Jiří Lapáček: Tvorba WWW stránek jednoduše

K tvorbě webových stránek je zapotřebí opravdu málo. Stačí jen internetový prohlížeč, editor a znalosti či zkušenosti. Jste-li začátečníci, můžete poslední ingredience nahradit pomocníkem – buď kolegou, který je ochotný vám poradit, a nebo knihou – třeba právě touto.

Publikace je určená začátečníkům a probírá tedy tvorbu webových stránek kompletně – seznamuje čtenáře s potřebným vybavením, pomůže mu stránky vytvořit v jednoduchém WYSIWYG editoru, ale zároveň se jej snaží nenásilnou formou seznámit se základy HTML. Dozví se také jak dostat výsledné stránky na server a poradí, jak návštěvníky na výsledné dílo nalákat. V závěru se autor podělil o několik tipů a upozornil na nejčastější typografické (a jiné) chyby, které se na webových stránkách velmi často objevují (čímž mě velice potěšil, neboť takovéto rady se v obdobných publikací moc nevyskytují a tak vznikají díla, nad kterými jde nejen typografům hlava kolem).

Text je napsán čtivě a je doplněn o množství názorných obrázků, tipů a varování. Autor se nezaměřil pouze na jeden způsob tvorby stránek a jejich publikování, ale popisuje téměř všechny možnosti, které existují. K jejich realizaci dává čtenáři i množství internetových odkazů, na kterých najde veškerý potřebný software.

Úvodní stránka knihy slibuje, že vás naučí vytvářet webové stránky za víkend. Pokud tedy nemáte na víkend nic naplánováno, zkuste otevřít tuto malou knížku a ponořit se do výroby své první vlastní domovské stránky. Věřím, že to s touto knihou hravě zvládnete.

Hodnocení: 10/10

Computer Press, 2003, 81 stran, 99 Kč, ISBN: 80–7226–871–6

Petr Václavek

Zobrazit příspěvky od Petr Václavek
Grafik na volné noze, kterého živí kreslení pro zahraniční microstock fotobanky, příležitostný fotograf, tvůrce dubánků, velký lenoch, čajopijec, a vášnivý čtenář.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Skočit na začátek stránky