Molly E. Holzschlag: HTML a CSS jdi do toho

Molly E. Holzschlag: HTML a CSS jdi do tohoChcete-li po hlavě skočit do tvorby webových stránek pomocí jazyka HTML a kaskádových stylů, pak si opatřete tuto publikaci. Proč? Protože to bude opravdu po hlavě – ač je kniha určena pro začátečníky, nejsou v ní pořádně vysvětleny ty největší základy, které začínající kodéři potřebují vědět. Pořádně se tak na začátku ani nedozví, jak vlastně vypadá HTML tag, z čeho se skládají pravidla CSS, jak se můžou seskupovat, jaké selektory se můžou používat, atd.

Navíc jsem v některých ukázkách našel i poměrně triviální chyby (třeba hned v úvodní šabloně HTML stránky, podle které by měl čtenář své stránky vytvářet, chybí základní element <html>, jinde je zase zcela špatně použit JavaScript). Co mě úplně dorazilo, byla skutečnost, že jsem nenašel zdrojové kódy z knihy ani na webu Grady, ani na webu vydavatelství originálu, ač to v knize slibují (ale bohužel neuvádí konkretní adresu).

Suma sumárum, chcete-li do toho jít po hlavě a pořádně si natlouct, pak vás odrazovat nebudu. V opačném případě, se ale určitě poohlédněte po vhodnější literatuře.

Hodnocení: 4/10

Molly E. Holzschlag: HTML a CSS jdi do toho; Grada 2006, 263 stran, 249 Kč, ISBN:80–247–1454-X

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

5 Komentářů

  1. Ivo Toman
    15. 3. 2007

    To tě ještě baví číst takovéto knihy? Vybírej už jen ty co pak můžeš ohodnotit 10/10 😀

    Odpovědět
  2. Pitrsonek
    15. 3. 2007

    Hele to je nějaká habaďůra ne? To snad nestíháš číst ne.

    Odpovědět
  3. Petr Václavek
    15. 3. 2007

    Žádná habaďůra to není… čtu to poctivě, recenze vychází v časopisu CLICK! a po jejich vyjití je sem ještě plácnu, jinak by byl ten můj blog trochu polomrtvý 🙂

    Já vím, že toto není čtivo pro odborníky, ale jednou se ta kniha ke mě dostala, tak jsem ji zpracoval. V poslední době, jelikož času je čím dál méně, si knihy vybírám pečlivěji. Takže se máte na co těšit…

    Jednu 10/10 právě čtu: CSS – filtry, hacky a pokročilé postupy

    Každopádně si myslím, že nejdůležitější jsou recenze pro začátečníky (pokročilý webotvůrce už po prolistování pozná přibližnou kvalitu knihy) a proto si myslím, že tyto knihy mají na blogu svůj význam – vždyť knih pro začátečníky je několikanásobně více než těch silně specializovaných a jak se v tom má neznalý tvůrce vyznat?

    Odpovědět
  4. Point
    18. 3. 2007

    dekuji za clanek, celmi prinosny

    Odpovědět
  5. kamila
    5. 12. 2008

    Dobrý den,

    tuto knihu mám týden a je to úplná katastrofa.

    Mám dělat projekt, ale strávila jsem celé dlouhé tři dny pouze tím, že jsem se snažila vytvořit CSS styly. V knize chybí vysvětlení, posloupnost. Jsou zde pouze vyjmenované příklady, vytržené z body html, které nejsou aplikovatelné, nedá se na nich stavět.

    Stres.

    Asi tak, jako kdybyste chtěli pomocí slovníku „vysvětlovat“ gramatiku a větný syntax.

    Autorka se s ničím nepáře, neustále poukazuje na to, jak je vše jednoduché, ale pouze obměňuje příklady, např v CSS jak jsem zjistila z jiné publikace (díky bohu za to!), používá starý styl interního css, a pomocí její/této knihy, nemáte absolutně šanci sestavit krok po kroku svůj web.

    Silně tuto knihu nedoporučuji.

    Zkuste „CSS chybějící manuál“, autor: David S. McFarland", stojí sice 469,– ale za ty nervy se vyplatí. Je skvělý praktický průvodce.

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky