Jiří Bráza: PHP 4 praktické příklady

Před nedávnou dobou vydalo nakladatelství Grada učebnici základů jazyka PHP (recenzi naleznete v SWN 1/2003) a nedlouho poté následovalo volné pokračování – „PHP 4 praktické příklady“, jehož náplní jsou příklady v uvedeném skriptovacím jazyku a jež je tématem této recenze.

Jelikož je kniha zaměřena na příklady, nečekejte v ní výklad jazyka PHP. Obsahuje pouze velmi stručný rychlokurz, který slouží spíše pro připomenutí vašich znalostí. Předchází mu ještě popis instalace „svaté trojice“ (webového serveru Apache, PHP a databáze MySQL). Po takto stručném úvodu jde autor přímo na věc a servíruje čtenáři jeden příklad (občas přímo celou aplikaci) za druhým. A jelikož se jedná o praktické ukázky použití PHP, nebude zde chybět kniha hostů, elektronická pošta, databázové aplikace, chat a další. Závěr je věnován spolupráci PHP s XML.

Příklady jsou dobře vybrány a ještě lépe okomentovány. Vždy je nejdříve napsáno, co bude úkolem skriptu, poté je uveden jeho zdrojový kód (nebo alespoň ta nejdůležitější část) a nakonec je uvedený kód podrobně vysvětlen. Nejprve jsem se divil, proč na konci příkladu je v textu znovu uveden kompletní výpis zdrojového kódu, po nahlédnutí na webové stránky nakladatelství, kde by měly být uvedeny zdrojové kódy ukázek, jsem se divit přestal – naleznete tam totiž pouze kódy tří největších příkladů, což je podle mě dosti velká chyba. Ostatní ukázky si bohužel musíte „předatlovat“ sami.

Znáte-li již základy PHP a chcete-li se přiučit, jak se s PHP pracuje v praxi, rozhodně vám tuto publikaci doporučuji (je to výborný doplněk k učebnici). Pokud PHP neovládáte, pořiďte si i knihu předchozí, o které jsem se zmiňoval v úvodu recenze, určitě nebudete litovat.

Hodnocení: 8/10

Grada 2003, ISBN: 50–247–0441–2, 224 stran, 197 Kč

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky