Jak na video tutoriály

V čem vytvářet video tutoriály?Už nějakou dobu jsem chtěl obohatit svůj web věnovaný tvorbě v Adobe illustrátoru o nějaký ten video tutoriál. Pořád jsem to odkládal, protože jsem nevěděl, jakým nástrojem bych mohl snímat video záznam obrazovky. Nakonec jsem si našel čas, zeptal se na twitteru a vyzkoušel jsem první aplikaci.

Tou aplikací byl ezvid. Na první pohled sympatický nástroj, ovšem když jsem ho vyzkoušel, narazil jsem hned na několik nevýhod: nemožnost editace, nemožnost vypnout hudbu, kterou tam automaticky přidává a také nemožnost exportu do klasického avi. Použitelné to tedy sice bylo, ale rozhodně ne ideální – viz můj první pokus:

Honbu za lepším programem pro snímání videa jsem nechal chvíli uležet, ale nakonec mi to přece jen nedalo a znovu jsem rozhodil sítě a vyzkoušel několik aplikací. Hledal jsem takovou, která:

  • bude výsledek exportovat do avi, případně rovnou na youtube
  • bude zobrazovat co se děje s myší a klávesnicí (je docela důležité aby ve výsledném videu bylo poznat, jaké klávesy jsem právě zmáčknul (jakou jsem použil klávesovou zkratku)
  • nebude drahá (ideálně zdarma)

Strávil jsem několik hodin hledáním a zkoušením. Nakonec jsem zjistil, že snad žádná aplikace není schopná přímo do videa zobrazit použité klávesové zkratky. Naštěstí mi někdo poradil, že na to si můžu stáhnout jinou jednoúčelovou aplikaci, která bude zobrazovat právě zmáčknuté klávesy – nejlepší mi zatím přišel KeyPose.

nainstaloval a zkusil jsem následující programy:

  • BB FlashBack Express – parádní program na snímání obrazovky, ukládá do svého formátu i klávesové zkratky, bohužel je neumí exportovat do výsledného videa. Také je škoda, že Keypose do videa také nezaznamená.
  • CamStudio – při snímání obrazovky brutálně zpomalí počítač, takže se tato aplikace ukázala jako nepoužitelná
  • Jing – ukládá i výstup z KeyPose, ale jeho výstupem je .swf, a ne .avi, takže pro tvorbu video tutoriálů nepoužitelné
  • Microsoft Expression Encoder 4 – než jsem ho pochopil a rozchodil, tak jsem našel něco lepšího

Zkusil jsem ještě pár dalších ale ty byly ještě méně použitelné, než výše zmíněné. Nakonec mi poradil Panda Wild na fotobankovém fóru aplikaci ActivePresenter, který mi plně vyhovoval. Nejen že dokáže snímat bez omezení, bez ztráty kvality, ale výsledek je pak možný ještě editovat, přidat titulky, přechody, hudbu, bubliny s doplňujícím textem, stříhat scény, atd.

ActivePresenter - zatím nejlepší nástroj na tvorbu video tutoriálů

Během několika minut jsem pak byl schopný vytvořit následující video tutoriál pro rychlé přebarvování ilustrací v Adobe Illustrátoru:

Pokud chcete vytvářet své vlastní video tutoriály, doporučuji vám tuto kombinaci free programů:

  • ActivePresenter pro záznam dění na obrazovce + následná editace a export do avi.
  • KeyPose pokud chcete ve videu i zaznamenávat použité klávesové zkratky

V čem tvoříte video tutoriály vy? Pochlubte se a přidejte link na své vlastní videotutoriály, rád se na ně podívám.

A ještě jedna otázka – jaký nejlepší videotutoriál jste viděli? Nejde mi ani tak o obsah, jako spíše o celkové zpracování – nemám s tvorbou videotutoriálů pražádné zkušenosti a nemám času nazbyt abych trávil hodiny na youtube, takže velmi ocením odkazy na kvalitní tutoriály. Díky!

Aktualizováno: Než jsem začal zkoumat programy na tvorbu videotutoriálů, napsal jsem na web 365 tipů dotaz ohledně vhodného softwaru, pak jsem to ale nevydržel, nečekal na odpověď a pustil se do vlastního bádání. Dnes na tomto serveru vyšel článek s přehledem použitelných programů, tak se to třeba bude někomu hodit: TIP#156: Jaké nástroje se používají na tvorbu video tutoriálů snímáním obrazovky?.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky