V. Smidek, J. Berit a L. Mrázek: PHP v příkladech

Recenzovaná kniha zaujme ihned na první pohled grafickou úpravou své obálky. Ta se nakladatelství Kopp opravdu povedla. Je stejně lákavý i obsah? Po otevření v ní naleznete jak teoretické, tak praktické informace o PHP. Teoretickou částí je zejména jemný a rychlý úvod do tohoto skriptovacího jazyka (jde spíše jen o osvěžení než o skutečnou výuku) a závěr, který je věnován databázím. Jádro tvoří praktická část – příklady, neboli základní a nejznámější skripty ke kterým se PHP nejčastěji využívá (počítadlem počínaje a webovým obchodem konče).

K obsahu bych měl několik připomínek. Úvodní osvěžující část by mohla být kratší a ušetřené místo bych věnoval lepšímu okomentování uváděných příkladů, neb některé obraty v kódu nejsou až tak úplně triviální. Stejně tak by se v textu u příkladů neztratily ukázky datových souborů (uživatel by si alespoň uvědomil, jak jsou ta data vlastně uložená a mnohé by pochopil snáze).

A grafické zpracování? Vcelku dobré, snad jen ve zdrojových kódech to ujíždí – odřádkování na špatných místech a záhadná a dosti matoucí odsazení (aby člověk pochopil uvedený kus kódu, musí si spočítat příslušné závorky).

Až na uvedené chybičky je to dobrá knížka a mohla by se hodit každému, kdo chce něco vytvořit v PHP, zejména pokud dotyčný začíná a k samostudiu si vezme na pomoc ještě příslušnou dokumentaci, která je k dispozici zdarma na webu.

Hodnocení: 9/10

Kopp, 2001, 117 stran, 99 Kč, ISBN: 80–7232–162–5

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky