George Schlossnagle: Pokročilé programování v PHP 5

George Schlossnagle: Pokročilé programování v PHP 5Tvůrci dynamických internetových stránek – nebo spíše aplikací – se dělí na dvě základní skupiny: PHPčkaře a ASPčkaře. Patříte-li do té první, pak mám pro vás dobrý tip na knihu, ve které se můžete lecčemu přiučit. Pojednává o značně pokročilému programování v PHP 5 – nezabývá se žádnými začátečnickými postupy, proto je dobrá znalost jazyku PHP minimálním požadavkem kladeným na její čtenáře.

Abyste se dostali trochu do obrazu (jak moc jsou popisované techniky pokročilé), nastíním vám o čem kniha píše: OOP, zpracování chyb, šablony (systém Smarty), skripty z příkazové řádky, cachování, distribuované aplikace, RPC, SOAP, profilování a ladění výkonu, rozšiřování PHP a Zend Enginu.

Jak vidíte, jedná se vskutku o pokročilé metody a technologie, které použijete zejména při vytváření větších aplikací. V publikaci ale také naleznete zajímavé informace, které můžete použít při budování menších dynamických stránek a když nic jiného, rozšíříte si její četbou své PHP obzory.

Knihu bych doporučil zkušeným PHP programátorům, začátečníci by se mohli v tomto hutném čtivu snadno utopit a nebo znechutit.

Hodnocení: 10/10

George Schlossnagle: Pokročilé programování v PHP 5; ZonerPress 2004, 640 stran, 590 Kč, ISBN: 80–86815–14–5

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

10 Komentářů

  1. Petr
    7. 9. 2006

    Jen doufám že to zase nebude převyprávění PHP manualu 😉

    Odpovědět
  2. Vilém Málek
    7. 9. 2006

    [1] Tahle kniha rozhodně žádným převyprávěním manuálu není. Už jen kapitola o kešování vyváží její cenu a měl by si ji povinně prostudovat každý, kdo se snaží programovat nějakou web-based aplikaci…

    Odpovědět
  3. happz
    7. 9. 2006

    „Skriptovani z prikazovi radky“? Pismenka jsou to sousedni, povazuji za pouhy preklep 🙂

    Odpovědět
  4. Petr Václavek
    7. 9. 2006

    [3] aj majster recenzent se občas utne 🙂 Dík za upozornění, již jsem to opravil.

    Odpovědět
  5. Almad
    7. 9. 2006

    A co Rubysti a Pythonisti? O_O

    Odpovědět
  6. Vlasta
    7. 9. 2006

    A co javisti? Myslim ze robustni www aplikace jsou casto delane v Jave.

    Odpovědět
  7. brm
    7. 9. 2006

    Hm, ja uz videl jednoho, co delal „robusni“ www aplikace v bashi (cgi). Totalni idiot. Dodnes uci IT na VS.

    Schlosnagla nicmene muzu jenom doporucit, mam ho taky v knihovnicce, a na rozdil od Petra bych ho zacatecnikum doporucil.

    Aspon bude drive vic kvalitnich php programatoru… je to bida, co ted chodi na pohovory 🙂

    Odpovědět
  8. Pavla
    15. 9. 2006

    Zajímavá kniha. I pro mne jako začátečníka

    Odpovědět
  9. Jonovic
    3. 4. 2007

    Opravdu kvalitni kniha – pro zacatecniky to ale neni. Doporucil bych jim to jen aby meli prehled o tom, co se v budoucnu budou muset postupne naucit. 🙂

    Jinak gratuluju nakladatelstvi, ze tak skvelou knihu naprosto zprznili – vetsina zdrojaku (a je jich docela dost) je kompletne zarovnana nalevo bez odsazovani!!!

    Odpovědět
  10. marek
    30. 5. 2007

    mno tak jsem knihu dnes (vlastně včera) koupil… zatím jsem pročetl prvních pár stránek: tvorba dokumentace, struktura kódu a tak – to mi naopak přijde že jsem si měl přečíst jako to první co jsem o php četl 🙂 uvidíme dál…

    Odpovědět

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky