Listopad a prosinec na volné noze

Report na volné noze ve znamení cyklistiky v ziměBlíží se konec roku a rekapitulace. Proto jsem se rozhodl sepsat report za poslední dva měsíce mého pobytu na volné noze o trochu dříve. Navíc na fotobankách se blíží mrtvé období (konec prosince) a tak už nemá smysl tvořit pro ně další vánoční motivy (schváleny by byly beztak až po vánocích). Tentokráte bude report díky fotografiím trochu více vizuální, snad to nebude na škodu.

Myslel jsem, že mé venkusportovní aktivity (kolo, běh) skončí s nástupem nižších teplot, protože na kole jsem jezdil zásadně jen v kraťasech a triku. Kupodivu letos jsem se nechal vyprovokovat kamarádem a také ostatními sportovci na DailyMile a tak jsem s klesající teplotou doplňoval i svůj sportovní šatník (návleky na nohy, návleky na ruce, baťoh na další vrstvy oblečení, šátek, čepice pod helmu, dlouhé cyklokalhoty, cyklodres s dlouhým rukávem, termoprádlo, bunda, rukavice, termoláhev,…). Nakonec jsem jezdil jak na podzim (lesy byly úžasně zbarvené, takže zrcadlovka v batohu byla nutností, listí šustilo pod pneumatikami) tak i v zimě, mraze, hezky po sněhu a náledí a náležitě jsem si to užíval. Je to přesně tak, jak praví jedno přísloví (nebo citát?):

Neexistuje špatné počasí pro sport, existuje jen špatně oblečený sportovec.

Je jasné, že sportování v tomto chladném počasí je o dost náročnější, ale o to větší radost z toho překonávání (jak sebe, tak těch podmínek) pak člověk má. Osobně se mi nejvíce líbila 15km vyjížďka na horském kole po čerstvě napadaném sněhu lesem, kde byl tento sníh lidskou nohou ještě nedotčen.

Cyklistika na podzim
Cyklistika v zimě
Cyklistika v zimě

Krom investic do sportu jsem si také koupil svůj první dotykový mobil – zlákala mě manželka, když si vydupala u operátora HTC Desire C (dříve měla Samsung Wave se systémem Bada a ten byl vážně bad). Samozřejmě, že jsem vzápětí propadl další sociální síti – Instagramu. Takže pokud jej také používáte, zanechte v komentářích link na své portfolio, rád si vás přidám. A zde je moje portfolio na Instagramu, pokud si chcete přidat Vy mě.

Instagram - moje portfolio

Je mi jasné, že spousta lidí tam dává fotografie ze zrcadlovky, já zůstávám jen u těch pořízených mým mobilem, takže technická kvalita je nic moc, protože mobil neumí ani zaostřovat (zaostřeno na nekonečno) a makro mu také nic neříká.

Kreativně jsem se krom tvorby vánočních ilustrací pro fotobanky:

Vánoční ilustrace

vyřádil také na pečení a zdobení perníčků s dětmi. Starší 5letý syn vyžadoval perníčky ve tvaru postaviček z jeho oblíbeného animovaného seriálu – Phineas & Ferb, takže nezbylo než zagooglit na internetu, najít obrázky, podle nich „vystřihnout“ těsto a upéct perníčky a pak už jen nazdobit:

Perníčky s ptakopyskem Perrym

Soutěž o nejlepší fotobankový příběhZa zmínku také stojí vyhlášení soutěže o nejlepší fotobankový příběh, za který můžete získat zajímavé knihy z oboru grafiky, fotografie a fotobank. První dva příběhy již byly publikovány a rozhodně stojí za přečtení. Na serveru o fotobankách jsem také přidal slovník fotobankových pojmů a hodně diskutovaný článek o zrušení portfolia plagiátora na Shutterstocku – zde stojí za přečtení komentáře pod článkem – dávejte při své práci pro fotobanky pozor, jaké podklady používáte.

Teď už mě čeká jen udělat nějaké pěkné rodinné PéEfko a užívat si Vánoc.

P.S. Tak mi připadá, že o práci tady píšu čím dál méně, ale člověk nemůže pořád jen pracovat, je potřeba také náležitě relaxovat! O práci napíšu více příště, nějaké změny a nové projekty se blíží.

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

3 Komentáře

  1. David Nogol
    23. 12. 2012

    Právě to, jak málo se zmiňuješ o práci je na tom asi to nejlepší 🙂 Je fajn vidět, že se dá na volné noze žít tak, že člověk má dost času i na své koníčky a rodinu. Je to příjemně motivující 🙂

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    2. 1. 2013

    Davide, abys měl více času na ostatní věci, měl bys více pracovat na projektech, ze kterých přichází pasivnější příjem – jako třeba ta trička u tebe a nebo fotobanky – dej jim ještě šanci, pořád je v nich velký potenciál 🙂

    Odpovědět
  3. René
    9. 1. 2013

    Ahoj,

    pročítal jsem si tvůj weblog a je to zajímavé a určitě inspirující čtení pro všechny, co zvažují práci na volné noze. Taky jsem se před delší dobou vydal tím směrem a neměnil bych. Řešil jsem svého času problém- práce doma nebo kancelář a došlo to k tomu, že jsme s kolegou v závěru loňského roku otevřeli nový coworking v Praze. Je nízkonákladový, protože nás živí něco jiného. Takže jsme dali cenu pod 2tis. Pokud to někomu pomůže do začátku, rádi ho uvítáme. Podívat se může na prahacoworking.cz
    Ať se daří v práci na volné noze i nadále.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky