Christopher McDougall: Zrozeni k běhu

Christopher McDougall: Zrozeni k běhu (Born to run)O knize Zrozeni k běhu (Born to run) jsem slyšel pět samou chválu a to hned z několika stran. Raději jsem si tedy od ní moc nesliboval a když jsem ji konečně sehnal, tak se do ní začetl bez předsudků. A musím nekriticky přiznat, že mě nadchla – je to asi nejlepší kniha o běhání, jakou jsem kdy četl.

Tedy popravdě nemám moc s čím srovnávat, jedinou podobnou a přitom dosti jinou knihou o běhání, kterou jsem četl, je Haruki Murakami: O čem mluvím, když mluvím o běhání. Zatímco Murakami píše o svém běhání, svých výkonech, zážitcích, pocitech a při tom odhaluje několik detailů ze svého střeženého soukromí, tak Christopher McDougall to bere mnohem více zeširoka.

Obsahem jeho knihy nejsou jen jeho pocity a zážitky spojené s běháním. Vlastně Obsahuje dvě základní linie. Jednou z ní je vývoj člověka, jeho předpoklady k běhání (evoluce, vytrvalostní lov), současné zdravotní komplikace způsobené během. A hlavně o komerčním vývoji bot na běhání, který jde proti přírodě a zapříčiňuje běžcům spoustu zranění – ano tušíte správně, jedná se v podstatě o propagaci běhu bez bot (barefoot), ale pečlivě propracovanou a opřenou o spoustu vědeckých výzkumů.

Druhou linií (vlastně hlavní děj, od kterého se nebudete moci odtrhnout) je příběh hledání prastarého kmene indiánů – běžců v Mexických kaňonech, příběhy různých ultramaratonců a hlavně snaha hlavních postav románu (autor a Caballo Blanco) o uspořádání společného závodu – ultramaratonu – těchto indiánů s nejlepšími běžci světa.

Kniha je velmi obsáhlá a obsahuje spoustu odboček popisující různé vědecké teorie a výzkumy, objevuje se v ní spousta postav – běžců – a jejich příběhů z ultramaratónů (potěšilo mě několik stránek věnovaných Emilovi Zátopkovi).

Po dočtení jsem nebyl schopen rozpoznat, zda to, co autor popisuje je jen fikce (beletrie), nebo realita (fakta) a tak jsem zasedl k internetu a hledal a hledal. Vypadá to, že vše je podle pravdy! Pro zájemce jsem přidal na konec článku zajímavé odkazy na stránky několika postav příběhu.

Mě osobně vždy fascinovaly příběhy o překonávání lidských možností a o neuvěřitelných sportovních výkonech (a ultramaratony mezi ně rozhodně patří), takže jsem knihu shltnul během několika dní (trochu mě rozčilovaly ty vědecké odbočky, ale nemůžu říct, že by nebyly zajímavé, jen prostě brzdily tempo hlavního děje). Takže kniha u mě jednoznačně zabodovala a je jedna z nejlepších co jsem letos četl.

Každopádně vám garantuji, že po přečtení této knihy budete mít neodolatelnou chuť nazout boty (nebo v extrémním případě naopak boty vyzout) a jít si zaběhat.

Slíbené odkazy:

  • Christopher McDougall – osobní stránky autora, které obsahují spoustu informací o knize, fotografie z popisovaného příběhu (mimo jiné i pěknou akční fotku Emila Zátopka) a autorův blog
  • Micah True (alias Caballo Blanco) – Stránka Caballa Blanca – jedné z hlavních postav knihy. Přečtěte si něco o jeho životě a bohužel i předčasné smrti.
  • Pokud rádi čtete zážitky z ultramaratonů, přečtěte si občas zápisky na sportovní sociální síti Dailymile – najdete tam spoustu zajímavých lidí, kteří o svých zžítcích dokážou skvěle psát – například Lida F. a její líčení Týnišťských šlápot (121 km) nebo CCC race kolem masívu Mt.Blancu (92 km)

Hodnocení: 10/10

Christopher McDougall: Zrozeni k běhu; Mladá Fronta 2011, 280 stran, ISBN: 978–80–204–2433–4

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

6 Komentářů

  1. Lukáš Blažek
    12. 9. 2012

    Ahoj,
    v článku Ti „vypadlo“ jedno písmenko:
    hlvně snaha hlavních postav románu (autor a Caballo Blanco) o uspořádání společného závodu

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    12. 9. 2012

    Díky za upozornění, opraveno.

    Odpovědět
  3. yanca
    12. 9. 2012

    Dočetl jsem ji asi před týdnem a trvalo mi to asi tři dny. A taky jsem se hned vrhnul na vyhledavač, abych si dohledal realitu. Opravdu hezké čtení.

    Odpovědět
  4. MIRA
    13. 9. 2012

    http://s0cket­.blogspot.cz/?m=1

    Takle dopadnes kdyz tomu uveris 😉

    Odpovědět
  5. Martin
    13. 9. 2012

    Ukázky jsem poctivě četl v E15 a byl jsem nadšen, do knihkupectví jsem se zatím nedokopal. Tak vidím, že budu muset 🙂

    Odpovědět
  6. daad
    2. 11. 2012

    Super knížka, skvělý silně motivující příběh. Dopuručuji všem!…nejen běžcům.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky