Tomas Gröpl: HTML, CSS a JavaScript – referenční příručka

Při tvorbě webových stránek se velmi často stává, že si nemůžete vzpomenout na název atributu značky, nebo stylu, či na jednotlivé jejich hodnoty. V takovém případě si buď spustíte nápovědu popisující HTML, kaskádové styly anebo šáhnete po papírovém ekvivalentu – referenční příručce.

Nakladatelství BEN vydalo referenční příručku popisující HTML, kaskádové styly a JavaScript. Úvod publikace obsahuje rejstříky jednotlivých částí a dále následuje stručný, ale výstižný popis základů HTML, který je doplněn o mnoho ilustračních příkladů a obrázků.

Ovšem jádrem je referenční popis všech značek HTML a atributů CSS. Jejich popis je stručný, ale kompletní (to znamená, že například atribut ID naleznete v popisu všech HTML značek). Naproti tomu by si ale některé atributy rozhodně zasloužily více okomentovat. Škoda jen, že nikde není uvedeno o jakou verzi HTML jde a neřeší se ani problémy s prohlížeči, kterých je v praxi spousta a dělají vývojářům největší potíže. To samé se týká i kaskádových stylů a JavaScriptu. Zejména popis JavaScriptu je velmi stručný. V jeho referenční části naleznete stručný popis událostí, vestavěných objektů (Array, Date, Document, …), příkazů a několika málo funkcí.

Kniha je „vázána“ v kroužkové vazbě, což se jeví jako výborný nápad, neboť se při práci nezavírá a stránky se samy neobracejí. Text je otočen o devadesát stupňů a plně využívá poskytnutý prostor.

Velkým plusem recenzované referenční příručky je to, že v sobě spojuje tři nejčastěji používané webové technologie, mínusem je občas její stručnost a absence poznámek z praxe. Nejste-li však profesionální tvůrci webu, spíše jen občas zabrousíte do této oblasti, myslím, že vám bude tato kniha plně vyhovovat a velmi vám ulehčí práci.

Hodnocení: 8/10

BEN, 2002, 199 Kč, 157 stran, ISBN 80–7300–099–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Libor Kubica
    5. 11. 2008

    Internetová adresa knihy je:

    http://shop.ben­.cz/…rirucka.as­px

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky