M. David Stone, Ron Gladis: Digitální fotografie

Díky tomu, že ceny digitálních fotoaparátu a (také ceny vyhotovení papírových fotografií) jsou již dostupné každému uživateli, stoupá prodej těchto přístrojů. A tak není divu, že nakladatelství začaly zaplavovat trh knihami na téma digitální fotografie – a to ať už se jedná o díla domácích autorů, či překlady zahraničních. Recenzovaná publikace patří do druhé skupiny a je to na ní bohužel zbytečně znát.

V knize se dozvíte jak si vybrat ten správný přístroj (tedy spíše budete seznámeni s možnostmi, kterými digitály disponují a vlastní volbu již budete muset provést sami), jak se s nimi pracuje, seznámíte se se základy dobré kompozice a nakonec se ještě naučíte fotky dále zpracovávat a vylepšovat v grafických editorech.

Trochu mě překvapilo motto na zadní straně – „Méně slov, více praxe“, které zrovna neodpovídá skutečnosti – neboť jednak si místy užijete dosti přebytečné omáčky a také některé techniky – například úpravy fotografií v programech – jsou popisovány značně všeobecně, což působí trochu rozpačitě. Podstatně lepší by byl popis v Adobe Photoshopu a pak také v nějakém freewarovém – snadno dostupném – programu. Ono vůbec zde chybí nějaký přehled softwaru a hlavně odkazy na zmiňované programy.

Jak již jsem psal v úvodu, na knize je znát, že je to překlad, neboť se v ní úplně zbytečně popisují služby, které jsou dostupné v zahraničí. Místo toho mohla být publikace lokalizována, a na pár stránkách by se popsaly možnosti v České Republice a případně uvedly odkazy na naše zajímavé weby zabývající se touto problematikou.

Jste-li digitální začátečníci, určitě si v knize přijdete na své, jste-li již znalejší, prolistujte si ji, možná narazíte na pasáže, které budou pro vás alespoň trochu nové, ale moc konkrétních informací z ní nevytěžíte.

Hodnocení: 7/10

ComputerPress 2003, 278 stran, 279 Kč, ISBN: 80–251–0067–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky