Jiří Kroužek, Martin Domes: CSS Kapesní přehled

Jiří Kroužek, Martin Domes: CSS Kapesní přehled Osobně si myslím, že v životě každého sebevíce zkušeného kodéra webových stránek se vyskytují okamžiky, kdy prostě neví – nemůže si vzpomenout – jak přesně se některá méně často používaná CSS vlastnost jmenuje, případně jaké může mít hodnoty. A právě v ten okamžik nastupuje na scénu buď web a nebo kniha. Čím méně zkušenější kodér, tím častěji se u něj tyto okamžiky vyskytují.

Pokud dáváte přednost knize před webem (například když nejste při práci „online“), velmi dobře vám poslouží recenzovaná miniknížečka. Je tenká (135 stran), malá (formát B6), má praktickou kroužkovou vazbu a hlavně obsahuje stručný přehled vlastností kaskádových stylů (CSS verze 1, 2, 3). Navíc ještě uvádí zda jsou jednotlivé vlastnosti podporovány v aktuálních prohlížečích (Mozilla FireFox 2, Opera 9, Internet Explorer 5.5, 6 a 7), několik základních i pokročilých informací o stylech (způsob zápisu do stránky, struktura pravidla, selektory, pořadí, kaskáda, triky – hacky pro MSIE). Nesmím také zapomenout na pěkný seznam dalších zdrojů na konci knížky.

Vyskytují-li se při vaší práci okamžiky, které jsem nastínil na začátku recenze, pak je tato kniha pro vás jako stvořená. Pro rychlou nápovědu je dostačující, potýkáte-li se ale spíše rozdílnými implementacemi stylů v prohlížečích (zejména pak v prohlížeči od Microsoftu), pak zkuste jinou – odbornější knihu.

Hodnocení: 10/10

Jiří Kroužek, Martin Domes: CSS Kapesní přehled; Computer Press 2006; 135 stran, 149 Kč, ISBN: 80–251–0773–6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky