Mé zápočtové programy z matfyzu

V tomto příspěvku se můžete podívat na zápočtové programy, které jsem naprogramoval na matfyzu do předmětů Programování I, II, Programování v jazyce C a C++, Unix a jazyk C, Programování pro Windows I a Počítačová grafika.

1. semestr, Programování I. – Doooom III.

Doooom III. Pokus o naprogramování jednoduché doomovky – hledání cíle v 3D bludišti (bez textur, zbraní a krvelačných potvor). Vše pod DOSem (programováno v Pascalu) v grafickém módu 640×350×16 barev.

Download: Doom.zip (32,67 KB)

2. semestr, Programování I. – Pretty Print

Program na úpravu zdrojových kódů v jazyce Pascal. Výborné, pokud musíte po někom opravovat případně dodělávat zdrojáky. Úprava spočívá zejména v indentaci textu a vkládání (či mazání) mezer a odřádkování na ty správná místa. Součástí je i unita pro okenkoidní rozhraní v textovém módu (něco na způsob TurboVision).

Download: Pretty.zip (57,46 KB)

2. semestr, Programování I. – Objektové člověče nezlob se

Objektové člověče nezlob sePrvní pokus o objektové programování – klasické člověče nezlob se. Provedení v textovém módu, možnost hry libovolného počtu hráčů. Z toho libovolné množství počítačů (docela zábavné je sledovat jak hraje počítač sám proti sobě, je to takový zajímavý screen saver).

Download: Clovece.zip (40,05 KB)

4. semestr, Programování v jazyce C a C++ – Editor

Programátorský editor pro editaci zdrojových kódů.

Vlastnosti tohoto editoru:

  • Prostředí podobné jako od firmy Borland
  • Zvladá texty do délky cca 1 MB
  • Možnost otevření více souborů a přepínání mezi nimi
  • Operace s bloky a společným clipboardem (copy, paste, move, (un)indent,…)
  • Hledání a nahrazování řetézců
  • Zvýrazněná syntaxe vyhrazených slov, příkazů a znaků

Podpodrovány jsou tyto typy prog. textu (další si může uživatel sám doplnit):

  • C, C++
  • Html
  • Prolog

Nechybí ani možnost editace vlastní tabulky syntaxe.

Programátorský editor pro editaci zdrojových kódů.

Download: Editor.zip (114,22 KB)

5. semestr, Unix a jazyk C – Pisqorky

Piškvorky pro dva hráče (nikoli tedy proti počítači) pro OS UNIX či Linux. Hráči nemusí sedět u jednoho terminálu, lze hrát po síti.

Download: Pisqory.zip (10,70 KB)

5. semestr, Programování pro Windows I. – Free

Free - drobná aplikace pro zobrazování volného místa na discích a jejich oddílechDrobná aplikace pro zobrazování volného místa na discích a jejich oddílech. Celá aplikace je naprogramovaná v jazyce C++ za použití funkcí WinAPI, nebylo použito žádné rozšiřující knihovny jako je například VCL od Borlandů, či MFC od Microsoftu. Více informací je na stránce zabývající se novější verzí této aplikace, která je ale vytvořená v prostředí Delphi.

Download: Free.zip (63,90 KB)

7. semestr, Počítačová grafika I. – 3D Screen saver

Jednoduchý 3D grafický šetřič obrazovkyJednoduchý grafický šetřič obrazovky. Několik 3D útvarů (koule, krychle, rovina, kruh a další) mezi sebou vzájemně přecházejí (morfují) a přitom neustále rotují.

Download: 3DSaver.zip (27,37 KB)

Součástí tohoto zápočtu byl ještě prohlížeč pro zobrazení animovaných log systému Windows 95 (logo.sys, logow.sys, logos.sys) a to samozřejmě včetně animace (ta je založena na rotaci palety). Rychlost animace se dá nastavit volitelným parametrem. V archivu je i program, který v souboru loga nastaví, od které položky palety se bude animovat (nastaví první barvicku v paletě, od které se budou ty barvy posouvat v paletě a tím vlastně animovat).

Download: LogView.zip (49,29 KB)

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Petr
    15. 4. 2007

    Hezký programy, budu to tady asi muset prozkoumat. Zatím se mi stejně nejvíc líbily, tady nezmiňované, programy na stařičkou Amigu – třeba jako Pasian nebo 21-Oko. Kdyby byla záloha těchto, jistě bych byl velmi potěšen a kdyby nee, tak stejnak držím palce v dalším programování.

    Takže hodně Zdaru a jen tak dále !

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky