Hugh E. Williams a David Lane: PHP a MySQL Vytváříme webové databázové aplikace

PHP a MySQL je jedna z nejpoužívanějších kombinací pro vytváření menších webových databázových aplikací. Není proto divu, že na toto téma bylo napsáno již spousta knih a že je o tyto knihy zájem. Recenzovaná publikace rozhodně patří do této úspěšné kategorie.

Asi stejně jako v ostatních obdobných knihách patří její úvod základům PHP, databázovému serveru MySQL a zejména jejich propojení. Další její část se věnuje aplikaci naučených znalostí na velkém příkladu (elektornický vinný obchod včetně nákupního vozíku, autentizace atd). Přílohu tvoří návody pro instalaci, velmi zajímavý výklad internetových a webových protoků, modelování relačních databází, správě seancí a na úplném závěru naleznete velké množství odkazů na další zdroje informací.

Text je psán poměrně čtivě a dá se lehce pochopit – například komunikace mezi klientem a serverem je zde pro názornost výborně dopodrobna rozkreslena, což značně ulehčuje pochopení probírané látky. K naprosté dokonalosti chybí snad již jen pár dalších (menších) praktických příkladů, ale i bez nich se jedná o výbornou publikaci.

Kniha není určena pro naprosté začátečníky – předpokládá se nejen určitá znalost prostředí WWW, ale i základy HTML a některého programovacího jazyka. Proto bych ji doporučil zejména těm, kteří již něco naprogramovali a teď přechází na PHP a MySQL, případně již zkušenějším programátorům na této platformě.

Hodnocení: 10/10

Computer Press 2002, 530 stran, 490 Kč, ISBN: 80–7226–760–4

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky