David Špinar: Tvoříme přístupné webové stránky

David Špinar: Tvoříme přístupné webové stránky

Zákon č. 365/2000 sbírky, ADA, DDA, Section 508… říká vám to něco? Jedná se o zákony a normy upravující a definující způsob uveřejňování informací pomocí webových stránek s ohledem na diskriminaci menšin (zdravotně postižení, invalidé, či jen uživatelé s alternativními zobrazovacími zařízeními). Víte jak má přístupný web vypadat? Pokud ne, pak vám s radostí oznamuji, že konečně vyšla v češtině kniha o tvorbě přístupného a bezbariérového we­bu.

Její obsah je rozdělen do tří částí. V úvodu se dozvíte, co to vlastně ta přístupnost je, pro koho je důležitá, proč je dobré (v některých případech nezbytné) ji dodržovat a jaké již existují normy a pravidla. V následující části jsou jednotlivá pravidla důkladně probrána, přičemž se vychází z normy WCAG a z „Pravidel pro tvorbu přístupného webu“, jež byly zahrnuty do novely zákona č. 365/2000 Sb. (a na nichž se kromě jiných podílel i autor této knihy). Třetí část je zaměřena na testování – doporučené postupy a nástroje. V příloze najdete celé znění českých pravidel, výběr z překladu WCAG a Blind Friendly Web.

Celá kniha je výborně a věcně napsaná, pro lepší pochopení je text doplněn výstupy z textového prohlížeče a z hlasové čtečky (tedy jsou zde napsány texty, které vám hlasová čtečka přečte). Rozhodně se tedy nejedná o suchopárné diktování podmínek, jež musí přístupný web splnit. Jednotlivé požadavky jsou totiž vždy důkladně vysvětleny a ukázány na příkladech (takže čtenář si snadno zapamatuje PROČ se musí některým věcem vyhnout, CO je na nich závadného) a následně je také ukázáno JAK se uvedené požadavky splňují.

Řekl bych, že tato kniha je POVINNOU četbou pro každého tvůrce webových stránek a já jen doufám, že se jí brzy začnou tvůrci skutečně řídit, v opačném případě budou mít někteří z nich (zejména ti, co pracují pro státní sféru) za dva roky vážný problém. A pokud si myslíte, že o přístupnosti víte dostatek, pak vám doporučuji do této knihy alespoň nahlédnout, určitě tam ještě něco neznámého naleznete (třeba jak vytvářet přístupné PDF soubory).

Hodnocení: 10/10, Produkt měsíce

David Špinar: Tvoříme přístupné webové stránky. ZONER software, s.r.o., oddělení Zoner Press, 2004, 360 stran, 350 Kč, ISBN 80–86815–11–0

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

5 Komentářů

  1. hmm
    30. 5. 2005

    Konečně vyšla? 🙂 To ano, ale už před víc než půl rokem.

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    30. 5. 2005

    🙂 Abych to uvedl na pravou miru: knihu jsem dostal s jistym spozdenim, recenzi jsem napsal temer okamzite, protoze jsem knihu precetl jednim dechem, takze do uzaverky Softwarovych novin sly asi tyden dva pote co jsem dostal knihu. Uzaverka je cca mesic az dva pred vyjitim cisla! Recenze vysla v dubnovem cisle SWN (a ja samozrejme nemuzu recenzi ihned publikovat zde na svem soukromem webu, navic jsem na ni trochu pozapomel).

    Odpovědět
  3. Ivorius
    16. 7. 2005

    Nemáte někdo knihu naprodej? Za nějaký ten menší zlaťák?

    Odpovědět
  4. Edit Matei
    23. 4. 2008

    Přeji si aby jste vytvořily webovou stránku pro naše firmu, který se zabývá se stavební práce.Nepotřebujeme moc složitou webovku. Prosím o zaslani ceny. Moc spěchá.

    S přáním hezkého dne,

    Edit Matei

    Odpovědět
  5. Kristína
    17. 5. 2018

    Dobrý den, má někdo výše uvedenou publikaci na prodej? Děkuji

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky