Austin Kleon: Kraď jako umělec – 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě

Kraď jako umělecO této knize jsem na Twitteru slyšel spousty chvály (stejně jako o dalších knihách nakladatelství Jan Melvil publishing – mají ty sociální sítě prostě zmáklý), takže jsem se vypravil do obchodu, že se na ni před vánocemi podívám.

Nejprve jsem ji nemohl najít, musela mi pomoci prodavačka. Záhy se to ale vysvětlilo – na webu vypadala ta kniha mnohem větší než ve skutečnosti (cca 15×15 cm). Po prolistování mi přišlo, že mnoho informací neobsahuje, spíše samé obrázky a velké nápisy. Ale i přesto jsem napsal Ježíškovi, že mi ji může koupit. Nakonec z toho ale nic nebylo, Ježíšek vybral jinou. Po vánocích jsem si beztak uvědomil, že ještě nemám přečtené knihy, které jsem si sám o rok dříve koupil, a tak jsem si zažádal o tento titul na recenzi – to mě vždy donutí nejen knížku přečíst, ale také pořádně se nad ní zamyslet a dokonce o ní i něco napsat.

Onen zmáknutý marketing vydavatelství má ovšem jeden problém – čtenář je jím tak masírovaný, že když si knihu konečně koupí, tak od ní pak čeká přímo zázraky, za jaké by se nemusel stydět ani již zmiňovaný Ježíšek. Abych tuto propagaci nešířil dále, tak to vezmu raději trochu přísněji.

Knížka je tedy poměrně malá, útlá a málo textuplná – ze 160 stránek tvoří polovina obrázky a nadpisy. To je jedna z prvních věcí, která čtenáře může nečekaně překvapit. Ale nezoufejte, nakonec to ani není na škodu. Autor se totiž vůbec nesnažil sepsat pro vás všemožné zdroje inspirace, sesumírovat krokzakrokové návody, jak pozvednout vaši uvadlou kreativitu. Právě naopak – rozepsal jen 10 základních bodů, které jsou tak triviální, že je mnozí v honbě za vlastní tvorbou přeskakují, nebo je prostě ani nenapadnou. A napsal je pěkně stručně, spíše zachytil jen hlavní myšlenky a pár instrukcí, jak se tou danou radou řídit.

Co je hlavní, autor si na nic nehraje – viz některé kapitoly: Kraď jako umělec, Nebuď svině (svět je malý). Svá tvrzení opřel o vhodně zvolené citáty známých osobností (Umění je krádež – Pablo Picasso) a hlavně o své osobní zkušenosti. Předem doporučuji tuto knihu číst po krátkých dávkách, abyste se mohli nad jednotlivými kapitolkami pořádně zamyslet a také abyste je mohli postupně začít v práci používat. Škoda jen, že jsem se k této knize dostal tak pozdě, před desíti lety by mi ušetřila spoustu práce. Takhle jsem se ke stejným zjištěním musel sám propracovat stejně jako autor. Alespoň tak můžu nyní potvrdit, že to co píše autor skutečně funguje.

Osobně se mi strašně líbily některé rady, třeba „Předstírej, že jsi něčím, čím nejsi, do té doby, než se tím skutečně staneš“ nebo „Děl se o své tečky, ale nespojuj je“. Vlastně i má manželka se před lety zařídila podle jedné z autorových rad: „Dobře se ožeň/vdej“.

K čemu kniha je? Stojí za to ji číst? Pozvedne to vaši kreativitu? Já myslím, že díky knize trochu poodhalíte, kde se v lidech ta kreativita bere, najdete pár rad, jak přijít na nové nápady (u nich je důležité je zkusit realizovat a ne je jen pasivně přečíst) a ještě se při tom i dobře pobavíte. A to rozhodně stojí za to.

Hmm, tak mi připadá, že jsem to až tak moc přísně nevzal a spíše naopak vznikla další oslavná óda. Nezbývá mi, než budoucí čtenáře varovat – nečekejte zázraky, ty budete muset udělat sami.

P.S. už máte svůj zlodějský pytel?

P.P.S. doufám, že po přečtení mi nebudete ve fotobankách kopírovat moje ilustrace s tím, že to psali v knize!

Hodnocení: 9/10

Austin Kleon: Kraď jako umělec – 10 věcí, které ti nikdo neřekl o kreativitě; Jan Melvil publishing 2012, 160 stran, 279 Kč, ISBN: 978–80–87270–36–3

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

1 Komentář

  1. Jan Barbořík
    18. 2. 2013

    Díky za recenzi! Osobně jsem po té knížce taky pošilhával… Je fakt, že Melvil umí svoje knížky na internetu krásně zpropagovat a pořádně tě namlsá. Stejně jak to bylo třeba u Restartu. Očekávání bylo možná větší než skutečný přínos knížky, ale i tak se vyplatila přečíst a zamyslet se.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky