Susan Cainová: Ticho, síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit

Susan Cainová: Ticho, síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvitJste introvert nebo extrovert? Na tuhle otázku umí odpovědět každý a stejně tak si každý dovede alespoň rámcově představit základní rysy introverta a extroverta. Ale to bývá bohužel všechno. A přitom tento osobnostní rys ovlivňuje celý váš život a vaše chování (až po přečtení této knihy si zpětně uvědomíte jak moc). To, že jste introvert, neznamená jen že se neradi předvádíte na veřejnosti, je toho kupodivu mnohem více a všechno je to vědecky podložené.

Susan Cainová se tomuto tématu věnuje na vědecké úrovni a když píšu vědecké, tak věřte, že snad za každou větou této čtyřsetstránkové knihy stojí nějaký vědecký výzkum, který ji potvrzuje. Však také seznam použité literatury tvoří celých 100 stránek závěru knihy a její napsání autorce trvalo dlouhých sedum let. Síla co? Autorka se touto problematikou zabývá a v podstatě se jí i momentálně živí, takže ji má vskutku pečlivě probádanou.

Ticho, síla introvertů

Psaychologii obecně nemám moc rád, nikdy mě moc nezajímala. Ale vzhledem k tomu, že knihu Ticho, síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit vydalo nakladatelství Melvil (zatím všech 10 knih, které jsem od nich přečetl byly opravdu nadprůměrné) a vzhledem k recenzím, které jsem přečetl, vzbudila můj zájem.

Dnes jsem hodně rád, že jsem si ji pořídil a přečetl. Sice mi nedala nějaké konkrétní rady do života, ale dozvěděl jsem se spoustu informací o sobě a svém naturelu. Neznamená to ovšem, že by pro extroverty neměla žádný přínos. Naopak – dokáže jim poodhalit, jak se introverti cítí, proč (ne)dělají to či ono a poradí, jak s nimi lépe vycházet.

Na jednu stranu mi autorčin vědecký přístup byl trochu proti srsti (někdy zabíhala až příliš hluboko do vědecké hantýrky, některé pasáže byly hůře stravitelné), jinde ale zase tento přístup fungoval skvěle – velmi překvapivé byly výsledky různých vědeckých studií. Věděli jste napříkald, že je vědecky dokázáno, že open space kanceláře omezují produktivitu, zhoršují paměť, zvyšují fluktuaci zaměstnanců, jejich nemocnost, nepřátelskost a demotivaci?

Také mě velmi překvapilo, jak byl v minulosti v USA propagován extrovertismus – už od základních škol se to dětem vtloukalo do hlav. Introvertní děti byly označovány za problémové a s nejistou budoucností. Zpětně jsem si uvědomil, že něco podobného se děje neustále (i našim dětem).

Při čtení jsem byl neustále překvapován, jak mě autorka přesně vystihla (jsem introvert). Najednou mi začaly docházet určité souvislosti z minulosti, vyřešil jsem také několik záhad – proč mi nesedla jedna z předchozích prací, proč nemám rád některé projekty a jiné ano. Dozvěděl jsem se jaké jsou silné stránky introvertů a že extrovertismus také není žádná výhra. Autorka také na několika místech uvádí, které význačné osobnosti byly introverti (ač se na veřejnosti chovali jako extroverti).

Jste-li introvert a chcete-li lépe pochopit své pocity, nálady, chování, pak tuto knihu vřele doporučuji. Není to lehké čtení, chce to najít si na knihu čas a mít šanci se soustředit. Stejně tak nečekejte ale, že z vás kniha dokáže udělat extroverta, to opravdu nejde… (no když se budete snažit, a budete mít správnou motivaci, tak to možná na chvíli dokážete).

Hodnocení: 9/10

Susan Cainová: Ticho, síla introvertů ve světě, který nikdy nepřestává mluvit; Jan Melvil Publishing 2012, 383 stran, 369 Kč, ISBN: 978–80–87270–43–1

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky