiné i seriál o JavaScriptu, z jehož textů posléze vznikla i kniha o skriptování na webových stránkáchJavaScript: Hotová řešení.

Pracovat se musí

Ke konci civilky jsem se rozhodl změnit svůj obor a nevracet se zpátky k programování a databázím. Hledal jsem asi měsíc, ale na tvorbu webů jsem měl moc vysoké vzdělání (většinou firmy hledaly spíše svičené opice na tvorbu HTML). Nakonec jsem po třech kolech pohovorů zakotvil u mezinárodní personální agentury Hudson na pozici Front End Developer později se tam ze mě stal i Senior Front End Developer. Měl jsem na starosti tvorbu, údržbu a každoroční redesign několika desítek webů, trochu programování v ASP, .Net studiu, JavaScriptu, XML. Prostě od všeho trochu, včetně grafických návrhů stránek a tištěných materiálů.

V tomto období jsem také začal prodávat své fotografie v zahraničních fotobankách (svůj první digitální fotoaparát jsem si koupil na civilce, kde jsem vlastně také poprvé pořádně přičichl k focení – převážně akademických akcí).

Záhy jsem fotobankami nakazil celý náš vývojový tým ve firmě – jednu dobu tam byli zaregistrovaní snad všichni, ovšem nejvíce se toho chytil náš grafik, který tam pak začal nahrávat vektorové ilustrace (inu grafik). Což mě docela zaujalo – taky jsem to chtěl vyzkoušet, takže jsem si také začal hrát s Adobe Illustratorem. Bojoval jsem s ním asi měsíc, nadával, vztekal se jak křeček, posílal ho do horoucích pekel (je to fakt úplně jiný svět než starý známý Adobe Photoshop) a často otravoval našeho grafika. Nakonec jsem jej zlomil a podmanil (ten program, ne grafika), ale byl to těžký boj. Od té doby pomalu začaly v mém portfoliu na fotobankách převládat vektorové ilustrace nad fotografiemi – lépe se prodávaly, snadněji vytvářely a tak je tomu dodnes.

Fotobanky – moje budoucnost?

Po devíti letech se situace ve firmě pozvolna změnila, spousta lidí z týmu odešla, práce začala být trochu monotónní (a některé projekty mi připadaly úplně zbytečné, prostě jen aby si manageři na své nové pozici – většinou šéfové marketingu – mohli odškrtnout, že něco udělali, tak nařídili změnit design a podobné ptákoviny, které stály jen peníze, práci a výsledný efekt byl spíše záporný), navíc jsme si s manželkou pořídili dům a dvě děti, takže času bylo málo a já si uvědomil, že už jej nechci trávit v práci na nesmyslných projektech. Takže jsem si řekl dost a odešel na volnou nohu. Nebyl to žádný krok do neznáma, nebylo v tom skoro žádné riziko, protože už v té době mé příjmy z fotobank převyšovaly můj plat v práci a to jsem těm fotobankám věnoval jen pár hodin po večerech. Pokud vás fotobanky zajímají, tak si prostudujte také můj web fotobanky.cz, případně články o fotobankách na tomto webu.

Díky fotobankám mám teď mnohem více času na rodinu a své koníčky (četba knih, zejména sci-fi a fantasy, squash, kolo, běhání). Pokud mě chcete sledovat na sociálních sítí (kde trávím zbytečně moc času, tak použijte linky v patičce stránky).

Pokud mi chcete koupit nějaký dárek, tak rozhodně nepohrdnu kvalitním zeleným čajem (bez příchutí!), vínem, nebo hodně starým rumem.

Jak vznikla přezdívka Orson?

Jendou jsem se potřeboval zaregistrovat na nějakém serveru (asi poštovní účet, nebo v té době možná i Chat, opravdu už teď nevím kde to bylo) a všechny mé oblíbené přezdívky už byly zabrané, tak jsem hrábnul do knihovny u počítače, namátkou vytáhnul jednu knihu a do políčka USER NAME jsem zapsal jméno autora – byl to ORSON Scott Card a ta kniha se jmenovala Enderova hra – výborná scifárna, vřele doporučuji!

Kontaktní údaje

e-mail: petr (at) vacla­vek.com
ICQ: 73995087 – používám čím dál méně

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

62 Komentářů

  1. Jaroslav Křepelka
    7. 11. 2005

    Nazdar Petře Václavku. Do této chvíle jsem o Tobě nevěděl, že jseš. Jak jsem se k Tobě dostal: Přečetl jsem si Věnování a Poděkování z knihy Macromedia Flash MX Kompletní průvodce. Byl jsem dojat k slzám – fakt. dokonce mě to přímělo k tomu, že jsem otevřel ?//www.seznam.cz a napsal do vyhledávacího okénka – derek franklin -. A hned někde na začátku jsem narazil na —- Petr Václavek —- Tvůj web jsem neměl čas pořádně prohlédnout. Ale oslovil mě – ani nevím proč. Zatím čau – nemám čas. Musím jít nakrmit kozy a králíky. Ing.Jaroslav Křepelka,Mgr. venkovan – stáří 61 let, milovník krásných žen.

    Odpovědět
  2. Tomáš Kouřil (z gymplu)
    30. 8. 2006

    čau Peťo, máš super stránky. Přeju hodně štěstí a chuti do života i po ztrátě svobody :-))

    Odpovědět
  3. Tomáš
    4. 4. 2007

    Jeli to ještě aktuelní a hledáte v Praze kancelář, sídlo firmy či jinou službu napište mi, prosím na pfann (at) ema­il.cz nebo 774 171 154.

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    5. 4. 2007

    [3] Nic takového nehledám a ani jsem nehledal. Nevím, jak jste k něčemu takovému došel.

    Odpovědět
  5. Jirka
    14. 1. 2008

    Moc čtivej blog 🙂 Zaujaly mě články o webdesignu, grafice – konkrétně o fotobankách i zápisky z cestování. Přeji Vám dobrý rok 2008 a tomuto blogu přeji ať ho jeho autor stále udržuje ve skvělé formě 🙂

    Odpovědět
  6. Beata
    28. 8. 2009

    Zdravím. Mám knihy na predaj v nemeckom a anj. jazyku, ide o technické, IT neaké programovacie, vedecké, ekonomické, právnické a všetko možné.
    Neviem teda či aj vykupujete knihy. Ak by bol záujem môžem zaslať zoznam konkrétnych kníh.

    Odpovědět
  7. Petr Václavek
    28. 8. 2009

    Zdravím,
    kiny nevykupuji, jenom prodávám. Zahraniční knihy si většinou kupuji přes Book Depository – jelikož tam mají poštovné zdarma, vyjde to docela levně.

    Odpovědět
  8. Danielle
    27. 12. 2009

    Dobrý den,
    nepřeji si zveřejnění tohoto mého dotazu.
    Líbí se mi stránky, na kterých jsem našla odkaz na Vás, jako autora.
    Hledám vhodného tvůrce webových stránek pro moji osobní soukromou potřebu. Ráda bych je měla ca. DO MĚSÍCE.
    Měli by vypadat například jako kniha, která má desky např. z kůže, kožená vazba, ta se otevře, když se na ni klikne a dál by se měli otáčet stránky s obsahem web stránek.
    Jste schopen mi něco takového vytvořit a kolik by to stálo prosím?
    Díky
    Danielle

    Odpovědět
  9. Petr Nosek
    20. 1. 2010

    Dobrý den, chtěl bych Vám poděkovat za Vaše recenze k odborným knihám (které mi pomohly při výběru té správné publikace). Dále za bleskurychle odpovězené dotazy, které jsem na Vás měl. Díky a přeji Vám mnoho úspěchů do dalších let. Jinak Vás web je super a často ho navštěvuji…Petr Nosek

    Odpovědět
  10. Martina Doležalová
    29. 1. 2010

    Dobrý den,nejdřív chci poděkovat za zážitek při procházení Vašich stránek.Nejvíce mě zaujaly fotografie,cit pro detail mě vždycky zajímal.Přeji Vám mnoho dalších tvořivých dní.(Kdyby jste měl zajem a chvilku času,budu ráda když nahlédnete do mých stránek,zajímal by mě Váš názor.) Přeji krásný den.Martina Doležalová

    Odpovědět
  11. Petr Václavek
    30. 1. 2010

    Zdravím a díky za chválu.
    Co se týče vašich stránek, líbí se mi nejvíce vaše kresby tužkou.

    Odpovědět
  12. Jaryn
    20. 3. 2010

    Ahoj Petře,

    Tvé webovky mi hodně pomohli. Zvlášť při (napoprvé úspěšné :-)) registraci na Shutterstock. Máš tady opravdu spoustu užitečných informací, na které jsem zatím nikde jinde nenarazil! A za to Ti děkuji.

    Měj se moc fajn a přeju hodně dalších povedených článku jako doposud!

    Ahoj Jarda.

    Odpovědět
  13. Pavel
    27. 5. 2010

    Ahoj Petře,
    dlouhou dobu se mi líbí Tvoje hra coby zápočtový
    program Člověče nezlob se. Ale zřejmě je napsána jako 16 bitová, protože v počítači nastartovává
    také zároveň aplikaci ntvdm.exe, kterou už novější
    verze Windows nebudou podporovat. Nevím, jestli
    existuje u této hry 32 bitová verze, ale nikde jsem ji nenašel. Nebylo by možné ji někde sehnat?
    Moc děkuji za jakoukoli odpověď.
    Pavel

    Odpovědět
  14. Martin
    29. 5. 2010

    Ahoj Petr

    Chcem sa spýtať či nevieš niečo o fotobanke http://www.inmagine.com ?

    Máš super web
    Martin

    Odpovědět
  15. Petr Václavek
    29. 5. 2010

    podle vzhledu to vypadá na nějakou partnerskou fotobanku http://www.123rf.com (to jest fotobanku, co přeprodává fotky z 123rf).

    Odpovědět
  16. Petr Václavek
    29. 5. 2010

    [13] Díky za chválu, ale programování už se nevěnuji dobrých 8 let, takže ti bohužel nepomůžu, neporadím 🙁

    Odpovědět
  17. Martina
    1. 8. 2010

    Dobrý den,zdravím

    zaujala mě Vaše reklama na webu petr.vaclavek.com. Mám teké vlastní stránky, teda snažím se aby o nich bylo vidět,protože mě,jako člověka co moc počítačům neholduje to stálo mnoho úsilí 🙂 Myslíte že by bylo možné si u Vás zaplatit místo na reklamu? Předem děkuji za Vaši odpověď.

    S pozdravem
    Martina Doležalová

    Odpovědět
  18. Petr
    19. 8. 2010

    Zdravím,
    nevíte náhodou, kde by se dala sehnat kniha „JavaScript Kompletní průvodce (David Flanagan), 2. vydání“??

    Děkuji za odpověď.

    Hezký den.

    Odpovědět
  19. Petr Václavek
    20. 8. 2010

    [18] Tak třeba na aukru

    Zrovna teď ji tam někdo prodává, jinak se stačí občas podívat, určitě se tam zase objeví.

    Odpovědět
  20. Marie Mrázová
    6. 10. 2010

    Ahoj Petře,narazila jsem na tvoje fotky jsou úžasné.Je v nich hodně energie která vyzařuje i přes počítač.Nevěřila bych jak jsou krásní malá
    zvířátka ta včelka nemá chybu a ten šneček.

    Odpovědět
  21. ahas
    8. 3. 2011

    Zajimave 🙂 Cestou s mikrofotbanek.cz dosel jsem az na tve stranky a zjistil jsem ze jsme sousedi, akorat bydlim na druhou stranu od KD Krakov 🙂

    Odpovědět
  22. Petr Václavek
    8. 3. 2011

    Tak to jsme asi byli, ale už nejsme. Nestíhám aktualizovat web a koukám, že zrovna tato stránka má těch zastaralých informací víc než dost.

    Loni v květnu jsme z bytu v Bohnicích přesídlili do domku v Klánovicích. A týden před tím se nám narodilo druhé dítě… Fakt to tu budu muset hodně přepsat 🙂

    Odpovědět
  23. Sangvis
    23. 6. 2011

    Ahoj Petře,
    stránky se mi líbí a určitě si je zařadím do oblíbených. Jinak reaguji na tvůj poslední přízpěvek, že jsi se přestěhoval do Klánovic. Já tam vyrostl a dost mě mrzí, že jsem se odstěhoval na Hloubětín. Člověk si těžko zvyká jít z baráku do bytu. Užívej krásného lesa s rodinou, než nám ho zastánci golfu vykácejí.

    S pozdravem Ondra

    Odpovědět
  24. Martin
    7. 2. 2012

    Ahoj Petře!
    Máš fakt skvělé stránky se spoustou užitečných informací a navíc čtivé… žádná nuda!
    Jsi profík!
    Narazil jsem na tvoje stránky náhodou…hledajíc informace o fotobankách.
    Poslední dobou tu sosám spoustu užitečných informací a opravdu mě baví číst snad vše.
    Přeji hodně úspěchů a těším se na další příspěvky!
    Zdravím a přeji mnoho osobních a profesních úspěchů!
    Martin

    Odpovědět
  25. Petr Václavek
    7. 2. 2012

    Díky za chválu, aktuální informace o fotobankách teď píšu na svůj nový web: fotobanky.cz

    Tak se tam taky mrkni.

    Odpovědět
  26. Martin Fabián
    23. 4. 2012

    Dotaz ohledně registrace na . Ahoj Petře, chtěl bych se tě zeptat ohledně registrace na stránkách pro vyplácení provizí za fotky. Při registraci je třeba zvolit, jestli účet bude osobní a nebo komerční. Jaký typ máš ty? jde mi o to, že když budu dostávat peníze za prodej fotek, tak je to z obchodní činnosti, tudíž by to měl být účet komerční, ale když se zase podívám do sazebníku, je tam poplatek Poplatek za užívání platební brány 19,95 € za měsíc, což mě docela odrazuje, protože se mi nechce platit za něco, co vlastně užívat budu až cca za několik měsíců, protože se teprve chystám na focení apod. Takže jaká je tvá rada v tomto případě?
    Martin.

    Odpovědět
  27. Martin Fabián
    23. 4. 2012

    Zapoměl jsem název serveru:

    Odpovědět
  28. Martin Fabián
    23. 4. 2012

    Další dotaz se týká programů na úpravu fotek. Chtěl bych se zeptat, jelikož používáš photoshop, tak je mi jasné, že je možné si v dnešní době stáhnout všechny možné programy zdarma z internetu, nicméně zde může nastat menší problém a to v případě, kdy přijde nějaká kontrola, která bude chtít prokázat v jakém programu člověk fotky upravuje – z toho vyplývá, že bude chtít ukázat licenci, případně doklad o koupi onoho software. Je nějaký program, který se dá využívat freeware pro komerční účely bez nutnosti koupě? protože koupit si Photoshop stojí 14200 kč a to je opravdu pěkná suma a pochybuju, že si to někdo z běžných uživatelů kdy koupí, při dnešních možnostech internetu. Možná trochu zákeřná otázka, ale když už se do něčeho pustím, chci vědět všechny detaily a mít všechno zajištěné, abych případně náhodou nenarazil. Díky i za tuto odpověď. Martin.

    Odpovědět
  29. Petr Václavek
    23. 4. 2012

    Zdravím,
    no Moneybookeru stačí osobní účet, komerční je asi spíše pro obchodníky.

    Co se týče softwaru, můžete zkusit Gimp, ten je zdarma, umí toho hodně, ale pracovat bych v něm nechtěl 🙂 Docela dobrá, placené, ale levnější alternativa je možná Zoner. No pak ještě zkuste pohledat na internetu další freeware a shareware. Možností je spousta.

    Já dělám do webů, fotek a vektorů, takže jsem si zakoupit celé Creative Studio od Adobe. Byla to pálka, ale určitě se mi ta investice vyplatila – Adobe je prostě v grafice standard.

    Odpovědět
  30. Martin Fabián
    24. 4. 2012

    Taky zdravím a děkuji za odpověď. Jelikož jsem v této sféře co se týká focení a grafiky úplný začátečník, zkusím nejdříve freewarové verze – i když nemusí být ideální, ale aspoň člověk zjistí na co má vlohy a taky i trpělivost 🙂

    Jinak, super stránky, obdivuji také vaši ochotu všem pomáhat a radit, to se v dnešní době už jen tak nevidí, takže super!!!

    Rád se v budoucnu s vámi podělím o své výtvory a budu rád za každou kritiku 🙂

    Odpovědět
  31. Petr Václavek
    24. 4. 2012

    Díky za chválu, Rádo se stalo. Každý jednou (no někteří i vícekrát) začínal.

    Odpovědět
  32. Martin Fabian
    25. 4. 2012

    Zdravim znovu a tentokrat se chci s vami poradit ohledne vyberu fotoaparatu, ktery si chci koupit. Co rikate na Olympus sz 30mr? Je za dobrou cenu a srovnaval jsem ho s o radu novejsim typem 31mr a ma super parametry. Jaky je vas nazor, pripadne mate nejake doporueni? Jelikoz se jedna o zacatky, tak rad bych i takovou cenovou kategorii. Pakli se to osvedci, neni problem v budoucnu nasetrit na lepsi. Diky moc. Martin.

    Odpovědět
  33. Petr Václavek
    25. 4. 2012

    Zdravím, s výběrem vám neporadím. Naposledy jsem foťák kupoval před cca 6ti lety a od té doby to nesleduji. Zkuste nějaké fotografické fórum.

    Odpovědět
  34. Draxulla
    15. 10. 2012

    Zdravím.Na youtube som narazil na video „Nové bohatství“,rozhovor z Alžbětou Šorfovou a som vdačný!!!ďakujem za to že som v správnu chvílu narazil na toto video,práve keď som strácal zmysel čohokolvek.Pri­atelia o ktorých som si myslel že sú priatelia sa mi obrátili chrbtom, nik nechápe čo sa mi deje a to dokonca ani ja.Snažil som sa zmeniť okolie ako sa to stalo tebe, ale asi som niečo urobil zle, asi som napísal nejaký program v „MATRIXe“, ktorý vobec nefunguje, alebo som možno nenapísal program ale vírus.Potreboval by som pomoc, alebo aspoň radu…od začiatku roku sa mi dejú zvláštne veci,strašne negatívne…Som ináč tiež rozvedený a síce je to už dlhšiu dobu(cca 5.r.),ale mám pocit akoby odvtedy nič nefungovalo tak ako by malo…„chyba v matrixe(?)“

    Odpovědět
  35. Konecny
    12. 12. 2012

    Dobrý den.

    Mohu se zeptat na vektorový formát?

    Dá se převést obrázek JPG na vektorový formát, snad se jmenuje EPS a zvolit nějakou automatickou opravu tak, aby zubaté linie se staly zase hladké a neostré písmo se zaostřilo. Já zjistil až po vydání třech knih, že ty obrázky nesmí být v JPG.

    Existuje na vektorové obrázky nějaký jednoduchý program zadarmo?

    Ten Adobe Illustrator CS6 vyžaduje univerzitu, aby to člověk mohl použít a neni zadarmo za měsíc používání.

    Odpovědět
  36. Petr K.
    17. 1. 2013

    Zdravím, na základě popisu tvých zkušeností s prodejem fotek na shutterstock.com jsem to taky zkusil. Za 14 dní a 17 fotek mam první prodanou. Nyní jsem začal zkoumat podrobněji co všechno lze na těchto stránkách dělat a zjistil jsem, že ač při vkládání fotografií řádně vyplňuji klíčová slova tak poté co jsou fotky schváleny a rozkliknu je v gelerii tak nemají žádná Keywords přiřazena. Kde může být potíž. Děkuji za radu.

    Odpovědět
  37. Petr Václavek
    18. 1. 2013

    Petře, tak tohle slyším poprvé, pošlete mi odkaz na nějakou z těch fotek.

    Odpovědět
  38. Petr K.
    20. 1. 2013

    Omlouvám se Petře, špatně jsem se díval. Klíčová slova tam jsou. Moje portfolio je na http://www.shut­terstock.com/g/Pe­tr+Kopecky

    Odpovědět
  39. mates
    1. 2. 2013

    Zdravím 🙂 pracuji několik let v Corel draw a v práci jsem dostala nový program Illustrator CS6 a jsem z něho vcelu v pasti 🙂 Ikdyz vypadá, že se v něm dají děla různé výborné věci, tak se teprve seznamuji – koukám po nápovědách a do knih, ale jednu věc jsem stále nenašla. Nevím, zdali máte zkušenost s Corel draw, ale tam jsou v panelu ,,zobrazit,, – přichytit k vodícím linkám, které mi velice pomáhají, abych umísťovala objekty přesně tam, kde mají být, ale nic takového nemůžu v AI najít 🙁 A taky je v Corelu v panelu ,,zobrazit,, – ,,ukázat,, – tisknutelná oblast, která mi ukazuje kam až mohu grafiku sunout, aby mi vylezla v tiskárne a nebyla větší než kreslící plocha. Pokud o máte přehled, kde bych tyto pomůcky – pro mě vcelku klíčové – našla, budu Vám velice velice vděčná 🙂
    p.s. Vaše práce a hlavně tutoriály jsou bezva!! Strasně člověku ulehčí práci s píděním co a jak udělat 🙂

    Děkuji velmi 🙂

    Odpovědět
  40. Petr Václavek
    1. 2. 2013

    Mates,
    v Corelu jsem dělal snad jen jednu hodinu, takže jeho prostředí opravdu neznám. Ale podle toho jak to popisujete hledáte nejspíše View/Smart Guides.

    Tisknutelná oblast to bude nejspíše View/Show Print Tiling a View/Show Artboard

    Odpovědět
  41. mates
    4. 2. 2013

    Děkuji Děkuji velice!! 🙂 Všechno jsem to skutečně našla – paráda! 🙂 Děkuji za pomoc a Váš čas 🙂

    Odpovědět
  42. pepo
    22. 2. 2013

    Čauko,
    na začiatok, skvelý web veľa som sa naučil. Skúšam robiť rôzne loga a podobne veci a chcem sa opýtať či mi neporadíš. Existuje niejaky program ktorý mi automaticky vykresli navrhnuté logo na vizitky, tričká…alebo si to musím robiť ručne v photoshope?

    Odpovědět
  43. Petr Václavek
    22. 2. 2013

    Ručně.

    Odpovědět
  44. Josef
    6. 3. 2013

    Petře,před několika lety jsi měl tu trpělivost a radil mi s fotkami.
    Teď mám něco trochu jiného – dnes mi přišel fotostan a jak to lidé trefně popisují na netu – vyskočil a rozložil se.Skvělé!Když jsem ho vyzkoušel, nastal problém – jak ho složit.Když mě pružina švihla do rozkroku, začal jsem hledat na netu a vidím,že máš podobnou zkušenost za sebou,ale nemohu to video najít.Pošli mi prosím odkaz.Zatím jdu zase zkoušet složit stan.Děkuji moc, Pepik

    Odpovědět
  45. Petr Václavek
    6. 3. 2013

    Josefe, tak tímhle komentářem jsi mě vážně pobavil, díky! A na oplátku, tady je ten návod: http://www.you­tube.com/watch?…

    Odpovědět
  46. Josef
    6. 3. 2013

    Petře díky, celá rodina chytrá,stan jde z ruky do ruky, každý půjč mi to,to nic není….a musím přiznat, že ač technik, bez toho videa by to nešlo.Jakmile se stan složí, okamžitě pevně zazipovat do futrálu, když se chvíli nechá ležet volně,sám se potvora vymrští…
    Ještě jednou díky, Pepik

    Odpovědět
  47. Jan Petr
    23. 5. 2013

    Ahoj Petře,
    dostal jsem impuls na meditační místo k navázání komunikace s vesmírem.
    Je to hlava mimozemšťana a třetí oko je jako hangár pro ostrůvek ve tvaru rakety. Případně zašlu fotky…
    Tímto tě zvu na termín letního slunovratu. Tvé bubny bych si moc přál slyšet*

    Odpovědět
  48. Petr Václavek
    25. 5. 2013

    Zdravím Jane Petře, nejspíše jsi si mě spletl s mým jmenovcem, ale fotky klidně pošli.

    Petr

    Odpovědět
  49. Lery
    26. 9. 2013

    Dobry den, chtela bych se vas zeptat na jednu vec ohledne fotobanky. Pri registraci na Shutterstock jste skenoval jaky doklad (obcanku)? Dekuju.

    Odpovědět
  50. Petr Václavek
    27. 9. 2013

    Lery, skenoval jsem pas. Jinak pro fotobanky je určena diskuse http://forum.fo­tobanky.cz

    Odpovědět
  51. Katy
    19. 11. 2013

    Zdravím, opět jsem narazila na Vaší práci : http://www.czc­.cz/…-2013/clanek?… 🙂

    Odpovědět
  52. Eva Hořejší
    20. 11. 2013

    Dobrý den, Petře,
    narazila jsem na Vaše stránky a doufám, že by jste mi mohl poradit. Už jsem kontaktovala jednoho grafika, ale zatím neúspěšně a ráda bych ten problém co nejdříve vyřešila. Před rokem jsem si koupila studentskou verzi Adobe CS6, dosud všechno fungovalo perfektně, ale asi před týdnem, kdy jsem měla v Illustratoru otevřeno najednou 17 pláten, program zničehonic spadnul a polovina práce v háji. Když ho znovu otevřu, vše běhá normálně, ale pokud použiju nástroj pro přesun objektu, program hned spadne. Ostatní nástroje fungují. Stejně tak ostatní programy. Dokonce jsem vše přeinstalovala, ale žádná změna k lepšímu. Nevíte, čím by to mohlo být? Nemohla by to být jen nějaká banální chyba, třeba jsem někde něco naklikala a nevím o tom:-). Používám Macbook. Pokud by Vás něco napadlo, dejte mi prosím vědět. Moc díky, Eva Hořejší

    Odpovědět
  53. Petr Václavek
    21. 11. 2013

    Evo, tak to asi neporadím, zkuste kontaktovat podporu Adobe.

    Odpovědět
  54. Roman
    24. 11. 2013

    Dobrý den Petře

    V prvé řadě Vám děkuji za Vaše stránky o fotobankách. Píšu Vám, protože bych potřeboval od Vás poradit. Byl by nějaký problém, kdybych vytvořil objekty v 3ds maxu přesně podle fotografii existujících věcí, které najdu na internetu (třeba dýni, vánoční zvoneček, kolo…cokoliv) a pak tyto vyrenderované obrázky (jako jpg 3d objketu) uložil do fotobanky? Pokud by toto problém nebyl, vadilo by, kdybych vytvářel 3d objekty podle fotografií existujících věcí, již uložených někým jiným ve fotobankách a pak je do fotobank ukládal jako jpg 3d objektu? Děkuji Vám za odpověď

    Roman

    Odpovědět
  55. Petr Václavek
    24. 11. 2013

    Zdravím, bohužel si nedovedu moc představit, jak moc bude 3D objekt podobný své předloze. Obecně by to neměl být problém, pokud půjde jen o inspiraci. V okamžiku, kdy budete předlohu přesně kopírovat, to samozřejmě problém je a autor to snadno pozná a bude z toho problém. Takže inspirace ano, kopírování ne.

    Odpovědět
  56. Miloslav Fuksa
    23. 4. 2014

    Dobrý den, po delším čase se ozývám, abych Vás požádal o názor. Dostal jsem z adresy: joseph (at) ar­tofbusinesscar­ds.com
    pozvánku k účasti ve fotobance s finančně lákavou odměnou za prodej. Nějak se mi to nezdá a proto přicházím se svým dotazem.Zdravím srdečně! M.Fuksa

    Odpovědět
  57. Petr Václavek
    6. 5. 2014

    Zdravím,
    zkusil jsem se na tento web poptat na diskuzním fóru fotobank.

    Odpovědět
  58. Cliff Diedrick
    6. 1. 2015

    Hi, Can you contact me for a graphic inquiry? I have an item from 123rf.com and I would like to inquire about part of the image to use please.
    cliff skylinecomedy.com

    Odpovědět
  59. Jana
    20. 1. 2015

    Dobrý den, mám na vás prosím jednu prosbu, mohl by jse mi poradit nějakou sci-fi technickou pro dceru, potřebuje jí do škole a vůbec se v tom nevyznám, náhodou jsme našla vaše stránky a napadlo mě, že vás požádám o pomoc. Děkuji pěkný den Jana Heinzová.

    Odpovědět
  60. Petr Václavek
    20. 1. 2015

    Tady máte žebříček nejlepších sci-fi technických knih: http://www.le­gie.info/…nr/cy­berpunk

    Odpovědět
  61. Jana
    20. 1. 2015

    Děkuji moc za ochotu.

    Odpovědět
  62. Šimon Hamerský
    10. 9. 2015

    Dobrý den,
    na webu jsem viděl několik Vašich fotografií jídel. Rád bych se zeptal, jestli fotíte i profesionálně a měl zájem o příležitostné nafocení našeho menu?
    Zastupuji jeden hotel v Praze.
    Děkuji předem
    Šimon Hamerský
    shamersky (at) po­lak-international.com

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky