Tomáš Holčík, Vlastimil Pošmura, Jakub Mach, Jiří Fotr, Pavel Pastyřík, Jakub Havel, Bogdan Kiszka: 1001 tipů a triků pro WWW stránky

Kolektiv několika autorů se pod křídly nakladatelství Computer Press pokusil sepsat všemožné tipy a triky, které souvisí s tvorbou webových stránek. Pokus je to rozhodně smělý, zajímavý a hlavně (pro mnohé čtenáře a začínající webotvůrce) přínosný.

Ač má kniha ve svém názvu číslovku 1001, tipů v ní najdeme o 20 více. Již z názvu je zřejmé, nejen o čem v ní autoři píší, ale také jaký styl použili. Text je rozdělen do téměř dvaceti kapitol, které obsahují triky pro jednotlivá témata – HTML, PHP, JavaScript, Flash atd. Protože jednotlivé části psali různí autoři, je úroveň, složitost a známost tipů pokaždé jiná – například první kapitola věnující se prohlížeči Microsoft Internet Explorer mile překvapí svou originálností, a naopak většinu tipů pro Flash či Dreamweaver zná každý, kdo s těmito nástroji alespoň trošku pracuje.

Škoda že autoři velmi šetřili grafikou a tak třeba v poměrně rozsáhlé sekci JavaScript se nachází pouze tři malé ilustrační obrázky. Ale abych jen nehanil. Celkově se podařilo sepsat ústyhodných 1021 tipů a triků z praxe, které by se jinak každý musel naučit dlouhým vysedáváním u počítače při tvorbě stránek. Proto věřím, že tyto zkušenosti přijdou mnoha čtenářům vhod a knihu vřele doporučuji každému, kdo se v oblasti tvorby webu pohybuje.

Hodnocení: 8/10

Computer Press, 2003, 402 stran, 398 Kč, ISBN: 80–7226–756–6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky