Podzim a zima 2013 na volné noze

Rekonstrukce domuKoukám, že mé reporty trochu řídnou a popisovaný časový interval se nenápadně prodlužuje, ale aspoň je pak o čem psát (jen je nutno potrápit mozek a zavzpomínat). Tento report věnuji závěru roku a vyhlídce na rok následující. Asi největší akcí v uplynulé době je rekonstrukce našeho domu, která všechno ovlivňuje.

Komplikace – rekonstrukce

V minulém reportu jsem psal, že se chystáme rekonstruovat náš rodinný domek. V té době jsme snad ani nevěřili, že se do toho nakonec ještě na konci roku pustíme. Ale nějak se to sešlo, vyšel nám dobrý podnájem, našli jsme stavební firmu i dozor, no prostě jsme zjistili, že lepší čas na rekonstrukci už asi nebude, takže v půlce listopadu jsme se přesunuli do podnájmu a z útulně zabydleného domku udělali v podstatě hrubou stavbu (až nám srdce krvácí, když se chodíme na stavbu koukat :)). Od té doby máme na všechno minimum času, protože lítáme kolem rekonstrukce, doplňujeme, opravujeme a přkopáváme projekt, debatujeme s řemeslníky, stavební firmou, dozorem, dodavateli, vybíráme materiály, zřizovací předměty, měníme plány, změněné plány, vracíme se k původním plánům, měníme výběry a vybíráme znovu…

Abych nezapomněl v té samé době prodáváme auto a sháníme nové – pokud byste měl někdo zájem o 6 let starou Škodu Fabii II. 1,9 TDi COMBI ELEGANCE (nejvyšší výbava), která má velmi málo najeto (40 000 km), ozvěte se mi (petr (at) va­clavek.com). Důvodem prodeje nejsou technické, ale kapacitní důvody (v dubnu se už do ní všichni nevejdem).

Auto na prodej

Fotobanky

Mikrofotobankový průzkum - dotazníkDíky výše nastíněnému průběhu rodinných událostí jsem neměl moc čas přispívat na fotobanky, ale stěžovat si rozhodně nemůžu – výdělky byly velmi slušné. Momentálně pracuji na již čtvrtém ročníku fotobankového průzkumu – pokud jste také v roce 2013 prodávali v microstock fotobankách, budu moc rád, když mi z průzkumem pomůžete a vyplníte tuto anketu. Výsledky budu opět publikovat někdy v únoru/březnu na fotobankovém webu fotobanky.cz.

Na serveru objevit.cz se mnou vyšel rozhovor s všeříkajícím (lehce provokativním) názvem Díky fotobankám mám teď mnohem více času na rodinu a své koníčky. A abych nezapoměl, v lednu organizuji již čtvrtý fotobankový sraz v Praze, zatím to vypadá na rekordní účast (účastníků neustále přibývá a intervaly mezi srazy se zkracují).

Ilutrika

Hmm, tak na tento projekt jsem od léta skoro nesáhl, není se proto čemu divit, že výdělky tomu dosti odpovídaly. Musím ale přiznat, že jsem čekal trochu vyšší předvánoční prodeje, ale asi to bude tím, že jsem tomu opravdu vůbec nepomohl. Zkusil jsem jen uspořádat malou soutěž o triko dle vlastního výběru, ale bylo vidět, že soutěžící si ani nečtou zadání, jen něco rychle vyplní/tipnou a frčí na další soutěž. Takže přínos veškerý skoro žádný.

Oproti tomu mě příjemně překvapily prodeje na mém Zazzle eshopu – bez jakékoliv reklamy a propagace se prodalo hned několik kusů. Letos se zkusím na Zazzle více zaměřit a udělat alespoň malou microsite/blog, aby byly moje designy více dohledatelné.

Ilustrátor.cz

Nejvíce pracovního času jsem na podzim strávil nad svým novým projektem – webem o tvorbě vektorové grafiky v programu Adobe Illustrátor – ilustrator.cz. Přišlo mi, že o tomto tématu se v češtině moc nepíše, tak jsem se do toho pustil sám (hlavně jsem měl na svém blogu již hodně článků na toto téma a chtěl jsem je trochu uspořádat). Později jsem získal i několik spolupracovníků a tak i díky nim je na tomto webu již 34 hodnotných článků. Rozjel jsem i diskuzní fórum, ale bude ještě pár měsíců trvat, než to tam trochu ožije. Oproti tomu funkce webový přehled článků mi dělá velkou radost – používám jej každý den a tak mi neuteče žádný nový tutoriál či aktualita z vektorového světa.

ilustrátor.cz web pro ilustrátory

Momentálně přemýšlím také o nějaké monetizaci tohoto projektu, asi zkusím nabídnout reklamní prostor. A když už to budu takto rozjíždět, tak zkusím nabídnout reklamu i na ostatních svých webech (samozřejmě v nějaké rozumné míře, aby to neotravovalo). Získám tak snad nějaké finance abych mohl zaplatit ostatním autorům za jejich články. Máte-li o reklamu zájem, napište mi.

Sport

Ke konci roku díky rekonstrukci již nebylo moc času na kolo, takže z časových důvodů jsem dával přednost běhání (ale také jsem to moc nepřeháněl). Do sportu bych vlastně mohl zahrnout také naše stěhování (jelikož jsme se přesouvali jen o nějaký ten kilometr, vykašlali jsme se na stěhováky a přesunuli vše potřebné svépomocí) – díky němu jsem zhubnul krásná 2 kila :). Pokud má někdo zájem, můžu ho přizvat na příští trénink, až se budeme stěhovat zase zpátky.

Díky svému profilu na DailyMile mám k dispozici pěkné statistiky za uplynulý rok:

Můj report z DailyMile

Trochu rozepsané to vypadá takto:

  • 2888 km na kole
  • 260 km zaběhnuto
  • 30× squash

Knihy

Konec roku je určen k různým rekapitulacím, tu knižní jsem sepsal jako každý rok (2010, 2011, 2012) do zvláštního článku.

Předsevzetí do nového roku

Jelikož budoucnost je hodně nejistá a času na práci i zábavu bude určitě méně než loni, nechci si plánovat žádné velké cíle, ale snad něco z toho níže uvedeného se mi podaří uskutečnit:

  • zaběhnout si půlmaraton (žádnej závod, jde mi jen o vzdálenost)
  • zajet si na kole pár stovkových švihů (200 km by bylo lepší, ale kdo ví kolik budu mít natrénováno)
  • zajít si konečně na nějaký kurz kreslení (máte někdo dobrý tip?)
  • zpropagovat ilutrika (českou i zahraniční verzi)
  • oživit web sellinggraphics.com (hodlám tam překládat tutoriály z ilustrator.cz)

Jaká předsevzetí jste si dali vy?

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky