Miroslav Žamboch: Ve službách klanu

Miroslav Žamboch: Ve službách klanuKonečně se zase jednou dočkali fandové Koniáše a milovníci fantasy příběhů z pera Miroslava Žambocha – tento nadaný autor napsal další knihu z koniášova světa (naposledy se tak stalo v roce 2010, kdy vyšla povídková sbírka Čas žít, čas umírat s Baklym a to už je hodně dávno).

Děj románu Ve službách klanu se sice neodehrává ve stejné době, kdy žil Koniáš a Bakly, ale o několik století dříve, ještě před velkou válkou čarodějů, kdy kouzla a magie se používaly poměrně běžně.

Z tohoto období období pochází například také dříve vydaná kniha Dlouhý sprint, nebo Maverick pěšec na odpis, často jsem se setkal s označením Vegašský cyklus.

Hlavní postavou románu je horník Herbert Ducatti, který v horách spolu s ostaními těží aktivní drahokamy (které se používají při čarování) pro svůj čarodějnický klan Hastů. Těžit tyto surové drahokamy plné magie nemůže jen tak někdo – dotyčný musí mít alepoň nějaké nadání, normálnímu smrtelníku by síla těchto kamenů v podzemí vypálila mozek. Hastové ovšem nejsou jediným čarodějnickým klanem a protože najít dobrá ložiska a získat licenci k těžbě není jen tak, brzy vypukne v podzemí nelítostná válka, ve které se soupeřící klan čarodějů neštítí použít různých podrazů a intrik.

Velká část děje se odehrává v dolech, což mi hodně připomínalo povídku V temnotě s Baklym. Jedna z nejpůsobivějších a nejnapínavějších částí (asi první třetina) popisuje boj o přežití v podzemí – už jen z toho čtení mi běhal mráz po zádech a ve výtahu jsem začal pociťovat mírnou klaustrofobii. Ale nebojte se, kniha není jen o magii, kouzlech, intrikách, pomstě, bojích a zabíjení – místo v ní si najde i přátelství, pár vtipných hlášek, romantika, láska a lehká erotika.

Možná to bylo tím podzemím, možná rychlostí akce, každopádně kniha mě nenechala vydechnout, dokud jsem ji nedočetl (jen s velkým úsilím jsem se od ní odtrhával abych uspokojil své základní životní, rodinné a profesní potřeby, vše ostatní šlo stranou) a pak mi bylo hodně líto, že už je konec. Ale takové už jsou příběhy od Miroslava Žambocha – vždy po jejich dočtení mám chuť na pokračování a většinou to řeším tak, že si znovu přečtu některou z jeho straších knih s Baklym nebo Koniášem (a pro příště do této skupiny určitě přihodím i Herba Ducattiho).

Hodnocení: 10/10

Miroslav Žamboch: Ve službách klanu; Triton 2013, 329 Kč, 317 stran (dostupné také v elektronické verzi na palmknihách za 179 Kč)

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

6 Komentářů

  1. Petr
    4. 4. 2013

    Včera jsem koupil a šel spát dnes ve 3 ráno. Opravdu těžko se od ní odtrhává 🙂

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    4. 4. 2013

    Jsem zvědav, jak dlouho bude trvat, než kniha sesadí Megahustej nářez na Palmknihách z první příčky – zatím je Ve službách klanu na 4. místě (což není vůbec špatné, když uvážíte, že se to tam prodává jeden den :)).

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    3. 5. 2013

    Tak to trvalo přesně 14 dní 🙂

    Odpovědět
  4. Petr
    29. 8. 2013

    Ahoj,
    Máme velice podobný vkus na knihy a tak si říkám, napíšu ti. Jestli jsi ještě na palmknihách nekoupil sérii Kladivo na čarodějnice od Jiřího Pavlovského vřele doporučuji. Začíná se rodit nový Kulhánek. Neuvěřitelně kvalitní humor 🙂

    Odpovědět
  5. Petr Václavek
    1. 9. 2013

    Díky za tip! Vyzkouším, uvidím, dám vědět. Jako poslední knihy ala Kulhánek jsem četl sérii Lovci monster a stálo to za to, doporučuji!

    Odpovědět
  6. Michal
    18. 10. 2013

    Hele, s tím absťákem po dočtení to mám úplně přesně stejný. Kolikrát jsem tak sjetej, že to rovnou vezmu i přes Kulhánka 🙂
    Je to až trapný, pořád dokola „samozřejmě s odstupem času) číst to samý. Ale co nadělat, závislost je těžká věc.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky