Návod na zabudování STATICKÝCH Google maps do vašich stránek

Věděli jste, že Google nabízí pro zabudování do vašich stránek i statické mapy? Je to skvělá volba v případě, že potřebujete rychle zobrazit mapu a nechcete čekat na načítání JavaScriptů, případně pokud budujete web bez JavaScriptu.

Jediné co musíte udělat, je vložit značku IMG, odkazující se na server Googlu, přičemž parametry v odkazu definujete, co se má na mapě zobrazit.

Malá ukázka:

http://maps.google.com/staticmap? size=440x440& key=YOUR-API-KEY& markers=50.087662,14.423784,reda|50.08458,14.416553,greenc 
Hotel U Zlatého jelena a U Červené židle

Co vše můžete mapám nastavit:

  • velikost mapy (maximum je 512×512 pixelů), Google ji vrací ve formátu GIF
  • přiblížení mapy a souřadnice jejího středu (tyto parametry jsou nepoviné, pokud použijete značky – viz dále – neboť v takovém případě se vše nastaví automaticky)
  • značky – „špendlíky zapíchané do mapy“ – u každé je nutné nastavit jejich souřadnice (latitude a longitude), nepovinně pak barvu a zobrazované písmenko.

K tomu, abyste mohli mapy používat, musíte mít opět vygenerovaný Google Maps API Key (získáte jej na webu Google Maps).

Na možnost zabudování statických map jsem narazil u konkurenční služby – multimap.com a hned mě zajímalo, zda Google také něco takového nabízí. Nabízí, ale s trochu jinými možnostmi – každá z uvedených služeb má své pro i proti (multimap neumožňuje barevné špendlíky, ale navíc dokáže zobrazit třeba trasu).

Ještě jeden dovětek: než jsem stihl článek publikovat (nechal jsem jej přes víkend uležet), tak Janek vydal zprávu o tom, že Google uvolnil průvodce pro vytváření statických map. Průvodce ale není zcela dokonalý – umožní vám dát na mapu jen jednu značku, ale jako úvodní krok pro získání API klíče a nastavení několika parametrů přijde tento průvodce k duhu.

Pár odkazů na závěr

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

8 Komentářů

  1. Michalek
    25. 2. 2008

    Na jeden web už jsem to nahodil a funguje to suprově, jenom na jedno upozornění se zapomíná

    „Use of the Google Static Maps API is subject to a query limit, of 1000 unique image requests per user per day.“

    Snad to časem zvednou.

    Odpovědět
  2. Petr
    29. 2. 2008

    Minulý rok jsem použil API od mapy.cz a musel jsem to po chvíli zrušit, protože stránka se načítala nekonečně dlouho. Místo toho jsem na ní jen umístil link na mapu.

    Pro mapy.cz jsem se tenkrát rozhodl po přečtení spousty recenzí, které shodně tvrdily, že jsou rychlejší než mapy od google. Máte někdo tušení, jaká je situace dnes (mám teda na mysli použití API, kdy uživatel může pracovat s mapou – ne statické mapy)?

    Odpovědět
  3. jancek
    18. 3. 2008

    Zaujimalo by ma, ci sa da ako parameter pre „spendlik“ pouzit aj adresa. Totiz latitude a longitude zistovat pre kazdy objekt, ktory tam chcem zobrazit mi pride zlozite…

    Odpovědět
  4. dusoft
    18. 3. 2008

    Dobry tip, ale ako pripomina komentujuci c. 1 – obmedzeny 1000 poziadavkami. Ako vychodisko by som videl nacitanie obrazu raz za den z Google API a ulozenie do lokalnej cache. To uz ale obnasa otazku mozneho porusenia API pravidiel.

    Odpovědět
  5. keff
    23. 4. 2008

    ad 1,4 – staticky obrazek stahuje klient, google nema moznost zjistit web na kterem byl obrazek uveden, limit je tedy na jednu ip adresu uzivatele (aneb jedna ip muze shlednout 1000 statickych googlemap denne). Pise to v dokumentaci i google.

    Odpovědět
  6. Petr Václavek
    23. 4. 2008

    [5] Tak to bohužel neprojde vzhledem k tomu, že odkaz obsahuje unikátní Google Maps API klíč. Takže onen limit není na IP, ale na API klíč.

    Odpovědět
  7. Kubin
    13. 3. 2009

    Pokud chcete misto spendliku svoji vlastni ikonu nebo pokud chcete v okenku svuj vlastni text (html), je to na netu par generatoru, staci vygooglit. Napr. Google map generator na http://www.map-generator.org

    Odpovědět
  8. poustevník
    24. 4. 2009

    ahoj, lze mapu použít pro zobrazení online uživatelů a uživatelů nedávno prohlížejícíh konkrétní web podle jejich IP adres?

    Chci to pro chat http://bozz.cz (registrace není nutná)

    Barevně to pak potřebuji rozlišit podle času poslední aktivity..

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky