Eric M. Schurman, William J. Pardi: Dynamické HTML v akci

Dynamické HTML (DHTML) není, jak by se mohlo méně znalým čtenářům zdát, žádný nový jazyk pro tvorbu webových stránek, ale je to jen způsob označení několika společně používaných technologií. Zahrnuje klasické HTML zároveň s podporou skriptů, využití objektových modelů dokumentů (DOM) a dynamických stylů (styly měněné pomocí JavaScriptu). Jednoduše řečeno, jsou to technologie umožňující měnit dynamicky vzhled dokumentu v závislosti na činnosti uživatele. A právě technologii DHTML a její využití popisuje recenzovaná kniha nakladatelství Computer Press.

Kromě stručného, ale výstižného výkladu HTML, objektového modelu dokumentu, skriptů, kaskádových stylů obsahuje i nezvyklejší témata: Multimediální prvky na webu (zvuky, video soubory, animace), propojování dat, XML a další.

Velmi přínosný je zejména závěr, který popisuje novinky v posledních verzích internetových prohlížečů (hlavně MSIE) a problémy přenositelnosti stránek mezi nimi (ty jsou poměrně často řešeny i v jiných částech knihy). Dodatky obsahují nejčastější chyby programátorů v JavaScriptu a způsoby jejich napravení, přehled komponent dynamického objektového modelu a seznam znakových entit.

Mezi velké klady patří, že u každého tématu, které plně nepopisuje (v převážné většině případů je ale výklad opravdu vyčerpávající) jsou uvedeny odkazy, kde se čtenář dozví další informace. Tyto odkazy vedou buď na CD, které je ke knize přiloženo (a kromě knihy v elektronickém formátu je až po okraj plné příkladů, zdrojů, odborných textů a ukázek), nebo na Internet.

Ve výkladu je využito velké množství ukázek zdrojových kódů, které jsou v textu dokonale vysvětleny a nechybí ani obrázky zobrazující výsledek v prohlížeči. Překvapil mě také výborný překlad a to nejen samotné knihy, ale také všech ukázek a příkladů.

Kniha je určena všem webovým vývojářům a to jak těm zkušeným, tak i těm začínajícím. Ale přece jen bych naprosté začátečníky odkázal na jiné, podstatně méně hutné publikace (tím ale rozhodně netvrdím, že pro ně kniha nemá žádný přínos).

Hodnocení: 10/10

Computer Press, 2000, 421 stran, 395 Kč, ISBN: 80–7226–401-X

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky