Brian Clifton: Google Analytics podrobný průvodce webovými statistikami

Brian Clifton: Google Analytics podrobný průvodce webovými statistikamiMyslím, že každý, kdo v životě vytvořil nějaký web, pak strávil hodiny a hodiny sledováním statistik návštěvnosti a radoval se z každého nového návštěvníka, který přišel na jeho stránky. Ono postavit web je jedna věc. Druhá – mnohdy mnohem náročnější – je přilákat na něj dostatek návštěvníků. A konečně asi nejtěžší je přinutit návštěvníky ke konverzi (ať už je to nákup, registrace, kliknutí na odkaz nebo jen zanechání komentáře). Jenže jak zjistit, zda se návštěvníci chovají tak, jak vy předpokládáte, jak zjistit co návštěvníky na vašem webu zajímá, co je naopak odrazuje, odkud jsou, jaký software používají? K tomu slouží nástroje pro sledování návštěvnosti a jedním z nich (z těch lepších a zadarmo) je i Google Analytics, o kterém je napsána zde recenzovaná kniha.

Autorem knihy je Brian Clifton – vedoucí týmu Google Analytics, takže získané informace budete mít hned z první ruky. Ono nainstalování měřících kódů do vašich stránek je v podstatě jednoduché, následné sledování statistik snad ještě jednodušší, ale normální (webovou analytikou nedotčený) člověk v té záplavě netuší, co by vlastně měl sledovat a na co se zaměřit – v tom mu naštěstí autor dobře poradí.

Úvod knihy vysvětluje, proč je důležité sledovat provoz na vašem webu a jaké nástroje k tomu můžete používat. Dále následuje rychlé seznámení s prostředím služby Google Analytics, zejména pak s deseti nejdůležitějšími přehledy. Další část se věnuje implementaci měřících skriptů do kódu stránek a ukazuje i pokročilejší metody (sledování stahování souborů, částečně vyplněných formulářů, událostí, označování URL vstupních stránek). Následně se opět přesuneme do prostředí Google Analytics a autor nám ukáže, jak by měla vypadat nejvhodnější konfigurace – nastavení výchozí stránky, definice cílů, segmentace, filtrování, seznámí nás i s několika zvláštními zásahy (hacky) této služby – upravení seznamu rozpoznávaných prohlížečů, označování návštěvníků, sledování chybových stránek a další.

V závěru se dostaneme k tomu hlavnímu, proč vlastně sledujeme statistiky návštěvnosti – identifikace možných vylepšení webu za pomoci získaných údajů o návštěvnících. Do této kapitoly spadá stanovení cílů a klíčových výsledků, výběr a příprava klíčových ukazatelů výkonnosti (KPI), ukázky KPI podle pracovního zařazení (ředitel, marketingový tým, tvůrce obsahu, webmaster). V samotném závěru autor představí několik reálných úkolů – identifikace špatně fungujících stránek, měření úspěchu interního vyhledávání, SEO, sledování mimowebového marketingu, představení optimalizátoru stránek.

Myslím si, že to je výborná kniha, která ani tak nepopisuje nástroj Google Analytics, ale spíše práci webového analytika, který tento nástroj používá, což je velký rozdíl a velké plus knihy. Bohužel i tato kniha má své nedostatky (za které ale autor vskutku nemůže) – při překladu do češtiny dostala na frak, protože se české vydavatelství rozhodlo, že výklad bude probíhat nad lokalizovanou verzí nástroje a tak všechny obrázky (screenshoty) byly nahrazeny vlastními, které byly pořízeny z úplně jiných webů. Mnohdy proto text nesouhlasí s obrázky (například v textu se popisuje web o prodeji softwaru a odkazuje se na screenshot, kde je zachycena úplně jiný web s úplně jinými daty). Další má výhrada se také týká screeshotů – v knize jsou tak malé, že je jejich obsah jen těžko čitelný. Nicméně uvedené nedostatky snadno zastíní celkový přínos publikace. Nebojím se říct, že se jedná o bezkonkurenční knihu o webové analytice na českém trhu (a to nejen proto, že žádná jiná zatím nevyšla).

Kniha je napsána velmi dobře a je užitečná v podstatě pro každého, kdo se na tvorbě webu a jeho chodu nějak podílí – od ředitele, přes marketing až po dodavatele obsahu a webové správce. Každému je určena určitá část. Osobně mi hodně pomohla a ukázala mi, jak málo tento kvalitní nástroj využívám.

Hodnocení: 10/10

Brian Clifton: Google Analytics podrobný průvodce webovými statistikami; Computer Press 2009, 336 stran, 397 Kč, ISBN: 978–80–251–2231–0

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

7 Komentářů

  1. Ivo Toman
    25. 6. 2009

    Knihu jsem si pořídil hned jak vyšla a plně s tebou souhlasím. Na rozdíl od většiny „seo knih“ má tato pro většinu seo konzultantů skutečný přínos.

    Odpovědět
  2. Brian Clifton
    25. 6. 2009

    Thank you for the review of the book – much appreciated. I will take up your points about image relevance/quality with the publisher. I was unaware this was the case.

    Also the image you show in this article – is that of the book cover i.e. not matching the original??

    Best regards, Brian Author

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    25. 6. 2009

    [2] WAU! Brian, the author of the book reads my review of the book on my blog!

    And yes, the image in the article is scan of the book cover.

    Odpovědět
  4. Jiří Křivánek
    26. 6. 2009

    Souhlasím, parádní a přínosná knížka.. jako jedna z mála.

    Odpovědět
  5. Michal Janík
    27. 8. 2009

    Pěkný článek Petře. Souhlasím s vámi i ostatními co knihu chválí v komentářích. Kniha je to opravdu dobrá. Doporučuji.

    Odpovědět
  6. Robert Němec
    1. 3. 2010

    Český překlad je bohužel velmi nepřesný a velmi často se podle něj nedá řídit. Viz

    http://www.fa­cebook.com/…332262­262895

    Odpovědět
  7. Petr
    23. 1. 2012

    Porovnával někdo tuto knihu s Výkonnostní marketing s Google Analytics? Která z nich je přínosnější a s menším počtem chyb? Kterou jako začínající SEM pracovník bych měl upřednostnit? Díky za info Petr

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky