Dobré sci-fi a fantasy knihy

Neal Stephenson: SníhPrávě jsem oslavil narozeniny a trochu opožděně dávám dohromady seznam dárků, které bych chtěl dostat (no co když to nedostanu teď, dostanu to na vánoce).

A samozřejmě jsem hned začal u knih. U dobrých knih. Jelikož preferuji sci-fi a fantasy, našel jsem si žebříček nejlepších knih tohoto žánru v zahraničí: The internet top 100 sf/fantasy list. Je sice trochu staršího data, ale to přece u dobrých knih vůbec nevadí, navíc spousta z nich nebyla dodnes do češtiny přeložena.

Na další zajímavé žebříčky nejlepších knih jsem narazil je na webu Dobré knihy a Moje kniha. A nebo lze ještě dobře vybírat na webu Fantasy planet v seznamu recenzí knih, které získaly titul Tip FP.

Níže je tedy přehled knih, které bych si rád koupil a přečetl a budu jedině rád, pokud mi doporučíte nějaké další.

Možná i tyto (ale ještě o nich nejsem úplně přesvědčen):

Tipy od čtenářů tohoto blogu

Knihy, které doporučují návštěvníci tohoto blogu a které si určitě také půjčím/koupím/přeč­tu:

Pokud mi chcete doporučit nějaké čtivo (to budu jedině rád), podívejte se nejprve na můj seznam nejlepších sci-fi a nejlepších fantasy knih.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

17 Komentářů

  1. Ash
    27. 8. 2005

    Neal Asher: Stahovač; Neal Stevenson: Diamantový věk; China Miéville: Nádraží Perdido, Jizva, Železná rada;

    Odpovědět
  2. Ondra
    28. 8. 2005

    Líheň se Coolhánkovi neblíží, ona je to pro něj vlastně taková ironická pocta. Jednička je vynikající, dvojka místy maličko zadrhne, ale rozhodně za to stojí. Obzvláště vhodné pro ty, kdo budou hádat, kdo se skrývá za literárními postavami..

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    29. 8. 2005

    Díky za komentáře, mrknu na nějaké recenze a doplním svůj seznam 🙂

    Odpovědět
  4. Tykvík
    11. 9. 2005

    Za pozornost stojí Hyperion a Pád Hyperionu (nutné číst dohromady). Výborný mix. Na mém žebříčku tyto knihy patří mezi to nejlepší, co jsem přečetl.

    Odpovědět
  5. Petr Václavek
    12. 9. 2005

    Hyperion četla má drahá polovička a říkala, že to bylo docela dobré, ale ke konci už se ztrácela v tom množství postav. Tak nevím. No každopádně to zařadím do své četby, ale až někam dál 🙂 Teď toho mám před sebou hodně – čeká mi to na poličce a nestíham (Žamboch, Strugačtí, Henlein, Polská ruleta, Duna, Aldis, Rowlingova a její čtvrtý díl Harryho Pottera…)

    Odpovědět
  6. Hujik
    12. 10. 2005

    Nejlepsi a nejpropracovanejsi fantasy co jsem cetl je bezesporu (pro mne) Meč pravdy od Terryho Goodkinda… vrele doporucuju… dlouha saga, ale kazdym dilem vyzralejsi…

    Odpovědět
  7. knedle
    30. 10. 2005

    favorite me knihovny:

    fantasy – Glen Cook – serie Cerna legie, Sapkovskeho Zaklinace samozrejme zna uz kazdy a pripadne treba Weis a Hickman – cet sem Branu smrti a tesim se na ostatni

    sci-fi – Ludvik Soucek!!! 🙂

    Odpovědět
  8. Fantasy knihy
    11. 12. 2005

    Nejlepší je Feist, především Tsuranská série, prestože jinak není moc oblíbená.

    Odpovědět
  9. Andrej
    23. 3. 2006

    Malevil je masterpiece, ostatne Merleho knizky ma velmi sklamali. Za Hyperion (pribeh knaza ma uplne dostal) a Endymion sa prihovaram aj ja, k tomu este samozrejme Pad Hyperionu. Netreba zabudat na Dickove veci ako Temny obraz (Scanner darkly), Ubik alebo jeho poviedky ako Wub, Payback (film bol velmi slaby odvar). Potom samozrejme McDevittove Motory boha, 2001: Vesmirna odysea, Clarkova Rama, Cherryhovej Kukuckyno vajce alebo jej skvela trilogia Starnouci slunce, Simakovo Mesto, Aldissov Nonstop,… Bolo by toho tak na 2 strany takze koncim.

    Odpovědět
  10. Coram
    19. 7. 2006

    V posledni dobe si nejvice cenim Neala Ashera- Stahovac, V Pavucine, bohuzel je realativne novy a dalsi knihy teprve cekaji na preklad, takze je ctu v anglictine. To plati i Nadrazi Perdida, jen Miévillova anglictina je trosku tvrdsi orisek. Co se tyka Hyperionu, tak nema chybu stejne tak pokracovani. Za precteni urcite stoji Nocni hlidka, Hvezdna pechota a bezesporu Blade Runner a hodne zajimava je i saga usvit noci od Petera F. HamiltonA, jen je to na dlouhe lokte-7 dilu (Porucha reality 1,2; Neutroniovy alchymista 1,2; Nahy buh 1,2,3)

    Odpovědět
  11. Bar-Witch
    4. 12. 2006

    Já mam nejraději Pratchetta a jeho zeměplochu. Dokonalé odreagování!!!

    Odpovědět
  12. librarian
    25. 5. 2008

    cet sem knižky od Lukjaněnko Sergej:noční hlídka,denní hlídka,a ten pols dil zapomel sem jak se menuje.(lidi mam problem v knihovne uz sem precet vsechny mozny fantasy-knihy ne povidky vetsinou sagy -pokud by nekdo vedel o nakych fantysy knižkach dejte prosim vedet moc dik)Owen

    Odpovědět
  13. librarian
    25. 5. 2008

    autorovi stranek-cet sem naky komentare a tys tam rikal ze doplnissvuj seznam(myslis knmizek pokud jo muzu helpnout estli chces naky seznam tak dej vedet je slusne dlouhej

    Odpovědět
  14. yperit
    22. 9. 2008

    To nej co jsem četl je Eragon a Eldest od Paolini Chritophera žel čekám ještě na třetí díl který se jmenuje Brisingr. Pokud by jste někdo měli info o této dejte pls. vědět Díkes

    Odpovědět
  15. lamaRTIN
    1. 12. 2010

    to yperit: No čekáni na Brisingr je už velmi dávno za námi a néž vydají prý Eldunarí tak zapomenu o co vlastně šlo. 🙂 Za přečtení stojí určitě Válka trpaslíků od Markus Heitz.

    Odpovědět
  16. Brk
    17. 2. 2011

    Noční hlídka od Lukjaněnka, ani následující knížka série mě moc nebavily. Z mého pohledu příliš ve stylu moderních rádo-by-cool příběhů. Stejně jako Blud?ště odrazů. Lepší mi přišly třeba Hvězdy, ty studené hračky nebo Spektrum.

    Odpovědět
  17. Dragonisarthile I. B.
    24. 2. 2012

    Taky teď něco sháním…a bez ohledu na datum tohohle článku se stejně zmíním o Vyhlídce na Věčnost od Jiřího Kulhánka. Pravda, sice poněkud slabá kniha na mě, ale zaujala mě. Ale pak třeba i série Podzemí od Gordona a Williamse jsou také velice zajímavé. Nakonec však taky autoři Weis-Hickman či C.S.Lewis a jim podobní nejsou špatní.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky