Lukáš Erben: Úsvit hackerů

Úsvit HacekrůKdyž jsem před Vánocemi koukal na Palmknihách co si nahrát do čtečky, padl mi do oka titul Úsvit hackerů. Sice jsem hned po přečtení anotace zjistil, že to je něco úplně jiného, než jsem si představoval, ale i tak mě tento krátký text zaujal a nakonec i zlákal.

Abyste od knihy stejně jako já nečekali něco jiného, uvedu její název hned na pravou míru – hackeři v této knize jsou vlastně předchůdci svých jmenovců, protože její děj se odehrává v době, kdy ještě počítače ani internet neexistovaly. Hrdinové tedy nejsou hackeři, tak jak je známe dneska, ale spíše první kryptologové, kteří se snažili prolomit šifry, zruinovat kasíno a nebo proniknout do telefonního systému v době jeho vzniku. Hlavním námětem je vždy jejich snaha pochopit, jak technologie fungují a ovládnout je (dešifrovat, prolomit ochrany, obalamutit).

Lukáš Erben - Úsvit hackerů
Celou knihu jsem nakonec místo na čtečce přečetl na mobilu při uspávání nejmladší dcerky, proto ta fotka 🙂

První výskyt těchto hackerů – jak se dozvíte hned v první kapitole – je doložen z počátku devátého století v Iráckém Bagdádu hackerský manuál: „Rukopis o dešifrování kryptografických zpráv“ jehož autorem byl Abu Yusuf Yaqub ibn Ishaq al-Sabbah Al-Kindi (tak nevím jestli to je jméno nebo šifra :)). V dalších kapitolách se dozvíte o hacknutí prvního bezdrátového telegrafu, dešifrování depeší za první a druhé světové války (včetně Enigmy) a také v poválečném období, včetně nahlédnutí pod pokličku ruské špionáže. O možnostech šifrování tajných agentů – budete překvapeni, že se stále používá neviditelný inkoust. Vyprávění v končí vytvořením prvních počítačů (jejich vznik byl v podstatě zapříčiněn nutností dekódovat zprávy nepřátel) a jejich použití například v kasínu.

Osobně se mi nejvíce líbila poslední část knihy, kde je popsán vznik počítačů. Nejvíce mě překvapil osud Alana Toringa (v současné době hodně zpropagovaný filmem Kód Engimy), ale ani ostatní části nebyly špatné.

Celá kniha původně vznikla jako seriál pro internetový server root.cz a až dodatečně byla vydána jako elektronická kniha. Na jednu stranu je fajn, že je díky tomu dobře provázána odkazy, obsahuje fotografie a snadno použitelné linky na externí zdroje na konci každé kapitoly. Na stranu druhou je v textu pořád poznat, že se jedná o seriál pro internetový server. Autor (vydavatelství) si mohl dát alespoň trochu práce, text projít a tyto zmínky upravit.

Každopádně doufám, že seriál / kniha bude mít v budoucnu další pokračování, protože informace v ní obsažené byly hodně zajímavé.

Hodnocení: 8/10

Lukáš Erben: Úsvit hackerů; Internet Info, s. r. o. 2014, 90 Kč, vyšlo pouze elektronicky, k dostání na palmknihy.cz

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky