Adobe Photoshop CS – oficiální výukový kurz

Adobe Photoshop CS - oficiální výukový kurzJako vždy i tentokráte se po vypuštění nové verze Adobe Photoshop CS objevil do češtiny přeložený oficiální výukový kurz pro aktuální verzi tohoto výborného grafického editoru. Slovo kurz je v tomto případě na místě, neboť kniha se skládá z dvaceti ucelených lekcí (knihu tedy nemusíte číst postupně), jejímž smyslem je ukázat čtenáři JAK se určitá činnost provádí, JAK se používá určitý nástroj. Ale bohužel velmi málo odpovídá na zvídavější otázky typu CO znamená toto nastavení případně PROČ se to dělá takto a ne jinak, případně KDY je lepší použít nástroj A a ne B.

Pokud se opravdu chcete sžít s Adobe Photoshopem za pomocí recenzovaného kurzu, čtěte si publikaci u počítače a zároveň provádějte popisované postupy (pomůžou vám při tom podklady dodávané na přiloženém CD) – jedině tak dostanete ovládání do krve. Docela citelně mi tu chybí překlady názvů nástrojů a položek nabídky do angličtiny a hlavně uvádění klávesových zkratek – jak nástrojů, tak i akcí. Také mi připadá, že obsah publikace se téměř neliší od předchozí „verze“, která byla věnována Photoshopu verze 7. Popis novinek není uveden na jednom místě, ale je rozprostřen do celé knihy – pouze jen na konci je jedna kapitolka věnovaná nástroji Version Cue. Myslím si tedy, že majitelé předchozího dílu budou mít pramalou potřebu zakoupit si aktualizovaný kurz. Proto bych knihu doporučil spíše těm, kteří s Adobe Photoshopem začínají – ale předem je upozorňuji, že existují mnohem lepší knihy, podle kterých se lze naučit využívat uvedený nástroj.

Hodnocení: 7/10

Adobe Photoshop CS – oficiální výukový kurz; Softpress 2004, 646 stran, 595 Kč, CD, ISBN: 80–86497–71–2

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. Ivorius
    16. 8. 2006

    Je zajímavé, že oficiální kurzy k programům jsou většinou plné nudných informací, které nestojí za nákup.
    A opět si mě Petře utvrdil v tom, že je lepší si koupit raději neoficiální, avšak záživnou knihu např. od Scotta Kelbyho.

    Odpovědět
  2. Jan Brašna
    16. 8. 2006

    „Jako vždy i tentokráte se po vypuštění nové verze Adobe Photoshop CS…“

    Uh, ano, v době, kdy se pomalu čeká na CS3… 🙂

    Jinak souhlas, někdo říká, že Classroom in a Book jsou nevyhnutelné a dokonalé, ale česká vydání Illustratora a Premiere mě kdysi přesvědčila o opaku, jedno odpoledne „vhození do bazénu“ a člověk se naučí plavat v pohodě, a podle svého.

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    16. 8. 2006

    Mno teď jsem se díval na nakladatelství Softpress – mají tam už Oficiálního průvodce pro CS2 verzi.

    To „mírné“ zpoždění je dáno tím, že mi nějaký čas trvá, než se ke knize dostanu, než ji přečtu, napíšu recenzi, odešlu do vydavatelství… pak musím počkat až vyjde a teprve poté můžu recenzi zveřejnit na svém blogu.

    Uvedený postup trvá minimálně cca 3 měsíce, ale občas se to klidně protáhne na rok. Proto berte prosím některé mé narážky v recenzích s jistým odstupem 🙂

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky