Nejlepší knihy, co jsem četl v roce 2010

Nejzajímavější knihy, které jsem četl v roce 2010Podle historie na serveru knihi.cz, kam si zaznamenávám poznámky k přečteným knihám, jsem letos přečetl asi 30 knih v češtině (ty anglické bohužel do tohoto systému zatím nelze zařadit). Jednalo převážně o beletrii, neboť na odborné knihy jsem letos neměl dostatek síly (pár výjimek se ale nakonec přece jen našlo). Z těch třiceti jsem jsem vybral několik, které mě nejvíce zaujaly, třeba se k některý za pět deset let zase vrátím.

Stieg Larsson: trilogie MiléniumStieg Larsson: trilogie Milénium

(Muži, kteří nenávidí ženy, Dívka, která si hrála s ohněm, Dívka, která kopla do vosího hnízda)

Detektivky moc nečtu, ale tuto částečně detektivní trilogii, která má celkem téměř 2000 stránek) jsem zhltnul během několika dní a nocí – poslední díl jsem dočítal v půl čtvrté ráno a to se mi už hodně dlouho nestalo. Je to čtivé, děj má velký spád a dočkáte se i několika nečekaných překvapení. Na druhou stranu, ke konci už kniha obsahuje strašně moc postav a najdete tam i nějaké nelogičnosti.

Překvapilo mě také, že autor vpašoval do textu reklamu – product placement. Třeba v prvním díle jeho zmínka o textovém editoru i s adresou, kde je jej možno stáhnout. V druhém díle zase vyjmenovává jednotlivé kusy nábytku z Ikey (na několika místech):

„…poté se narovnala na své židli Versan z Ikea a otevřela si laptop…“

Štěpán Kopřiva: AsfaltŠtěpán Kopřiva: Asfalt

Nechutný, ale skvělý román plný akce, zvratů a zvratků, cool hlášek, promyšleného prostředí pekla a nesmrtelných hrdinů. Máte-li rádi Kulhánka, tak je pro vás tato kniha povinnou četbou, ale rozhodně je nutné mít na čtení dosti silný žaludek. Škoda jen „nataženého“ závěru. Více mých názorů na tuto výstřední knihu najdete v samostatném příspěvku.

Stephen King: sága Temná věžStephen King: sága Temná věž

Tuto ságu jsem měl koupenou delší dobu a sbíral jsem síly a odvahu abych ji pokořil (7 tlustých knih). Nakonec jsem to dokázal – tak jako Rolland konečně dorazil k Temné věži, tak já jsem se prokousal všemi sedmi díly. Na rozdíl od Rollanda mi to zabralo jen 4 měsíce (a také jsem naštěstí nikde nic nezapoměl, to takový Rolland… ale nebudu vám nic prozrazovat, však si to přečtěte). Byla to dlouhá cesta (3500 stran celkem), ale dobrá, říkám díky.

Když nad tím tak uvažuju, tak King dokázal do této ságy zamíchat sci-fi a moderní techonologie, postkatastrofický svět, klasický western, zcela netypické hrdiny (feťák, dítě, žena na vozíčku) a dokonce sám sebe a přitom je to pořád ucelené, dobře čitelné a vskutku výborně vymyšlené a logicky propojené dílo, kde vše pěkně do sebe zapadá. Je to úžasné, jsem rád, že jsem to celé přečetl, ale znovu to asi absolvovat nebudu.

Ze všech dílů se mi asi nejvíce líbil druhý – Tři vyvolení. A pak možná ještě poslední, kde se vše uzavírá.

P.S. jako osmý díl bych doporučil přečíst jeho knihu „O psaní“, kde se dočtete skutečná fakta o jeho životě a dozvíte se, jak moc se liší skutečný osud Stephena Kinga od jeho románové postavy.

Patrik Zandl: Flotila ZeměPatrik Zandl: Flotila Země

Trochu jsem se bál nízkého hodnocení této knihy ostatními, ale zvědavost, jak si Patrick Zandl (jehož blog pravidelně čtu na internetu) poradil s jiným žánrem mě přesvědčila knihu koupit a začít číst. A musím přiznat, že jsem rozhodně nebyl zklamán – byl to masakr.

Celá kniha je víceméně jen a jen o jedné velké bitvě pozemš’tanů s mimozemšťany – každou chvíli se v ní seznámíte s několika novými postavami, načež o pár stránek dál už nejsou mezi živými. Je to akce, je to skvělá oddechovka, ale neberte si ji večer do postele, jinak nepůjdete spát dokud Flotila nezvítězí (neštěstí je to knížka útlá).

Monika Polehňová: TrpaslíkovMonika Polehňová: Trpaslíkov

Perfektní čtení (deník) ze života jedné rodinky. Hlavní náplní jsou zejména bombastické hlášky tříleté „mladší“ dcerky autorky. Kdo má děti v tomto věku, tak si to dovede alespoň částečně představit. Kdo nemá, tak se bude bavit zaručeně také.
Tuto knihu ale v kamenných obchodech nenajdete, jsou to vlastně posbírané zápisky z bolgu fily.bloguje.cz, které autorka vydala v malém vydavatelství.

Jaké jsou vaše nejzajímavější knihy tohoto končícího roku?

Podělte se s ostatními v komentářích, rád uvítám vaše tipy.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

12 Komentářů

  1. Adam Šnobl
    23. 12. 2010

    Díky za zajímavé tipy. Asfalt byl super. Já bych že svého letošního čtení doporučil:
    Věšet každý může – poslední že série Jakuba Vandrovce. Vandrovce mě neskutečně baví
    Kniha Hřbitova od Gaimana – klasický Gaiman, jeden z nejlepších současných autorů fatastiky, ne-li nejlepší
    Jméno větru od Rothfusse – bohužel jen 1. díl (2 knihy) zatím rozepsané série
    Metro 2033
    Pán ledové zahrady – jen zprostředkovaně, prý dost netradiční fantasy
    Tajemství ostrova za prkennou Ohradou – původní český komiks mého oblíbeného autora, příběh o kamarádství kluků někdy na začátku min. století (?)
    Vítr v piniích – česká kniha, ne úplně lehké, ale pěkné čtení s propracovanými postavami

    Odpovědět
  2. Michal Vitásek
    23. 12. 2010

    Díky za typy, zaujala mě hlavně trilogie Milénium, někdy přečtu.

    Právě jsem ale úplně po uši v Malazské knize padlých 🙂 Celkem bude mít 10 knih, z toho je jich zatím v češtině 7, 8 snad již vyšla v aj a na dokončení autor pracuje. Jenže celá sága 10 knih bude cca na 7 – 8 tisíc stran, takže je to opravdu na dlouhé lokte, ale jestli máš rád krom scifi i fantasy, takovou tu high fantasy drsnějšího rázu, nenech si to ujít.

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    23. 12. 2010

    [1] a [2] Díky za tipy. Vandrovce mám naplánovaného na začátek roku, hodně se na něj těším 🙂

    Od Gaimana jsem četl jen Nikdykde a nějak moc to na mě nezapůsobilo. Takže na další jeho knihy se zatím nechystám.

    Sága, na kterou se pomalu chystám je Píseň ledu a ohně – v dubnu by měl mít premiéru seriál Game of throne od BBC natočený podle prvních dvou knih (Hra o trůny) a podle ukázek to vypadá více než dobře. Tyto dvě knihy jsem již přečetl a dost se mi líbily.

    Odpovědět
  4. Michal Ischia
    23. 12. 2010

    Taky se připojuji k doporučení Jména větru od Rothfusse. Malazská kniha padlých mě po prvním díle pokořila, nějak ne a ne nabrat síly na další díly. Pro mě je vítězem Píseň ledu a ohně, která je s Malazskou knihou často srovnávána. Jen kdyby to šlo Martinovi tak od ruky jako Eriksonovi. Inu, snad se v příštím roce konečně dočkáme 5. dílu u příležitosti toho seriálu.

    Jen malá oprava, má ho pod palcem HBO, nikoli BBC ( to se mělo původně spolupodílet, ale nakonec z toho snad úplně vypadlo).

    Odpovědět
  5. Blondýna
    23. 12. 2010

    I pro me se trilogie Milenium stala knihou roku! Podrobnou recenzi najdete u me na webu, takže tady jen ve stručnosti. Naprosto mě to uchvátilo a záoveň to byla první kniha(y), které jsem četla na Kindlu.

    Odpovědět
  6. Adam Šnobl
    23. 12. 2010

    Píseň ledu a ohně je dobrá, ale není dokončená a dle mého názoru ani nikdy nebude. Martin píše A Dance with the Dragons, pátou knihu že sedmi, už čtyři roky a ještě ji nedopsal.
    To mě překvapuje, že se ti Gaiman nelíbí. Doporučuju zkusit aspoň film Hvězdný prach.
    Ještě mě zaujala poslední kniha od Simmonse – Hladové hry. Na tu se chystám.

    Odpovědět
  7. Michal Ischia
    23. 12. 2010

    No jo, s tím Martinem je to pravda. Nedopsání je hrozící varianta, ale to snad jen v případě nějaké fyzické indispozice (smrt 🙂 než nechuti, páč ta v jeho případě nehrozí, naopak. Problém je v tom, že má spoustu okolních aktivit, ke kterým se teď přidal i seriál, na kterém dost úzce spolupracoval…

    Odpovědět
  8. Petr Václavek
    13. 1. 2011

    Málem bych zapoměl na jednu z nejkrásnějších (vizuálně) knih, co jsem v tomto roce dostal – Malý princ – 3D papírové vydání – při otvírání stránek, se zobrazují 3D papírové ilustrace občas doplněné o růné hejblátka – naprostá bomba. Doporučuji si ji prohlédnout alespoň v knihkupectví.

    Odpovědět
  9. Eye
    15. 1. 2011

    Díky moc za typy. Ságu od Kinga si určitě seženu. 🙂

    Odpovědět
  10. eycmd
    10. 4. 2011

    moje nejoblíbenější knížka je Hraničářův učeň fakt doporučuju 🙂

    Odpovědět
  11. Luboš
    29. 4. 2011

    Dobry den, pokud mate radi scifi a fantasy, tak bych doporučoval Mlok 2010 – vitezne věci (povidky, novela,..) Ceny Karla Čapka. Je tam pekne fantasy ala ruská bylina, vyborne dialogy, dej… Moje kamaradka tam ma novelu Kazisvet, je to fakt pekný. K dostani v bookshopu v Anglické ulic v Praze, nebo na internetu od 160 do 200 Kč. U nas na vesnici (v Benešově) ji maji i v knihovně. Podle mne si tam vybere kazdy.. kdo chce.:-))
    Pkný den. Luboš

    Odpovědět
  12. AndyOnbekend
    17. 11. 2011

    Na toho Stephena Kinga v knihovně koukám už dlouho, ale upřímně, nejsem si jistá, jestli mám dost odvahy. A tím, žes napsal, žes to četl, 4 měsíce se mi zježily chlupy na zádech. Nevím, zda bych měla tolik trpělivosti 😀 Ovšem 3500 stránek, to je vážně odvar:)

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky