5. a 6. měsíc na volné noze

TabletUběhly další dva měsíce grafika fotobankéře na volné noze a musím přiznat, že se mi to líbí čím dál více – tedy až na výjimky, jakou například byl konec března, podání daňového přiznání a doplácení daní, sociálky a zdravotka. Brrrrrr.

Squashová Liga

V únoru jsem se zapojil do squashové VŠ Ligy – zjišťuji, že to má výhody i nevýhody. Mezi ty výhody bezesporu patří:

  • vyrovnanost soupeřů – je to liga, slabší hráči se propadají dolů, šikovnější postupují nahoru, takže se vám nestane, že byste hráli se začátečníkem, zatím všechny zápasy byly hodně vyrovnané
  • slevy na kurtech (občas jsem hrál za pade, ale to bylo díky spoluhráči, který měl voucher z nějakého slevomatu)
  • je nutné zahrát za měsíc určitý počet her – člověka to donutí skutečně hrát

Ale objevil jsem několik nevýhod:

  • připadám si tam poměrně obstarožní, neboť původní Business liga se spojila s vysokoškolskou ligou a tak většinou hraji s dvacetiletými hráči (mně bude 35), takže rozdíl je velký
  • složité domlouvání zápasů – to je asi největší slabina a otrava na zápasech
  • občas je nutné zahrát až 5 zápasů za měsíc, zatím jsem všechny ještě ani jednou nestihl zahrát, takže se postupně propadám

Toto jarní kolo ligy končí za dva měsíce, tak uvidím, zda zůstanu, nebo si najdu raději stálé protihráče.

Rýmička

V březnu jsem byl 2 týdny mimo (rýmička, kašílek, teplůtka), kdy jsem na fotobanky ani nešáhl a zjistil jsem, že jim to vůbec nevadí. Březnové výdělky byly nakonec o 15 procent vyšší než únorové! Je vidět, že nemocenskou si opravdu platit nemusím.

Asi zkusím marodit častěji, jen je potřeba vychytat dobu, kdy nebudou marodit ostatní (to aby se o mě mohli doma náležitě starat a já se mohl válet v posteli) a ne jako posledně, kdy jsme byli marod komplet.

Kafovar

Nespresso PixieVybral jsem konečně kafovar do naší domácnosti (půodní požadavky viz Jaký vybrat kapslový kávovar?doporučuji si pročíst komentáře, kde mi čtenáři velmi dobře poradili). Nakonec to vyhrál kapslový Nespresso Pixie doplněný o Nespresso Aeroccino na výrobu mléčné pěny. Po dvou týdnech používání můžu směle prohlásit, že to byla dobrá volba. Kávovar je rozměrově malý, ale strašně chytrý a jednoduchý na ovládání a Aeroccino dělá skvělou hustou pěnu na kapučíno a laté (externí výrobník pěny jsem koupil kvůli údržbě – nechtělo se mi čistit kafovar, Aeroccino se jen opláchne a je to). Kávových kapslí je asi 16 druhů, ještě jsem je ani všechny neochutnal – snad jen jeden druh mi zatím nechutnal (moc kyselé), bohužel už ani nevím, který to byl. Pijete-li Nespresso, napište mi prosím do komentářů, které kapsle vám nejvíce chutnají a proč.

Tímto také děkuji všem, kteří Nespresso doporučovali, opravdu je tam oproti Dolce Gustu docela rozdíl. Mimochodem pěkně o Nespressu psal Michal Marek na cuketkově blogu, pod to se můžu jen podepsat. Před koupí jsem zavítal do Nespresso butiku v Pařížské ulici – obsluha byla skvělá, ukázali mi kávovary, vše vysvětlili a navíc mi ve vybraném kafovaru udělali zadarmo i kafe. Před koupí rozhodně doporučuji tam zavítat.

Články

První výsledky fotobankového průzkumuVelkých článků jsem za poslední dva měsíce moc nenapsal, hodně času mi zabralo zpracování fotobankového průzkumu (anketa mezi českými a slovenskými fotografy a grafiky, kteří prodávají své výtvory na fotobankách) – první výsledky jsem již uveřejnil: Výsledky fotobankového průzkumu 2011, na dalších článcích s podrobnějším rozborem výdělků, srovnání fotografů a ilustrátorů teprve pracuji. Pokud vás nějaká data / srovnání zajímají, dejte vědět, rád to zpracuji.

Dribbble a Forrst

Dribbble pozvánkyV uplynulých dvou měsících jsem také nabízel pozvánky na Dribbble a Forrst, trochu mě překvapila malá poptávka – ozvalo se mi pouze několik grafiků – čekal jsem, že jich bude více, ale vypadá to, že už tam skoro všichni schopní grafici jsou.

Nicméně pokud máte zájem, stále nabízím jednu pozvánku na Forrst (dobrý odrazový můstek na Dribbble – sám jsem byl také nejdříve na Forrstu a teprve pak jsem se dostal na Dribbble).

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

12 Komentářů

  1. David Nogol
    4. 4. 2012

    To vypadá na docela poklidné dva měsíce 🙂 Já si to raději sepisuju každý týden, jinak bych měl potom asi problémy se vzpomínáním 🙂 A taky mě to trochu nutí něco dělat – abych nemusel psát, že jsem za ten týden nic nestihl 😉

    Píšu o tom na svém blogu:http://nogol.cz/tag/zivot-na-volne-noze/

    Odpovědět
  2. Jiri Vaclavek
    4. 4. 2012

    😀 no clanek o relaxaci je moc peknej… to vypadá ze skoro nepracujes… jakou hodinovou dotaci dávas tvorbe webu a jakou hodinovou dotaci fotobankám (upload a tvorba) za mesic .. to me celkem zajima abych mohl porovnávat…zejmena srovnaní… práce+ fotobanky versus volná noha. a co syndrom vyhorení ?

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    4. 4. 2012

    Davide,
    díky za odkaz na tvé reporty ze života na volné noze. Je to zajímavé počtení, které budu i nadále sledovat – jsem zvědav, jak dopadneš. Akorát jsem tam nikde pořádně nevyčetl, co tě teď vlastně živí a jestli to jdel lépe nebo hůře 🙂

    Já jsem v trochu jiné situaci. V podstatě několik let jsem pracoval na dvou nohách – v normální práci jako webdesigner a po večerech jsem zpracovával fotky a později kreslil ilustrace pro fotobanky. A v práci jsem s tím nakonec sekl z důvodů nedostatku času – ukončil jsem prostě tu práci, kde jsem měl menší hodinovou mzdu 🙂 Takže jsem se o finance na volné noze nemusel moc bát (i když na druhou stranu mám mnohem větší závazky – manželku, dvě děti a hypotéku na barák).

    Ale ten nápad s průběžným sepisováním poznámek je dobrý, zkusím jej použít, za dva-tři měsíce uvidíme.

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    4. 4. 2012

    Jirko,
    o jaké relaxaci píšeš? Kašílek není relaxace – já raději pracuji než kašlu.

    Poměry se těžko počítají, ale v průměru tak dva dny v kanceláři kreslím a jeden něco píšu nebo buduji jeden z mých blogů/webů. Plus pak po večerech něco tvořím – povětšinou opět ty weby/blogy a při tom uploaduju a keyworduju.

    Odpovědět
  5. Marek
    4. 4. 2012

    Jsem rád, že jsem přispěl se svou troškou do mlýna u Nespresso diskuze a že i tobě vyhovuje 🙂
    Btw, v první větě tohoto článku podle mě chybí to hlavní slovo 😉

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    4. 4. 2012

    Marku, hlavní slovo tam bylo, to jen s přechodem na novější verzi PHP mi Textpattern nějak zlobí 🙁 Budu muset ty chybky nějak vychytat. Každopádně teď už je to opravené.

    Odpovědět
  7. David Nogol
    6. 4. 2012

    Děkuji Petře 🙂 A máš pravdu, vlastně jsem tam ještě nepsal, co mě živí. V podstatě momentálně nic a žiju jen z úspor, které jsem našetřil když jsem pracoval jako programátor. Pokud vše vyjde, mělo by mě živit hlavně provozování portálu a vedle toho i focení.

    Ten tvůj postup se mi líbí – dělal jsi obě činnosti, dokud ten prodej ve fotobankách nepřinášel potřebný příjem. Taky jsem se snažil vedle zaměstnání ještě rozjíždět fototipy, ale vůbec jsem to nezvládal. Po práci už jsem neměl vůbec sílu a chuť něco dál tvořit.

    Odpovědět
  8. michal
    14. 4. 2012

    Zdravím
    mohl bych se zeptat jakym zpusobem uploadujete foto ci grafiku na fotobanky? pouzivate nejaky hosting kam praci nahrajete a z neho potom nahravate na fotobanky? jestli ano tak jaky a jak) prosim tedy o radu jak na to, protoze uploadovat z meho pocitace na kazdou fotobanku zvlast je strasne zdlouhave, hlavne s mym pripojenim, dekuji za vasi odpoved
    michal

    Odpovědět
  9. i3alda
    16. 4. 2012

    michal:
    zkus se zaregistrovat na jde o multiuplad a je placený, ale máš tam asi 100 kreditů na osahání systému. Upload na 1 fotobanku = 1 kredit (1cent), minimální nákup kreditů je tuším za $5. Je tam ochotná technická podpora.

    Odpovědět
  10. Kateřina
    6. 7. 2012

    Jsem také milovníkem kávy od Nespressa, takže píšu své oblíbené:
    na prvním místě jasně a bezkonkurečně vede Ristretto, v závěsu Roma a pak volím většinou Vivalto Lungo, to je taková trojice stálice 🙂 Ale nevadí mi víceméně žádná jiná. Z těch novějších mám ráda Indriya.

    A snažím se vždycky ochutnat z limitované edice a zatím mi chutnaly všechny 🙂
    Pěkný den, K.

    Odpovědět
  11. Petr Vaclavek
    6. 7. 2012

    Kateřino, koukám, že se docela shodneme. Také mi chutnají nejvíce ty černé a šedé kapsle (ristretto, roma) a pak ještě takové metalické (pure origin espressa – indriya, rosabaya, dulsao).

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky