Gerhard Hörner: Rychlé čtení – Čtěte rychle a efektivně

Gerhard Hörner: Rychlé čtení - Čtěte rychle a efektivněV poslední době mám problémy se čtením, ne že bych špatně viděl, ale knih mi doma přibývá (jak těch oddechových, tak i odborných) a času na čtení pro změnu ubývá. Vzhledem k tomu, že s množstvím volného času nic moc nenadělám (do práce se chodit musí a rodina se nešidí), tak mě napadlo vcelku logické řešení – je potřeba zrychlit čtení. Pořídil jsem si tedy knihu, od které jsem si sliboval zrychlení a zefektivnění mého čtení.

Úvod mě velmi příjemně navnadil, neboť jsem se v něm dozvěděl zajímavé informace o historii rychločtení – věděli jste například, že mezi rychločtenáře patřil Franklin D. Roosevelt, či John F. Kennedy? V další části knihy se již začalo se cvičením – konkrétně očí – obsahovala totiž několik zábavných cvičení pro vaše oči. Po rozhýbání následoval první test čtení. Ty jsou v knize celkem tři a to v podobě krátkých novinových článků (zabírají asi tři stránky). Za články se vždy nacházejí kontrolní otázky, na kterých si prověříte, co jste si z přečteného textu zapamatovali.

Následující část se věnuje předpokladům pro zvýšení rychlosti – tedy popisu optimálních podmínek (jak při čtení z knihy tak i z obrazovky počítače). Rozebírají se tu dobré a špatné čtecí návyky – například hláskování, čtení každého slova, čtení nahlas, v duchu (o tom, zda je čtení v duchu špatné, či nikoliv se stále polemizuje). Kapitola je uzavřena dvěmi cvičeními, jejichž smysl jsem zcela nepochopil.

Čtvrtá kapitola je zaměřená na zvýšení koncentrace a tedy obsahuje vcelku známá doporučení o tom, jak ji zvýšit a čeho se pokud možno vyvarovat. Závěr tvoří zábavná cvičení na koncentraci a druhý test čtení.

Následuje kapitola s popisem dalších technik, které by vám měly pomoci zrychlit čtení. A zde jsem se už vůbec nechytal. Nejspíše na to – jakožto normální smrtelník – nemám. Posuďte sami: krok číslo jedna – jedním pohybem očí přečíst dva řádky, později čtyři, pohybovat očima v protisměru, případně cik-cak atd. Asi jsem zde narazil na své hranice. Mnohem smysluplnější mi připadají následující strategie čtení – číst jen nadpisy a zvýrazněná slova, obsah, obrázky, … Ale kdo častěji hledá něco na webu, tak už má tuto techniku dobře zvládnutou. Konec kapitoly doplňují cvičení založené na uvedených technikách a test čtení číslo tři.

Autor se v knize nevěnuje pouze čtení, jedna kapitola je věnována také Mind Mappingu. Což je zajímavá metoda pro uspořádání myšlenek a načtených informací.

Konečně poslední kapitola byla pro mě už úplně mimo – její náplní byl PhotoReading. Funguje to tak, že rozostříte pohled, podíváte se na text (stačí pár sekund) a je to. Vědomosti si uvědomíte až za několik minut. To už mi znělo jako pěkná pohádka. Nicméně věřím, že existují lidé, kteří tuto techniku ovládají, jen asi 99 procent populace mezi ně nepatří (a já, jak jsem zjistil, také ne).

Celkově vzato mi kniha téměř nic nepřinesla. Většina informací je celkem všeobecně známa a uvedené techniky závisí hlavně na tom, zda pro ně máte nadání či nikoliv. Přišlo mi, že čím známější informace, tím více ji autor rozepsal, ale v okamžiku, kdy přišlo na řadu něco zajímavého a náročnějšího (zvětšení rozsahu záběru očí na dva řádky), tak najednou autor předpokládal, že to je samozřejmost. Snad jediná kapitola byla trochu originálnější a přínosnější pro běžného čtenáře – Mind Mapping a pak také první kapitola s několika historickými poznatky.

Celkově mi styl knihy přišel občas až vtíravě „reklamní“, v podobném se píšou knihy „Staňte milionářem během jednoho měsíce“ apod. Čekal jsem spíše, že v ní objevím nějaké triky, a postupy, jak postupně zrychlit své čtení, ale toto mé očekávání bohužel nebylo naplněno.

Hodnocení: 3/10

Gerhard Hörner: Rychlé čtení – Čtěte rychle a efektivně; Computer Press 2007, 88 stran, 199 Kč, ISBN: 978–80–251–1776–7

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

2 Komentáře

  1. Samantha
    4. 6. 2014

    Něco mimo mísu: očekávala bych, že když se zabýváte webdesignem, budete mít typografii v paži, ale že u Vás najdu špatně napsané české uvozovky, to mě úplně rozsekalo 😀
    A něco k tématu: jak dlouho jste ony popisované cviky a cvičení prováděl? O tom tam nic nepíšete, přesto hned sám sebe zařazujete mezi ty, kteří jisté techniky nikdy nezvládnou 😉

    Odpovědět
  2. Petr Václavek
    4. 6. 2014

    Samantho, uvozovky mi dělá použitý (a hodně zastaralý) redakční systém automaticky. Jednou ho snad překopu, ale na to není momentálně čas.

    Jak dlouho jsem cviky prováděl už opravdu nevím, je to už 5 let. Četla jste tuto knihu?

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky